Yeni Kedinizle Başlarken: İlk Gün Rehberi

Yeni Kedinizle Başlarken: İlk Gün Rehberi

11.04.2023 Aysegül Tunçay


Kedinizi evinize ilk getirdiğiniz gün ve hatta ilk an, özel olduğu kadar dikkat gerektiren bir deneyimdir. Kediler için bu yeni başlangıç ciddi düzeyde tedirgin edici olabilir. Alışkanlıklarına sıkı sıkıya bağlı olmaları maruz kaldıkları çevre değişimini travmatik hâle getirebilir. Bu nedenle süreç yönetimi önemlidir. Evcil hayvanlarlageçmiş tecrübeniz yoksa ve ilk kez bir sahiplenme yapıyorsanız ilk olarak kedinizin ortama alışması için ona zaman tanımalısınız. Onu oynamaya, yemek yemeye zorlamamalı, kucağa alıp stres sokmamalısınız. Elbette dahası da var. Henüz dostunuzu sahiplenmediyseniz ya da ona kavuşmak için gün sayıyorsanız bu yazımızda yeni kedinizle muhteşem bir başlangıç yapmanıza yardımcı olacak bilgiler bulabilirsiniz. Ancak öncesinde kısa bir hatırlatma yapmak istiyoruz.

Mümkünse kedinizle birlikte ilk durağınız veteriner hekim klinikleri olmalı. Genel sağlık durumunun kontrol edilmesi ve aşılama sürecinin başlatılması kedinizin mutlu, konforlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için kritik derecede önemli. Veteriner hekimler gerçekleştirdikleri muayenelerin ardından kediniz için özel önerilerde bulunabilirler. Bu öneriler doğrultusunda hareket etmek faydalı olacaktır.

yatağında yatan yavru kedi

Kediniz İçin Güvenli ve Rahat Bir Alan Hazırlama

Kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız "Kedi eve ilk geldiğinde ne yapılmalı?" sorusuna verilecek birçok yanıtla karşılaşmanız mümkün. Eve yeni gelecek kedi ister yetişkin olsun ister yavru, ona evinizin kapılarını açmadan önce belli başlı hazırlıklar yapmanız gerekir. Bu hazırlıkların detayları kedinin yaşam evresi doğrultusunda değişebilmekle birlikte genel olarak beslenmesi, tuvalet ihtiyacını karşılaması ve konforu ile ilişkilidir. Örneğin kediniz henüz eve gelmeden önce yaşam evresine en uygun kedi maması çeşitleri arasından seçim yapmalısınız. Aynı şekilde mama ve su kabını hazırlamalısınız. İlk gecesinde kendini güvende hissetmesini sağlayacak ve ilerleyen günlerde de konforunu artıracak kedi yatağı gibi eşyalarını temin etmelisiniz. Bir de tuvalet ihtiyacının karşılanması var tabii. Kedi kumu ile kedi kum kabı kedinizin en temel ihtiyaçları arasında yer alıyor. Daha önce kedi sahiplenmeyi düşünenlere yol göstermesi amacıyla detaylı bir içerik hazırlamıştık. Kedi Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

Kedinizle eve geldiğinizde onun fiziksel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gerekli hazırlıkların yapılmış olması adaptasyon sürecinde yaşanması muhtemel zorlukları minimize edebilir. Kedinizin kendisini güvende hissedebileceği bir ortamla buluşması, aşina olmadığı seslere, kokulara, eşyalara alışma sürecinde belirleyici rol oynayabilir. Dolayısıyla kendisini güvende hissedebileceği bir alan onun için en temel gereksinimlerdendir. O alana kavuştuklarında onlara alışma için zaman verilmeli ve kendi alanlarında etkileşime zorlanmamaları önemlidir

yavru kediyle zaman geçiren kedi

İlk Gün Kedi ile İletişim ve Etkileşim

Kedinizi eve getirdiğiniz o ilk gün eve geldiğinizde doğrudan kediniz için ayırdığınız güvenli ve konforlu alana gitmenizde fayda var. Kedi taşıma çantasını açtıktan sonra kedinizi çantadan çıkarmak yerine onun çıkmaya hazır olduğu anda harekete geçmesini beklemelisiniz. Yepyeni bir çevreyle buluştuğu o anda ev sakinlerinin sabırla beklemesi tavsiye edilir, aşırı gürültü ya da kedinin korkmasına neden olacak davranışlardan sakınılmalıdır.

