Yavru Köpeklerde İştahsızlık Ciddi Bir Sorundur
Yavru köpeklerin muazzam bir gelişim hızları vardır; dünyaya geldikten sonra bağışıklık sistemlerinin güçlü olması, sindirim sistemlerinin gelişmesi, kas ve iskelet sistemlerinin güçlenmesi için kaliteli mamalarla beslenmeleri gerekir. Yavru köpeklerin iştahsızlık yaşaması salt kilo vermeleri ile sonuçlanacak bir durum olarak nitelendirilemez. Yavru köpeklerde iştahsızlık, yavru köpeklerin hem fiziksel hem mental gelişimlerini sekteye uğratabilen, sağlıklarını tehdit edebilen bir duruma dönüşebilir. Başlı başına bir hastalık olmamakla birlikte iştahsızlık yavru köpeklerde çeşitli rahatsızlıkların nedenine dönüşebilir. Bu yazımızda yavru köpeklerde iştahsızlık ve iştahsızlığı giderme yolları hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Yavru Köpekler Neden Mama Yemeyi Reddeder?
Anoreksiya olarak da adlandırılan iştah kaybı yavru köpeklerde yavaş yavaş ortaya çıkabileceği gibi etkisini bir anda da hissettirebilir. Birçok farklı neden yavru köpeklerin iştahlarında azalmaya yol açabilir. Bilinmesi gereken yavru köpeklerin yetişkin köpeklere oranla daha az yağ rezervlerine sahip oldukları ve bu nedenle 12 saatten fazla aç kalmaları hâlinde tıbbi desteğe ihtiyaç duyabilecekleridir. Özellikle metabolizma hızlarının çok yüksek olması nedeniyle küçük ırk köpeklerde uzun süreli açlığın hipoglisemi olarak da bilinen kan şekerinde düşüklüğe yol açarak son derece tehlikeli hâle gelebileceği bilinir. Yavru köpeklerde iştahsızlığın yaygın görülen nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Stres ve Yüksek Sıcaklık Değerleri
Yavru köpekler için yeni evlerine alışmak her zaman çok kolay olmayacaktır. Annesinden ve/veya kardeşlerinden ayrılma sürecinde yavrular yemek yemekten kaçınabilirler. Yeni bir çevreye adapte olmanın zorlukları ile de karşılaştıklarında stres seviyelerinde belirgin bir artış yaşanabilir. Adaptasyon sürecine özgü stresli koşullar “Yavru köpeğim mama yemiyor,” endişesini gündeme getirebilir. Strese ek olarak hava sıcaklıklarının yüksek olmasının da iştah üzerinde azaltıcı bir etkiye yol açabileceği kabul edilmektedir.
Hastalık ve Parazitler
Enfeksiyonlar ve parazitler yavru köpeklerde iştahsızlık söz konusu olduğunda gündeme gelen etkili unsurlara örnek olarak gösterilebilir. Böbrek hastalıkları, pankreatit, karaciğer rahatsızlıkları ve kanser yavru köpeklerde iştahsızlık nedenleri arasındadır. Yavru köpeklerde yaşanan iştahsızlığın bir diğer nedeni de diş çıkarma sürecidir. Diş çıkarma süreci yavru köpekler için acı verici bir deneyime dönüşebilir. Kuru mama ile beslenmeye devam etmeleri hâlinde diş etlerinin zarar görmesi ve yemek yemekten kaçındıkları bilinir.
Lezzet Beklentileri
Yavru köpeklerin damak zevklerinin oluştuğu süreçte tükettikleri yavru köpek mamasını beğenmemeleri, iştahlarında düşüşle sonuçlanabilir. Onlar için seçilen mamaların tüketilmesinde ısrarlı olunması öğünler arasındaki sürenin açılmasına ve açlığa bağlı oluşan sağlık sorunlarının tetiklenmesine neden olabilir. Bu nedenle yavru köpek maması seçerken tam ve dengeli bir beslenme sunan, aynı zamanda yavruların lezzet beklentisine yanıt veren alternatiflerin değerlendirilmesi önerilir.
