Yavru Köpeğiniz Sizi Isırıyor mu? Yavru Köpeklerin Isırması Nasıl Engellenir?

Yavru Köpeğiniz Sizi Isırıyor mu? Yavru Köpeklerin Isırması Nasıl Engellenir?

21.02.2023 Deniz Öz


Yavruluk dönemindeki köpekler, tüm canlılar gibi çevrelerindeki dünyayı keşfetmek, yeni tatlar denemek ve yeni kokular almak için son derece isteklidir. Yoğun enerjileri ile dur durak bilmeyen hareketliliklerine kimi zaman insanları rahatsız eden çeşitli alışkanlıklar eklenebilir. Bu alışkanlıklardan biri de şüphesiz ısırmalarıdır. Yavru köpeklerde ısırma, yaygın görülen bir davranıştır. Neyse ki “Yavru köpeklerde ısırma nasıl engellenir?” sorusuna verilebilecek çeşitli yanıtlar mevcuttur. Bu yazımızda yavru köpeklerin ısırma huyu ve bu huydan nasıl vazgeçebilecekleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

yürüyen adamın paçasını ısıran yavru köpek

Yavru Köpekler Neden Isırır?

Yavru köpeklerin oyun oynarken ya da çevreyi keşfederken dişlerini kullanmaları normal bir durumdur. Nitekim öğrenme deneyimleri ve sosyalleşmeleri sırasında dişlerini kullanmalarının onlara birçok fayda sunduğu bilinir. Tüm bunlara ek olarak diş çıkarma süreçlerinde de çiğneme güdülerinde belirgin bir artış yaşanması mümkündür. Yavru köpeklerin ısırmalarının ardındaki nedenler şu şekilde sıralanabilir:

Çevreyi Keşfetme İhtiyaçları

Isırmak ve çiğnemek yepyeni bir hayata adım attıkları bir süreçte onlara yol gösteren temel davranışları arasında yer alır. Üstelik ısıracakları nesneyi ya da bireyi seçerken ayrımda bulunmazlar. Hedefledikleri nesneyi ne kadar sert bir şekilde ısırabilecekleri, ısırdıkları nesnenin tadının nasıl olduğu ve bu davranışı tekrarlayıp tekrarlamayacakları hakkında edindikleri bilgiler gelecekteki davranışlarını şekillendirici güce sahiptir. Deneme yanılma çalışmaları sırasında nesnenin tadını ya da kıvamını beğenirlerse ve yaşadıkları deneyimden memnun kalırlarsa bu davranışı tekrarlarlar. Yeni evlerini keşfettikleri sırada mama kaplarından yastıklara, ayakkabılardan uzaktan kumandalara dek her şey onların radarındadır. Özellikle de sahiplerinin eşyalarından vazgeçemezler. 

Bu gibi bir durumda; 

  • Yavru köpeklerin meşgul olabilecekleri, çiğnemelerine yönelik olarak tasarlanan köpek oyuncakları ile buluşturulmaları önerilir. Köpek oyuncaklarını buradan inceleyebilirsiniz. Oyuncakları ile oynamaya teşvik edilmeleri için oyuncakların kendilerine gösterilmesi ve tanıtılması gerekebilir.
  • Oyuncak dışında bir nesneyi ısırmaya başladıklarında dikkatlerini dağıtmak için ses çıkarılabilir ve dikkatleri dağıldıktan sonra oynamaları için oyuncakları sunulabilir.
  • Enerjilerinin azaltılması, fiziksel ve mental olarak uyarılmaları için onlara zaman ayrılması ihmal edilmemelidir.

üzgün bakışlı yavru köpek

Diş Çıkarma Süreci Zorludur

Yavru köpeklerin kalıcı dişleri 12 - 16 hafta aralığında çıkmaya başlar. Bu süreç çiğneme davranışlarının yoğunlaştığı dönemdir. Bu davranışın temel nedeni diş etlerini rahatlatma istekleridir. 

Diş çıkarma dönemindeki yavru köpekler için diş etlerini rahatlatan oyuncakların büyük faydası olacaktır. Bu oyuncaklar biraz soğutulup verildiğinde dostlarımızın ağrıları da azalır. Ek olarak bu dönemde koparabilecekleri ve küçük parçalara ayırabilecekleri oyuncaklardan ya da nesnelerden uzak tutulmaları gerekir.

kemirme ipi ile oynayan yavru köpek

Isırmak Onlar için Bir Oyun Olabilir

Yavru köpekler hayata dair ilk deneyimlerini kardeşleri ile yaşarlar. Bu süreçte birbirleri ile oynarlar ve oyun sırasında sınırlarını öğrenirler. Örneğin kardeşinin bacağını ısıran ve kardeşinin bağırdığını gören bir yavru o denli şiddetli ısırmanın sonucunu anlamaya başlar. Ancak tüm köpeklerin öğrenme hızı aynı değildir. Bazı yavrular bir tek tepki aldıklarında ısırmayı bırakırken bazıları birden çok defa aynı davranışı tekrar edebilir ve içselleşme süreçleri uzun sürebilir. İnsanları ısıran köpekler için de durum aynıdır. Oyuna davet için sergilenen ısırma davranışının engellenmesi için insanların ellerini ve parmaklarını oyun aracı olarak kullanmamaları tavsiye edilmektedir. Yavruluk döneminde köpeğin ısırması birçok kişi için bir sorun teşkil etmiyor olsa da köpek büyüdükçe bu davranış can yakmaya başlayabilir. Yavrular oyuna davet için insanları ısırdığı takdirde ses çıkarmak ve köpekle etkileşimi kesmek gerekir. Yavru köpekten uzaklaşılmalı, köpeğin çok ısrarcı olması hâlinde farklı bir odaya gidilerek yanınıza gelmesine izin verilmemelidir. Benzer bir durumla karşılaşıldığında istikrarlı şekilde bu davranışların tekrarlanması önemlidir.

Tüm bu önerileri uygulayarak yavru köpeklerde ısırma davranışı engellenebilir ve var olan davranışlardan vazgeçmeleri sağlanabilir. Atılan tüm adımlara rağmen bir değişim elde edilemiyorsa köpek eğitimi için profesyonel destek alınabilir. Yetişkinlik döneminde ısırma alışkanlığının devam etmesi, istenmeyen sonuçları beraberinde getirebilir. Tedbirli olmak ve sürece zamanında müdahale etmek tercihten ziyade bir gereklilik olarak düşünülmelidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.