Yavru Kedilerde İshal Neden Olur?
19.08.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Yavru kedi sahiplendikten sonra yepyeni bir hayata eşlik etmenin güzellikleri de sorumlulukları da eş zamanlı yaşanır. Onun hep sağlıklı, konforlu ve mutlu olması istense de zaman zaman çeşitli sorunlarla da karşılaşılabilir. Yavru kediler de diğer evcil hayvanlar gibi gastrointestinal rahatsızlık yaşayabilirler ve bu durumda yavru kedilerde ishal sorunu gündeme gelebilir. Yavru kedilerde ishal her zaman ciddi bir sağlık sorunu olmasa da belli şartlar dahilinde farklı bir hastalığın yansıması olarak meydana gelip gelmediğinin belirlenmesi gerekir. Bu yazımızda “yavru kedilerde ishal neden olur?” ve “yavru kedilerde ishal nasıl geçer?” gibi önemli soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Yavru Kedilerde İshal Nedenleri
Yavru kediler çevrelerindeki ya da diyetlerindeki en ufak bir değişimden etkilenebilecek hassas bünyeli canlılardır. Belirli bir gıdaya alerjileri olması, strese maruz kalmaları, kullandıkları ilaçların yan etkileri ve yaşamaları muhtemel sindirim sorunları yavru kedilerde ishal oluşumu ile sonuçlanabilir. Yavru kedilerde ishal farklı nedenlerle meydana gelebileceği için veteriner hekim ziyaretlerinin aksatılmaması önemlidir. Özellikle kronikleşen, 2 günden fazla süren, “yavru kedi ishal ve kusuyor” semptomuna neden olan durumlarda veteriner hekim ziyaretlerine gidilmesi ilk öncelik olmalıdır. “Yavru kedilerde ishal neden olur?” sorusuna şu yanıtları verebiliriz:
Beslenme Değişiklikleri
Temel besin kaynağının değişmesi, sunulan ödül mamaları, vitamin veya mineral takviyeleri yavru kedilerde ishal nedeni olabilir. Diyetlerinde en ufak bir değişime tepki verebilen yavrularda ishal ortaya çıktığında genellikle geçicidir ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçecektir. Yavru kedilere düzenli olarak farklı yiyecekler ve ikramlar verildiğinde, hassas mide ve bağırsak sistemine sahip olanlarda ishal düzenli olarak görülebilir. Bu durumda yapılması gereken, veteriner hekimlerin de onayıyla yavruların diyetinin stabil hale getirilmesi olacaktır.
Kullanılan İlaçların Yan Etkileri
Yavru kediler çeşitli sağlık sorunları yaşadıklarında veteriner hekimler tarafından reçete edilen ilaçları kullanmaları gerekebilir. İlaçların en sık görülen yan etkilerinden biri de ishaldir. Reçete edilen ilaçların yan etkileri hakkında veteriner hekimler bilgi aktaracak ve gerekli önerilerde bulunacaklardır.
İç Parazitler
Yavru kedilerde iç parazitler ishale neden olan faktörler arasında sayılabilir. Bağırsakta konumlanan parazitler, bağırsak florasını etkileyebilir ve bağırsakları tahriş ederek yavru kedilerde ishal başlatabilir. Kedilerde Parazit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri adlı içeriğimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Çevresel Stres
Kediler yaşamlarının her döneminde strese kolaylıkla girebilen canlılardır. Rutinlerindeki en ufak bir değişim onların stres kaynaklı sorunlar yaşamasına neden olabilir. Aynı söylem yavru kediler için de geçerlidir, yavru kediler yeni bir eve geldiklerinde, alışkın olmadıkları bir çevreye girdiklerinde ishal olabilirler.
Zehirlenme
Yavru kedileri tanımlayan en belirgin özelliklerden biri de dış dünyaya karşı duydukları meraktır. Yerde buldukları bir obje, saksıda duran bir çiçek onlar için potansiyel tehlikeler barındırabilir. Kimyasal maddelere maruz kalan yavru kedilerde kusma yaygın bir şekilde görülebilmektedir.
