Uzun Tüylü Kedi Bakımının Püf Noktaları

Uzun Tüylü Kedi Bakımının Püf Noktaları

24.05.2021 Deniz Öz


İpeksi ve uzun tüyleri ile karşımızda beliren asil güzelliklere karşı koymak çok zor değil mi? Kedilerin hepsi şüphesiz büyüleyici bir güzelliğe sahip ancak uzun tüylü dostlarımızın da göz ardı edilmesi zor bir cazibesi bulunuyor. Yumuşacık tüylerini okşamak stresi azaltmanın en etkili yollarından olsa da uzun tüylü kedilerin her birinin ayrı bir karakteri olduğu gerçeğinin de unutulmaması gerekiyor. Ama bu yazımızın konusu kedilerin karakterleri değil, uzun tüylü kedi bakımının zorluklarını deneyimleyenlere önemli püf noktalarını aktarmak istiyoruz. Uzun tüylü kedi bakımı “çok zor” düşüncesinin doğruluğunu veya yanlışlığını ele alarak ipeksi yumuşaklığa sahip dostlarımızla yaşamayı kolaylaştıracak ve aynı zamanda onların sağlığına katkı sunacak püf noktalarını paylaşacağız.

Kedilerde Tüy Değişimi

Kısa tüylü kediler de uzun tüylü kediler de ilkbahar ve sonbahar aylarına gelindiğinde her zamankinden fazla tüy dökmeye başlarlar. Dökülen tüy oranı, söz konusu uzun tüylü kediler olduğunda bir hayli fazlalaşacaktır. Kışın onları soğuktan ve rüzgardan koruyan tüyleri güneşin etkisini artırması ile güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruma özelliğine sahip yazlık tüylerle yer değiştirir. Bu yer değiştirme süreci bir hayli zorlu olabilir. Her gün taranmaları kaçınılmazdır ve her gün döktükleri tüy miktarı oldukça şaşırtıcıdır. Özellikle uzun tüylü kediler evde yaşadıklarında, ev içi sıcaklığın çoğunlukla sabit olmasından ötürü dışarıda yaşayanlara göre daha çok tüy dökerler. Yapay bir sıcaklık karşısında tüy dökmeleri mevsimlerden bağımsız olarak süreklilik arz edebilir. Hal böyle olunca da tüy dökmenin ısıdan bağımsız bir nedeni olup olmadığının belirlenmesi ve uzun tüylü kedi bakımı kapsamında yapılması gerekenlere hakim olunması önem taşır. 

bahçede yatmış uzun tüylü kedi

Kediniz Neden Tüy Döküyor? Nedenleri Belirleyin

Uzun tüylü kedilerin hepsi sürekli ve çok miktarda tüy dökecek şeklinde bir genelleme yapmak doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Kedilerde tüy dökülmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Kediler dengeli ve sağlıklı beslenmediklerinde, vitamin eksiklikleri yaşadıklarında, parazitlere sahip olduklarında ya da strese girdiklerinde tüy dökebilirler. Tüm bunlara ek olarak eğer fiziksel strese girdilerse; diğer bir deyişle operasyon geçirdilerse, gebelik sürecindelerse ya da ateşlendilerse de her zamankinden fazla tüy dökebilirler. Uzun tüylü kedilerin çok tüy dökmesinin bir diğer nedeni de hormonal dengesizlikler, metabolik bozukluklar ve bağışıklık sistemi hastalıkları gibi sağlık problemleri olabilir. Bu nedenle uzun tüylü kedinizin tüyleri çok fazla dökülüyorsa öncelikle nedenlerinin doğru tespit edilmesinde fayda olacaktır. Bunun için de her zamanki gibi en doğru adım veteriner hekim kontrollerine götürülmeleri olacaktır. 

