Yeni Doğan Bebek ile Köpek Aynı Evde Yaşayabilir mi?
Pek çok evcil hayvan sahibi için, köpekleri yalnızca en iyi dostları olmakla kalmaz, aynı zamanda evlatları gibidir. Sahiplerinin ilgisinin büyük bir kısmına sahip olan köpekler, bu durumdan da son derece memnundurlar. Peki yeni bebeğiniz, eve geldikten sonra neler olacak? Yeni doğan bebekle köpek aynı evde yaşayabilecek mi?
Evet, köpeğiniz ve yeni doğan bebeğiniz birlikte yaşayabilirler. Hatta yapılan araştırmalar sonucunda, köpekler ile aynı evde büyüyen çocukların diğerlerine kıyasla daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip oldukları; daha sosyal, paylaşımcı ve stresten uzak bir hayat sürdükleri görülmüştür. Ancak bebek güvenlik kapıları ve tel köpek çitleri, panelleriyle gerekli hazırlıkları yapmak ve önlemleri olmak da bir zorunluluktur. Evinizde bebeğinize ve köpeğinize kendilerine ait alanlar oluşturmak için kullanabileceğiniz tel köpek çitleriyle panellerini buradan inceleyebilirsiniz.
Yeni bebeğiniz, ister istemez köpeğinize gösterdiğiniz ilginin azalmasına neden olacaktır. Bu da sakin, sevgi dolu bir köpeğin bile kıskançlık duymasına ve ilginizi çekmek için evdeki eşyalara zarar vermek gibi yanlış davranışlarda bulunmasına yol açabilir. Üstelik köpeğiniz için azarlanmak bile görmezden gelinmekten daha iyidir. Ayrıca köpekler genellikle bebeklerle iyi anlaşsalar ve onlara çok dikkatli yaklaşsalar da her köpeğin karakteri birbirinden farklı olabilir ve bebeğin köpeğin gözüne parmağını sokması, kuyruğunu çekmesi gibi bir olay yüzünden istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir. Elbette hijyen ve sağlık konusuna da dikkat etmek gerekir.
Elbette bunlar köpeğe evin içini yasaklamak ya da onu başka bir aileye göndermek gerektiği anlamına gelmez. Gerekli hazırlıkları yaptığınızda ve önlemleri aldığınızda köpek aynı evde yeni doğan bir bebekle yaşayabilir. Köpeğiniz ve yeni doğan bebeğinizin birlikte nasıl mutlu bir hayat sürebileceklerine dair bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Köpek ve Bebek Güvenliği İçin Önlemler
Yeni doğan bebeğiniz eve gelmeden önce hem köpeğin hem de bebeğin güvenliğinden emin olabilmek için bazı önlemler alabilirsiniz. Bu, köpeğiniz ve bebeğiniz karşı tarafa bilinçli olarak zarar vermeye niyetli olmasa bile görünmez kazaların önlenmesi için önemlidir.
Köpeğiniz oyun amacıyla, istemeden bile olsa, uyuyan ya da yerde oyun oynayan bir bebeğin hareketlerinden heyecanlanarak ona zarar verebilir. Bunun yanı sıra, bebeğinizin oyun oynarken canını yakması durumunda köpeğinizin onu ısırma riski de bulunur. Bunları engellemek için evin içerisinde ve varsa bahçesinde köpek ve bebek için ayrı bölümler oluşturabilirsiniz. Böylece gözetiminiz olmadan köpek bebeğin olduğu bölüme, bebek de köpeğin olduğu bölüme geçemez. Bu sayede, özellikle emeklemeye başladıktan sonra bebeğinizin köpeğin maması ve suyuyla temas etmesini engellemiş olur. Bu noktada dikkat gösterilmesi gereken unsurlardan biri köpeğinizin bebeğinizin uyuduğu odaya siz olmadan girmemesidir. Bazı uzmanlar köpeğinizin bebeğinizle aynı yatakta uyumasına izin vermemeniz yönünde görüş beyan edebilirler. Bu alanları birbirinden ayırmak için köpeğin geçemeyeceği sağlamlıkta bebek güvenlik kapılarını ve tel köpek çitleriyle panellerinden yararlanabilirsiniz.
Köpeği Bebeğe Hazırlama Süreci
Her köpeğin uygun bir şekilde eğitilmesi, onunla geçireceğiniz hayatın kalitesi açısından kritik bir role sahiptir. Bu, köpeğinizin yeni doğan bir bebeğe yaklaşımını da etkileyecektir. Eğer köpeğinizin eğitimi konusunda aklınızda soru işaretleri bulunuyorsa bu konuda bir profesyonelden yardım almayı düşünebilirsiniz.
