Tavşan Sahiplenenler Ne Almalı?

Tavşan Sahiplenenler Ne Almalı?

08.11.2023 Aysegül Tunçay


Tavşanlar, bakımlarının görece kolay olması ve sevimlilikleri ile en popüler evcil hayvan türleri arasında yer alıyor. Tavşan sahiplenmeyi düşünenlerin bir hayli fazla olması "Tavşanlar için gerekli malzemeler nelerdir?" sorusunu gündeme taşıyor. Siz de minik dostunuzun konforlu, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi adına tavşan malzemeleri arasından en doğru tercihleri yapmak isterseniz, tavşanlarınız eve gelmeden önce ve kemirgen dostlarınızın yaşamları boyunca kullanacakları gereken materyaller hakkında bilgiyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

talaşların üzerindeki mama kabında taze havuç ve mama olan tavşan

Temel İhtiyaç Malzemeleri: Tavşanınız İçin Neler Gerekli?

Tüm evcil hayvanlar doğaları ve yaşamları doğrultusunda spesifik ihtiyaçlara sahip olurlar. Örneğin kedi sahiplenmeden önce kedi kumu, kedi tuvaleti, kedi maması, kedi mama ve su kabı gibi temel ihtiyaçların temin edilmesi gerekir. Aynı söylem tavşanlar için de geçerlidir; sadece ihtiyaçların kapsamı ve türü değişecektir. En gerekli tavşan malzemeleri listesi şu şekilde sıralanabilir:

tavşan kafesi

Tavşan Kafesi

Tavşanınız ve/veya tavşanlarınız eve geldikten sonra kendilerini ait hissedeceği ve zaman geçirecekleri bir alana gereksinimleri olacaktır. Konumlandırılacakları alan bir oda olabilir ya da yaşam alanları şartlar gereği sınırlandırılabilir. Tavşan kafes içerisinde rahat bir yaşam sürebilecek evcil hayvanlardan biridir. Özellikle kontrollü bir şekilde egzersiz için dışarı çıkarılmadığı zamanlarda tavşan kafesleri konforlu ve güvenli bir sığınak olarak kabul edilir. Tavşan kafesinin birçok farklı modeli olduğundan doğru seçilmesi gerekir. Kaç tane tavşan sahiplendiğiniz, tavşanların yetişkinlik döneminde erişebileceği maksimum büyüklük, tavşan için kafesteki hareket alanı, tavşan kafesinin kapısının yeterli boyutta üretilmiş olması ve elbette malzeme kalitesi tavşan kafesi seçerken dikkat etmeniz önemli unsurlar arasında öne çıkar.

yem yiyen tavşanlar

Tavşan Yemi

Tavşan bakımı; onların sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesi için tüm gereklilikleri kapsayan önemli bir süreç olarak düşünülebilir. Hâliyle tavşan malzemeleri listesi yapılırken tavşan yemi olmazsa olmaz malzemeler arasında yer alır. Tavşan yemi seçiminde tavşanın yaşı, aktivite seviyesi, damak zevki, tavşan yemine katkı maddelerinin dâhil edilip edilmediği gibi önemli değişkenlere dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Seçilen tavşan yeminin tavşanların ihtiyaç duyduğu tüm besinleri, mineral ve vitaminleri ihtiva ettiğinden emin olunması gerekir. Hazır tavşan yemleri kemirgen dostlarınızın temel beslenme gereksinimlerini karşılamak üzere formüle edilmiş olsa da öğünlerinin doğal gıdalarla da desteklenmesi tavsiye edilir. Tavşanlar insanların tükettiği birçok besini güvenle tüketebilirler yine de dikkatli olunması gerekir: Bazı gıdalar tavşanların sağlığına zarar verebilir. "Tavşanlar Ne ile Beslenir?" içeriğimizde tavşanlarda beslenme hakkında bilgi bulabilirsiniz.

otların üstünde duran tavşan

Kemirgen Otu

Tavşanlar için en gerekli malzemeler arasında kemirgen otu da bulunur. Yalnızca tavşan değil hamster ve ginepig gibi kemirgenler için de önerilen kemirgen otu tavşan beslenmesinde yer verilmesi tavsiye edilen doğal bitkilerdendir. İçeriğinde yoğun miktarda lif barındıran kemirgen otu tavşan sindirim sağlığını destekler. Dikkat edilmesi gereken katkı maddesi barındırmamasıdır. Yonca ve aynı zamanda yulaf otu ve çayır otu gibi çeşitli bitkiler barındırabilen kemirgen otu önerilen miktarda sunulmalıdır.

