Yaşlanan Köpeklerin Beslenme İhtiyaçları Değişir

Yaşlanan Köpeklerin Beslenme İhtiyaçları Değişir

31.03.2023 Deniz Öz


Tüm canlılarda olduğu gibi köpeklerde de yaşlanmayla birlikte hem mental hem de fizyolojik değişimler meydana gelir. Artık yavruluk ve gençlik dönemleri geride kalmış, enerjileri azalmıştır. Enerjilerinin azalması köpeklerde gözlemlenebilecek tek değişim de değildir; bu özel yaşam evresinde metabolizmaları yavaşlar, kas kitleleri azalır ve bazı sağlık sorunlarına yatkınlıkları artar. Yaşlılık dönemine özgü değişimlerin hayat standartlarını düşürmemesi ve sağlıklarının mümkün olduğunca korunması için çeşitli tedbirler alınabilir. Bu tedbirlerin başında da tam ve eksiksiz beslenmelerinin sağlanması gelir. Yaşlı köpeklerin sağlığını destekleyecek, yaşlılık dönemine özel formüle edilen yaşlı köpek mamaları hakkında da bilgi bulabileceğiniz yazımızda yaşlı köpeklerde beslenmeye dair en önemli unsurları keşfedebilirsiniz.

yaşlı köpek yerde yatıyor

Köpeklerde Dikkat Edilmesi Gereken Yaşlılık Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerin yaşlandığını hatırlatan bazı belirtiler bulunur. Bu belirtiler köpeklerin sağlıklarının daha yakından takip edilmesini ve yaşamlarında belirli değişimlerin yapılmasını gerektiren sinyaller olarak düşünülmelidir. Köpeklerde dikkat edilmesi gereken yaşlılık belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Köpeklerin gözlerinde bulutlanma oldukça yavaş seyreder. Dolayısıyla hemen fark edilmesi pek mümkün değildir. Yaşlanan köpeklerde sıklıkla karşımıza çıkan bu semptom katarakt belirtisi olabilir. Köpeklerde yaşlılık belirtileri arasında görmede azalma da bulunur. Görüşü geçmiş yıllar kadar iyi olmayan köpekler yürürken duvara çarpabilir, yerdeki nesneleri fark etmeyebilir.
  • Köpeklerde yaygın yaşlılık belirtilerinden bir diğeri ağız kokusunda artıştır. Köpekler yaşlandıkça bağışıklık sistemleri zayıfladığı için ağızlarındaki enfeksiyonlar ilerleyebilir. Enfeksiyonlar ve bakteriler ağız kokusunu tetikleyebilir. 
  • Köpekler yaş aldıkça davranışlarında belirgin farklılıklar meydana gelebilir. Tekrarlayan davranışları sıklaşabilir, havlamaları artabilir, tanıdık objeler ya da insanlar onları korkutabilir, uyku düzenleri değişebilir, komutlara verdikleri reaksiyonlar gecikebilir.
  • Köpeklerde yaşlılık belirtileri arasında enerji düşüklüğüne ve eklem sorunlarına bağlı olarak hareketlerde azalma da yer alır. Gençlik dönemini geride bırakan köpeklerde enerji azlığı kilo olmaya ya da yetersiz beslenme kilo vermeye neden olabilir. Dolayısıyla yaşlanan köpeklerin beslenmelerinin en doğru şekilde planlanması gerekir.

kesik kütüğün üzerinde yatan yaşlı köpek

Köpekler Ne Zaman Yaşlı Sayılır?

Köpeklerin yaşlılık eşikleri ırklarına göre değişebilir. Örneğin küçük ırklar 9 yaşındayken, büyük ırklar 5 yaşındayken yaşlı kabul edilir. Irklar özelinde eşik yaşlara ulaşıldığında hayatlarında yapılacak küçük değişikliklerle sağlıklarının korunması ve daha konforlu bir yaşam sürmeleri sağlanabilir. 

Yaşlanan köpeklerin beslenme ihtiyaçları değiştiği için bu döneme özgü formüle edilen, kaliteli köpek maması çeşitleri ile beslenmeleri tavsiye edilir. Bu konuyu birazdan daha detaylı ele alacağız, öncelikle beslenmelerinde değişime yol açan unsurlar hakkında bilgi aktarmak isteriz.

Köpekler yaşlandıkça hareketlilikleri azalabilir, metabolizmaları yavaşlayabilir ve kilo artışları fark edilebilir noktaya ulaşabilir. Kilo almaları eklem rahatsızlıklarına ve hareketlerinin kısıtlanmasına yol açacağından yaşlı köpeklerin kalori alımlarının kontrol altında tutulması zorunluluk hâline gelir. Obezite tüm yaşam evrelerindeki köpekler için tehlikeli bir sorundur ve farklı sorunları tetikleyebilir. Bu nedenle kilo alan köpeklerin veteriner hekimlerin kontrolüne gitmeleri ve kendilerine özel beslenme programına uyum sağlamaları gerekir. 

