Yaş Mama Sonrası Kuru Mama Yememe Sorunsalı
Kedi ve köpek sahiplerinin beslenme değişimlerinde yaşadıkları en temel sorunlarından birisi de mama formunun değişmesi halinde ortaya çıkar. Patili dostlarımızın kuru mamalarının değiştirilmesi bile zorlayıcı bir süreç haline gelirken yaş mamadan kuru mamaya geçiş çok daha zordur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak bir dönem yaş mama tüketen kedi veya köpeklerin kuru mamaya geçiş süreci sancılı olacaktır. Bunun en temel nedeni yaş mamanın patili dostlarımız için çok daha leziz olmasıdır. Ancak her zaman yaş mama tüketimine imkân sunmak mümkün olmadığı için kuru mamanın reddedildiği durumlarda yapılması gerekenler olduğunu unutmamak gerekir. Bu yazımızda yaş mama tüketimi sonrası kuru mamaya geçişte yaşanan zorlukların nasıl aşılabileceğini ele alacağız.
Kediler ve Köpekler Neden Yaş Mamayı Daha Çok Sever?
Yaş mama ve kuru mama tüketiminde doğru mama seçimi yapıldığı zaman besleyicilik açısından ciddi farkların olması mümkün değildir. Kaliteli olan ve patili dostlarımızın beslenme gereksinimlerine göre formüle edilen tüm mamalar onların günlük besin gereksinimlerini karşılar. Ancak pek çok evcil hayvan sahibinin yaşadığı deneyim belirli süreli yaş mama tüketimi sonrasında kuru mamaya geçiş sürecinin zor olmasıdır.
Köpekler lezzet odaklı olarak yaş mama tüketmeyi daha çok severler. Özellikle seçici olan, damak zevki gelişmiş köpeklerin kuru mama yerine yaş mama talep etmesi olasıdır. Yavruluk döneminde sürekli yaş mama yiyen köpekler de kuru mama tüketmeyi reddedebilirler. Temelde hem köpeğin damak zevki hem de alışkanlıkları tercihlerinin oluşmasına yardımcı olur.
Kedilerde ise durum lezzet odağından biraz daha fazlasını kapsar. Vahşi atalarından aldıkları içgüdüleri sebebiyle etçil beslenmek kedilerin doğasında vardır. Yaş mamalar ise hem aroma hem de form olarak etçil beslenmeye en yakın deneyimi sundukları için kediler için karşı konulmazdır. Kedilerde de erken dönemde ya da belirli bir süre yaş mama ile beslenme sonrası kuru mama geçişi zorlayıcı olabilir. Seçici ve damak zevki gelişmiş kediler yaş mamayı daha keyifle tüketirken kuru mamayı tüketmemeyi ve inatla aç kalmayı tercih edebilir.
Yaş Mama Sonrası Kuru Mamaya Nasıl Geçiş Yapılır?
Belirli süre yaş mama tüketimi sonrasında kuru mamaya geçiş zorlayıcı olabilir. Bu nedenle mama geçişi yaparken mutlaka patili dostunuzun en çok seveceği lezzeti bulmaya odaklanmanız gerekebilir. En çok seveceği lezzet bulmak için küçük ambalajlı kuru mama çeşitleri arasından seçim yaparak bir süre deneme yapmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede özellikle lezzet konusunda seçici bir dostunuz varsa doğru mamayı bulurken elinizde büyük miktarlarda mama kalmasına engel olabilirsiniz.
Yaş mamadan kuru mamaya geçişi yavaş yavaş yapmak geçişi kolaylaştıracak öneriler arasında yer alır. Yaş mama ile karıştırılan kuru mama kediler ve köpekler için daha lezzetli hale gelir. Her gün tabağa konulan yaş mama miktarını azaltmak, kuru mama miktarını da artırmak önemlidir. Bu geçişi yaparken %75 yaş mama %25 kuru mama oranı ile mama vermeye başlanabilir. 3 günlük bir sürede mama bu şekilde sunulduktan sonra %50 - %50 oranı ile yaş ve kuru mama karışımı hazırlanabilir. Birkaç gün yarı yarıya karışım verildikten sonra %25 oranında yaş mama ve %75 oranında kuru mamaya geçiş yapılabilir. Sonrasında ise kuru mama oranı %85, %90, %95 ve nihayetinde %100 olacak şekilde sunulabilir. Bu yeni bir kuru mamaya geçiş yapılacağı zaman da kullanılabilecek bir oranlamadır. Yaş mama ve kuru mama tüketimi birlikte yapılırken mutlaka kuru mamanın beslenme talimatlarına bakılması ve doğru miktarda yaş mama verilmesi de önemlidir. Bu sayede kedi ve köpeklerin geçiş sürecinde normalden fazla kalori almasının önüne geçilmiş olur.
Yukarıda bahsi geçen mama geçişi sonucunda hâlâ kuru mama tüketimini reddeden bir dostunuz varsa kuru mamayı ıslatarak vermeyi deneyebilirsiniz. Kuru mamayı ıslatırken dostunuzun mamaya erişim süresinin 20 dakikayı geçmemesi önemlidir. Islanmış kuru mamalar 20 - 30 dakikadan sonra bakteri üretmeye başlayacağı için mamanın takibi yapılmalıdır.
Kuru mama tüketmeyen patili dostlarımız için onların iştahını arttıracak takviyelerin mamaya eklenmesi de bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Bazı ödül mamaları kuru mama ile karıştırılarak öğün daha lezzetli bir hale getirilebilir ve alışma süreci bu yöntemle atlatılabilir. Kedilerin severek tüketeceği sıvı ödül mamalarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Köpekler için formüle edilen ödül mamalarını da buradan inceleyebilirsiniz.
Öğün saatlerini belirlemek ve taviz vermemek de mama geçişinde denenebilecek yöntemler arasında yer alır. Kedi ve köpeğin yaşına, beslenme şekline, genel sağlık durumuna göre 8 ya da 12 saatlik aralıklarla mama tüketimi yapılması ve mamaya erişimin belirli bir süre sonunda kısıtlanması da bir çözüm yoludur. Burada dikkat edilmesi gereken açlık süresinin çok fazla uzamamasıdır.
Özellikle kedilerin su tüketimi ile ilgili sorunlar yaşama ihtimali vardır. Kediler doğaları gereği durgun su tüketmeyi tercih etmeyebilirler. Bu durumda susuz kalmamak için yaş mama tüketimini daha çok tercih edebilirler. Eğer böyle bir durum varsa kedilerin mutlaka taze su erişiminin olduğundan emin olmak gerekir. Kuru mama tüketen köpeklerin de sürekli olarak su erişimi olması sağlanmalıdır. Kediler için ek olarak onlara sürekli taze su sağlayacak otomatik su kapları tercih edilebilir. Patili dostlarımızın konforu için onların gereksinimlerine özel tasarlanan otomatik su kaplarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Seçici kedi ve köpekler için sunulan özel takviyeler sayesinde kuru mamayı çok daha lezzetli bir öğün haline getirmek mümkündür. Yaş mamadan sonra kuru mama yemeyen, kullanılan kuru mama değişimi gereklilik haline gelmiş olsa da yeni mamasını reddeden dostlarımız için somon yağı takviyesini tercih edebilirsiniz. Kuru mamaların daha lezzetli olmasını sağlayan formüle sahip somon yağlarını incelemek buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Yaş mamadan kuru mamaya geçiş döneminde kedilerde ve köpeklerde kabızlık olabileceğini unutmamak ve bu dönemde mutlaka dışkı takibi yapmak da önemlidir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.