Tüysüz Köpek Cinsleri ve Özellikleri
Köpekleri çok seven birçok kişi köpek tüylerine alerjisi olduğundan ve/veya dökülen tüylerin yol açtığı temizlik yapma gereksiniminden uzaklaşmak için köpek sahiplenmekten vazgeçebiliyor. Neyse ki, bu gibi bir durumda sahiplenme arayışının tüysüz köpek ırkları odağında ilerlemesi mümkün! Tüysüz köpek cinsleri, diğerlerine oranla oldukça sınırlı olsa da köpeklerle bir yaşam sürmek isteyenler için sınırları zorlamak çok da imkânsız değil! Yine de köpek tüylerine alerjik reaksiyon gösterenlerin bilmesi gereken önemli bir gerçeğe değinmek gerekiyor: Alerjiler genel olarak salya ve ölü cilt hücrelerinde bulunan proteinler nedeniyle meydana geliyor. Dolayısıyla tüysüz köpek ırkı sahiplenileceğinde alerji sorununun tamamen ortadan kalkacağının düşünülmemesi gerekiyor. Tüysüz köpek cinsleri özelinde hazırladığımız bu yazımızda birbirinden egzotik dostlarımızın karakterleri ve bakım ihtiyaçları özelinde bilgi bulabilirsiniz.
American Hairless Terrier
Küçük – orta boy büyüklüğe sahip olan American Hairless Terrier, en popüler tüysüz köpek cinsleri arasında yer alır. Her zaman tetikte olduğunun simgesi olarak yorumlanan büyük, dik kulaklara sahiptir. Bedeni tüysüz olsa da kaşları ve bıyıkları vardır. Arkadaş canlısı karakteri sayesinde ailenin en sevgi dolu bireyine dönüşebilen American Hairless Terrier, oyun oynamaya bayılır. Orta seviyede havlar, enerjisini atması sağlandığında apartman dairelerinde yaşamak için uygundur. Oldukça zekidir, tecrübeli kişilerin eğitiminden geçtiğinde eğitime pozitif karşılık verir. Bu ırkın bakımı son derece kolaydır: Haftada bir cilt sağlığını destekleyen köpek şampuanları ile yıkanması ve güneşli havalarda nemlendirici güneş kremlerinin cildine sürülmesi gerekir. Soğuk havalarda vücut sıcaklığının dengelenmesi adına köpek elbiseleri ile dolaştırılması tavsiye edilir. Cildinin düzenli olarak nemlendirilmesi de elzemdir.
Xoloitzcuintli
Meksika tüysüz köpeği olarak da bilinen Xoloitzcuintli, koruma içgüdüsüyle ünlüdür. Siyah, gri, kızıl ve bronz gibi renklere sahip olabilen bu köpek ırkının enerji seviyesi orta olarak ifade edilebilir. Geçmişinin Aztek dönemine dayandığı düşünülür. Meksika’nın ulusal köpeği olarak ilan edilen Xolo, fit bir vücuda sahiptir. Gün içerisinde birkaç defa gezdirilmesi onlar için yeterli olabilir. Ev içerisinde insanlarla birlikte aktiviteler yapmaktan keyif alır. Bedeni tüysüz olsa da başının üzerinde kısa tüyler bulunabilmektedir. Düzenli banyo onlar için de önemli bir gerekliliktir, bakım süreçlerine dişlerinin fırçalanması ve tırnaklarının kısaltılması gibi rutinler muhakkak dâhil edilmelidir. Bazı Xolo’lar obeziteye yatkın olabilmektedir. Bu nedenle beslenme planlarının dikkatle belirlenmesi gerekir.
