Yavru Köpekler Ne Zaman Banyo Yapmalı?

Yavru Köpekler Ne Zaman Banyo Yapmalı?

17.06.2021 Aysegül Tunçay


Yavru köpek sahiplendiyseniz aklınızda birçok soru işareti olması kadar normal bir durum yoktur. Bambaşka bir canlının hem sağlıklı hem de konforlu olması adına alınması gereken özel tedbirler bulunur. Yavru köpeklerin beslenmesi, yavru köpeklerin bakımı, yavru köpeklerin aşı takvimi, yavruların eğitimi, sosyalleştirilmesi ve yavru köpek banyosu gibi konuların sıklıkla merak edilmesinin nedeni de budur. Yavru köpeklerin yaramazlıkları ve kendilerini göz açıp kapayana dek kirletme potansiyelleri “yavru köpekler ne zaman banyo yaptırılır?” sorusunu gündeme taşımaktadır. Suyla ve köpek şampuanlarıyla temaslarının en doğru zamanda gerçekleşmesi dostlarımızın hem fiziksel hem de psikolojik ihtiyaçlarının karşılanmasının sağlanması için önemli olduğundan bu yazımızda “yavru köpekler ne zaman banyo yapmalı?” sorusunun yanıtlarını sizlerle paylaşacağız.

tüyleri ıslanmış terrier cinsi köpek

Yavru Köpek Banyosu İçin Doğru Zaman

Kirlenmek ve banyoya ihtiyaç duymak yavru köpeklerin doğasının vazgeçilmez bir unsurudur. Bu nedenle yavru köpekler ne zaman banyo yapabilir ve yavru köpekler banyosu sıklığı hakkında bilgi edinilmesi kritik derecede önemlidir. Bazı ırklar diğerlerine oranla daha sık banyo yapmaya ihtiyaç duyarken bazı ırklar için banyo sıklığının mümkün olduğunca seyrek tutulması gerekir. Yavru köpeklerin aşırı kirlenmemesi, aşırı korkmaması halinde sık banyo yapmaları doğru bir yaklaşım değildir. Çoğu yavrunun yılda 1 – 4 kez yıkanması ideal sıklık olarak kabul edilir.

Yavru köpeklerin ilk banyosunun aşılarının tamamlandıktan sonra gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Aşı takviminin takip edilmesi aynı zamanda yavrunun büyümesi ve banyo için uygun şartları karşılayabileceği anlamına gelir. Yavru köpekler erken dönemde vücut ısılarını düzenleyemezler. Üşüyebilirler ve henüz çok küçük olduklarından banyo stresi yaşayabilirler. Stres ve üşüme birleştiğinde köpeklerin yaşayabilecekleri sorunlar artabilir, ileriye dönük kaygı oluşumu da zatürre meydana gelmesi de söz konusu olabilir. Bu nedenle genel geçer bir zaman dilimi verilmesi gerekirse yavru köpek banyosu için 8 haftadan büyük olmalarının beklenmesi gerektiği ifade edilebilir. 8 haftalık yavrular geride bıraktıkları döneme oranla çok daha güçlü olsalar da banyo sonrası belli başlı unsurlara dikkat edilmesi gerekliliği değişmez. Yavru köpek banyosu sonrası tüylerinin iyice kurutulması ve tüyleri kurumadan dışarıya çıkarılmamaları gerekir. 

Yavru Köpekler Ne Sıklıkta Yıkanabilir?

Yavru köpek banyosu sıklığı köpeklerin tüy yapıları ve kendilerini ne denli kirlettikleri doğrultusunda değişiklik gösterebilse de banyo sıklığının idealinden fazla artırılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Sık sık banyo yapılması ve şampuanlanması yavru köpeklerin cildinin doğal dengesine zarar verebilir, tüy ve cilt sağlığını bozabilir. Tüylerinin alt kısmında yaşayan yararlı bakteriler cildin ideal asit dengesini korumaya yardımcı olur. Çok sık banyo yararlı bakterilere zarar vererek cilt enfeksiyonları oluşma riskini artırır. Yavru köpekler kısa tüylere sahipse yılda iki kere yıkanmaları yeterli olacaktır. Eğer tüy yapıları uzunsa her 3 ayda bir yıkanmaları önerilir. Bu sıklık dışında yıkanması gereken yavrular için izlenecek yöntemlerin veteriner hekimlere danışılması gerekecektir. Kimi zaman yavrunun tüylerinin silinmesi kimi zaman ise duru su ile yıkanmaları ile banyo sırasında şampuana başvurma sıklığının azaltılması mümkündür.

köpeklerin banyo ihtiyaçları ve havlunun üzerinde köpek patisi

Yavru Köpek Banyosu Sırasında İhtiyaçlar

Yavru köpeğinizle ilk banyo deneyimi sırasında hem ortam şartlarının hem yavrunuzun psikolojisinin hem de ihtiyaçlarının ideal özellikte olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Banyo yapılacak ortam ısısının ılık olmasını sağlamalısınız. Banyo deneyimini mükemmelleştirmek ve dostunuzun pozitif bir deneyim yaşamasını sağlamak için sakin ve enerjisini atmış olmasına özen göstermelisiniz. Onu kesinlikle insanların kullandığı şampuanla yıkamamalı ve farklı tüy yapılarına sahip köpekler için özel olarak üretilen köpek şampuanlarını kullanmalısınız. Köpek şampuanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Banyo sırasında suyun ılık olduğundan da emin olduktan sonra dostunuzu nazikçe yıkamaya başlayabilirsiniz. Banyo sırasında gösterdiğiniz özen ve dikkati banyo sonlanınca da sürdürmelisiniz. Banyo sonrası dostunuzu mutlu etmek için ödül mamaları büyük bir kolaylık sunacaktır. Üstelik ilk banyosu ile ilgili pozitif anılar pekiştirmesine de yardımcı olacaktır. Banyodan çıkan yavruyu ılık havlu ile sarmayı ve tüylerinin iyice kuruduğundan emin olmalısınız. Tüylerinin nemli kalması hem çeşitli cilt hastalıklarının oluşmasına neden olabilir hem de üşümesine yol açabilir. Saç kurutma makinesi kullanmaya karar verirseniz cildine çok yakın tutmamalı ve sıcak havanın gözlerine temasını engellemelisiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.