Yavru Kedilere Özel Beslenme Nasıl Olmalı?

Yavru Kedilere Özel Beslenme Nasıl Olmalı?

11.03.2022 Deniz Öz


Sevimli halleri ve bitmek bilmeyen enerjileri ile kalplerimizi ısıtan yavru kediler farklı sorumlulukları da beraberlerinde getirirler. Yavru bir kedi sahiplenmek onun tüm gelişimine tanıklık etmek ve bu esnada da çeşitli sorumlulukları yerine getirmek anlamına gelir. Yavru kediler yaşamlarının erken döneminde sosyalleştirilmelidir, insanlarla ve diğer evcillerle olan ilişkilerinin temelini oluşturan bu süreçte tuvalet eğitimi almaları ve elbette ki en kaliteli şekilde beslenmeleri gerekir. Yavruların gelişim hızları çok yüksektir, dünyaya geldikten sonra hızla büyüyüp gelişen yavru kediler anne sütü içseler de hızlı gelişime bağlı olarak bağışıklık sistemlerinin ek besinlere ihtiyacı olur. Yavru büyüdükçe ilk iki ay boyunca tükettiği anne sütünün ya da anne sütünün muadili olan süt tozlarının koruyucu etkisi azalmaya başlar. Bu nedenle yavru kedilerde beslenmenin tam ve dengeli olması onların hem olası hastalıklara karşı korunabilmesi hem de hızlı gelişim süreçlerinde tüm besin, mineral ve vitaminleri almaları anlamına gelir. Bu yazımızda "yavru kedilerde beslenme nasıl olmalı?" sorusunun önemli yanıtlarını bulabilirsiniz.

yan yatmış yavru kedi

Yavru Kediler Neden Özel Beslenmelidir?

Yavru kediler çok hızlı büyürler. 10 - 12 aylık olduklarında yetişkinliğe ulaşırlar. Yaklaşık 30 haftalık olduklarında yetişkinlik boyutlarının %80'ine ulaşmış olurlar. Daha sonra büyüme ivmeleri 40 haftalık olana kadar yavaşlamaya başlar. Yavru kedilerin büyüme hızları ırklarına, genetik yatkınlıklarına ve beslenme düzenlerine göre değişebilir. Yavru kedilerin ırkı ne olursa olsun doğru beslenme tüm yavruların sağlığı ve optimal gelişimi için kritik derecede önemlidir. Tükettikleri besinlerin sahip olduğu değerler optimal büyüme ile yetersiz gelişim arasındaki uçurum anlamına gelebilir.

Yavru Kedilerin İhtiyaçları Yetişkinlerden Farklıdır

Yavru kediler tipik olarak ilk 8 haftalık süreçte anne sütü ile beslenirler. Sahiplenme, bu sürece denk geldikten sonra kedi sahiplerinin yavru kedi beslenmesinin üç temel amacını yerine getirecek tercihlerde bulunması gerekir. Bu amaçlar sağlıklı gelişimin desteklenmesi, bağışıklık sisteminin optimal oranda desteklenmesi ve yavruluk döneminde obezite ihtimalinin minimize edilmesi şeklinde sıralanabilir. Tüm bu amaçların eş zamanlı yerine getirilmesi için ise yavru kedi maması seçimi sırasında özenli davranılması önemlidir. Yavru kedi mamaları yetişkin kedi mamalarına oranla daha yüksek protein seviyesine sahip olurlar. Daha fazla kalori barındırırlar ve yavru kedi gelişimini destelemek üzere kalsiyum ve fosfor gibi temel mineraller bakımından daha zengin olurlar. Doğru mama seçimi ile enerji seviyesi çok yüksek olan kedilerin hem oyun oynamak hem de büyümek için ihtiyaç duydukları tam ve dengeli beslenme onlara sunulabilir.

metal kabın içerisinde yavru kedi

Yavru Kedilerin Besin İhtiyaçları

Yavru kediler için mama seçimi yapılırken mamaların sahip olduğu besin değerlerinin dikkatli bir şekilde incelenmesi önemlidir. Aynı zamanda mamanın hava almayan ambalajlarda sunulması ve son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına da dikkat edilmelidir. Yavru kedi mamalarının içerisindeki besin grupları ve bu besin gruplarının önemi şu şekilde detaylandırılabilir:

Protein: Yavru kedilerin protein ihtiyacı sütten kesildikten sonraki süreçte çok yüksektir. Yetişkinliğe geçiş yaklaştıkça protein gereksinimlerinde de düşüş yaşanır. Yavru kedilerin hızla geliştikleri süreçte tükettikleri yavru kedi mamalarındaki protein oranının %35-50 seviyesinde olması önerilir.

