Yavru Kedilerde Su Tüketimini Teşvik Etmenin 6 Yolu

Yavru Kedilerde Su Tüketimini Teşvik Etmenin 6 Yolu

31.05.2024 Aysegül Tunçay


Su tüketimi tıpkı insanlarda olduğu gibi kediler için de kritik öneme sahip. Kedilerin vücut fonksiyonlarının devamlılığında hayati bir role sahip olan su sayesinde sindirim sistemi sağlığı desteklenebilir, dolaşım sistemi fonksiyonları iyileştirilebilir, vücut sıcaklığı dengede tutulabilir ve hücrelere kesintisiz oksijen taşınabilir. Söz konusu yavru kediler olduğunda suyun önemi daha da artar.

Yavru kediler ideal miktarda su tüketemezlerse büyüme ve gelişme süreçleri olumsuz etkilenebilir. Dahası ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen dehidrasyon riski gündeme gelebilir. Kuruyan ve yapışkan hâle gelen diş etleri, cilt elastikiyetinde azalma, hâlsizlik, oyun isteğinde azalma ve iştahsızlık gibi belirtilere yol açabilen dehidrasyon, ilerlediği takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulmaya ve organ hasarlarına neden olabilir.

Dehidrasyonun engellenmesi ve aynı zamanda yavru kedilerin gelişimlerinin sorunsuz devam edebilmesi için su tüketiminin teşvik edilmesi önemlidir. Kedilerin suyla araları ne yazık ki her zaman çok iyi değildir, hatta zaman zaman onların su içmesi için ek çaba harcanması gerekebilir. Bu yazımızın konusu da tam olarak bu: Yavru kedilerde su tüketimini teşvik etmenin yollarını keşfetmek için okumaya devam edebilirsiniz.

tekir kedi

Birden Fazla Su Kabı Kullanın

Yavru kedinizde su içme alışkanlığı oluşturmak ve bu alışkanlığı devam ettirmek istiyorsanız birden fazla su kabını evin farklı alanlarında konumlandırabilirsiniz. Evde gezerken birden çok su kabı ile karşılaşan kedilerin su içme olasılıklarının arttığı bilinir. Su kabı sayısının artırılması, evde birden fazla kedi yaşadığında daha da önem kazanır.

Birden çok kedinin yaşadığı evlerde kediler arasındaki rekabetin azaltılması için su kabı ve mama kabı sayısının artırılması gerekir. Tabii tuvalet sayısı da benzer şekilde artırılmalıdır. Kediler arasındaki rekabetin azaltılması kedilerin daha öz güvenli ve mutlu bir yaşam sürmesine yardımcı olur. Her kedi için minimum 1 - 2 tane su kabı kullanıldığında kedilerin susuz kalma riski azaltılır ve sağlıklarına dolaylı olarak katkı sunulabilir.

kasenin içinde oturan kedi

Su Kaplarını Doğru Yerde Konumlandırın

Kediniz için evinizde birden çok su kabı konumlandırmanız da her zaman hedefinize ulaşmanızı sağlamayabilir: Su kaplarının nerede durduğu, yakınında neler olduğu kedilerin su tüketim oranını belirgin ölçüde etkileyebilir.

Su kaplarının hem kedi tuvaletlerinden hem de mama kaplarından uzak tutulmasına dikkat edilmelidir. Kediler, kokunun yoğun olduğu bu alanlarda bulunan suları içmekten kaçınabilirler. Hatta suyu mama kabının yanında konumlandırılan bazı kedilerin, su içmemekte diretebildikleri de bilinir.

Uzmanlar bu davranışları vahşi doğada yaşama dayandırmaktadır. Vahşi doğada yaşayan kediler, avlandıktan sonra yiyeceklerini su kaynaklarından uzakta tutarlar. Bakterilerin çoğalma ihtimalini azaltan bu içgüdüsel davranış evlerde yaşayan kediler tarafından da sergilenebilir.

