Yetişkin Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Yapılır?
Kedi tuvalet eğitimi söz konusu olduğunda akla ilk yavru kediler gelse de başrolde her zaman yavrular bulunmaz. Yetişkin kedilerin sahiplenmesi ile yetişkin kedilerde tuvalet eğitimi aşılması biraz zorlu bir engel haline gelebilir. Kimi zaman geçmiş dönemde kedi tuvalet eğitimi alan ancak bir nedenle bu alışkanlığını yitiren kedilere de kum eğitimi verilmesi gerekebilir. Bu yazımızda yetişkin kedi tuvalet eğitimi hakkında faydalı olmasını umduğumuz bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Yetişkin Kedi Tuvalet Eğitimi Öncesinde Düşünülmesi Gerekenler
Tüm evcil kedilerin en az %10’unun tuvalet alışkanlığı edinirken bazı sorunlar yaşadığı biliniyor. Bazı kediler tuvaletlerini kullanmayı tamamen bırakabilirken, bazıları yalnızca idrar yapmak ya da dışkılamak için kumuna başvuruyor. Zaman zaman dışarı çıkan ve sonrasında evine dönen kedilerde yaygın şekilde görülen bu davranışlar neticesinde hem evin hijyen standartları düşüyor hem de dostlarımızın sahip olmaları gereken rutinler değişime uğruyor.
Yetişkin kedi tuvalet eğitimi vermek isteyenlerin öncelikle temel sorunu keşfetmesi gerekiyor. Kediler kumlarını kullanmıyorlarsa kedi tuvaletinde rahat edemiyor olabilirler, kumları yeterince temiz olmayabilir, evde birden fazla kedi için yeterli imkan sağlanmıyor olabilir ve hatta tuvalette yeterince kum bulunmuyor olabilir. Bazı kedilerin tuvalet için farklı zeminleri de tercih edebildikleri bilinmektedir. Bu nedenle kedi tuvalet eğitimi sırasında olası sorunların tespit edilmesi ve en azından başlangıç aşamasında tüm şartların ideal hale getirilmesi gerekir. Kedi tuvalet eğitimi sürecini etkileyebilecek idrar yolu enfeksiyonu, interstisyel sistik, böbrek taşı ve davranış problemleri gibi olası sağlık sorunları olabileceği ihtimali de değerlendirilmelidir. Hastalık belirtileri gösteren kediler için veteriner hekimlere başvurulması önemlidir.
Yetişkin Kedi Tuvalet Eğitimi Başlangıcında Dikkat Edilmesi Gerekenler
“Kedilere tuvalet eğitimi nasıl verilir?” hakkında detaylara geçmeden, öncelikle kedilerde tuvalet eğitimi sürecini kolaylaştıracak unsurlar hakkında bilgi aktarmak istiyoruz. Kedilerin tuvaletlerini kullanmaya başlamaları ve kedilerde kum eğitimi başarısı için belli standartların sağlanması gerekir.
- Kediler temiz ve kokuya duyarlı canlılardır. Kedi kumları pislendiğinde kumlarını kullanmak istemeyeceklerdir. Bu nedenle kumlarının günde en az bir kere temizlenmesi ve tuvaletlerinin de haftada bir kere yıkanması gerekir.
- Kediler içerisine rahatlıkla girebilecekleri ve içerisinde konforlu şekilde hareket edebilecekleri tuvaletleri tercih ederler. Bu nedenle yavruluk döneminde içerisine girmekte zorlanacakları yüksek kenarlı kedi tuvaletleri; yetişkinlik döneminde ise boyutlarına oranla küçük kedi tuvaletleri tercih edilmemelidir. Kedi tuvaleti modelleri farklılık gösterdiği için seçim yapmak oldukça kolay olacaktır.
- Kediler ne çok kumdan ne de az kumdan hoşlanırlar. Bu nedenle kedi tuvaletlerinin içerisine konulan kum miktarının doğru ayarlanması gerekir. Tercih edilen kedi kumu özelinde de bu miktar değişebileceği için kullanma talimatlarının incelenmesi tavsiye edilmektedir.
