Kediler Neden Çok Uyur? Kedim Sürekli Uyuyor, Normal mi?
Kediler, hayvanlar aleminin en çok uyuyan, uykusuna ve dinlenmeye en düşkün canlılarıdır. Onlar için tembelliğin bir yaşam biçimi olduğu söylenir. Her ne kadar dinlenmeye düşkünlüklerinin ardında farklı nedenler olsa da kedilerin çok uyuduğu gerçeği değişmez. Yemek yemediklerinde, tırmalama tahtasını ya da koltuklarını tırmalamadıklarında veya oyun oynamadıklarında onları uyurken bulmak işten bile değildir.
Kediler gün içerisinde 16-20 saat arasında uyuyabilirler, yavruluk ve yaşlılık döneminde bu süre uzayabilir. Evde yaşayan kediler ile sokakta yaşayan kediler arasında da uyku alışkanlıkları farklılık gösterebilir. Dışarıdakiler kadar uyarana maruz kalmadıkları, yapacak çok şey bulamadıkları ve kendilerini güvende hissettikleri için evde yaşayanlar dinlenmeye daha çok zaman ayırırlar. Bu yazımızda kediler neden sürekli uyur sorusunun yanıtlarını bulabilirsiniz.
Kediler Gündüzleri Uyur, Geceleri Aktif Olur
Kedilerin özellikle gündüzleri çok uyumasının ardında birden fazla neden vardır. Onlar geceleri avlanan, gündüzleri ise av olmaktan kaçınan, bir sonraki yemek arayışları için enerji depolayan avcılardır. Besin zincirinin en üst kademelerinde bulunurlar ve geceleri aktif bir av süreci yaşadıkları için beslendikten sonra bir sonraki avları için enerji biriktirme ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Enerji birikimi için ise en ideal seçim biraz daha uyumaktır. Kedilerin yaşam döngüsü çoğunlukla yemek ve uyku eylemlerinden ibaret olduğu için uyku süreleri oldukça fazladır.
Evde yaşayan kedilerin durumlarının doğadakilerden farklı olduğu düşünülebilir ve neden bu kadar çok uyudukları sorgulanabilir. Her ne kadar yaşam ortamları değişse ve yiyecek aramak zorunda olmasalar da evde yaşayan kedilerin içgüdülerinin değiştiği düşünülmemelidir. Evcil kediler de doğadakiler gibi belirli bir günlük programa sahip olurlar ve bu programın büyük kısmını uykuya ayırırlar. Atalarından gelen içgüdüleri onları gece ve sabah çok erken saatlerde yiyecek avı için hareketliliğe yönlendirirken gündüzleri vücutları dinlenmeye programlanır.
Kedilerin uyku düzenleri ile insanların uyku düzenlerinin benzer bir sirkülasyonda ilerlediğini daha önceki yazılarımızda belirtmiştik. Döngüsel bir benzerlik olsa da kedilerin evre süreleri oldukça farklıdır. Kediler önce uyuklar daha sonra yaklaşık 5 dakika süren derin uyku evresine girer ve akabinde yine uyuklamaya devam eder. Derin uyku evresinde patilerini oynaması, bıyıklarının seyirmesi ve göz kapaklarının hareketlenmesi ise dostlarımızın rüya gördüğünün belirtileri olarak sıralanabilir. Uykularını en iyi şekilde almaları ve tam anlamıyla enerji depolamaları için onlara rahat bir alan sağlanması, kendilerini güvende hissetmeleri ve özellikle gelişimlerinin hızla ilerlediği yavruluk döneminde rahatsız edilmemeleri önemlidir.
Kediler Ne Kadar Uyursa Çok Fazla Uyumuş Olur?
“Kedi neden çok uyur?” kadar merak edilen bir diğer soru da ne kadar uykunun onlar için bile fazla olduğudur. Bu sorunun yanıtı kedi özelinde değişiklik gösterebilir. Her kedi kendi vücudunu dinler, ihtiyaçlarını belirler ve zamanı geldiğine karar verirse dinlenmeye geçer. Canı istediğinde ve enerjisi yükseldiğinde de kalkıp evi keşfetmeye başlar. Diğer bir deyişle gece 04:00 sularında evden ses geliyorsa ve kediniz biraz da yaramazsa endişelenmenize gerek yoktur; sesin kaynağı bellidir. Kedilerle ilgili bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri de onların kendilerine ait bir rutinleri olduğudur. Bu rutinlerin gün içerisinde belli ölçülerde değiştiği bilinir ancak genel hatları stabildir.
Kediler rutinlerinden farklı olarak çok fazla ya da çok az uyuyorsa tedbirli olmak önemlidir. Uyku düzeninde belirgin bir değişim yaşanıyorsa ve bu değişim 2-3 gün devam ediyorsa veteriner hekim ziyaretlerine gitmeleri gerekir. Uyku alışkanlıklarının değişiminin ardında ağrı çekmeleri ya da farklı bir hastalık olabilir. Özellikle uyku düzenindeki değişimlere iştahsızlık, kilo kaybı ve halsizlik gibi ek semptomlar da ekleniyorsa zaman kaybetmeden veteriner hekimlere danışmak atılması gereken en doğru adım olacaktır.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.