Uzun Tüylü Kediniz İçin Doğru Mama Seçimi

Kedilerin yaşam evrelerine, genel sağlık durumlarına ve spesifik gereksinimlerine özel formüle edilen kuru mamalarla beslenmeleri önemlidir. Mama seçimi sırasında kolay sindirilebilen protein kaynakları bakımından zengin ve kedilerin doğal yollarla vücutları tarafından üretilemeyen taurin içeren kedi mamalarının tercih edilmesi gereklidir. Uzun tüylü kedilerin aşırı tüy dökme sorunu mama seçiminde yapılan hatalar olduğu takdirde veteriner hekimlerin de önerileri ile farklı alternatiflerin denenmesi ve mama geçişinin de aşamalı olarak yapılması tavsiye edilmektedir. Kedi mamaları çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Uzun Tüylü Kediler İçin Düzenli Tüy Bakımı Şart

Tüy uzunluğu ne olursa olsun tüm kedilerin düzenli olarak taranması ve/veya fırçalanması gerekir. Kediler fazla tüylerini kendilerini yalarken yutarlar. Yutulan tüy miktarının mümkün olduğunca azaltılması için taranmaları en büyük gereksinimlerindendir. Uzun tüylü bir kediniz varsa hayatınızı birleştirdiğiniz andan itibaren onu tarama eylemine alıştırmalısınız. Kediler erken dönemde kazandıkları alışkanlıklar sayesinde bakım süreçlerine kolaylıkla izin verebilirler. Daha önce hiç taranmayan ya da bu sürece çok geç başlayan kedilerin taranmaya ciddi bir direnç gösterebildiklerinin unutulmaması gerekir. Kedinizin enerjisini attığı ve sakin tavırlar sergilediği anları değerlendirmeli, onu düzenli olarak taramalısınız. Bu şekilde hem onun sağlığına katkı sunabilir hem tüy dökülme miktarını azaltabilir hem evinizdeki tüy sorununa çözüm bulabilirsiniz. Kedinizle yaşadığınız bu özel deneyim sayesinde aranızdaki bağı da güçlendirmeniz mümkündür. Kedi tarakları ve fırçaları ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Uzun Tüylü Kediler ve Banyo İhtiyaçları

Birçok kedi için banyo deneyimi oldukça streslidir. Bu nedenle evde yaşayan kediler ekstrem durumlarla karşılaşmadıkları ya da veteriner hekimlerin özel bir önerisi olmadığı takdirde sıklıkla yıkanmamalıdır. Kedi şampuanları kullanılarak gerçekleştirilen banyo seansları gereksiz halde çok sık tekrarlandığında kedilerde cilt sorunları da ortaya çıkabilir. Tüylerinin bir kısmında kirlenme olduğu takdirde lokal temizlik daha doğru bir tercih olarak değerlendirilebilir. 

bahçede gezen çok uzun tüylü üç renkli kedi

Uzun Tüylü Kedilerin Tüylerinin Kesilmesi

Uzun tüylü kedilerin tüyleri düzenli olarak taranıp fırçalanmadığında karışabilir, popo bölgesinde çok uzun tüylerin bulunması dışkı artıklarının birikmesine yol açarak hijyen sorunları ortaya çıkarabilir, göz kenarlarındaki tüyler çok sık ise ve uzadıysa göze zarar verip görüşü engelleyebilir. Bu nedenle uzun tüylü kedilerin zaman zaman tıraş olması veya tüylerinin kısaltılması önerilebilir. Özellikle kendini taratmayan kedilerde oluşabilen tüy topaklarının ciltte yara oluşumuna yol açabileceği bilinmektedir. Bu konuda veteriner hekimlerin önerilerinin takip edilmesi en sağlıklı yöntem olacaktır.

Uzun Tüylü Kedi Bakımı ve Malt Kullanımı

Kedilerde tüy topakları ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzun tüylü kedi bakımı aksatılmasa da kediler elbette temizlenme sırasında bir miktar tüy yutacaklardır. Bu tüyler sindirim sisteminden doğal yollarla atılamazsa veya çok miktarda tüy yutulursa mide ve bağırsaklarında tıkanmalar meydana gelebilir. Bu nedenle tüy yumaklarının önlenmesi adına özel olarak üretilen kedi maltlarının kullanılması büyük bir avantaj sunacaktır. Tüy yumağı önleyici kedi maltı ürünlerini incelemek için burayı tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.