Tüm bu nedenlerin dışında yavru kedilerde bakterilerin veya virüslerin yol açtığı enfeksiyonlar, besin alerjileri, vitamin eksikliği, besin emilim problemleri de ishal ile sonuçlanabilir. İshal dikkate alınması gereken bir durumdur; hastalık değil semptom olarak değerlendirilmelidir.
Yavru Kedilerde İshale Eşlik Edebilen Durumlar
Yavru kedilerde ishal, nedenine de bağlı olarak kendiliğinden geçebilir. Herhangi bir tedavi uygulanmadan bu sorunun üstesinden gelinebildiği bilinmektedir. Ancak ishal ile birlikte dışkıda kan, ateş, iştah kaybı, huzursuzluk, dışkıda belirgin bir kötü koku veya kusma gibi şikayetler de yaşanıyorsa zaman kaybetmeden veteriner hekimlerin muayenesine başvurulmalıdır.
Yavru kedilerde ishal ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da dehidrasyon, yani vücudun susuz kalması durumudur. Sıvı dışkılama uzun sürerse ve bu süreç zarfında vücuda yeterince su alınamazsa kedilerde dehidrasyon ne yazık ki ölümcül sonuçlara neden olabilir.
Yavru Kedilerde İshal Tedavisi
“Yavru kedilerde ishal nasıl geçer?” ya da “yavru kedi ishal evde tedavi edilir mi?” gibi sorulara tek ve geçerli bir yanıt verilemez. Yavru kedilerde ishal tedavisi yapılabilmesi için öncelikle ishale neden olan faktörün belirlenmesi gerekir. Bu nedenle yavru kedilerde ishal sorunu gözlemlendiğinde veteriner hekimler tarafından muayene edilmeleri sağlanmalıdır. Diyet değişiklikleri nedeniyle yaşanan ishal durumunda kedilerde ishal ilacı kullanımına dahi gerek olmayabilir. Ancak ishalin nedeni bir hastalıksa veya parazitlerse, ya da ishal 2 veya 3 gün geçmesine rağmen devam ediyorsa veteriner hekimler kedi özelinde bir tedavi planlaması yapılacaktır. Kimi zaman diyetteki lif oranı artırılarak, kimi zaman vücuda sıvı desteği verilerek kimi zaman ise ilaçlarla kedilerde ishal tedavisi yapılabilmektedir. Tedavi planlaması veteriner hekimlerce gerçekleştirilmeli, özellikle 2 günden fazla devam eden ishal durumunda bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır. İshal tedavisine başvurulacağı zaman ishal ile birlikte dışkıda kan, halsizlik, iştah kaybı ve ateş gibi belirtilerin olup olmadığı hakkında da bilgi aktarılmalıdır.
Yavru Kedilerde İshalin Önlenmesi
Nedenine bağlı olarak ishalin önlenmesi her zaman mümkün olmayabilir. Ancak yavru kedilerde ishal önlenmesine katkıda bulunacak bazı önerilerin hayata geçirilebileceği bilinmektedir.
Yavru kedilerde mama değişimi yapılacaksa bu değişimin aşamalı olmasına dikkat edilmelidir. Kedilerde mama değişimi hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. Yavru kedilerin insan gıdaları tüketmemeleri önemlidir. Gelişim dönemlerine göre özel formüle edilen süt tozları veya yavru kedi mamaları besin ihtiyaçlarının karşılamaları için yeterlidir. Yavru kedi mamaları ürün çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Yavru kedilerde ishal önlemenin yollarından biri de parazit ilaçlarının alınmasıdır. İç ve dış parazit aşıları için uygun yaş aralığına geldiklerinde sağlıklarının korunması ve ishalin engellenmesi adına veteriner hekimlerden destek alınmalıdır. Yavru kedilerde ishalin önlenmesi dahil olmak üzere sağlıkları ile ilgili tüm konularda veteriner hekimlerden destek isteyebilir, yavrunuza daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sunabilirsiniz.
Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.