Chinese Crested
Baş, kuyruk ve pati bölgeleri dışında vücudunda tüy bulunmayan Chinese Crested; sevgi dolu, oyuncu, zeki, sosyal ve arkadaş canlısı köpek ırklarındandır. Diğer köpeklerle orta derecede de olsa iyi anlaşırlar. Çocuklarla da aralarında sıkı bir bağ kurulabilir. Cilt bakımlarının aksatılmaması gerekir. Diğer tüysüz köpek cinsleri gibi güneşli havalarda ciltlerine nemlendirici özellikli güneş kremleri sürülmesi, soğuk havalarda üşümelerinin engellenmesi için kıyafet giymelerinin sağlanması önemlidir.
Peruvian Inca Orchid
Peruvian Inca’lar hayat dolu, hareketli ve her zaman tetikte olurlar. Çocuklarla ve diğer köpeklerle orta seviyede iyi anlaşırlar. Havlamaya yatkınlıkları yüksektir. Oyun oynamayı sevseler de oyuna karşı mesafeli bir duruş sergileyebilirler. İnsanlar tarafından evcilleştirilen ilk ırklardan biri olduğu düşünülen Peruvian Inca’ların günde minimum 20 – 30 dakika egzersiz yapması tavsiye edilir. Ciltlerinin düzenli olarak nemlendirilmesi, güneşli havalarda güneş kremi ile korunması ve banyo düzenlerinin aksatılmaması gerekir. Tırnaklarının düzenli olarak kısaltılması, kulaklarının temizlenmesi ve dişlerinin fırçalanması ihmal edilmemesi gereken bakım süreçlerindendir.
Arjantinli Pila Köpeği
Peruvian Inca’lar ile yakın akraba olduğu bilinen Arjantinli Pila köpeği sadakati ve hassasiyeti ile ünlüdür. Tüysüz ve ince kuyrukları, ayırt edici fiziksel özellikleri arasında yer alır. Yeni çevrelere kolaylıkla adapte olabilirler, sevimli ve sempatik davranışları ile ailenin sevgi dolu üyesine dönüşebilirler. Genel olarak bedenleri tüysüzdür, bazılarının başlarının üst kısmında tüy bulunabilir. Bakım gereksinimleri diğer tüysüz köpek ırkları ile benzerdir: Ciltlerinin düzenli olarak nemlendirilmesi, güneşli havalarda ciltlerine güneş kremi sürülmesi, soğuk havalarda kıyafetlerle dolaştırılmaları, önerilen sıklıkta banyo yaptırılmaları gerekir.
Abyssinian Sand Terrier
Tüysüz Afrika köpeği olarak da bilinen Abyssinian Sand Terrier’ler, yüksek enerjileri ve sosyallikleri ile tanınır. Ailelerine karşı son derece sadık olan bu tüysüz köpek cinsi, cesareti ile de nam salmıştır. Koruma içgüdüleri gelişmiştir, tehlike algılamadıkları zamanlarda davranışları oldukça sakindir. Çocuklarla aralarının iyi olduğu bilinir. Erken dönemde sosyalleştirildiklerinde diğer köpeklerle de oldukça iyi anlaşabilirler. Cilt sağlıklarının korunması için diğer tüysüz köpek cinsleri ile benzer bakım süreçlerine ihtiyaç duyarlar.
Tüysüz Chihuahua
Ülkemizde de en sevilen küçük ırk köpeklerden biri olan Chihuahua’lar da tüysüz köpek cinsleri arasında yer alabilir. Tüylü ve tüysüz Şivava’lar arasında hiçbir fark bulunmaz, sadece bazı Şivava’lar tüysüz olmalarına neden olan genetik bir bozukluk ile dünyaya gelirler. Karakterleri arasında da farklılık yoktur: Ailelerine karşı sadık ve sevgi dolu olurlar. Küçük vücutları ile tezat oluşturan cesaretleri ile bilinen bu köpek ırkının bakım rutinleri, diğer tüysüz köpek ırkları ile aynıdır. Düzenli olarak yıkanmaları, ciltlerinin nemlendirilmesi, güneşe çıkmadan önce ciltlerine güneş kremi sürülmesi gerekir. Küçük bedenleri soğuk havalara karşı dayanıklı olmadığından çok soğuklarda onlara sıcak tutan kıyafetler giydirilmesi ihmal edilmemelidir.
