Yavru Köpekleri Yaz Aylarında Serin Tutma Yolları
Yaz aylarında dostlarımızla yapabileceğimiz aktiviteler oldukça çeşitli olsa da kavurucu sıcaklar bizler için olduğu gibi tüm canlılar için tehdit edici bir unsur haline gelebiliyor. Köpeklerle birlikte yaşayanlar için yaz aylarında yerine getirilmesi gereken en önemli sorumluluk da haliyle köpekleri serinletmek oluyor. İster evde yaşasınlar ister bahçede; köpekleri serinletmenin yolları hakkında bilgi sahibi olunması büyük bir önem taşıyor. Aşırı sıcaklarda halsizleşen ve maruz kaldıkları sıcak nedeniyle tüm dengeleri sarsılan dostlarımızı sıcak çarpmasından korumak için köpekleri serinletmenin yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunması fark yaratan bir unsura dönüşüyor. Özellikle yavru köpekler söz konusu olduğunda yavru köpekleri serinletmek onların bakımı ve sağlığı için belirleyici bir etki yaratabiliyor. Bu yazımızda yavru köpekleri serinletmek için alınabilecek basit ama etkili yöntemleri bulabilirsiniz.
Yavru Köpekleri Serinletmek Neden Çok Önemli?
Yaz aylarında tüm köpekleri serinletmek önemlidir, söz konusu yavrular olduğunda ise onları serinletmek hayati bir öneme sahiptir. Yavrular vücut ısılarını yetişkin köpekler kadar başarılı bir şekilde düzenleyemezler, sıcaklıklarını dengeleyen tüyleri henüz tam anlamıyla gelişmemiştir ve barındırdıkları yüksek enerji de aşırı sıcaklardan daha çok etkilenmelerine neden olur. Yavru köpeklerin burun yapılarının basık olması durumunda oluşabilecek risklerin belirgin ölçüde artabileceği; bu nedenle Pug ve French Bulldog gibi ırkların yavrularının yakından gözlemlenmesi gerektiği bilinmektedir.
Köpekleri Serinletmenin Yöntemleri Nelerdir?
Sıcak yaz günlerinde onları hem güvende hem de konforlu tutabilmek için köpekleri serinletmenin yöntemleri denenmelidir. İşte o yöntemlerden bazıları…
Gölgede Kalabilecekleri Alanlar Yaratılmalı
Yaz sıcaklarında köpekleri serinletmenin yöntemleri yaşam alanları doğrultusunda farklılaşabilen nitelik taşır ancak her halükarda aşırı sıcaklardan korunmanın en etkili yollarından biri gölgelik mekanlarda zaman geçirmelerinin sağlanmasıdır. Özellikle bahçede yaşayan yavru veya yetişkin köpeklerin öğlen sıcağında korunmasız kalması karşılaşabilecekleri riskleri belirgin ölçüde artıracaktır. Bu kapsamda ağaçların sağladığı gölgeler en büyük faydayı sunacaktır. Ancak kalınan açık alanda gölgesinde serinleyecek bir ağaç bulunmuyorsa bu noktada devreye köpek kulübeleri girmelidir. Köpek kulübesi ürün çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Suları Her Zaman Taze ve Serin Olmalı
Vücut sıcaklığının dengelenmesi ve kaybedilen suyun geri kazanılması için köpeklerin özellikle yaz aylarında bol bol su içmeleri gerekir. Sıcak çarpmasının önlenmesi adına bir miktar soğutulmuş su büyük fayda sunacaktır. Sularının her daim taze tutulması da eşit derecede önemlidir. Bahçede yaşayan yavruların su ihtiyaçları karşılanırken olası kazaların da göz önünde bulundurulmasında fayda vardır. Koşup zıplarken su kaplarını devirme olasılıkları olduğu için taze ve temiz su konulan su kaplarının gerekirse hafifçe toprağa gömülmesi fikri değerlendirilebilir.
Çiğneme Oyuncakları Buzdolabında Bekletilebilir
Hem çiğnenebilen hem de içerisine küçük ödül mamaları eklenebilen köpek oyuncakları yaz aylarında yavru köpekler için sürprizlerle dolu bir deneyime dönüşebilir. Bu oyuncakların içerisine ödül mamaları ya da veteriner hekimlerin önerileri ile tavuk veya et suyu eklenip dolaba atılabilir. Soğutulmuş oyuncaklar yavruluk döneminde yaşanması muhtemel diş çıkarma ağrılarını hafifletmek için de sıcakların bunaltıcı etkisini azaltmak için de faydalı olacaktır. Köpek çiğneme oyuncakları çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.
