Uçaklı Seyahatlerde Köpek ve Kedilerin Taşınması

Uçaklı Seyahatlerde Köpek ve Kedilerin Taşınması

04.02.2021 Deniz Öz


Patili dostlarımızla zaman geçirmek ve onlardan ayrı kalmamak pek çoğumuzun önceliği olsa da seyahat şartlarına göre karar vermek her zaman daha doğrudur. Şahsi araç ile yolculuk yapılmayacağı zaman tercih edilecek ulaşım yönteminin kedi ve köpekler için şartlarının neler olduğunu bilmek gerekiyor. Ülkemizde uçakta kedi veya köpek taşımak şartlar sağlandığı zaman genellikle sorunsuz yapılabilen bir işlem olsa da otobüs ve gemi yolculuklarında firmalar özelinde hem süreçler hem de mümkünlük durumu değişiklik gösterebiliyor. Hava yolu taşımacılığında IATA kuralları geçerli olduğu için genellikle benzer şartlarla uçakta köpek ve kedi taşımak mümkün olsa da sürece dair kriterlerin firma özelinde değişebileceğinin unutulmaması gerekiyor. Firmaların ve evcil hayvan sahiplerinin beklentilerinin yanı sıra seyahat etmenin evcil hayvan açısından da değerlendirilmesinin dostlarımızın konforları açısından oldukça değerli olduğunun unutulmaması da önemli.

Uçakta kedi taşımak, yapıları gereğince köpeklere göre daha kolay olsa da kediler için temel mutluluk ve huzur kaynağının evleri olduğu unutulmamalı. Özellikle kısa süreli yolculuklarda kedi ile ilgilenecek mamasını, suyunu kontrol edecek; düzenli olarak tuvaletini temizleyecek bir tanıdığa onları emanet etmek daha doğru bir tercih olabilir. Köpekler ise sahiplerinin yanında daha mutlu ve güvende hissettikleri için birkaç günü geçen seyahatlerde eğer köpek evde tek başına kalacaksa uçakta köpek taşıma fikrini düşünmek gerekiyor.

uçakla seyahat eden köpek

Uçakta Köpek Nasıl Taşınır?

Uçakta köpek taşıma belirli prosedürleri olan bir süreçtir. Sürece karar vermeden önce köpeğinizin yolculuk için uygun olup olmadığını öğrenmelisiniz. Bazı ırkların uçakta taşınmasına izin verilmemekle birlikte bazılarının da sağlıkları açısından uçak ile seyahat etmemeleri ya da sadece kabinde seyahat etmeleri gerekir.

Uçakta Taşınmasına İzin Verilmeyen Köpek Irkları:

  • Amerikan Pitbull
  • Amerikan Staffordshire Terrier
  • Bullterrier
  • Amerikan Bulldog
  • Dogo Argentino
  • Fila Brasiliero
  • Kangal
  • Kafkas Çoban Köpeği
  • Mastiff
  • Mastino Napoleta
  • Pitbull Terrier
  • Staffordshire Bullterrier

Yukarıda belirtilen ve dövüş köpeği olarak tanımlanan ırkların ve/veya bu ırkların çiftleşmesi sonucu dünyaya gelen melez ırkların hava yolu ile taşınması yasaklanmıştır. Bu listede farklılıklar olabileceği için uçuş planı esnasında araştırma yapılması gerekir.

Yasaklı ırkların yanı sıra pug, bulldog, shar pei, boston terrier gibi basık yüzlü ve kalkık burunlu ırkların yaşadıkları solum sorunları sebebiyle uçak ile taşınmaması ya da mutlaka kabinde taşınması gerekir. Brakisefali olarak da adlandırılan bu durumda olan köpek sahibinin nihai kararı vermesi gerekir.

Hamile ya da emziren köpeklerin uçak yolculuğu yapmasına izin verilmemektedir. 10 haftadan küçük köpek yavruları da uçuşlara kabul edilmemektedir. Bu kuralların yanı sıra eğer havayolu tarafından yapılan kontrollerde köpeğin agresif davranışları gözlemlenirse, hastalıklı olduğu düşünülürse de uçağa alınmama ihtimali vardır.

