Yavru Kedi Ne Yer? Yavru Kedilerin Yiyebileceği Besinler
Yavru kedilerin en erken 6 -8 haftalıkken sahiplenilmesi önerilir. Bunun nedeni ise söz konusu sürenin yavru kedilerin sütten kesilmesi ve katı gıdaya geçmesi için yeterli olmasıdır. Ancak bu her kedi için geçerli bir durum değildir, yavru kediler çeşitli nedenlerle annelerinden erken ayrılabilirler. Evinizde yeni doğmuş yavrular varsa anneleri yanlarında olsa bile hayatta kalabilmeleri ve sağlıklı olabilmeleri için beslenmelerinin son derece önemli olduğunu unutmamanız gerekir. Yavru kedilerin beslenme ihtiyaçları yetişkin kedilerin ihtiyaçlarından farklıdır. Bu nedenle farklı mamalarla beslenmeleri gerekmektedir. Yavru kedilerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp güçlenmesi için protein, kalori, mineral ve vitamin açısından zengin içerikli gıdalarla beslenmeleri gerekmektedir.
Yavru Kediler Ne Yemeli?
Yavru kediler hızlı büyüdükleri için beslenme ihtiyaçları da bu doğrultuda farklılaşır. Yeni doğmuş olan kediler yaklaşık üç haftalık olana kadar anne sütü ya da yavru kediler için özel olarak üretilen süt tozları ile dengeli bir biçimde beslenebilir. Bu süreçte kedi, anne sütünden ya da yavru kediler için olan süt tozundan başka bir besin ile beslenmemelidir. Bebek mamaları ya da köpek yavruları için olan süt tozları yavru kedilerin beslenmesi için uygun değildir. Yavru kediler için önemli olan taurin gibi bazı amino asitler köpek yavruları için olan süt tozlarında ya da keçi sütünde bulunmamaktadır. Taurin olmadan yavru kedilerde ciddi kalp problemleri ya da körlük meydana gelebilir.
Yavru kediler 3 - 4 haftalık olduktan sonra yaş ya da kuru mama yiyebilirler. Bu noktada yavru kediye verilecek olan mamanın yavru kediler için özel olması ya da her yaştan kedinin tüketimine uygun bir mama olması gerekir. Yetişkin kedi mamaları bu noktada yavru kediler için yeterince besleyici değildir. Yetişkin kedi mamaları, yavru kediler için yeterince yağ, protein ya da karbonhidrat içermemektedir.
Yavru Kedi Beslenmesinde Geçiş
Yavru kediler doğumdan sonraki ilk 3 - 4 hafta boyunca sadece sıvıyla beslenmelidir. Sonrasında ise yavaş yavaş katı gıdalara geçiş yapılmalıdır. 3 - 4 haftalık süre tamamlandıktan sonra eğer anne kedi varsa hem anne hem de yavrular için yaş mama bırakabilirsiniz. Yavrular, annelerini izleyerek kendi başlarına yemek yemeye başlayabilirler. Ezme formunda hazırlanmış olan yaş mamalar içerisinde tane içermediği için yavru kediler tarafından daha kolay tüketilebilir. Bir süre sonra anne kedi artık yavrularla daha az zaman geçirerek onların kendi başına hayatta kalmalarını öğrenmelerini sağlar.
Yanında annesi olmayan 3-4 haftalık bir kediniz varsa az miktarda ezme formunda yaş mamayı süt tozu ile karıştırarak geçiş yapabilirsiniz. Yavru kedinin rahat bir şekilde yiyebilmesi için mamayı küçük bir kaşıkla ağzının yanına getirmeniz gerekir. Birçok yavru kedi hayatının bu döneminde artık mamayı emebilir ya da çiğneyebilir hale gelmektedir. Sonrasında ise yavaş yavaş kaşığı, mama kabına yaklaştırarak kedinin mama kabına alışmasını sağlamanız gerekir.
Yavru kedi artık rahat bir şekilde mama kabından yemeye başladığında onu artık biberonla beslemenize gerek kalmamış demektir. Yavru kedinin mama kabının kenarlarını ısırmadan ya da yaş mamayı emmeden sadece yaş mamayı yiyerek beslenmeye başlamasıyla biberon dönemi geride kalır. Yavru kediye temiz bir tabakta günde en az iki kez yavru kedi süt tozu ile karıştırılmış yaş mama verilmelidir. Süt tozunun yavru kedi mamasıyla karıştırmadan önce ambalajı üzerinde belirtildiği şekilde hazırlanması ve sonra yaş mamayla karıştırılması gerekir. Yaklaşık iki hafta boyunca her iki günde bir hazırlanmış süt tozu miktarını azaltıp yaş mama miktarını arttırarak karışımı vermeye devam etmelisiniz. Yavru kediler 6 - 9 haftalık olduğunda anne sütünü ya da süt tozunu tamamen bırakmış olmalıdır.