Yağ: Optimal fiziksel ve bilişsel gelişim için kedilerin de sağlıklı yağlara ihtiyaçları vardır. Yağ grubu besinler esansiyel yağları barındırırlar, enerji veren ve yağda çözünerek vücutta depolanan vitaminleri içerirler. Yavru kedi mamalarında ideal yağ oranının %18-35 arasında olması tavsiye edilir.

Mineraller: Yavru kedilerin özellikle kalsiyum ihtiyaçları fazladır. Yavru kedi gelişimi özelinde formüle edilen kuru mamalarda kalsiyum oranının %0.8-1.6 oranında bulunması ideal kabul edilir.

Yavru Kedilerde Beslenme Düzeni

Yavru kedilerin beslenmesi sırasında farklı yöntemler benimsenebilir. Serbest beslenme dahilinde bir miktar mama her zaman yavruların erişimine hazır halde bekletilir. Serbest beslenmenin en önemli avantajı kedilerin istediği zaman beslenebilmeleri ve ihtiyaçlarını beklemeden karşılayabilmeleridir. Fakat bu beslenme yönteminin çeşitli dezavantajları olduğu da bilinir. Mama yeme yavruların tercihine bırakıldığında bazıları fazla tüketim nedeniyle kilo alabilir ve birden fazla kedinin bulunduğu evlerde dominant kedi yavrunun yetersiz beslenmesine neden olabilirken kilo da alabilir. Bu nedenle uzmanların önerisi yavru kedi beslenmesinin belirli bir düzen dahilinde organize edilmesi yönündedir. Yavru kedilerin 16 haftaya kadar günde birden çok kez beslenmesi, gelişimleri hızlandıkça bu sıklığın 6-8 saatte bire çıkarılması yönündedir. Kediler 4-5 aylık olduklarında günde iki kere beslenmeye geçilebilir. Her yavrunun gelişim ivmesi ve ihtiyaçları aynı olmayabilir, bu nedenle veteriner hekimler yavru özelinde ideal besleme sıklığı ile ilgili bilgi verecektir.

Sonuç olarak yavru kedilerin bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi, hızla geliştikleri bu evrede büyüme hızlarının desteklenmesi ve sağlıklı bir yetişkinliğe adım atabilmeleri için hem beslenme sıklıklarının doğru şekilde ayarlanması hem de en kaliteli yavru kedi mamaları ile beslenmeleri önemlidir. Yavru kedi mamaları ideal besin değerlerine sahip olmadığında yavrularda gelişim geriliği, mamalar yeterince lezzetli olmadığında ise iştahsızlık ve iştahsızlığa bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarının yaşanması söz konusu olabilir.

mobilyanın ardından pembe oyuncağa bakan beyaz renkli yavru kedi

Kaliteli ve Besleyici Yavru Kedi Mamaları ile Mutlu ve Sağlıklılar

Kedilerin tüm yaşam evrelerinde, genel sağlık durumlarına özel beslenmeleri gerekir. Böylece sağlıklarının sürdürülebilmesi mümkün olur. Kedilerin yavruluk döneminden itibaren tam ve dengeli beslenmesi için özel formülasyonlara sahip olan Pro Plan yavru kedi mamaları içeriğinde göz ve beyin fonksiyonlarını destekleyen DHA bulunur. Bağışıklık sistemini destekleyen bu yağ asidine ek olarak Pro Plan markalı kuru mamalar yavru gelişimini destekleyen kaliteli protein kaynakları, mineraller ve vitaminler ile zenginleştirilmiştir. Kolay sindirilebilir yapısı ve yüksek protein oranı ile kas gelişimini destekleyen ürünleriyle yavru kedilere sağlıklı bir beslenme sunan Pro Plan, kedi tüyündeki alerjenleri azaltan Pro Plan Live Clear serisinde de yavru kediler için özel ürün bulundurmaktadır. Siz de yavru kedinizin premium standartlarda beslenmesi için Pro Plan yavru kedi mamaları arasından tercihte bulunabilir, dostunuzun yaşamına sağlıklı ve konforlu bir başlangıç yapmasını sağlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.