Ev İçerisinin Çok Sıcak Olmamasına Dikkat Edin
Yaz aylarında bahçede yaşayan yavru köpeklerin maruz kaldığı tehlike daha fazla olsa da ev içerisindeki dostlarımızın da konforlu olamayabilecekleri, sıcaktan bunalmalarının mümkün olduğu ve hatta sıcak çarpması riskiyle karşılaşabileceklerinin unutulmaması gerekir. Bu nedenle özellikle evde olunmadığı zamanlarda ev sıcaklığının dengede kalması sağlanmalıdır. Eve temiz hava girmesi için kapılar ve pencereler açık bırakılabilir ancak bu tercih dünyayı keşfetmek için sonsuz bir merak içerisinde olan yavru köpekler için riskli olabilir. Kapı ya da pencere açık bırakılacaksa köpek güvenlik ürünleri tercih edildiğinde güvende kalmaları sağlanabilir. Köpek güvenlik ürünleri için buraya tıklayabilirsiniz.
Egzersiz Zamanları İçin Akşam Serinliği Beklenebilir
Gün içerisinde havanın çok sıcak olması egzersiz kapasitesinin zorlanması ile birlikte yavrular için de insanlar için de tehlikeli olabilir. Yavru köpeklerin egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması adına akşam vakitlerinin beklenmesi en doğru tercih olacaktır. Egzersizlerin temposunun da doğru ayarlanması gerekir. Akşamları hava sıcaklığı düşse de yavru köpeklerin çok tempolu egzersizlerden mümkün olduğunca uzak tutulmaları önerilir. Yavaş tempolu yürüyüşler sıcak yaz akşamlarında yapılabilecek en doğru tercihlerden biri olacaktır.
Yeni Oyunlarla Onunla Hayatı Keşfedin
Evet havalar çok sıcak, evet öyle anlar geliyor ki klimalı ortamı bırakmak hiç de mantıklı görünmüyor! Peki bu durumda yavru köpeklerimizin oyun ihtiyacı azalıyor mu? Ne yazık ki bu soruya verebileceğimiz tek yanıt “hayır” oluyor. Yavruluk dönemi köpeklerin oyunlara, oyuncaklara en çok ihtiyaç duydukları yaşam evresidir. Haliyle sadece onunla oyun oynamak, mental ve fiziksel gelişimini desteklerken onunla kurulan bağları sağlamlaştırmak için ayrı bir zaman dilimi ayrılmalıdır. Hava çok sıcak olduğunda ev içerisinden çıkılmasını gerektirmeyen ve daha çok zeka gelişimine odaklanan oyunlar tercih edilmelidir.
Patileri Çok Sıcak Zeminlere Temas Etmemeli
Temel aşıları tamamlandıktan sonra yavru köpeğinizle dışarı çıkmaya, dış dünyayı keşfetmeye başlayabilirsiniz. Erken dönemde onun sosyalleşebilmesi için farklı çevrelere gidebilir ve farklı zeminlerle temas ederek dünyayı tanımasını, bilişsel anlamda gelişmesini sağlayabilirsiniz. Havaların çok sıcak olduğu zamanlarda patilerinin zarar görmemesi ve sıcaktan daha az etkilenmelerinin sağlanması için bastıkları zeminlere dikkat etmelisiniz. Özellikle kum ve asfalt gibi zeminler hem sıcak havanın çirkin yüzü ile tanışmalarına hem de patilerinin zarar görmesine neden olabilir.
Aşılar Tamamlandıysa Banyo Zamanı!
Amaç köpekleri serinletmek olduğunda, yıkanmaları en pratik çözümü sunan yollardan biri olacaktır. Veteriner hekimler yavru köpeklerin yıkanmasını öneriyorsa ve temel aşıları tamamlandıysa yaz sıcaklarının etkilerini azaltmak için siz de minik dostunuzu yıkayabilirsiniz. Köpeklerin yıkanma sıklığına dikkat etmeli, onları çok sık yıkamamalısınız. Yine de hafifçe ıslanmalarını sağlamaktan da zarar gelmeyecektir. Yavru Köpekler Ne Zaman Banyo Yapmalı? adlı blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Köpekler Kesinlikle Arabada Bırakılmamalı!
Köpekleri serinletmenin yolları kadar önemli bir madde ile karşınızdayız. Köpeklerin yaz aylarında arabaların arka koltuğunda oturduğuna ve havladığına şahit olabiliyoruz. Köpeklerin arabada bırakılması çok tehlikeli ve ne yazık ki dostlarımızın hayatını tehdit edebilen bir nitelik taşımaktadır. Araç gölgede olursa ve camlar açık bırakılırsa sıcakla ilgili riskler belirgin şekilde azaltılabilir ama bu kez de yalnız bırakılan köpeklerde stres açığa çıkabilir. Her zamanki gibi dikkatli olmakta fayda vardır!
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.