Altıncı haftadan sonra yavru kedinize ara sıra kuru mama da verebilirsiniz. Ancak yanında yaş mama olduğundan emin olmanız gerekir. Yavru kedi ilk başta tamamen yaş mamayı ya da tamamen kuru mamayı tercih edebilir. Bu noktada önemli olan hem yaş hem de kuru mamadan yeteri miktarda bulundurmaktır.
Yavru Kediler Hangi Yiyecekleri Yiyebilir?
Kediler etobur canlılardır. Bu nedenle iyi pişmiş ve sade olduğu sürece her türlü eti tüketebilirler. Çiğ ya da az pişmiş et kediler için zararlıdır. Bakteri ve parazitler kusma ve ishal olmak üzere ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Kediler evde hazırlanan yiyecekleri yerken hazır mamaları da tüketmeye devam etmelidir. Bu mamalar kedilerin tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere özel olarak hazırlanmaktadır. Evde pişen yemekler kedinin günlük öğününün %10’undan fazlasını oluşturmamalıdır. Günlük en fazla 1 tatlı kaşığı olmak üzere kedinize evde pişmiş bir yemek verebilirsiniz ancak bunu yapmadan önce hazırladığınız yiyeceğin kedi için güvenli olduğundan emin olmanız gerekir. Yavru kediler;
- Sade iyi pişmiş et,
- Pişmiş yumurta,
- Sarımsak, soğan ve taze soğan dışında taze ve sade sebze,
- Portakalgiller ya da üzüm dışında taze meyve,
- Sade pirinç, patates, ekmek, erişte ya da diğer nişastalar,
- Yağsız ve tuzsuz patlamış mısır gibi yiyecekleri tüketebilirler.
Kedi sahipleri arasında kediye ton balığı verme ile ilgili bazı endişeler bulunmaktadır. Yavru kediler az miktarda olmak üzere ton balığı yiyebilirler. Kedilerin kendi mamaları dışında evde pişmiş herhangi bir besinden günde en fazla 1 yemek kaşığı yemesi gerekir. Ton balığının bu miktarda ya da daha az olması zararsızdır ve kedilerde herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Ancak ton balığı kediler için besleyici ya da yararlı bir gıda değildir. Çok miktarda ton balığı tüketen yavru kedilerde;
- Başta kalsiyum olmak üzere beslenme yetersizliği,
- Tiamin yetmezliği,
- Vücuttaki yağın ağrılı ve ölümcül enflamasyona dönüşmesine yol açan pansteatit,
- Alt idrar yolu rahatsızlığı,
- Mesane iltihabı,
- Kanama gibi sağlık problemleri meydana gelebilir.
Ton balığı, kedilerde tiamini parçalayan enzimlere sahiptir. Tiamin kedinin hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu vitaminlerden birisidir. Benzer bir şekilde ton balığı aynı zamanda K vitamininin etkisinin azalmasına yol açar ve bu da kedilerde ölümcül olabilecek anormal kanamalara neden olur.
Kedilerin beslenmesinde onların için özel olarak formüle edilen, yaşam evrelerine göre beslenme ihtiyaçlarına uygun içeriklerle sunulan kedi mamalarının tercih edilmesi her zaman daha iyi bir seçimdir. Kediler için özel formüle edilen kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Ev Yapımı Yavru Kedi Maması
Kedilerin ev yapımı mamayla beslenmesi hem zorludur hem de veterinerler tarafından önerilmemektedir. Özellikle yavru kediler henüz büyüme aşamasında oldukları için bu uygulama kesinlikle tavsiye edilmez.
Kediler etçil canlılardır ve hayatta kalmak için et tüketmek zorundadırlar. Ancak bu kedilerin sadece ete ihtiyacı olduğu anlamına gelmez. İdeal beslenme için protein ve karbonhidrat karışımına uygun takviyeler eklenmesi gerekir. Yavru kediler yetersiz beslenmeye karşı aşırı hassastır ve yeteri miktarda mama yeseler bile bu mama vücut ihtiyaçlarını karşılamadığı takdirde hasta olabilirler.
Yeteri miktarda kalsiyum ve fosfor almayan yavru kedilerde besinsel ikincil hiperparatiroidizm görülür. Bu kedilerin kemikleri kâğıt gibi incelir ve herhangi bir travmaya gerek kalmadan kemikler kırılabilir. Bu kırıklar kediler için ciddi ağrılı kırıklardır. Yavru kedinizi ev yapımı mama ile beslemek isterseniz bunun için veteriner hekim ile görüşmeniz ve sonrasında kediyi düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmeniz gerekmektedir. Veteriner hekim onayı olmadan hazırlanan tariflerin kedilerde ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği unutulmamalıdır.
Yavru Kedilerin Yememesi Gerekenler Yiyecekler
Yavru kedilerin tüketmemesi gereken birçok gıda bulunmaktadır. Üstelik bunlardan bazıları kedilerle çok özdeşleştirilen gıdalardır.