Uçakta köpek taşımanın kuralları ise köpeğin taşınacağı çantanın boyutları, çantanın yapısı ve çanta ile köpeğin toplam ağırlığı ile sınırlandırılmaktadır. Taşıma çantası ile birlikte köpeğin ağırlığının 8 kg’ı geçmemesi durumunda köpek kabinde seyahat edebilir. Köpeklerle uçak yolculuğu yapmanıza yardımcı olacak taşıma çantası modellerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ancak bu şartı sağlamayan durumlarda köpeğin kargoda seyahat etmesi gerekir. Köpek uçak bileti gibi bir bilet türü yoktur. Köpekler uçak ile yolculuk yapacakları zaman sahipleri ile birlikte check in alanında bulunmalıdır. Kabinde ya da kargoda taşıma için ek bir ücret ödenmesi söz konusudur. Bu ücretlendirme havayolu firmasına göre değişiklik göstermektedir. Uçakta köpek taşıma ücreti taşınma türüne, taşınma şekline ve mesafeye göre değişiklik göstermektedir. Pet in Cabin olarak adlandırılan durumda 0 - 8 kg aralığında standart ücret ödense de Animal in Hold olarak adlandırılan yani kargoda taşınma durumunda farklı ağırlık aralıklarında köpek taşıma ücreti değişiklik göstermektedir. Dış hat uçuşlarında varış noktasına göre ücretlendirmeler değişebilmektedir. Buna ek olarak dış hatlarda varış ülkesinin evcil hayvan kabul şartlarının göz önünde bulundurulması gerekir. Bazı ülkeler seyahat eden evcil hayvanlara karantina uyguladığı için bu durum yolculuk kararında mutlaka değerlendirilmelidir.

Uçakta köpek taşıma ile ilgili dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar;

  • Köpeğin aşı karnesinin ve kimliğinin kolay erişilebilir bir yerde yolculuk boyunca tutulması,
  • Uçakta köpek taşıma talebinin 48 saat ya da daha önce havayoluna iletilmesi,
  • Köpeğin yolculuk öncesi ihtiyaçlarının giderilmesi,
  • Gerek duyulması halinde sedatif ürünler ile sakinleştirilmesi gibi hem evcil hayvanın, hem sahibinin hem de diğer yolcuların rahat bir seyahat yapabilmesi için yapılması gerekenlerdir.

Bir uçakta aynı anda kedi, köpek ve kuş taşınmasına izin verilmez. Köpekler sadece bir başka köpek ya da kuş ile taşınabilir. Bu durumda da iki kafesin birbirinden olabildiğince uzağa yerleştirilmesi gerekir. Bu nedenle uçuş öncesinde havayoluna erken bilgi verilmesi gerekir. Kabinde yer kalmaması durumunda şartlar sağlansa bile öncelik sıralaması yapılacaktır.

Uçakta köpek taşıma süreçleri ile ilgili istisnai durumlarda vardır. Rehber köpekler özel tasmaları ile sahiplerinin ayak dibinde oturarak, herhangi bir kafes içerisine alınmadan veya kilo sınırına takılmadan seyahat edebilirler.

uçakla seyahat eden kedi

Uçakta Kedi Nasıl Taşınır? 

Uçakta kedi taşıma süreci uçakta köpek taşıma süreci ile benzerlik gösterse de  kedilerle ilgili süreçler biraz daha kolaydır. Uçakta taşınmasına izin verilmeyen bir kedi ırkı bulunmamakla birlikte, bazı kedilerin brakisefali sorunu olması yüzünden hava yolu ile seyahat etmemesi önerilmektedir. İran, himalayan veya burmese gibi basık burunlu, solum sorunu yaşayabilen kedilerin kabin içerisinde taşınmasına öncelik verilmesi veya hiç yolculuk yapmamaları tavsiye edilir. 10 haftadan küçük yavru kediler, emziren ve hamile kediler uçak ile taşınmamaktadır. 10 - 12 hafta arasında ise veteriner hekim onayı ile taşıma yapılabilmektedir.

Uçakta kedi taşıma sürecinde hava yoluna önceden bilgi verilmesi önemlidir. Kedi taşınan uçaklarda köpek ve kuş taşınmasına farklı kabinlerde bile olsa izin verilmediği için uçuş öncesi erkenden kedi için rezervasyon yapılması tavsiye edilir. 

Kediler için kabinde taşınma şartları köpekler ile aynıdır. Taşıma çantası ile birlikte 8 kg’ı geçmemeleri gerekir. Bu şartları sağlayan kediler kabinde taşınabilirler, sağlamayanlar ise kargoda yolculuk yapabilirler. Kedilerin de köpekler gibi hava yolu tarafından belirlenen standartları karşılayan çantalar içerisinde taşınmaları gerekmektedir. Kediler ile uçak yolculuğu yapmayı kolaylaştıracak taşıma çantası modellerine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz. Çantaların standartları firmalara göre farklılık gösterebileceği için uçuş öncesinde bilgi alınması son dakika sorunları yaşamamak için önemlidir. 

Kedi ile uçak seyahati yaparken, köpek ile uçak seyahati yaparken dikkat edilmesi gerekenleri uygulamak konforlu bir yolculuk yapılmasını sağlar. Kedilerin seyahat kafesine emici bir ped yerleştirmek özellikle yolculuk yapmak istemeyen kedilerin tepkisel olarak idrarlarını yapmaları gibi durumlarda işe yarayacak bir önlemdir. Kediler hava ve sıcaklık değişikliklerine köpeklere kıyasla daha hassas oldukları için seyahat zamanının doğru seçilmesi, kargo şartlarının öğrenilmesi de konforlu bir yolculuk için elzemdir. 

 

 


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.