Tavşanlar Ne Yer, Ne ile Beslenir?
Tavşanların en popüler evcil hayvanlar arasında yer almasını sağlayan pek çok özelliği var. Uzun kulakları, iri gözleri ve kürkleriyle oldukça sevimli görünümlere sahip olan tavşanlar, mizaçlarının sakinliğiyle de kalpleri fethetmeyi başarıyorlar. Eğer siz de bu minik canların cazibesine dayanamadınız ve evde tavşan beslemeye başladıysanız, “Tavşanlar ne ile beslenir?” sorusunun yanıtını merak etmiş olmalısınız. Hem bu sorunun yanıtını hem de tavşan bakımı ve beslenmesi hakkında daha fazlasını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Doğal Beslenme İhtiyaçları ve Lifli Gıdalar
Otobur canlılar grubuna dâhil olan tavşanlar, bitki kaynaklı bir diyet ile beslenirler. Aynı zamanda az ve sık beslenmeye ihtiyaç duymaları, onları uyanık oldukları anın neredeyse tamamında yemek yerken görmenize neden olabilir. Peki tavşan ne yer?
Tavşanınızın diyetinin ana bölümü, tıpkı vahşi doğadaki tavşanlar gibi büyük oranda taze ve kuru otlardan oluşmalıdır. Bazı kaynaklar bu oranın %70 olduğunu söylerken, bazıları bunu %90’a kadar çıkarmaktadır. Bu farklılığın temel sebebi, beslenecek tavşanın yaşıdır. Büyüme evresindeki tavşanlar daha fazla proteine ihtiyaç duydukları için daha fazla pelet yemelidir. Daha yaşlı tavşanların ise daha fazla life ihtiyacı olur. Çayır otu, yulaf ve brom gibi ot çeşitleri tavşanların bağırsaklarını sağlıklı tutarak sindirim sistemini desteklemek için gereken uzun saplı lifleri içerir.
Tavşanınızın yüksek protein içeriğine sahip olan peletleri de tüketmesi gerekir. Ancak tavşanınıza tavşan peleti verirken bunun öğünlerinin %30’unu geçmemesine dikkat etmelisiniz. Orta ve büyük boy yetişkin tavşanlar yaklaşık çeyrek bardak kadar pelete ihtiyaç duyarken yetişkin cüce tavşanlar için bu miktar yarı yarıya azalır.
Yavru ve yetişkin tavşanların beslenme ihtiyaçlarının farklı olduğu göz ardı edilmemelidir. Yavru tavşanın beslenmesi, doğumdan sonra anne sütü ile başlar. İhtiyaç duydukları çoğu besini anne sütünden alırken yalnızca taze sebze ve yumuşak çim sürgünlerini tüketebilirler. Ayrıca gelişimleri devam ettiği sürece istedikleri miktarda tavşan peleti yemelerine izin verebilirsiniz.
Sebze ve Yeşilliklerle Zenginleştirme
Sebze ve meyveler, tavşanlara verilmek için harika atıştırmalıklardır. Tavşanınızın diyetine haftada bir ya da iki kez sebze ve meyveleri ekleyebilirsiniz. Bazı sebze türleriyse her gün verilmeye uygundur. Ancak öncelikle tavşanınızın onun için önemli olan diğer besinleri aldığından emin olmalısınız.
Tavşanlara haftada bir ya da iki kere az miktarda verebileceğiniz meyvelere aşağıdaki örnekleri verebiliriz:
- Böğürtlen
- Yaban mersini
- Muz
- Üzüm
- Kızılcık
- Ahududu
- Karpuz
- Kavun
- Şeftali
- Portakal
- Armut
- Ananas
- Erik
- Çekirdeksiz Elma
- Çekirdeksiz Kiraz
Cüce tavşanların günde maksimum 1, orta ve büyük boy tavşanların günde maksimum 2 su bardağı kadar yiyebileceği sebzelerin bir kısmıysa şöyledir:
- Dereotu
- Rezene
- Turp
- Adaçayı
- Buğday Çimi
- Kabak
- Maydanoz
- Salatalık
- Bürüksel lahanası
- Dolmalık biber
- Roka
- Reyhan
- Tere
- Biberiye
- Bamya yaprakları
Aşağıdakilerse haftada en fazla iki kez verebileceğiniz sebze ve çiçekler arasında yer alıyor:
- Brokoli
- Havuç
- Papatya
- Hanımeli
- Ispanak
- Yonca
- Gül
- Karanfil
- Nergis
- Pazı
- Hibiscus
- Kara lahana
Tavşanlara Zararlı Olan Gıdalar ve Beslenme Önerileri
Tavşanların sindirim sistemi çok hassastır. Tavşanınızın beslenmesinde yapacağınız nispeten küçük değişiklikler dahi olumsuz sağlık sorunları yaşanmasıyla sonuçlanabilir. Benzer şekilde, tavşanınıza doğru miktarda yiyecek vermemek ya da onu yanlış gıdalarla beslemek de son derece tehlikeli olabilir. Bu yüzden tavşanınızın beslenmesi hakkında veteriner hekiminizle görüşmeyi ihmal etmemeli, yeni besinleri az miktarda vererek tepkilerini gözlemlemelisiniz.
Tavşanınızı tavşan yemi ile beslemeniz, diyetlerinin tam ve dengeli olmasına yardımcı olacaktır. Meyve ve sebzeler ise lezzet beklentilerini karşılamak, ek faydalarla buluşmalarını sağlamak için faydalı atıştırmalıklar olarak görebilirsiniz. Ayrıca yukarıda listelediğimiz sebzeleri ayrı ayrı değil, iki ya da üçünü, haftada vereceğiniz miktara dikkat ederek karıştırabilir ve tavşanınıza bu şekilde sunabilirsiniz.
Tavşanınıza aşağıda listelediğimiz besinleri kesinlikle vermemelisiniz:
- İnsanlar tarafından tüketilmek üzere üretilen her türlü atıştırmalık (Çikolata, şeker, kurabiye vb.)
- Lahana
- Karnabahar
- Fasulye
- Mısır
- Bakliyat
- Bezelye
- Makarna
- Fındık
- Tohumlar
- Şalgam yeşilliği
- Yoğurt
- Patates
- Kurutulmuş meyve
- Şeker içeren diğer gıdalar
Bunlara Dikkat! Doğru Bilinen Yanlışlar
Medya aracılığıyla lanse edilen ve pek çok kişinin tavşanların beslenmesi konusunda yanlış fikirlere sahip olmasına yol açan iki besine değinmek istiyoruz. İlk besin, havuç. Tavşanlar vahşi doğada kök sebzelerle beslenmezler. Ayrıca havuçların içerisinde yüksek miktarda şeker bulunur. Bu yüzden, tavşanınıza havuç verecekseniz bunun çok küçük miktarlarda ve tavşanınızın boyuna bağlı olarak haftada 1 - 2 parçayı aşmamasına dikkat ederek yapmalısınız.
Diğer besin ise marul. Göbek marul tavşanlar için zehirli olabilirken açık renkli marullar yeterli besleyiciliğe sahip değildir. Bu yüzden tavşanınıza marul verirken çok dikkat etmeniz gerekir. Tercihinizi yapraklı, koyu renkli marullardan yana yapabilirsiniz.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.