Yaşlı Köpeklerin Genç Hissetmesini Sağlayacak 6 Yöntem

Yaşlı Köpeklerin Genç Hissetmesini Sağlayacak 6 Yöntem

09.02.2023 Deniz Öz


Köpeğiniz yaşlanmaya başladıkça onda bazı değişikliklerin meydana geldiğini fark edeceksiniz. Yaşlanma ile beraber köpeğiniz kilo verebilir, hareketlilik kaybı yaşayabilir ve tüylerinin rengi değişebilir. Yetişkinlikten yaşlılığa geçiş dönemi ırklara bağlı olarak değişiklik gösterir. Çoğu küçük ırk köpek ortalama 15 yıl kadar ömre sahiptir ve 9 - 11 yaş arasında yaşlanma belirtileri gösterir. Diğer taraftan dev ırkların ömürleri ise ortalama olarak daha kısadır. Büyük ve dev ırk köpeklerin ömürleri yaklaşık 8 - 10 yıl civarındadır. Bu nedenle büyük köpeklerde yaşlanma belirtileri yaklaşık 6 yaş civarında kendini göstermeye başlar. 

Yaşından, türünden ve boyutundan bağımsız olarak yapacağınız bazı değişiklikler ile yaşlanmaya başlayan köpeğinizin hayatının daha sağlıklı, konforlu ve eğlenceli geçmesini sağlayabilirsiniz. 

yaşlı alman çoban köpeği

Beslenmeye Dikkat

Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de uzun ve sağlıklı bir ömrün anahtarı sağlıklı beslenmeden geçer. Daha az yemek ve daha hareketli bir hayat tarzına sahip olmak köpeğin genel sağlık durumunun daha iyi olmasını sağlar. Aşırı kilolu olan köpeklerin kilo vermesi hem genel sağlığı hem de eklem sağlığını olumlu yönde etkiler. Dengeli bir beslenme programı uygulayarak köpeğinizin günlük kalori ve beslenme ihtiyacının karşılandığından, bunun altında ya da üstünde beslenmediğinden emin olmalısınız. Köpeğinizin yaşına ve genel sağlık durumuna uygun köpek maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

 

Destek İhtiyacı

Yaşı ilerleyen köpeklerin vücutları ek desteklere ihtiyaç duyar. Örneğin balık yağı ileri yaştaki köpekler için en önemli desteklerden birisidir. Anti-inflamatuar özelliğe sahip balık yağı aynı zamanda bazı kalp ve eklem problemlerinin tedavisinde de büyük bir yere sahiptir. Balık yağının bir diğer özelliği ise köpeğin tüylerinin sağlığını iyileştirmesidir. Balık yağının yanı sıra B vitamini de ileri yaştaki köpekler için faydalı desteklerden birisidir. Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu destekleri veteriner hekim ile birlikte belirleyebilir ve onun bu destekleri almasını sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin sağlığına katkı sunmak üzere formüle edin ek besin ve takviyeleri buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

Egzersiz Yapma

Yaşlı köpeklerde ağrı görülme riski yetişkin ve yavru köpeklere göre daha fazladır. Bu nedenle yaşlı köpeklerin egzersiz düzenini yeniden gözden geçirmek gerekir. Yaşlı köpeklerin daha kırılgan olan kas iskelet sistemi üzerine fazladan yük bindirmekten kaçınılmalıdır. Günlük yaklaşık 20 dakikalık yürüyüş ileri yaştaki köpekler için idealdir. Ancak köpeğiniz daha fazlasını istiyorsa bu süreyi biraz daha artırabilirsiniz. 

yerde yatan yaşlı golden Retriever

Oyun Oynama

Bilişsel işlev bozukluğu ileri yaştaki köpekleri etkileyen sağlık problemlerinden birisidir. Bu problemi yaşayan bazı köpekler öğrendiklerini unutabilir ya da evde yaşayan bazı kişileri tanımayabilirler. Bilişsel işlev bozukluğu olan köpekler sürekli olarak kafası karışmış gözükürler. Köpeğinizin mental açıdan uyarılması son derece önemlidir. Mama puzzle oyuncakları ve köpeğinizin mental olarak uyarılmasını sağlayan diğer oyuncaklar onun hem zekâsının keskin kalmasını hem de daha az endişeli olmasını sağlar. Köpekler için birçok farklı oyuncak çeşidini buradan inceleyebilirsiniz.

çitlerin arasına kafasını sokmuş kahverengi yaşlı köpek

Fizik Terapi

Yaşı ilerleyen köpekler daha kolay yaralanabilir ve yaraları daha zor iyileşir. Özellikle büyük ırk köpeklerin yaralanma riskleri vücut ağırlıkları nedeniyle daha yüksektir. Eklemlerde meydana gelen yaralanmalar köpeklerin hareketsiz kalmasına yol açar. Bu durum aynı zamanda ileri yaştaki köpekler için tehlikeli olabilecek obezite riskini de artırır. Fizik terapi yöntemleri köpeklerin hareketliliğine ve esnekliğine büyük katkı sağlar. Bununla beraber fizik terapiden sadece yaralanmış köpekler yararlanmaz. Köpeğiniz eskisi kadar zıplayamıyorsa, koltuğa çıkmakta zorlanıyorsa ve yüksek yerlerden inmekten çekiniyorsa fizik terapi yöntemleri ile onun hareketliliğini artırabilirsiniz. 

Kendi Hâline Bırakın

Köpekler yaşlandıkça sadece fizyolojik olarak değil psikolojik olarak da değişirler. Yaşlanmayla gelen duyma ya da görme güçlüğü gibi problemlerin de bunun üzerinde etkisi vardır. Köpeğiniz bir şey yapmak istemediğinde onu zorlamamalısınız. Eğer o esnada oyun oynamak ya da eğlenmek istemiyorsa kendi hâline bırakmanız gerekir. 


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.