Kediniz ile ilk temasın onun isteği ile gerçekleşmesi ideal olandır. Onun sizi görebileceği bir yerde oturmalı ve size gelmesini beklemelisiniz. Yanınıza yaklaşmamayı tercih edebilir, bu durumda belli periyotlarda onun sizi görebileceği ancak aranızdaki mesafenin de korunduğu bir yerde beklemelisiniz. Yavru kedi ilk temas için istekli olabilir ancak yetişkin kediler daha tedirgin davranışlara eğilimlidir. Dolayısıyla ilk temasınızı şekillendirirken bekleme süreniz kedinizin yaşına ve geçmiş dönemde travma yaşayıp yaşamadığına göre değişecektir. Sokakta Yaşayan / Travmalı Kedi Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler adlı içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.

Kediler kendilerini güvenli alanlarında rahat hissettikten sonra ilk temas için hazır hâle gelebilirler. Temasa hazır olmaları için geçecek süre kedi özelinde farklılık gösterebilir. Eve yeni geldikten birkaç saat ya da gün sonra bu özel karşılaşmanın meydana gelmesi mümkündür. Kediniz size yanaşmaya başladıysa bu noktada davranışlarınızın ölçülü olmasında fayda var.

Karşılıklı güvene dayanan bir ilişki kurmak için yanınıza geldiğinde parmağınızı yavaşça burun ucuna yaklaştırabilirsiniz. Koklamaya başladığında ve keyifli göründüğünde burnuna dokunabilirsiniz. Bu güzel anı pozitif deneyimle birleştirmek için küçük bir ödül mamasını ona sunabilirsiniz. Kediler için ödül mamalarına buradan ulaşabilirsiniz. Kedinizin doğrudan gözlerinin içine bakmaktan ve irkilebileceği tonda ses çıkarmaktan kaçınmanız önemli. İlk etkileşimi korkutucu olabilen bir deneyimle pekiştirmemelisiniz.

Sizinle temas ettikten sonra mümkünse onu belirli bir süre evde bırakmanız önerilir. Kedi için tehlike yaratabilecek pencere ve kapıların güvenli olduğundan, evde onun için zehirli olabilecek bir çiçek bulunmadığından ve siz evde yokken zaman geçirebileceği oyuncaklara erişebileceğinden emin olduktan sonra kendi başına kalması için ona zaman tanımalısınız. Böylece güvenli alanının dışındaki ev kısımlarını da benimsemesi ve evde yalnız kalmaya alışması sağlanabilir.

mama kabından mama yiyen yavru kediler

Kedinizin Beslenmesi ve Bakımına İlk Günden İtibaren Dikkat Etme

Kedi yavruları sahiplenildikleri yaşam evresine bağlı olarak farklı besinlere ihtiyaç duyabilir. Örneğin annesinden bir nedenle çok erken dönemde ayrılmak zorunda kalmış ve 2 aydan küçük kedi yavrularının beslenmelerinin temelinde süt tozları bulunmalıdır. 2 aydan büyük kedi yavruları yaş mama ve yavru kedi maması tüketebilirler. Yetişkin kediler için ise yetişkin kedi mamaları tercih edilmelidir. Bu noktada kedinin kısırlaştırılıp kısırlaştırılmaması da beslenmeyi şekillendirebilir. Kısırlaştırılan yetişkin kediler için kısırlaştırılmış kedi mamaları tercih edilmelidir. Kediler için mama çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kedinizin erken dönemde bakım süreçlerine alışması ilerleyen zamanda önemli bir konforla buluşmanızı sağlayacak. Tek başınıza tırnaklarını kesebilmek, onu tarayabilmek gibi temel bakım süreçlerini sürdürebilmek için sakin olduğu zamanlarda küçük denemeler yapabilirsiniz. Tüylerini tarayarak hem onun sağlığına destek olabilir hem de aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz. Kedi tarak ve fırçaları arasında seçim yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.