Veteriner Hekim Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Veteriner Hekim Seçimi Nasıl Yapılmalı?

18.02.2021 Deniz Öz


Evcil hayvanlarla yaşamaya başladıktan sonra atmanız gereken ilk ve en önemli adımların başında veteriner hekiminizi belirlemek gelir. Veteriner hekimleriniz dostlarınızla paylaştığınız yaşamın vazgeçilmezleri, onların sağlıklarının koruyucularıdır. Çoğunlukla da sizin derdinizi paylaşan, sizinle bir hüzünlenip sevinen dostlarınız haline geleceklerdir. Bu nedenle evcil hayvanlarınızı güvenle tedavi ettireceğiniz, koruyucu bakımlarını gerçekleştirecek ve sizin de tüm soru işaretlerinizi giderecek uzmanlarla yola çıkmanız oldukça önemlidir. Peki veteriner seçimi nasıl yapılmalı? Bu yazımızda veteriner hekim seçiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Kliniğin Yakınlığı Göz Önünde Bulundurulmalı

Köpeklerle de kedilerle de veteriner kliniklerini ziyaret etmek tam bir maceraya dönüşebilir. Özellikle kediler söz konusu olduğunda rutin muayeneler öncesinde kara kara düşünen birçok kişi olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Kediler evlerinden uzaklaşmayı, yolculuk yapmayı ve ortam değiştirmeyi büyük çoğunlukla sevmezler. Korkarlar, huzursuz olurlar ve mesafe uzadıkça tüm negatif duyguları katlanarak artabilir. Bu nedenle düzenli olarak ziyaret etmeleri gereken kliniklerin mümkün olduğunca yakın çevreden seçilmesi büyük bir konfor sunacaktır. Mesafe kısalığı hem olası rahatsızlık kaynaklarını ortadan kaldırabilir hem de dilimiz varmıyor ancak acil durumlarda büyük bir avantaj haline gelebilir.

veteriner masasındaki yavru kedi ve köpek

Veteriner Kliniği 7 Gün 24 Saat Açık mı?

Dostlarımızın sağlığını korumamız ya da sürdürülmesini sağlamamız en büyük önceliğimiz. Ancak sevgili dostlarımız kimi zaman yaramazlıktan kimi zaman sakarlıktan veya meraktan küçük kazalara karışabiliyor. Bu gibi durumlarda haliyle her an ulaşabilecek bir veteriner hekime ihtiyaç duyuluyor. Acil bir durumla karşılaştığında ise dostlarımızın geçmiş sağlık durumunu da bilen ve onları takip eden; en azından aşina olduğumuz hekimlerin varlığı büyük bir ayrıcalığa dönüşüyor. Bu nedenle veteriner klinik seçimi sırasında 7 gün 24 saat hizmet veren klinikleri önceliklendirmeyi düşünmeniz gerekiyor.

Klinik Temiz ve Konforlu mu?

Kliniklerin temizliği, düzenli ve konforlu olması da en iyi veteriner kliniği seçimi sırasında önemli değişkenler arasında yer alır. Evcillerin muayene edildiği yerler ne sıklıkta dezenfekte ediliyor, tedavi gören hayvanlar nasıl şartlar altında kalıyor, bekleme esnasında nasıl bir ortam sağlanıyor gibi soruların yanıtları olumlu olduğunda "veteriner nasıl seçilir?" sorusunun sonuçlarına bir adım daha yaklaşılıyor.

Veteriner Hekimlere Ait Uzmanlık Sertifikaları Var mı?

Tüm veteriner hekimler gerekli eğitimleri almışlardır ve uzmanlık sertifikaları bulunur. Ancak bazı hekimler sürekli yeni eğitimler alarak uzmanlıklarını ilerletebilirler. Gelişmelerin yakından takip edilmesi sunulan tedavilerin başarısı ile ilişkilendirilebilir. Bu nedenle ziyaret sırasında uzmanlık alanları ile ilgili ek bir sorgulama yapmanızı da hatırlatmak isteriz.

kucağında kedi ve köpek olan veteriner

Kliniğin Olanakları Ne Kadar Gelişmiş?

Veteriner kliniği seçimi sırasında kliniğin hangi ek olanakları sunduğunu da öğrenmenizde fayda vardır. Klinikte yoğun bakım alanlarının bulunması, acil bir durumda ambulans desteğinin olması, görüntüleme tetkiklerinin yapılabileceği teknolojik tıbbi cihazların varlığı, rutin bakım süreçlerinin (tırnak kesme, tüy kısaltma vb.) verilmesi gibi imkanlar bakılan evcil özelinde hayat kolaylaştırabilir. Bu noktada bakım süreçlerine biraz daha derinlemesine değinmek istiyoruz. Kedilerin de köpeklerin de mümkünse yavruluk döneminde tırnak kesilmesine, kulak temizlenmesine, diş fırçalanmasına ve ırksal özellikler doğrultusunda ihtiyaç duyuyorlarsa tüy kesimine alıştırılmaları gerekir. Yaşları ilerledikçe bu tarz bakım süreçleri oldukça zorlu geçebilir. Bakım hizmetleri veren profesyoneller bu durumda oldukça büyük bir avantaj sağlayacaklardır.

Yorumlar Olumlu mu?

Günümüzde herhangi bir karar vermeden önce hepimiz kararımızın doğruluğunu teyit etmek için internet yorumlarına bakıyoruz. Aynı alışkanlığın veteriner hekim seçimi sırasında da sürdürülmesi gerekiyor. Yorumları mümkün olduğunca pozitif olan klinikler ya da hekimler olası kötü senaryoların yaşanma riskini azaltıyor.

İletişim Kalitesi Önemli

Veteriner hekimler arasında son kararı verirken iletişim kalitesine ek bir özen göstermelisiniz. Hekimin evcilinizle olduğu kadar sizinle iletişimi de uzun süreli bir ilişkinin kalitesi üzerinde doğrudan belirleyici olacaktır. Sorularınıza yanıt veren, rahatlıkla arayıp sorularınızı sorabileceğiniz, sizi ve dostunuza karşı olan hassasiyetlerinizi anlayan, sabırlı ve mesleğini gerçekten seven uzmanlar ile kendinizi hem huzurlu hem de güvende hissedebilirsiniz. Veteriner hekimler zaman içerisinde ailenizden biri haline gelecektir. Dostunuzu tanıyan, sağlık durumu ile ilgili bilgi sahibi olan, onun daha sağlıklı ve mutlu olması için sizin kadar istekli hekimlerle yola çıktığınızda doğru seçimin önemini bir kez daha fark edeceksiniz.

Ücretlendirme Politikası Uygun mu?

Elbette en önemli kriterlerden biri de seçtiğiniz kliniğin ücret politikasının bütçenize uygunluğu olmalı. Rutin kontroller, aşılar, düzenli ilaçlar ya da ek tetkikler derken klinik masrafları karşılamak çok kolay olamayabiliyor. Bir de politika gereği hizmet için daha fazla ücret talep edildiğinde süreklilik zarar görebiliyor. Bu nedenle son tercihi yapmadan önce olası senaryoları da göz önünde bulundurarak yapacağınız tercihler avantajlarınızı artırabiliyor.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.