Yavru Kedileri Sosyalleştirmenin Yolları
Kedileri sosyalleştirmenin önemsiz ya da kolay olduğu düşünebilirsiniz. Her iki düşüncenin de yanlış olduğunu bilmek yeni kedi sahipleri ve kedi sahiplenmeyi düşünenler için oldukça önemlidir. Kedilerin bireyselliklerine düşkün olduğu inanışı onları sosyalleştirmenin önemsiz olduğu algısının oluşmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra kediler çok sevimli gözüktükleri ya da sokakta sıkça gruplar halinde görüldükleri için sosyalleşmelerinin kolay olduğu düşünülebilir. Ancak bunlar kediler hakkında en yanlış düşünceler arasında yer alırlar. Yavru kedileri aktif bir şekilde sosyalleştirmeye çalışmamak onlara zarar vermektedir.
Köpek sahiplenen insanlar, sahiplendikleri köpeğin tuvalet eğitimi, tasma eğitimi ve diğer temel eğitimleri alması gerektiğini bilir. Ancak kediler çok fazla eğitime ihtiyaç duyan canlılar değildir. Bu nedenle kediler sahiplenildiklerinde eve gelirler, çevrelerini tanımaya başlayarak yeni yuvalarında zamanla rutinlerini oluştururlar.
Kediler mesafeli, bağımsız hatta umursamaz canlılar olarak bilinirler. Ancak yavruluk döneminde sağlıklı bir şekilde sosyalleştirilmiş kedilerde bu tarz özellikler çok az görülmektedir. Kediler küçükken sosyalleştiğinde yabancılara ve diğer insanlara karşı saldırgan davranmazlar, hatta yeni insanlara alışmaları çok daha kolay olur. Aynı durum eve gelecek yeni bir evcil hayvan için de geçerlidir.
Yavru Kediler İçin İdeal Sosyalleşme Zamanı
Kediler doğduktan sonra belirli bir süreyi anneleriyle ve kardeşleriyle geçirmelidir. Yavru kedilerin 3 - 9 haftalık dönemde sosyalleştirilmesi gerekmektedir. Bu dönemde kedinin sosyalleşmesi son derece önemlidir. Ancak sosyalleştirme sürecinde annelerinden ayrılmamaları gerektiği de unutulmamalıdır. Kediler doğumlarından sonraki üçüncü haftanın sonuna doğru diğer kediler ile sosyal bağlar kurmaya başlarlar. Bu dönem aynı zamanda kedinin kendi türünden olmayan canlılarla da etkileşim kurmaya başladığı bir dönemdir. Bu nedenle yavru kedilerin, kedi olmayan diğer canlılar ile doğumdan en geç 5 hafta sonra tanışmaya başlaması gerekir. Eğer 5 haftalıktan daha büyük bir kedi sahiplendiyseniz bu onu sosyalleştiremeyeceğiniz anlamına gelmez. Kedinin yaşından bağımsız olarak farklı canlılarla tanışmasında bir sorun yoktur ancak tanışmanın son derece kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.
Yavru Kedileri Sosyalleştirmeye Yönelik İpuçları
Yavru kedinizi diğer kedilerle ya da başka canlılarla sosyalleştirmek için onları bir araya getirmek tek başına yeterli değildir. Üstelik direkt olarak bir araya getirmek ve kontrolsüz bir şekilde bırakmak da oldukça yanlıştır. Sosyalleştirme sırasında mutlaka ortamda birilerinin bulunması gerekmektedir.
Sakin Ortam
Sakin bir ortam sosyalleştirme için olmazsa olmazdır. Kedilerin yaşadığı ilk deneyim ve edindiği ilk izlenim son derece önemlidir. Bu nedenle kedinin ilk sosyalleşme deneyiminin elinizden geldiğince mükemmel olmasını sağlamanız gerekmektedir. Bunu yapmanın en kolay yöntemi pozitif pekiştirmedir. Kedinizi başka bir kişiyle tanıştırırken bunun sakin bir ortamda olması gerekmektedir. Kedinin güvende hissetmesi için sessiz ve sakin bir ortam sağlanmalıdır. Bu esnada en sevdiği ödül mamasından vermek kedinizin daha stressiz olmasını sağlar.
Ödül
Köpeklerde eğitim sürecinde ödüllerin kullanıldığı bilinir söz konusu kediler olduğunda da benzer şekilde ödül mamalarının kullanılması önerilir. Kedileri sosyalleştirirken ödül mamalarından destek almak çok önemlidir. Davranışların kolay bir şekilde şekillendirilmesi için kedinizin en sevdiği ödül mamasını hazırda tutabilirsiniz. Evine gelen kişilerin kedinizle iyi geçinmesini istiyorsanız geldiklerinde kedinize birkaç tane ödül maması vermesini isteyin. Bu hem kedinizin arkadaşlarınızla iyi anlaşmasını sağlarken hem de eve yabancı biri geldiğinde stresli olmasının ya da bir yer saklanmasının önüne geçer. Kedilerin severek tükettikleri ödül mamalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Parti Vermek
Her ne kadar kedinin sosyalleşmesini sağlamak ve parti vermek biraz birbirine uzak gibi gözükse de aslında değil. Kedinizi eve yabancı birinin gelmesine alıştırdıktan sonra evde küçük çaplı bir parti verebilirsiniz. Kediniz bu sayede kalabalık ortamlardan korkmaması gerektiğini anlar ve böyle durumlarda kaçmaz veya saldırganlaşmaz. Kalabalık içerisinde eve gelenler tarafından sevilmesi ve uslu durduğunda ödül maması verilmesi yavru için olumlu pekiştirme sağlar.
Alan Sağlamak
Kediler kendilerine ait bir alan olmasını severler. Bu alanda kendilerini daha güvende hissederler. Sosyalleşmenin bu alanda başlaması kedi için daha kolay olur. Eve gelen yabancıların kedinin yatmayı ya da yalanmayı sevdiği yerlerde etkileşime girmesi onun kendisini daha rahat hissetmesini sağlar.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.