Kedilerin su kapları mama kaplarının yanında konumlandırıldığında kediler yemek yedikten hemen sonra su içerlerse sularına mama parçaları düşebilir. Aynı zamanda su içerken mama kokusunu duymak kedileri rahatsız edebilir.

kova içinde duran yavru kedi

Suyunu Lezzetlendirebilirsiniz

Doğru seçimler yaparak sularını lezzetlendirmek hem yavru hem yetişkin hem de yaşlı kedilerin tükettikleri su miktarını artırmaya yardımcı olabilir. Bu noktada suyu lezzetlendirmek için aroma seçiminin titizlikle yapılması gerekir. Örneğin haşlanmış tavuk, et ve balık suyu tercih edilebilir. Ancak bu sularda baharat ve ek yağ olmamalıdır. Tuz içermeyen katkılarla kedilerin su içme deneyimi iyileştirilebilir ve tükettikleri su miktarı artırılabilir.

su kabı kirlenmiş kedi

Su Kabı Temiz, Suyu Hep Taze Olmalı

Kediniz su içmiyorsa su kabı kirli ya da suyu fazla beklemiş olabilir. Su kaplarının kirli olması ve sularının bayatlaması kedilerin su tüketim miktarını azaltan başlıca nedenler arasında yer alır. Kirli su kapları ve beklemiş su bakterilerin çoğalması için de uygun ortama sahiptir. Mama artıklarının birikmesi zararlı bakterilerin üremesine neden olabileceğinden yavru kedilerin sağlığına da zarar verebilir. Bağışıklık sistemleri hâlihazırda çok efektif çalışmadığından, kontamine olma ihtimali yüksek sulardan uzak tutulmaları önemlidir.

otomatik su kabından su içen kedi

Otomatik Su Kapları Fark Yaratabilir

Suyun taze tutulmasına yardımcı olan otomatik su kapları kedilerin su içme isteklerini belirgin ölçüde artırabilir. Suyun hareketliliği ve bu sırada açığa çıkan ses kedilerin ilgisini çekebilir. Akan su kediler tarafından içgüdüsel olarak daha temiz olarak değerlendirildiğinden kedilerin tükettikleri su miktarı artırılabilir. Yavru kediler için otomatik su kapları, su içme deneyimi ile eğlencenin özdeşleştirilmesine yardımcı olabilir.

mama yemek üzere olan sarı tüylü kedi

Yaş Mamanın Gücüne Başvurun

Vahşi doğada avlanan kediler tükettikleri avlardan su ihtiyaçlarının yaklaşık %70'ini karşılarlar. Evlerde kuru mama tüketen kediler ise besinleri aracılığı ile günlük su ihtiyaçlarının yalnızca %10'u ile buluşurlar. Su içmekten kaçınan yavrular için yavru kedilere özel formüle edilen yaş mamalar mükemmel su kaynakları olarak nitelendirilir.

Yavru kedilerin su ihtiyacını karşılarken genel sağlıklarına da katkı sunan yavru kedi konserveleri, minik dostlarımızın öğünlük besin gereksinimleriyle eksiksiz buluşmasına da yardımcı oluyor. Bu noktada kaliteli içeriklerle hazırlanan ve özel formülasyona sahip mamalar arasından seçim yapılması, yaş mamaların tüm faydaları ile buluşmalarının anahtarına dönüşebiliyor.

Yavru kedilerin gelişimsel ihtiyaçları doğrultusunda özel olarak formüle edilen Pro Plan Yavru Kedi Konservesi çeşitleri leziz içerikleri ile hem dostlarımızı hem de sahiplerini mutlu ediyor. Pro Plan Pouch Sos İçinde Hindili Yavru Kedi Konservesi 85gr, renklendirici ve aroma verici içermeyen formülüyle yavruların sağlığına katkı sunuyor. Pro Plan Baby Kitten Tavuklu Yeni Doğan Yavru Kedi Konservesi 85 gr ise hem gebelik dönemindeki hem de yeni doğan kedilere eş zamanlı hitap eden formülü ile dikkat çekiyor. Vitamin, mineral, sağlıklı yağ ve protein gibi temel besin gruplarını içeren Pro Plan yavru kedi konserveleri arasından seçim yaparak siz de dostunuzun sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilir ve içtikleri su miktarını ideal seviyeye taşımalarına yardımcı olabilirsiniz. Pro Plan imzalı yaş mamaları Petlebi.com ayrıcalıkları ile satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.