Yetişkin (Yaşlı) Köpek Sahiplenmenin 5 Avantajı ve Zorlukları
Bir köpek sahiplenmek isteyenler için ilk tercih genellikle yavru köpeklerdir. Bunun en temel nedeni de köpeklerin temel eğitimlerinin 2 aydan itibaren verilmeye başlanmasıdır. Ancak yetişkin köpek sahiplenme aynı zamanda eğitimli köpek sahiplenme anlamına da gelir. Yavru bir köpek sahiplenmenin kendine has artıları vardır. Bir yavrunun büyüdüğüne şahit olmak, gelişimini yakından takip etmek, yavrunun annesinden sonra tanıdığı, bildiği ve güvendiği canlı olmak elbette çok özel bir deneyimdir. Ama yetişkin köpeklerin özellikle de sahipleri tarafından terk edilen ya da çeşitli sebepler dolayısıyla bırakılmak zorunda kalan köpekleri sahiplenmenin de duygusal açıdan çok değerli bir deneyim olduğunu unutmamak gerekir.
Yetişkin Köpek Sahiplenmenin Avantajları
Köpek sahiplenmeyi düşünenler için sahiplenme üzerine düşünülmesi gereken bir karardır. Sahiplenilecek köpeğin ırkı, yaşı, ırk gereksinimleri göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer yetişkin köpek sahiplenme kararı aldıysanız bu kararın size neler getireceğini bilmeniz gerekir. Yetişkin / yaşlı köpek sahiplenme kararının avantajlarını araştırdıktan sonra mutlaka zorluklarını da incelemenizi tavsiye ederiz.
Eğitimli Köpek Sahiplenme
Yetişkin köpek sahiplenmenin en büyük avantajlarından birisi yetişkin köpeklerin çoğunlukla ilk eğitimlerini almış olmalardır. Özellikle eğitim alması tavsiye edilen bir ırk sahiplenmek istiyorsanız, eğitim vermeye zamanınız yoksa ya da bu konuda deneyimli değilseniz eğitimli köpek sahiplenme kararını düşünebilirsiniz.
Az Enerji, Az Egzersiz Gereksinimi
Yavru köpeklerin enerjisi çok yüksektir ve sağlıklı bir şekilde gelişebilmeleri için düzenli olarak egzersiz yapmaları gerekir. Yavru köpeklerde egzersiz gereksinimi hem fiziksel hem de sosyal gelişim açısından büyük bir öneme sahiptir. Yetişkin köpek sahiplenme bu gereksinimleri azalmış olan bir köpek sahipleneceğiniz anlamına gelir. Elbette köpeklerin enerji seviyelerinin ırka bağlı olarak değişiklik gösterdiği unutulmamalıdır. Yüksek enerjiye sahip ırkların yetişkinlik döneminde de egzersiz gereksinimi olacağını göz önünde bulundurmak gerekir.
Karakterini Öğrenebilirsiniz
Yetişkin bir köpek sahiplenirken nasıl bir karaktere sahip olduğunu öğrenmeniz ya da keşfetmeniz çok daha kolaydır. Köpek ile kısa süre zaman geçirmek ya da sahiplendirmeyi yapan kişilere bazı sorular sormak karakterini anlamanıza yardımcı olur. Her ırkın belirgin karakter özellikleri olsa da yetiştirme süreci ve köpek sahibi karakter gelişiminde çok büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle agresif olması beklenen, yırtıcı gözüken pek çok köpeğe yaklaştığınız zaman aslında oldukça sevimli ve eğlenceli hayvanlar olduğunu görebilirsiniz.
Çiğneme Davranışı Azdır
Yavru köpekler diş çıkarma ve değiştirme sürecinde buldukları her şeyi çiğnemek gibi bir alışkanlığa sahiptir. Özellikle evde çok zaman geçiremeyen kişiler için çiğneme davranışının kontrol altına alınmış olması çok önemlidir. Yavru köpekler dünyayı, çevrelerini yeni yeni keşfettiklerinden her eşyayı merakla incelerler. Buna ek olarak diş kaşınması ile birlikte inceledikleri eşyaları potansiyel bir diş kaşıyıcı olarak görmeleri de oldukça mümkündür. Ancak yetişkin/yaşlı köpek sahiplenme sürecinde kontrolsüz çiğneme davranışı ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça azdır. Köpeklerin çiğneme ihtiyaçlarını karşılamak ve diş sağlıklarını korumak için ihtiyacınız olan ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İhtiyaç Paydası Oluşturmak Mümkündür
Aktif bir yaşamınız varsa ve köpeğiniz ile birlikte daha çok spor yapmak istiyorsanız yetişkin köpek sahiplenme fikrini düşünmeniz gerekir. Yavru köpekler belirli bir süre sahipleriyle birlikte aktivite yapamazlar. Bir yavrunun günlük bakım ihtiyaçlarına ayıracak zamanı olmayan kişiler için de yetişkin bir köpek sahiplenmek büyük avantaja sahiptir. Tuvalet eğitimi, beslenme düzeni gibi bir köpeğin yaşamı için önemli olan rutinlerin oturmuş olması bakım gereksinimlerinin azalmasını sağlar.
Yetişkin/Yaşlı Köpek Sahiplenmenin Zorlukları
Elbette yetişkin / yaşlı köpek sahiplenme sürecinin bazı zorlukları da vardır. Yavru köpek sahiplenme ve yetişkin köpek sahiplenme kararı verirken farklı zorlukları da göz önünde bulundurmak gerekir.
Yetişkin/yaşlı köpeklerin;
Koruyucu bakıma daha çok ihtiyacı vardır. Belirli bir yaştan sonra düzenli veteriner kontrolleri yaşam sürelerinin uzaması ve kalan zamanlarının sağlıklı bir şekilde geçmesi için önemlidir.
Aktivite için motive edilmeleri gerekebilir. İlerleyen yaş ile birlikte köpekler günlük aktivitelerini olabildiğince azaltırlar ancak herhangi bir eklem sorunu yaşamamaları için düşük veya orta düzeyde aktivite yapmaları sağlanmalıdır.
Ayrılık anksiyetesi yaşayabilirler. Yuvalarından ayrılan köpekler ayrılık kaygısı ile baş etmek zorunda kalırlar. Sahipleri ile iyi ya da kötü bir ayrılık yaşamaları onlar için bu kaygının azalmasında ya da artmasında herhangi bir etkiye sahip değildir. Köpekler insanlara bağlı oldukları için her ayrılık onlar açısından zordur. Ayrılık kaygısı yaşayan köpekler yalnız kaldıklarında endişe duyarlar, endişelerini farklı şekillerde dışa vururlar. Bu nedenle ayrılık kaygısı yaşama ihtimalî olan patili dostlarımızın rutinlerine harfiyen uyabilecek, onları çok uzun süre yalnız bırakmayacak kişiler tarafından sahiplenilmeleri önerilir.
Bir köpek sahiplenmek, bunu gerçekten hayal edenler için dünyanın en değerli ve güzel kararıdır. Ancak bu kararın doğru verilmesi gerekir. Uzun vadede bu sorumluluğu almanın ne kadar önemli bir karar olduğunu anlamak yerine kararı vermeden önce sorumluluğun farkına varmak gerekir. Yavru bir köpek sahiplenmenin kendine has avantajları ve güzellikleri olsa da yetişkin köpek sahiplenme de size her zaman büyük bir minnet ile bağlanacak, ayrılık kaygısı sebebi ile mutsuz olan bir dostun mutluluğunun sebebi olmak anlamına gelir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.