Veteriner kontrolündeki köpeklerin aşıları takip edildiğinden iç ve dış parazit taşıma ihtimalleri düşüktür. Düzenli veteriner kontrollerine gitmeyen, aşıları aksatılan köpekler içinse bu durum tam tersidir. Köpeğinizin aşıları eksikse yeni doğan bebeğiniz eve gelmeden önce mutlaka veteriner hekiminizle bu konu hakkında görüşmelisiniz. Elbette ilerleyen dönemlerde de köpeğinizin aşılarını aksatmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde köpeğinizle etkileşime geçen ya da onun bulunduğu alanlara temas eden bebeğinizin sağlığının riske girme ihtimali gündeme gelebilir.
Havadaki ve eşyalardaki alerjenlerin sayısını azaltmak için HEPA filtreli ürünlere yönelebilirsiniz. HEPA filtreli hava temizleyicilerin kullanılması, varsa evdeki klimanın HEPA filtreli bir seçenekle değiştirilmesi havadaki alerjenleri azaltacaktır. Halıların ve çeşitli mobilyaların temizliğinde kullanılan elektrikli süpürgelerin de HEPA filtreli olanlar arasından seçilmesi faydalı olabilir.
Köpek ve Bebek Arasında Pozitif İlişki Kurma Yolları
Köpeğinizin bebeğinizle iyi bir ilişki kurması için deneyebileceğiniz çeşitli yaklaşımlar bulunmaktadır. Bu yaklaşımların uygulanması sayesinde köpeğiniz yeni doğan bebeği ailenin bir ferdi olarak kabul etme ve onunla pozitif ilişki kurma süreci desteklenebilir.
Bebeğin eve gelmesi, köpek için pek çok değişikliğin yaşanacağı anlamına gelir. Evde yeni sesler duymaya ve kokular almaya başlayacak olması onu tedirgin edebilir. Köpeğinizin bebeği ve bu değişiklikleri kabul etmesini kolaylaştırmak için, bebeğin etrafta olmasının iyi bir durum olduğunu onun anlayacağı şekilde söylemelisiniz. Bunun için ödül mamalarından yararlanabilirsiniz. Köpekler için özel olarak üretilmiş ödül mamalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Örneğin bebeğiniz ağlamaya başladığında ya da bebeğinizle ilgilenmeniz gerektiğinde köpeğinize ödül maması vererek onun bunu pozitif bir durumla ilişkilendirmesini sağlayabilirsiniz. Kokular köpekler için çok önemli olduğundan kokulardan da yararlanmayı ihmal etmemelisiniz. Bebeğin ayağını, giysisini, hatta bezini kokladıktan sonra köpeğinize ödül maması vermeniz onun bu yeni kokuya daha kolay alışmasına yardımcı olabilir.
Ödüllendirmenin diğer bir kullanımıysa pozitif pekiştirmedir. Köpeğinizin bebeğinizin yanında sakin kalmasını istiyorsanız, bebeğinizle aynı ortamdayken yere sakince uzandığı bir anda ona ödül maması verebilirsiniz. Bu, ona bebeğin yanında sakin durduğunda ilgi göreceğini ve ödüllendirileceğini söylemenin etkili bir yoludur.
Köpekler eve gelen bebek yüzünden ilgi eksikliği hissedebilir. Böyle bir durumda aynı anda hem köpekle hem de bebekle ilgilenebilirsiniz. Anne bebekle ilgilenirken köpeği sevmeyi deneyebilir ya da baba o sırada, aynı ortamda köpekle etkileşimde bulunabilir. O anda bebeğe tüm dikkatin verilmesi gerekiyorsa köpeğe yeni bir çiğneme oyuncağı verilebilir. Köpeğinizin sevebileceği çiğneme oyuncaklarını buradan inceleyebilirsiniz. Köpeğin yatağının bebeğin bakımının yapıldığı yerin yakınında bulunması da işe yarayabilir. Elbette daha önce söylediğimiz gibi, köpeğin gözetimsiz bir şekilde bebeğin yanında bırakılmaması ve birlikte uyumalarına izin verilmemesi gerektiği unutulmamalıdır.
Son olarak, köpeğinizin enerjisini atmasına imkân tanımayı ihmal etmemelisiniz. Enerjisini atmış bir köpek genellikle daha sakin olacak ve istenildiği şekilde davranmaya daha yatkın olacaktır. Enerjisini doğru şekilde atamayan bir köpekse bunu pek de hoş olmayan bir şekilde yapabilir. Bebeğinizle ilgilenirken köpeğinize yeterince vakit ayıramadığınız durumlarda köpeğinizle oyun oynaması, onu dışarıya çıkarması ve egzersiz yaptırması için başka birinden yardım istemeyi düşünebilirsiniz. Elbette ki ideal olan köpeğinizle rutinlerinize uyum sağlamanız ve ona ayırdığınız zamanı kesintiye uğratmamanız olacaktır.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.