Tavşanlara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tavşanlara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

16.08.2023 Aysegül Tunçay


Bakımı kolay evcil hayvanlar olarak bilinen tavşanlara tuvalet eğitimi verildiğini duymak pek çok insan için şaşırtıcı olsa da tavşanlar oldukça zeki canlılar oldukları için onlara tuvalet eğitimi vermek aslında kolaydır. Bunun yanı sıra tavşanlar doğaları gereği her defasında aynı bölgeye tuvalet yapmayı tercih ederler.

Tavşanlarda tuvalet eğitimi her yaşta verilebilir ancak bebek tavşanların ya da kısırlaştırılmadığı için koku bırakma isteği olan tavşanların tuvalet eğitimi biraz daha zor olabilir. Tavşanlar doğaları gereği belirli bir noktayı tuvaletleri olarak belirlerler ve tuvaletlerini aynı yere yapmaya dikkat ederler. Tavşanlarda tuvalet eğitimi onların belirledikleri noktaya bir tuvalet yerleştirmekten daha fazlasını içerir. Siz de bir tavşana “Tuvalet eğitimi nasıl verilir?” sorusunun yanıtı arıyorsanız bu yazımızda tavşanlarda tuvalet eğitimi ile ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

yerde yatan kahverengi tüylü tavşan

Tavşanlara Tuvalet Eğitimi Verilmesinin Önemi 

Tavşanınızın tuvalet eğitimi olması, ev hijyeninin sağlanması ve koku sorunu gibi sorunların önüne geçilmesi açısından önemlidir. Tuvalet eğitiminin tüm bunların yanı sıra tavşanlar için de faydaları vardır. 

Sağlık Kontrolü: Evcil dostlarımızın sağlık sorunlarına dair ilk işaretler sindirim sisteminde kendini gösterir. Uzun süren ishal ya da kabız, bir sağlık sorununa işaret ederken dışkıda ya da idrarda renk değişimleri de çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Tavşanın tuvalet ihtiyacının onun kullanımına özel tavşan tuvaletlerine yönlendirilmesi sağlığını daha yakından izlemeye yardımcı olur. 

Özel Alan Yaratma: Pek çok canlı gibi tavşanlar da tuvalette geçirdikleri zamanda yalnız olmak ve güvende hissetmek isterler. Tavşanın özel bir tuvalet alanının olması iyi hissetmesine yardımcı olur. 

Dolaşma Özgürlüğü: Tavşanınıza tuvalet eğitimi verdikten sonra onun daha özgürce dolaşmasına gönül rahatlığıyla izin verebilirsiniz. Alan ve dolaşma özgürlüğü tavşanın zihinsel olarak daha fazla uyarılmasına, daha özgürce hareket etmesine ve daha mutlu olmasına katkı sunar. 

Tavşanlarda Tuvalet Eğitimine Uyum Sağlama

Tavşanlarda tuvalet eğitimi söz konusu olduğunda yaş ve kısırlaştırma tavşanın eğitime ne kadar uyum sağlayacağına dair önemli bir belirleyicidir. 

Yaşlı tavşanları eğitmek başta bebek tavşanlar olmak üzere genç tavşanları eğitmekten daha kolaydır. Tavşanların dikkat süresi ve öğrenme becerileri yaşlarıyla birlikte artar.

Kısırlaştırma da tavşanların tuvalet eğitiminde belirleyici bir unsurdur. Tavşanlar 4 – 6 aylık olduklarında cinsel olgunluğa erişirler ve bölgelerini işaretlemeye başlarlar. Bölge işaretleme içgüdüsü söz konusu olduğunda tuvalet eğitiminin %100 başarılı olması zordur. Kısırlaştırılmış tavşanlarda bölge işaretleme içgüdüsü olmayacağından onların tuvalet eğitimi daha kolaydır.

tuvaletinde duran tavşan

Doğru Tavşan Tuvaleti ve Malzeme Seçimi

Tavşanınız için tuvalet eğitimini başlatmadan önce bir tuvalet almanız gerekir. Tuvaletin ve içerisine konulan kumun tavşanların rahat bir şekilde kullanabileceği ürünler olması önemlidir.

Tavşanların boyutları ve kullanım alışkanlıkları göz önünde bulundurularak tasarlanmış, yanları çok yüksek olmayan tuvaletler tercih edilmelidir. Tavşanın tuvalet alışkanlığı kazanması için tuvaletine kolayca girmesi gerekir. Evde yaşayan tavşan sayısına ve tavşanların evin hangi alanlarında serbest olarak dolaştıklarına bağlı olarak birden fazla tavşan tuvaleti kullanımı da tercih edilebilir. 

Tavşan tuvaletine pelet ya da talaş koymadan önce bir altlık sermek tuvalet temizliğini kolaylaştırır. Söz konusu altlığa tavşanın dışkısından ya da idrarından bırakmak eğitimi kolaylaştırır. Tercih edilecek altlık, üzerinde baskı olmayan bir kâğıt olabilir. Tavşanın dışkısını tuvalete serilen kâğıdın üzerine, yani pelet ya da talaşların altına gelecek şekilde bırakmak, tavşanın doğru yönlendirilmesine yardımcı olur.

Tavşan tuvaletine pelet ya da talaş gibi malzemeler konulması gerekir. Pelet ya da talaş yerine kedi tuvaletleri için uygun olan silika ya da bentonit kumların tercih edilmesi tavşan sağlığı açısından riskli olabilir. Eğer tavşan silika ya da bentonit kumu yerse bağırsak tıkanması gibi ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. 

