Yaşlı Köpeklerde Kusma: Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
25.06.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Kusmak, mide içeriğinin zorla ağız yoluyla vücut dışına atılmasıdır. Kusma ile geri taşma olarak bilinen regürjitasyon sıkça birbirine karıştırılmaktadır. Geri taşma mamanın yemek borusuna ya da ağza geri gelmesidir. Kusmada ise mide zorla kasılarak içeriğini boşaltır. Geri taşmada mide kasları kasılmamaktadır. Kusma da geri taşma da yemek yedikten ya da su içtikten hemen veya birkaç saat sonra görülebilmektedir. Köpeğiniz bir kez kustuysa ve sonrasında herhangi bir değişiklik olmadıysa muhtemelen bu durumun üzerinde durulmasına gerek yoktur. Örneğin birçok köpek çimen yedikten sonra kusar ve bu nadir kusma durumunun köpek için ciddi bir zararı yoktur.
Kusma özellikle çeşitli sağlık problemleri olan ileri yaştaki köpekler için tehlikeli olabilmektedir. Üstelik kusma vücudun ciddi derecede su kaybetmesi anlamına da gelmektedir. Eğer yaşlı köpeğiniz birden fazla kez kusuyorsa ve hasta görünüyorsa veteriner hekimiyle görüşmeniz tavsiye edilmektedir. Kusmanın sıklığı burada önemlidir. Veteriner hekime kusmanın ne zaman başladığı, ne sıklıkla olduğu ya da içeriğinde neler olduğu gibi bilgilerin eksiksiz bir şekilde verilmesi gerekir.
Bazı durumlarda ise hemen veteriner hekimle iletişime geçmek gerekmektedir. Çünkü kusmanın hemen ardından köpeğin acil tedavi ihtiyacı doğabilmektedir. Kusmuğun içerisinde kan bulunması, köpeğin kusmaya çalışması ancak hiçbir şey gelmemesi, karın bölgesinde şişlik olması, zehirlenme şüphesinin bulunması, köpeğin ateşinin yükselmesi, depresif davranması, diş etlerinin soluk ya da sarı renkli olması, köpeğin acı çekiyormuş gibi gözükmesi veya ishal olması ciddi bir sağlık problemine işaret etmektedir. Kusma ile beraber bu belirtilerden en az birinin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekime muayeneye götürmek gerekmektedir. Aksi bir durum veteriner hekim tarafından belirtilmediği sürece köpeklere insanlar için olan ilaçlardan asla verilmemesi gerekmektedir. İnsanların kullanımı için geçerli olan ilaçlar köpekler için zehirleyici olabilmektedir.
Yaşlı Köpekler Neden Kusar?
Köpeklerin kusmasının altında birden çok neden bulunmaktadır. Bu basit bir şekilde yememesi gereken bir gıdayı yemekten de kaynaklanabilirken çok ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Sindirim sisteminde meydana gelen bakteriyel enfeksiyonlar, beslenme alışkanlığında değişiklik meydana gelmesi en sık görülen nedenler arasında yer almaktadır. Ancak kusma nedenleri bunlarla sınırlı değildir. Bağırsaklarda bulunan parazitler, akut böbrek yetmezliği, akut karaciğer yetmezliği, safra kesesi enflamasyonu, pankreatit, narkoz sonrası mide bulantısı, toksik içerikli kimyasalların tüketilmesi, viral enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, sıcak basması ya da araç tutması gibi birçok sebep de yaşlı köpeklerin kusmasına neden olabilir.
“Köpeğim safra kusuyor” cümlesi aslında köpek sahiplerini korkutan bir cümledir. Safra kusma zararsız olabileceği gibi aynı zamanda bu hastalıklardan bazıların belirtisi olarak da görülebilmektedir. “Köpekler neden köpük kusar?” sorusunu birçok köpek sahibi sorabilmektedir. Köpük kusma köpekler için ciddi bir durum değildir. Özellikle sabah saatlerinde köpeklerde köpük kusma görülebilmektedir. Köpeğin aç kalması ya da geceden midesinde asit birikmesi köpük kusmasına yol açabilmektedir. Köpeğin köpük kusmasında korkulacak bir şey yoktur ancak bu durumun sık tekrarlaması durumunda veteriner hekime danışmak gerekmektedir.
Yaşlı Köpeklerde Kusma Nedeni Nasıl Teşhis Edilir?
Özellikle ileri yaştaki köpeklerin kusmasına yol açabilecek birçok sebep vardır. Bunun getirdiği bir diğer problem de köpeğin kusmasının altında yatan nedenin tespit edilmesidir. Ancak bu şekilde köpek için en doğru tedavi yöntemi belirlenebilmektedir. Veteriner hekimler doğru teşhis için genel olarak fiziksel muayeneden ve birçok tahlilden yararlanmaktadır. Bazı belirtiler bir anda ortaya çıkabilmektedir. Rahatsızlığın doğru bir şekilde teşhis edilebilmesi için dışkı tahlili, idrar tahlili, kan tahlili, röntgen, ultrason, endoskopi ya da biyopsi gibi çeşitli yöntemler kullanılabilmektedir.
Yaşlı Köpekler Kustuğunda Ne Yapmak Gerekir?
Köpeğin kusması durumunda yapılması gerekenler aslında biraz da köpeğin neden kustuğuna bağlı olarak değişir. Köpek kustuğunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta temiz ve taze suya erişimi olduğundan emin olmaktır. Eğer beslenme şeklinde yakın zamanda bir değişiklik yapıldıysa bir süreliğine eski düzene geri dönmek ve tekrar kusup kusmayacağını kontrol etmek de yardımcı olur. Kusmaya yol açan bazı durumlarda köpeğin beslenmesinin tamamen değişmesi gerekmektedir. Böylesi bir durumda köpek sadece veteriner hekimin önerdiği mamaları tüketmelidir.
Parazitlere bağlı kusmalarda iç parazit ilacı işe yaramaktadır. İç parazit ilaçları hemen hemen her türden bağırsak kurduna karşı etkili olmaktadır. Çoğunlukla birkaç hafta boyunca düzenli olarak köpeğin parazit ilacı alması gerekebilmektedir. Parazit problemi olan köpeklerde iyileşmenin sağlanabilmesi için evin düzenli olarak detaylı bir şekilde temizlenmesi gerekir. Parazit ilaçları, parazitlerin ölmesini ve parazit yumurtalarının vücuttan atılmasını sağlar. Hastalığın tedavi edilebilmesi için bu yumurtaların tekrar köpeğin sistemine girmemesi gerekir.
Bakteri kaynaklı kusmalarda ise antibiyotik tedavisi işe yaramaktadır. Dışkıda ya da kusmukta kan görülmesi mide ya da bağırsaklar da hasar olduğunu göstermektedir. Bu gibi durumlarda da yaranın enfeksiyon kapmaması için antibiyotik tedavisi tercih edilir. Bu sayede bakterilerin meydana gelen yaralanmalardan dolaşım sistemine sızması engellenmiş olur.
Yaşlı köpeklerde kusmaya neden olabilecek karaciğer ya da böbrek hastalıklarının genellikle tedavisi yoktur. Bu hastalıklarda belirtiler ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmaktadır. Tedavi de önemli olan köpeğin yaşam kalitesini olabildiğince artırmaktadır.
Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.