suluktan su içen tavşan

Tavşan Sulukları

Tavşanların sağlıklı bir beslenme planına uyum sağlaması oldukça önemlidir. Aynı zamanda ideal oranda su içmeleri de gerekir. Tavşanların taze ve temiz suya her zaman ulaşabilmesi adına tavşan sulukları, tavşan malzemeleri listesi oluşturulurken unutulmaması gerekenler arasında yer alır. Tavşanların kolay kullanabileceği, kolay temizlenebilen ve tavşanlar için sağlıklı materyallerden üretilen tavşan sulukları seçimi sırasında tavşan kafes modeli ile uyumlu tercihler yapılması tavsiye edilir. Tavşan sulukları farklı hacimlerde üretilebildiğinden seçim sırasında sulukların kapasitesinin değerlendirilmesi de önerilmektedir.

talaş dolu kafeste duran iki tavşan

Talaş

Tavşan kafesinin zeminine yayılan talaşlar, hassas ayaklara sahip olan kemirgen dostlarınızın konforunu artırmak için temin etmeniz gereken tavşan bakımı ürünleri arasında yer alır. Kemirgenlerin kafesine koyulmak için özel olarak üretilen bu altlıklar; kafesin temiz tutulmasına, evcil hayvanlar için konforu yükseltmeye, minik dostunuzun idrarı ve dışkısı ile temasını engellemeye yardımcı olur. Talaşların üretildikleri malzeme doğrultusunda tozsuzluk, ekstra emicilik, bakteri oluşumunu engelleme gibi özellikleri bulunabilir. Bu nedenle tercih sırasında ihtiyaçların değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Tavşan kafeslerinde talaş kullanılsa dahi ayrıca tavşan tuvaleti de temin edilerek daha hijyenik bir ortamla buluşmaları sağlanabilir.

oyuncakla oynayan tavşan

Tavşan Oyuncakları

Gün içerisinde genellikle kafeslerinde zaman geçiren tavşanların fiziksel ve mental anlamda uyarılmalarında oyuncakların önemli bir rolü bulunur. Tavşanların hareket etmesini, zihinsel olarak meşgul kalmalarını ve stres seviyelerinin kontrol altında tutulmasını sağlayan tavşan oyuncakları tavşan kafesinin olmazsa olmazlarındandır. En gerekli malzemeler arasında gösterilen oyuncaklar farklı türlerde ve farklı amaçlarla üretilmiş olarak karşımıza çıkabilir. Kemirgen dostlarınızın diş sağlığını destekleyen ve dişlerin aşırı uzamasını önleyen kemirme taşları ya da oyuncakları, aynı zamanda çene kaslarının güçlenmesine de katkı sunar. Siz de tavşan kafesinin eksiklerini gidermek için birbirinden çeşitli tavşan kafesi aksesuarları arasından seçiminizi yapabilirsiniz.

tırnağı kesilen tavşan

Tavşan Bakım Ürünleri

Tavşan bakımı için alınması en çok tavsiye edilen ürünler arasında tavşan tüy eldivenleri ve fırçaları ile tavşan tırnak makasları gösterilebilir. Tavşanlar genel olarak yılda iki kez tüy dökerler ve bu süreç dışında fazla tüylerinin alınması için ciltlerine zarar vermeyecek ve onları rahatsız etmeyecek tüy toplama eldivenleri kullanılabilir. Tavşanların tırnakları da düzenli olarak kesilmelidir ve bu süreç için tavşan tırnak makaslarından yardım alınabilir.

pembe tasmalı tavşan

Tavşan Tasması

Veteriner hekimlerin de onayı ile tavşanlar dışarıya gezintiye çıkarılacaksa ya da onlarla seyahat edilecekse onların konforunu düşürmeden kontrol edilmelerini sağlayan tavşan tasmalarının kullanılması en doğru tercih olacaktır. Tavşanların güvenliğini sağlayan tavşan tasmaları seçimi sırasında minik dostunuzun boyutlarına uygun seçimler yaparak konforunu destekleyebilirsiniz. Tavşanlarınızı gezdirmeyi tercih etmiyorsanız veteriner hekim ziyaretleri ve seyahatler sırasında taşıma çantalarından yardım alabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.