Bir parça samanı tavşan tuvaletinin yakınlarına bırakmak tavşana tuvaleti için yol gösterir. Tavşanlar tuvalete gittikleri zamanlarda atıştırmayı severler. Tavşan tuvaletine saman koyacak bir raf ya da kutu eklemek, tüylü dostunuzun tuvalet eğitimine daha kısa sürede cevap vermesine yardımcı olur.

tuvaletinde duran tavşan

Adım Adım Tavşan Tuvalet Eğitimi Verme Teknikleri

Tüm malzemeleri temin ettiniz ve sıra geldi tuvalet eğitimine. 

İlk adımda tavşanın tuvaletini yapmak için en çok tercih ettiği noktaya tuvalet kutusunu yerleştirin. Tuvalet eğitimine kadar tavşanınız bir kafeste yaşadıysa tuvaleti kafese yakın bir noktaya koyabilirsiniz, tavşanın kafesi tuvalet için uygun boyutlardaysa tavşanın alışmasına fırsat tanımak için tuvalet kutusunu öncelikle kafes içerisine de yerleştirebilirsiniz. Tavşanlarda tuvalet eğitimini hızlandırmak isterseniz birden fazla kap koyun ve tuvalet kullanma alışkanlığını daha çabuk kazanmasını sağlayın. 

Tuvaleti yerleştirdikten sonraki adım ise tavşanın yeni tuvaletiyle tanışmasında. Tavşanınızı tuvaletine götürün ve içine bırakın. İçerideyken sağlıklı birkaç atıştırmalık verebilirsiniz. Bu noktada tavşanınızın tuvaletinde olumlu deneyimler yaşamasına dikkat edin. 

Tavşanınızın idrarını ya da kakasını tuvaletin dışında yaptığını görürseniz idrarı temizleyip dışkısını tuvaletine bırakın. Bu hareket tavşanın tuvaletini öğrenmesine yardımcı olur. Tavşanın tuvaleti dışına yaptığı idrarın ya da kakanın kokusunun tamamen kaybolması, tuvalet için yer seçerken kafasının karışmasını engeller.

Tavşanınız tutulmakla ya da havaya kaldırılmakla ilgili bir korkuya sahip değilse, idrarını yapmak için kuyruğunu havaya kaldırdığında ya da tuvalet ihtiyacının olduğunu anladığınızda onu tuvaletine koyabilirsiniz. Bu esnada tavşanın rahat hissettiğinden emin olun. Eğer tavşanınız taşınmaktan hoşlanmıyorsa onu kaldırıp tuvaletine koymak, tuvalet eğitim sürecine olumsuz bir deneyim ekleyecektir. 

Tavşanınıza tuvalet eğitimi verirken ve eğitim sonrasında tuvaletin temizliğine özen göstermeniz gerekir. Tavşanınızın tuvaleti temiz olursa onu kullanma isteği de o kadar artar. Tavşanınızın tuvaletine altlık olarak serdiğiniz kâğıdı ve tuvaletini yapması için koyduğunuz paleti ya da talaşı en fazla iki günde bir değiştirin. Tuvaleti ise her iki ila dört haftada bir, on beş dakika boyunca sirkeli suya batırıp temizleyin. Tavşan tuvaletinin temizliğinde bu işlem için özel olarak formüle edilmiş temizleyiciler de kullanabilirsiniz.

sepette duran beyaz tavşan

Tavşanlara Tuvalet Eğitimi Verirken Yaşayabileceğiniz Sorunlar 

Tavşanların yeni tuvaletlerine hızlıca alışması beklenir ancak tuvalet eğitiminde yaşanabilecek bazı aksaklıklar olabilir. 

Bazı tavşanlar tuvaletlerine hemen alışamazlar, bu nedenle ilk etapta onları tuvaletlerine yakın tutmak gerekir. Tavşanınız tuvaletini kullanıyor ama ara ara tuvalet dışında farklı yerleri kullanıyorsa dolaşım serbestliğini biraz azaltmak tuvalete daha kolay alışmasına yardımcı olabilir. Tuvaletin dışını tercih etme durumu birden fazla tavşanın yaşadığı evlerde de meydana gelebilir. Tavşanların bölgeci davranışları birden fazla tavşanın aynı tuvaleti kullanmasına engel olabilir. Tavşanları ayrı tutmak ve her tavşan için ayrı bir tuvalet hazırlamak bu sorunun çözümü olabilir.

Tavşanınız tuvalet alışkanlığı kazanmasına rağmen tuvaleti için hazırladığınız kutuda uyumayı tercih edebilir. Tavşanın tuvaletinde uyuması kulağa oldukça garip gelen bir durum olsa da bu davranış doğal ve normal kabul edilir. Eğer tavşan kaldırılmaya ya da hareket ettirilmeye karşı tepkili değilse uykusu için hazırlanan alana götürülebilir. En kesin çözüm ise tavşanın tuvaletinin sık sık temizlenmesidir.

Tavşanınızın tuvalet eğitimi sonrasında tuvalet alışkanlığında değişim olması bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Tavşanınız tuvaletini yaparken zorlanıyorsa, tuvalete çıkıyor ama idrar ya da dışkı yapamıyorsa, iştahı azaldıysa, idrarında ya da dışkısında kan varsa, ishal olduysa sağlık durumu ile ilgili bir veteriner hekime danışılması önerilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.