Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Yetişkin kedilerin tuvaletlerini yapmak için kumlu bir zemin arama eğilimi fazladır. Her ne kadar bazı yetişkin kediler için tuvalet eğitimi zorlu olabilse de genellikle yetişkinlerin kumlarına alıştırılması oldukça zahmetsizdir. Ancak dünyaya yeni gelen yavrular söz konusu olduğunda doğru tuvalet alışkanlığı kazanmaları için biraz çaba harcanması gereklidir. Yavru kedi tuvalet eğitimi doğru adımlar atıldığında oldukça hızlı bir şekilde tamamlanır. Bu yazımızda “yavru kedi tuvalet eğitimi nasıl verilir?” sorusunun yanıtlarını bulabilirsiniz.
Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilir?
Dünyaya geldikleri ilk birkaç haftalık süreçte bebek kedi tuvalet eğitimi anneleri tarafından verilir. Daha doğrusu bu erken süreçte anneleri yavruların idrar ve dışkı yapmasını sağlar. Dolayısıyla yavru kedilerin bu dönemde kum kullanmasına gerek yoktur. Yavru kedilerde tuvalet eğitimi doğumlarından yaklaşık 1 ay sonra başlar. 1 aylık kedi tuvalet eğitimi kapsamında yavruların ilk olarak kedi tuvaletleri ile tanıştırılması, kumlarına alıştırılması ve tuvalet alışkanlığı kazanmaları amaçlanır.
Yeni Doğmuş Kedi Tuvalet Eğitimi Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yeni doğmuş kediler için tuvalet eğitimi verilirken 1 aylık olmalarının beklenmesi önerilir. Bu süreçte anneleri tuvaletlerini yapmalarını sağlayacaktır. Annesiz kalan yavruların idrar ve dışkı yapmaları gerektiğinde onları sahiplenen kişilerin desteğine ihtiyaçları olacaktır. 1 ay tamamlandıktan sonra ise yavru kedi tuvalet eğitimi başlatılabilir.
Öncelikle Doğru Kedi Kum Kabını Seçmelisiniz
Yavru kedi tuvalet eğitimi verebilmeniz için ilk adım dostunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak bir kum kabı temin etmek olmalıdır. Yavruluk döneminde kedilerin çok büyük kum kaplarına ihtiyaçları olmayacaktır. İçerisine rahat girip çıkabilecekleri küçük bir kedi tuvaleti seçimi daha doğru bir tercih olarak ön plana çıkacaktır. Kediler oldukça temiz ve titiz canlılardır. Bu nedenle uzmanlar evdeki kedi sayısından bir fazla kum kabı kullanılmasını önerir. Tek bir yavrunuz varsa iki adet ya da örneğin 3 kediniz varsa 4 adet kum kabı kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Açık, kapalı veya elekli kedi tuvaleti çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Uygun Kedi Kumunu Belirlemelisiniz
Çoğu kedinin temas ettiğinde yumuşak his yaratan kumları tercih ettiği bilinmektedir. Ancak yavrular için kum seçimi yapılırken birden çok alternatifle buluşturulmaları önerilir. Bazı kediler topaklanan kedi kumlarında bazıları ise topaklanmayan kedi kumlarında daha rahat edebilirler. Bu nedenle seçimin onlara bırakılması daha doğru bir yaklaşım olarak kabul edilir. Doğru kumu bulduktan sonra tuvaletin zeminini doğru düzeyde kaplamaya çalışmalısınız. Az kum da çok kum da kedilerin konforunu azaltabilir.
Tuvalet Kabını Doğru Bir Yere Koymalısınız
Yavru kedi tuvalet eğitimine başlamadan önce kum kabının yerini stratejik olarak belirlemelisiniz. Yavrunuz için aldığınız mama ve su kabının çok yakınına tuvalet konulmamalıdır. Tuvaletin konulduğu yer kolay ulaşılabilir olmalı ve kedinin güzergahında yer almalıdır. Ek olarak tuvalet için belirlenen yerleşim alanının çok gürültülü olmamasına da dikkat etmelisiniz. Gerekirse en doğru yeri bulmak için birkaç farklı yer de deneme yapabilirsiniz. Yavru kedi tuvalet eğitimi sırasında kabın bulunduğu yerde dikkat dağıtıcı çok unsur olmamasına da özen göstermelisiniz. Yavrular dikkatlerini toplamakta zorlanabilirler.
Kedi Tuvaletini Sık Sık Temizlemelisiniz
Yavru kedi tuvalet eğitimi başlangıcındayken dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan biri de tuvaletlerinin temizliğidir. Tamamen alışkanlık kazanmaları sağlanana dek tuvaletlerinin her kullanımdan sonra temizlenmesi önerilir. Yetişkinlik döneminde kum temizleme sıklığı günde 1-2 defa olacak şekilde düzenlenebilir.
Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi
Yavrunuz için uygun boyutta kum kabını ve kumu bulup tuvaletini uygun yere koyduktan sonra basit adımlarda bebek kedi tuvalet eğitimi sürecine başlayabilirsiniz.
İlk adımda onun için hazırladığınız kum kabını veya kaplarını onunla tanıştırmalısınız. Keşfetmesine izin vermeli ve bu esnada onu zorlamamalısınız. Tanışma seansını yemek yedikten ve su içtiklerinden sonraki birkaç dakikada gerçekleştirebilirsiniz. Kabını yeterince koklayıp keşfettikten sonra yavruyu nazikçe kuma bırakabilirsiniz. İçgüdüsel olarak kumu patilemeye başlayabilirler ve hatta tuvaletlerini hemen yapabilirler. Eğer ilk seferlerinde tuvaletlerini yapmadılarsa beslenmelerinin ve uyanmalarının akabinde yeniden kumlarına ulaştırılmaları gerekir. Yavru kedi tuvalet eğitimi sırasında birkaç gün aynı davranışı tekrar etmek durumunda kalabilirsiniz, bu süreçte pozitif davranmalı ve yavrunuzda pozitif duygularla eşleşen alışkanlık oluşmasına katkıda bulunmalısınız.
Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi Başarısız Olursa…
Tüm denemelerinize rağmen yavru kedinizde tuvalet eğitimi denemeleri başarısızlıkla sonuçlanıyorsa birkaç noktayı yeniden gözden geçirmeniz gerekebilir. Kedi tuvaletleri kolay erişilebilir mi? Kedi tuvaletleri sessiz bir konumda mı? Kedi tuvaletlerinin olduğu yer kediler tarafından kolay fark edilebilir mi? Evde farklı kediler varsa tuvalet kullanımını onlar mı engelliyor? gibi soruların yanıtlarından emin olmalısınız. Bu soruların yanıtlarında herhangi bir sorun yoksa farklı bir kum kabı çeşidi deneyebilirsiniz. Kedinizi kumuna daha sık koyarak da tuvaletini yapma ihtimalini artırabilirsiniz. Eğer tüm bu çabalarınızın karşılığını yine alamadıysanız ve kediniz tuvaletini olması gerektiği yere yapmıyorsa veteriner hekim kontrollerine başvurabilirsiniz. Kedinizde parazit, idrar yolu enfeksiyonu veya farklı bir medikal sorun olup olmadığı da tuvalet eğitimi sonuçlarını etkileyebilir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.