Yavru Köpeklerde Yüksek Enerji

Yavru Köpeklerde Yüksek Enerji

22.12.2022 Aysegül Tunçay


Yavru köpekler, enerji dolu canlılardır. Özellikle keyifleri yerindeyse yürüyüşe çıktıklarında sahiplerini çok kolay bir şekilde yorup geride bırakabilirler ya da sürekli koşup zıplayarak evin altını üstüne getirebilirler. 

Ancak bu davranış şekli tamamen köpeğin çok enerjik ya da hiperaktif olmasından kaynaklanmaz. Hatta hiperaktivite bozukluğu köpekler arasında çok nadir görülen bir durumdur. Aşırı enerjik davranışların ya da diğer bir deyişle koşuşturmanın temel sebebi aslında köpeğin nasıl davranacağını bilmiyor ya da sahibini dinlemiyor oluşudur. Bu yüzden yavru köpeklerin en azından temel eğitimi almaları ve sahiplerinin bu aşırı enerjik davranışların ardındaki nedenleri öğrenmeleri son derece önemlidir. 

Özellikle köpekleri 6 - 18 aylık olan kişilerin veteriner hekimlere en çok ilettiği şikayetlerin başında köpeklerinin çok hareketli olması gelir. Yapılan araştırmalara göre yavru köpekler hayatlarının bir döneminde maksimum enerji seviyesine ulaşır. Bu dönem aynı zamanda yavrunun daha meraklı ve bağımsız hâle geldiği dönemdir. Köpeğin eğitiminin olmaması ile beraber tüm bu faktörler bir araya geldiğinde ciddi manada hareketli bir köpek ortaya çıkar. 

Köpeğin enerji seviyesinin yüksek olduğu dönemde eğitim alması, düzenli olarak yürüyüşlere çıkarılması ve etrafı keşfetmesine izin verilmesi yüksek enerji problemiyle baş etmeye yardımcı olur. Bu dönemde doğru davranışın lezzetli bir atıştırmalıkla ödüllendirilmesi istenen davranışın pekiştirilmesine ciddi biçimde etki eder. Köpeğinize verebileceğiniz ödül mamalarını buradan inceleyebilirsiniz.

ağzında topla koşan köpek

Köpeklerde Enerji Seviyeleri

Köpeklerin doğumlarından itibaren yaşlarının ilerlemesiyle enerji seviyelerinde belirgin bir değişim meydana gelir. Enerji seviyeleri her ne kadar ırklara bağlı olarak değişiklik gösterse de değişim örüntüsü genellikle aynı şekilde ilerler. Önemli olan bu evrelerde köpeğe nasıl yaklaşılacağını bilmektir.

İlk 10 Hafta

Doğumdan sonra yavru köpeklerin hemen hareketlenmeye başladığını görebilirsiniz. İlk on hafta içerisinde yürümeyi, koşmayı ve kovalamayı öğrenirler. Ayrıca bu dönem yine yavruların etrafa atlamaya ve zıplamaya başladığı dönemdir. İlk 10 haftalık dönemde yavruların kendine zarar vermemesi için kısıtlı bir alanda tutulmaları gerekir. 

10 - 16 Hafta

Yavrular büyümeye başladıkça alanlarını da genişletmeye başlarlar. 10 - 16 haftalık dönemde yeni şeyler öğrenmek ve etraflarında yer alan dünyayı keşfetmek yegâne amaçlarıdır. Bu dönem sosyalleşme için de harika bir zamandır. Yavru köpekler bu aşamada arada bir kuralları unutma eğiliminde olabilirler ki bu son derece normaldir. 10 - 16. haftalar aynı zamanda diş çıkarma dönemidir. Bundan dolayı etraftaki eşyaları ya da oyuncakları daha çok ısırırlar ya da çiğnerler.

sahilde oynayan yavru köpekler

4 - 6 Ay

Bu aşamadaki yavru köpeklerin enerji seviyeleri hâlâ çok yüksektir. Bu aşamada bir ailenin ya da bir grubun parçası olmayı öğrenirler. Köpekler bu yaşta biraz korkmaya başlayabilirler ancak bunun önüne geçilmesi gerekir. Yeni durumlara yanıt verebilmeleri için güven ortamı sağlamak son derece önemlidir. 

6 - 12 Ay

Bu yaşta yavru köpekler artık ergenlik dönemine girer ve kendileri üzerinde daha fazla kontrole sahip olurlar. Bu dönem köpeklerin enerji seviyelerinin neredeyse en yüksek olduğu dönemdir. Ergenlik döneminde köpekler neredeyse hareket etmeden ya da sağa sola atlamadan duramazlar. Bu dönem enerjilerini uygun davranışa yönlendirme alışkanlığını kazandırmak ve yürüyüş eğitimi vermek için en doğru dönemdir. 

1 - 2 Yaş

Bu dönem artık yavruluğun sona erdiği ve köpeğin yetişkinliğe adım attığı dönemdir. Köpeğin enerji seviyesi çok daha dengeli durumdadır ve bu dönemde köpekler sahiplerine itaat etmeye daha istekli olurlar. Bu dönemde artık hem enerji seviyeleri eskisi kadar yüksek değildir hem de köpek enerjisini nereye yönlendireceğini öğrenmiştir. Köpeklerin ırklarına göre süre değişse de yetişkinlik döneminde köpeklerin mamaları veteriner hekim tavsiyesi ile değiştirilmelidir. Köpeklerin yaşam evrelerine özel beslenme gereksinimleri için formüle edilen köpek mamalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.