Yavru Köpeklerde İştahsızlıkla Baş Etmek İçin Neler Yapılabilir?
Yavru köpeklerin yemek yememesi göz ardı edilebilecek bir semptom değildir. Yavru köpekler mama yemiyorsa, iştahsızlığa ek olarak kusuyorsa ya da ishalse, halsizlik belirgin hâle gelmişse öncelikle veteriner hekimlere danışılması gerekir. Veteriner hekimler yavru köpeklerde iştahsızlık nedenlerini bulmak için kapsamlı bir fiziksel muayene gerçekleştirebilir, teşhislerini netleştirmek için kan testlerinin yapılmasını önerebilir. Yavru köpeklerde iştahsızlığın ardında her zaman ciddi sağlık sorunları bulunmaz. Kimi zaman doğru hamlelerle köpeklerin ideal ölçüde mama tüketmeye başlamaları sağlanabilir.
Yavru köpeklerde iştahsızlığı engellemek için şu tedbirler alınabilir:
- Eğitim sürecinin başladığı yavruluk döneminde çok fazla ödül maması veriliyorsa, ödül mamalarının miktarı azaltılabilir. Ödül mamaları her zaman çok besleyici değildir ancak açlığı bastırabilir.
- Yavru köpekler için bir beslenme rutini oluşturulabilir. Yavru köpeklerin beslenme süreci bir düzene oturtulursa yavru köpeklerin kendi rutinlerini benimsemeleri kolaylaştırılabilir.
- Evde farklı bir evcil hayvan yaşıyorsa ya da yemek yedikleri ortam fazla gürültülüyse köpeklerin yemek yedikleri yerin değiştirilmesi etkili bir yöntem hâline gelebilir. Böylece beslenme anında strese girmeleri engellenebilir.
- Yavru köpeklerin mama yemek için teşvik edilmesi ile de iştahsızlığın önlenebildiği bilinmektedir. Mama tanelerinin saklandığı puzzle oyuncaklar mama yeme deneyimini daha heyecanlı kılabilir.
- İştahsızlığın ardında diş çıkarma gibi spesifik bir durum varsa yavru köpeklere yaş mama verilmesi ya da kuru mamaların yaş mama ile karıştırılması mümkündür. Böylece daha rahat çiğneyebilecekleri, çiğnerken canlarının yanmayacağı besleyici alternatiflerle buluşturulabilirler.
- Lezzetli ve kaliteli içeriklerle formüle edilen mamaların tercih edilmesi de iştahsızlığın öne çıkan nedenleri arasında gösterilir.
Sağlıklı ve Kaliteli Mamalar ile Yavru Köpekler İştahlı ve Sağlıklı
Yavru köpekler hayatlarının ilk 8 haftalık sürecinde anne sütü ya da anne sütü formülasyonuna sahip süt tozları ile beslenirler. Daha sonraki süreçte yetişkinlik dönemine kadar optimal gelişimi destekleyen, tam ve dengeli kuru mamalar beslenmelerine dâhil edilir. Yavruluk döneminde beslenmenin temel amacı köpek yavrularının sağlıklı gelişimlerini desteklemek, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını maksimize etmek, obezite riskini azaltmak ve ortopedik rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engellemektir.
Yavru köpeklerin besin ihtiyaçlarını eksiksiz şekilde karşılamak için kaliteli içeriklerle formüle edilen N&D yavru köpek mamalarında kuzu eti, morina balığı ve tavuk eti gibi farklı protein kaynakları kullanılır. Küçük, orta ve büyük ırk köpeklerin gelişimsel ihtiyaçlarının karşılanması adına ideal oranda protein, yağ, kalsiyum ve sindirilebilir karbonhidratlar barındıran N&D yavru köpek mamaları oldukça lezzetli bir deneyim sunar. Yavru köpeklerin iştah sorunlarının ortadan kaldırılması ve sağlıklı beslenmesi için güvenle tercih edilebilen N&D yavru köpek maması çeşitlerini buradan inceleyebilir, evinizin rahatlığında güvenle siparişinizi verebilirsiniz.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.