Yaşlanan köpeklerde dikkat edilmesi gereken bir diğer sorun ise aşırı kilo kaybıdır. Kas kitlesinin azalması yaşlı köpeklerde halsizliğe neden olabilir. Fazla kilo gibi dikkat edilmesi gereken kas kaybının önlenebilmesi için de beslenmenin doğru şekilde planlanması şarttır. Kilo değişimlerine bağlı sorunların dışında eklem sağlıklarının bozulmaya başladığı bu dönemde kas ve iskelet sistemlerinin desteklenmesini sağlayan içeriklere sahip mamalar öne çıkar.

yatağında yatan yaşlı köpek

Yaşlı Köpek Beslenmesinde Kritik Noktalar

Yaşlı köpeklerin beslenmelerinde olduğu gibi beslenme düzenlerinde de belli başlı değişikliklerin yapılması gerekliliğe dönüşebilir. Yetişkinlik döneminde günde iki kere beslenme onlar için ideal kabul edilirken yaşlarının artması ile öğün sayılarının fazlalaştırılması önerilir. 

Yaşlı köpeklerin beslenmesinde tercih edilen kuru mamaların doğru şekilde saklanması önemlidir. Kuru, temiz ve güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan yerlerde saklanan kuru mamaların hem kokuları hem de tatları korunabilir. Böylece kuru mamaların lezzeti azalmaz ve yaşlı köpeklerin ideal oranda besinle buluşturulmaları kolaylaşır. 

Yaşlı köpeklerin öğün sayılarının artırılmasının yanı sıra beslendikleri yerlerin de dikkatle seçilmesi önemlidir. İşitme ve görme duyuları gerileyen köpeklerin yemek yerken kendilerini savunmasız hissetmeleri ve etraflarındaki hareketten rahatsızlık duymaları mümkündür. Özellikle birden fazla köpeğin yaşadığı evlerde yaşlı köpeklere sakin bir yeme alanı yaratılması önem kazanır.

Yaşlı köpeklerin yemek yerken konforlarının artırılması adına alınabilecek bir diğer tedbir de yemek kaplarının yerden bir miktar yükseltilmesi olacaktır. Eklem sorunları yaşamaları muhtemel olduğundan yemek yerken çok fazla eğilmek köpeklerin konforlarını düşürebilir, konforlarının azalması ideal oranda beslenmelerini engelleyebilir.

Yaşlı köpeklerin beslenmesinde en önemli unsurlardan biri de mama seçimidir. Yaşlı köpek mamaları yaşlı köpekler için ideal oranda kalori barındırır. Kalori miktarı dikkatle ayarlandığından kilo aldırmazlar ve aşırı kilo kaybına yol açmazlar. Aynı zamanda ideal protein, yağ, lif, fosfor ve sodyum dengesi ile sunulurlar. Yaşlı köpekler için protein temel besin kaynaklarından olmaya devam eder. Yaşlı köpeklere verilmesi önerilen protein miktarı tartışılmaya devam edilmekle birlikte sunulan proteinin yüksek kaliteli olması gerektiği yönünde fikir birliği mevcuttur. Proteinlere ek olarak yaşlı köpek mamaları eklem sağlığını destekleyen mineraller, hücresel bazda yaşlanmayı geciktiren antioksidanlar gibi bileşenlere de sahip olmalıdır.

gülümseyerek bakan yaşlı golden Retriever

Yaşlı Köpekler İçin Hem Faydalı Hem de Lezzetli

Yaşlanan köpeklerin ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak, tam ve dengeli beslenme ile buluşmalarını sağlamak için geliştirilen Hill’s markalı yaşlı köpek mamaları ile siz de tanışın. Veteriner hekimler ve beslenme uzmanları tarafından formüle edilen Hill’s yaşlı köpek maması çeşitleri arasından seçim yaparak dostunuzun hayat kalitesini artırabilir, daha sağlıklı bir yaşlılık süreci geçirmelerine katkıda bulunabilirsiniz. Küçük, orta ve büyük ırklara özel formüle edilen mamalara da tüm ırklara özel geliştirilen mamalara da ulaşabilirsiniz. Yaşlı köpeklerin ideal enerjiye sahip olmasını sağlamak ve hayati organlarını korumak için formüle edilen Hill’s köpek mamaları içerdikleri temel yağ asitleri ile dostlarınızın mental fonksiyonlarını da destekler. Yaşı ilerleyen köpeklerin tam ve dengeli bir beslenme ile buluşmalarını sağlayan Hill’s yaşlı köpek maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.