Tavşanlar Regl Olur mu?

Tavşanlar Regl Olur mu?

27.03.2024 Deniz Öz


Tavşanlar sosyal canlılardır ve genellikle çiftler hâlinde sahiplenilmeleri tavsiye edilir. Tavşanlar kafeslerinde tek başlarına kaldıklarında ideal şekilde sosyalleşmeleri mümkün olmayacağından strese girmeleri muhtemeldir. Sahiplenme dişi ve erkek tavşan olarak gerçekleştirileceğinde ise üreme özelinde çeşitli soru işaretleri gündeme gelebilir.

Tavşanlar memeli hayvanlardır ve üreme yöntemleri diğer memelilerle aynıdır. Ancak yumurtlama süreçleri biraz farklıdır. Dişi tavşanlar, ırklarına da bağlı olmak kaydıyla genellikle 12 haftalık olduklarında gebe kalabilecek cinsel olgunluğa erişirler. Yaklaşık 4 yaşına gelene kadar aktif olarak gebe kalıp doğurabilirler. Dişi tavşanlar birçok hayvandan farklı olarak yılın herhangi bir zamanında gebe kalabilirler. Peki dişi tavşanlar adet olur mu? Bu soruya çok kısaca "Hayır, tavşanlar regl olmaz." şeklinde yanıt verilebilir. Detaylara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

yavrularını emziren tavşan

Tavşanların Üreme Döngüsü

Tavşanlar uyarıldıkları zaman yumurtlayan hayvanlar oldukları için adet görmezler. Yumurtlamaları için çevrelerinde çiftleşmeye uygun erkek bir tavşanın bulunması gerekir. Çevrelerinde çiftleşmeye uygun bir erkek tavşan olduğunda dişi tavşanın vücudu çiftleşme için hazırlanmaya başlar. Bu süreç tavşanlarda kızgınlık olarak da adlandırılır. Yılın herhangi bir zamanında dişi tavşanlar kızgınlık dönemine girebilir. Tavşanların kızgınlık döneminde adet kanaması gerçekleşmez.

Küçük ırk tavşanlar 3,5 - 4, orta ve büyük ırklar 4 - 6 ve dev tavşan ırkları 6 - 9 aylık olduklarında cinsel olgunluğa erişirler. Bu süreyi hava değişimi ve hatta stres gibi çevresel faktörler önemli ölçüde etkileyebilir. Gebelik gerçekleştikten yalnızca 12 - 13 gün sonra veteriner hekimler fetüsleri hissedebilir. Tavşanlarda gebelik genellikle 31 - 33 gün devam eder. Tavşanlar gebeliğin 32. gününe kadar doğum yapmadıkları takdirde veteriner hekimlerce muayene edilmeleri gerekir. Gebelik 34 gün devam ederse yavruların ölü doğma ihtimali gündeme gelir. Dişi tavşanlar doğum yaptıktan sonra sadece 24 saat gibi bir sürede yeniden gebe kalabilirler. Bu nedenle tavşanların kısırlaştırılması oldukça yaygın tercihlerdendir.

sepette duran beyaz yavru tavşan

Dişi Tavşanlar Üremeye Ne Zaman Hazır Olur?

Dişi tavşanların ne zaman üremeye hazır oldukları hakkında kesin bilgilerin verilmesi mümkün olmasa da bu dönemde bazı belirtilerin ortaya çıkabileceği bilinir. Dişi tavşan üremeye hazır olduğunda

  • Üreme organının çevresindeki anatomik bölgenin rengi koyulaşabilir. Genital bölgenin renk değiştirmesi tavşanların ergenlik dönemine girdiklerinin önemli göstergelerindendir.
  • Davranışları değişiklik gösterebilir. Her zamankinden daha agresif olmaları muhtemeldir. Bu davranış değişikliğinin ardından hormon düzeylerindeki farklılaşma bulunur.
  • Tuvalet alışkanlıklarında farklılaşma gözlemlenebilir. Birçok tavşan erken dönemde tuvalet eğitimi alsa da cinsel olarak olgunlaşıp üremeye hazır olduklarında tuvaletlerini kullanmaktan kaçınabilir, tuvaletlerinin dışına idrar yapabilir.

"Tavşanlar adet görür mü?" sorusunun bu denli sık sorulmasının nedeni tavşanlarda bazı durumlarda kanama meydana gelebilmesidir. Tavşanların adet gördüğünü düşündürten bir dizi durumla karşılaşılabilir ve bu durumlarda tedbirli olunması, veteriner hekimlere danışılması gerekli olabilir.

veteriner hekim kontrolünde tavşan

İdrarda Kan Görülmesi

İdrarda kan olduğunda, tavşanların idrar rengi kırmızıya dönebilir. Bu durumda tavşanın adet gördüğünü düşünenler oldukça fazladır, ancak dikkatli olunması gerekir. Tavşanlarda kırmızı idrar; mesane enfeksiyonu, böbrek taşları, rahim kanseri, sistit ve polip varlığı gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Tavşanların idrarında kan olması durumunda veteriner hekimlere ulaşılmalıdır.

Kırmızı İdrar

İlginç gelebilir ancak tavşanların idrar rengi kanama olmasa da kırmızıya dönebilir. Hatta idrarın kırmızı olması, idrarda kan görülmesinden daha sık karşılaşılabilen bir durumdur. İdrar renginin kırmızı olmasının ardında tüketilen besinler bulunur. Brokoli, kabak, havuç, ıspanak ve karahindiba gibi bitkilerdeki beta karoten idrarda renk değişimine neden olabilir. Beslenme dışında antibiyotik kullanımı da idrarda kırmızı renk oluşumuna yol açabilir.

Tavşanlarda idrar renginin değişmesi durumunda tavşanların genel sağlığının gözlemlenmesi gerekir. Tavşanlar normal şekilde besleniyorsa, su içiyorsa ve dışkılıyorsa muhtemelen sağlık durumları iyidir. İdrardaki kan ile pigment arasındaki farklılığın ayırt edilmesi bu anlamda önemlidir. Burun ve gözlerde akıntı, idrarda koyu kırmızı renk, enerji azlığı, iştahsızlık, kilo kaybı, ishal, hareketsizlik, nefes almada zorlanma, ciltte kızarıklık ve ateş gibi belirtiler acil tıbbi destek alınması gerektiğine işaret eder.

Kanama

Tavşanlar adet olur mu? sorusunu gündeme getiren bir diğer durum kanama meydana gelmesidir. Tavşanın üzerinde kan görülürse, vücut bütünlüklerinin kontrol edilmesi gerekecektir. Vücutlarında herhangi bir yara bulunamadıysa zaman kaybetmeden veteriner hekimlere danışılması en doğrusu olacaktır. Tavşanda görülen kanın nedeni bir yaraysa yine gerekli tedavi için veteriner hekimlere ulaşılması tavsiye edilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.