- Farklı kedi kumu türleri bulunur. Topaklanan kedi kumları, silika kedi kumları ve granül kedi kumları gibi alternatiflere kediler farklı reaksiyonlar gösterebilirler. Bu nedenle onlar için en doğru kumun bulunması adına birkaç denemeye ihtiyaç duyulabilir.
- Kedilerin kumlarını reddetme ve tuvalet alışkanlığı kazanamama nedenlerinden biri de tuvaletlerin konulduğu alandan rahatsızlık duymalarıdır. Kedi tuvaletleri ile mama ve su kapları birbirinden mutlaka ayrı yerlerde konumlandırılmalıdır. Dostlarımız mahremiyetlerine ve güvenliklerine de oldukça düşkün olurlar. Tuvaletlerinin mümkün olduğunca kendilerini güvende hissettikleri, sessiz ve biraz izole bir alanda olması sağlanmalıdır. İdrar yaparken ya da dışkılarken savunmasız kaldıkları için kendilerini rahat ve konforlu hissetmelerinin sağlanması önemli bir gereklilik olarak ön plana çıkar.
Kediler Tuvalete Nasıl Alıştırılır?
Kedilerde tuvalet eğitimi köpeklerde tuvalet eğitimi sürecine oranla çok daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşir. Yetişkin kedinize tuvalet eğitimi vermek istiyorsanız az önce de belirttiğimiz gibi uygun boyutta bir tuvalet temin etmeli, içini uygun miktarda kumla doldurmalı ve kabın konumunu da doğru seçmelisiniz. Kedinizin sıklıkla ziyaret ettiği alanları tercih ederseniz onun kabını fark etmesini oldukça kolay bir şekilde sağlarsınız. Daha sonra kedinizi gözlemleyerek ne zaman su içtiğini ne zaman mama yediğini belirlemelisiniz. Kediler bir şey yiyip içtikten sonra tuvalet ihtiyacı hissedeler, bu süreçte onu tuvaletiyle tanıştırmalısınız.
Kediler tuvaletlerine götürüldükten sonra kaplarını keşfetmeleri için onlara zaman tanınması en doğrusu olacaktır. Keşifleri tamamlandıktan sonra kum içerisine koyulmalılardır ve kumu eşelemelerine izin verilmelidir. Her kedi kumu eşelemeyi tercih etmeyebilir, bu durumda onun ilgisini çekmek için bu süreci sizin üstlenmeniz gerekecektir. Patilerini kuma değdirerek kumlarına alışmalarını kolaylaştırabilirsiniz.
Buraya kadar geldiyseniz en önemli aşamaları tamamlamışsınız demektir. Birkaç kere daha tuvalet zamanlarını takip ederek onları kumlarına götürdüğünüzde artık yetişkin kediniz tuvalet alanını benimseyecektir. Tabii bu en iyi senaryo, kimi zaman kokusunu alabilmesi için dışkısından bir parçayı da kuma koymayı denemeniz ve birkaç gün sabretmeniz gerekebilir.
Yetişkin kedinizi sokaktan, barınaktan ya da farklı bir evden sahiplendiğinizde yeni düzenine alışması kolay olmayabilir. Pozitif davranışlar sergileyerek kedilerde kum eğitimi sürecini olumlu duygularla pekiştirmelisiniz. Tuvaletlerini ilk kez yaptıkları zaman kedi ödül mamaları ile onu şımartarak süreci keyifli bir hale getirebilirsiniz.
Kediler Tuvalet Alışkanlığı Kazanmazlarsa…
Kedi tuvalet eğitimi büyük çoğunlukla zaferle sonuçlanır. Yine de kimi zaman yetişkin kedi tuvalet eğitimi sırasında farklı stratejilerin denenmesi gerekebilir. Özellikle geçmiş dönemde benzer bir alışkanlığa sahip olmayanlar ya da olumsuz bir deneyim yaşayanlar için bu stratejiler büyük bir farklılık anlamına gelebilir. Kediler ısrarla kumlarına idrar yapmayı ya da dışkılamayı reddediyorsa tuvaletlerinin yakınında onlarla oyun oynanması, bölgeye alışmalarını kolaylaştırabilir. Bu esnada tuvaleti için daha doğru bir lokasyon tercih edilmesi, yeni bir kap veya kum alınması da denenmesi gereken stratejiler arasında sayılabilir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.