Yaşlı Kedilerde En Sık Görülen Sağlık Sorunları
12.08.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Yaşlılık her canlıda olduğu gibi kedilerde de sağlık sorunlarının ortaya daha sık çıktığı bir dönem olarak ifade edilebilir. Yaşlı kedilerde pek çok sağlık sorunu görülse de bu sorunların çoğu tedavi edilebilir. Önemli olan kedilerin sağlık sorunlarını gizleme yeteniğinin farkında olmak ve herhangi bir davranış değişikliğini hissedip önlem almaktır.
Yaşlanan kediniz daha yavaş hareket etmeye başlayabilir ve bu durumu normal karşılayabilirsiniz. Ancak hareketlerin azalmasını da bir davranış değişikliği olarak görmeli ve altında farklı bir neden olup olmadığını öğrenmek için veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Doğru zamanda yapılan teşhis ve tedavi ile kedinin yaşam kalitesini arttırmak ve ömrünü uzatmak mümkün olabileceği için yaşlı kedilerde görülen hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak her zaman işinize yarar. Bu yazımızda yaşlı kedilerde görülen hastalıklar hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Artrit
Eklem iltihabı olarak da bilinen artrit kedilerde sık görülen bir sağlık sorunudur. Kedilerin yaşlanmaları ile birlikte hareketlerinin azalması normal kabul edilir ve genellikle yavaş hareketin farklı bir nedeni olduğu düşünülmez. Ancak artrit oldukça ağrılı ve kediler için zorlayıcı bir sağlık sorunudur.
Kedilerde artrit;
- Huysuzluk,
- Kedi tuvaletinin kullanılmaması,
- Sırt ve kuyruk bölgesini temizlemede zorlama,
- Zıplama ve tırmanma gibi hareketlerin azalması,
- Topallama gibi belirtiler ile kendini gösterir. Kilo sorunu olan kedilerde artrit riski daha yüksektir.
Kanser
Kedilerde tıpkı insanlar gibi iyi huylu ya da kötü huylu olabilen farklı tiplerde tümörler meydana gelebilir. Bir kedide tümör olup olmadığını anlamanın en kolay yolu vücudunu düzenli olarak kontrol etmektir.
Kedilerde kanser;
- Kilo kaybı,
- Aşırı su tüketimi,
- Fazla idrara çıkma,
- Kusma,
- İshal,
- Depresyon,
- Tüylerin cansızlaşması gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Diş Hastalıkları
Kedilerde yaşa bağlı meydana gelen diş sorunları kedilerin genel sağlığını olumsuz etkileyebilir. Yaşlı kedilerde tartar oluşumu, iltihaplı diş etleri ve diş kaybı yaygın görülen diş sorunları arasında yer almaktadır. Yaşlı kedilerde diş dökülmesi normal karşılansa da durumun mutlaka veteriner hekim tarafından takip edilmesi, kedinin beslenme planının da diş kaybı göz önünde bulundurularak yapılması gerekir.
Diyabet
Orta yaşlardaki kedilerde de görülebilen diyabet özellikle kilo sorunu olan kediler için ciddi bir sağlık sorunudur. Vücuttaki kan şekeri seviyesinin kontrolünü etkileyen diyabetin mutlaka kontrol altına alınması gerekir.
Kedilerde diyabet;
- İştah artışı,
- Aşırı su tüketimi,
- Kilo kaybı,
- Uyuşukluk,
- Kısma,
- Fazla idrara çıkma,
- Cilt ve idrar yolu enfeksiyonları gibi belirtilere sahiptir. Diyabet erken dönemde teşhis edilir ve tedavi düzenli olarak devam ettirilirse kedinin farklı sağlık sorunları yaşamasının önüne geçilir.
Böbrek Hastalıkları
Kedilerde oldukça yaygın görülen sağlık sorunlarından birisi de böbrek hastalıklarıdır. Bu nedenle kedilerde böbrek hastalıklarına karşı çok dikkatli davranılması ve en ufak bir belirtide gerekli kontrollerin yapılması sağlanmalıdır. Yaşlı kedilerde böbrek yetmezliği sık görülen bir sağlık sorunudur. Bunun temel nedeni de kedilerin böbreklerinin %75’i zarar görene kadar böbrek hastalıkları ile ilgili bir belirti göstermemelidir.
Kedilerde böbrek hastalıkları;
- Su tüketiminde artış,
- Sık idrara çıkma,
- Kilo kaybı,
- Tüy sağlığının bozulması,
- Depresyon,
- Ağız kokusu,
- Halsizlik gibi belirtiler ile kendini gösterir. Kedilerde böbrek hastalıklarının herhangi bir belirti göstermeden teşhis edilmesi için düzenli olarak kan ve idrar tahlillerinin yapılması gerekir. Klinik belirtiler ortaya çıkmadan önce teşhis edilen böbrek hastalıkları diyet veya erken dönem tedaviler ile kontrol altına alınabilir.
Hipertansiyon
Kedilerde hipertansiyon ya da yüksek tansiyon genellikle altta yatan başka bir sağlık sorununa bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle böbrek hastalığı ya da hipertirodizm sorunu olan kedilerde hipertansiyon görülmesi olasıdır. Yüksek tansiyon göz, böbrekler, kalp ve beyin için oldukça tehlikelidir.
Kedilerde hipertansiyon;
- Gözlerde kanlanma,
- Nöbet geçirme,
- Görme kaybı gibi belirtiler ile kendini gösterir. Hipertansiyon teşhisinden hemen sonra tansiyonun stabilizasyonu sağlanır ve kedi normal yaşamına geri döner. Ancak hipertansiyona neden olan başka bir sağlık sorunu olup olmadığının mutlaka araştırılması ve daha kapsamlı bir tedavi planı yapılması önemlidir.
Bilişsel İşlev Bozukluğu
Bilişsel işlev bozukluğu hafıza, öğrenme gibi beyin işlevlerinin azalması olarak ifade edilebilir. Yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan bu sorun yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu olsa da kedi ile doğru iletişimi kurmak ve etkileşimli oyunlar oynamak sürecin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olur.
Kedilerde bilişsel işlev bozukluğu;
- Sosyal etkileşimlerde değişim;
- Uyku süresinde artış,
- Uyku düzeninde değişiklik,
- Normalden fazla miyavlama,
- Geceleri huzursuzluk gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Hipertiroidizm
Tiroit kedilerde metabolizma hızının düzenlenmesine yardımcı olan bezlerin adıdır. Bazı kedilerde tiroidler aşırı aktiftir ve bu metabolizmanın hızlanmasına neden olur. Kedilerde hipertirodizm yaygın olarak 10 yaşın üzerindeki kedilerde ortaya çıkabilir.
Kedilerde hipertiroidizm;
- İştah artışı,
- Kilo kaybı,
- Hiperaktivite,
- Huzursuzluk,
- İshal,
- Kusma,
- Sağlıksız tüyler,
- Susuzluk gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Kedilerde hipertirodizm tedavisi kedinin hızlı bir şekilde normale dönmesine yardımcı olur.
Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.