Süt ürünleri: Süt ve süt ürünleri kedilerle çok özdeşleştirilen gıdalardan birisidir ancak kedilere süt ürünü verilmemelidir. Kedilerde laktozu parçalayacak enzim çok az miktarda olduğu için süt ürünleri kedilerde mide rahatsızlığına neden olur ve kusma ya da ishal gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar.
Yağlı gıdalar: Kedilerin aşırı yağlı gıdalar tüketmesi mide rahatsızlığına neden olur. Uzun süre yağlı beslenme ise obezite, pankreatit ve diyabet gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır.
Tuzlu yiyecekler: Tuzlu yiyecekler kedinin daha çok su içmesine ve daha sık idrara çıkmasına yol açar. Aşırı miktarda tuz kedilerde zehirlenmeye neden olur ve titreme ya da nöbet gibi belirtiler görülür.
Pişmemiş gıdalar: Az pişmiş et, yumurta ya da kemik tehlikeli bakteriler içerebilmektedir. Çiğ yumurta B vitamini emilimini düşürerek cilt ve tüy problemlerine neden olur. Kemik ise kedinin boğazını tıkama riskini sahiptir.
Bunların dışında;
- Alkol,
- Soğan,
- Çikolata,
- Kahve,
- Kafein,
- Portakalgiller meyveleri ya da yaprakları,
- Hindistan cevizi meyvesi ya da yağı,
- Sarımsak,
- Üzüm,
- Kabuklu yemişler,
- Soğan,
- Sakız, hamur işi ya da diş macunu gibi ürünlerde bulunan xylitol,
- Mayalı hamur gibi besinlerin de kedilere asla verilmemesi gerekmektedir.
Yavru Kediler Ne Kadar Mama Yemeli?
Anneleri tarafından beslenen yavru kediler söz konusu olduğunda genel gelişim kontrolü yapılması ve gelişim geriliği olduğu düşünülen kedinin yakından takip edilmesi yeterlidir. Annesi tarafından beslenmeyen ya da annesi olmayan yavru kedilerin ise midelerinin kapasitesi kadar mama yemesi gerekir. Bu genellikle 20 ml’e denk gelmektedir. 4 aylıktan küçük kediler günlük 90 kalori almalıdır. Ancak 2 - 6 aylık kediler söz konusu oluğunda genellikle kedilerin istediği kadar mama tüketmesine izin verilir. Bu dönemlerde kedilerin tükettiği mama miktarı kedinin metabolizmasına göre değişiklik gösterir. Kedi 6 aylık olduktan sonra metabolizması da yavaşlamaya başlar. Birçok kedi hayatının bu döneminde daha az mamaya ihtiyaç duyar. Kediler bu dönemde aşırı kilo alabilir bu nedenle beslenmeleri yakından takip edilmelidir. Her kedi farklıdır bu nedenle yediği mama miktarlarının da farklı olması normaldir.
4 aylık kedilerin günde yaklaşık bir konservenin yarısı kadar yaş mama tüketmesi gerekmektedir. 4 aydan daha büyük olan kedilerde ise bu miktar günde 1,5 - 2 konserveye çıkabilmektedir. Kuru mama söz konusu olduğunda ise 4 aydan daha küçük olan kedilere günde 32 gram kuru maması verilmesi yeterlidir. Ancak bu kuru mamanın yaş mama ile verilmesi gerektiğini unutmamak gerekir. 4 aydan büyük olan kedilerde ise 64 - 96 gram kuru mama yeterli olmaktadır. Bu miktarın 6 aya kadar yaş mama ile verilmesi, kuru mama miktarının da yavaş yavaş artırılması gerekir.
Annesi olmayan kedilerin nasıl beslenmesi gerektiği genellikle kullanılan süt tozunun ambalajında yazar. Genel olarak bir haftalık kedilerin günde 7 defa, iki haftalık kedilerin günde 6 defa, 3 haftalık kedilerin günde 5 defa ve 4 haftalık kedilerin ise günde 4 defa talimatlara uygun bir şekilde hazırlanmış süt tozu tüketmesi gerekir.
Kediler 10 - 12 aylık olduğunda yetişkin mamasına geçiş yapabilirler. Yetişkin mamaları genellikle obeziteyi önlemek için daha az protein ve kaloriye sahiptir. Bu noktada porsiyon kontrolü de önemli hale gelmektedir. Kediniz bu dönemde aşırı kilo almaya başladıysa veteriner hekimle iletişime geçmeniz tavsiye edilir. Yetişkin mamasına geçişin bir haftada yavaş yavaş yapılması gerekir. Her geçen gün kedinizin mamasına biraz daha fazla miktarda yetişkin maması ekleyerek bu geçişi yapabilirsiniz. Kedilerde mama geçişi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için “Kedilerde Mama Değişikliği Ne Sıklıkla ve Nasıl Yapılmalı?” başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz. Yavru kedi mamasında kullandığınız markanın yetişkin kedi mamasını tercih etmek bu geçişi kolaylaştırabilir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.