Jonangi
Hindistan menşeli Jonangi, tüysüz köpek cinsleri arasında yer alır. Yabancılar etrafındayken tedirginlik düzeyleri artan bu ırk, tanıdığı kişilere karşı sevgi dolu bir yaklaşım sergiler. Çocuklarla ve diğer köpeklerle iyi anlaşır. Vücut ve kas yapıları Bull Terrier’leri andırır. Oldukça nadir görüldükleri ve soylarının tükenmekte olduğu bilinmektedir. Bakım süreçleri, diğer tüysüz köpek cinsleri ile aynıdır.
Tüysüz Khala
Yalnızca başının üst kısmında tüy bulunan, Tüysüz Bolivya köpeği olarak da adlandırılan Khala, menşei Bolivya olan ve günümüzde sayıları giderek azalan köpek ırklarından biridir. Peruvian Inca’lar ve Xolo’lar ile çok benzer görünüme sahiptir. Aileleri ile çok sıkı bağ kurabilir ve onlara karşı çok korumacı davranabilir. Ev dışında hareketlerinin kontrol edilebilmesi için eğitim süreçlerinin ihmal edilmemesi gerekir. Ciltlerinin düzenli olarak nemlendirilmesi, cilt bariyerinin korunup olası cilt hastalıklarının oluşumunun engellenmesi adına önemlidir.
Tüysüz Köpek Irkları ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Tüysüz köpek ırkları olarak sınıflandırılan köpeklerin ciltlerinde hiç tüy olmadığını söylemek doğru bir yaklaşım olmaktan uzaktır. Bu sınıflandırmaya dâhil olan birçok ırkın bedenindeki tüyler çok kısa ve/veya ince olduğundan zorlukla fark edilir.
Tüysüz köpek ırklarının bakımı kapsamında ciltlerinin düzenli olarak nemlendirilmesi gerekir. Ciltleri nemlendirilmediğinde kuruyabilir ve kuruluk nedeniyle cilt bariyerleri zarar görebilir. Cilt bariyerlerinin zarar görmesine bağlı olarak cilt sorunları ile karşılaşma ihtimalleri yükselir.
Güneşli havalarda ciltlerine muhakkak güneş kremi sürülmelidir. Hangi güneş kreminin kullanılması gerektiği ile ilgili veteriner hekimlerden bilgi alınması en doğru yaklaşım olacaktır. Evde pencere kenarında, balkonda veya bahçede zaman geçirdiklerinde de ciltlerinin kremlenmesi önerilir.
Düzenli olarak yıkanmaları gerekir. Banyo esnasında su ılık olmalı ve kullanılacak şampuan köpekler için özel olarak formüle edilenler arasından seçilmelidir.
Tırnak uzunlukları sürekli kontrol edilmelidir. Tırnakları uzadığında hem hareket esnasında ağrı çekebilirler hem de kendilerini kaşıdıklarında ciltlerine zarar verebilirler. Ciltlerindeki yara, enfeksiyon kapabilir.
Sıcak gibi soğuk da onların sağlığını tehdit edebilir. Bedenlerine uygun kıyafetler, soğuk havalarda hastalıkların engellenmesine yardımcı olabilir.
Tüysüz köpek cinslerinin beslenmesine ekstra özen gösterilmesi tavsiye edilir. Cilt sağlıklarının korunması ve desteklenmesi adına onlar için tercih edilen köpek mamalarında sağlıklı yağ asitleri, ideal oranda mineral ve vitamin bulunmalıdır. Günlük su tüketimlerinin yakından takip edilmesi, cilt sağlıkları ve metabolizma işleyişleri için önemlidir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.