Taurinin Kedi ve Köpekler için Yararları Nelerdir?
Kedi ve köpek beslenmesinde en önemli bileşenler arasında yer alan taurin hakkında hazırladığımız bu yazımızda “taurin nedir?”, “taurin ne işe yarar?” ve “taurinin kedi ve köpekler için yararları nelerdir?” sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.
Taurin Nedir?
Taurin insan vücudunda doğal olarak bulunan, methiyonin ve sistin amino asitlerinden üretilen, aminoasit benzeri bir besin türüdür. İnsan beslenmesinde önemli olan bu amino asit söz konusu kediler ve köpekler olduğunda daha farklı bir anlam kazanır. Taurin, köpeklerin vücudunda doğal yollarla üretilebilir, yine de kuru mamalar veya takviyeler ile taurin alımının yeterli olduğundan emin olunması gerekir. Köpeklerde insanlarda olduğu gibi kalp fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur, göz sağlığını iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kedi için taurin köpeklere kıyasla daha önemli bir amino asittir. Çünkü kedilerin vücudunda taurin doğal yollarla sentezlenemez, diğer bir deyişle kediler bu amino asidi kendileri üretemez. Dolayısıyla taurinin besinler ya da takviyeler yoluyla mutlak surette vücuda alınması gerekir. Dünya çapında yaklaşık 5000 ton taurin üretimi yapılmaktadır ve bu miktarın yarısı evcil hayvan yemi endüstrisinde kullanılmaktadır. Kuru mamalarda ve evcil hayvanların sağlığını iyileştirmek için üretilen takviyelerde bulunan taurin amino asidinin kediler ve köpekler için ortak birçok faydası vardır.
Taurinin Köpekler İçin Yararları
“Taurin ne işe yarar?” sorusuna verilebilecek birçok farklı yanıt bulunur. Köpeklerde taurin kalp kaslarında, retinada ve beyinde yoğunlaşmıştır. Tam işlevi hakkında henüz çalışmalar devam etse de taurinin kalp sağlığı, göz sağlığı ve beyin sağlığı korunmasında önemli rollere sahip olduğu görüşü hakimdir. Taurin eksikliğine bağlı olarak köpeklerde kalp büyümesi, zayıflık, idrar sorunları, karın ağrısı, bayılma, körlük ve egzersiz yapmadan nefes nefese kalma gibi şikayetler oluşabilir. Her köpek taurin eksikliğine aynı duyarlılığı da göstermemektedir.
Köpeklerde kalp kaslarının zayıflaması ve kalp odacıklarının genişlemesi ile karakterize “dilate kardiyomiyopati” hastalığının taurin eksikliği sonucu gelişebileceği yönünde güçlü görüşler bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu Golden Retriever, Cocker Spaniel, Newfounland, Saint Bernard, English Setter gibi ırkların taurin eksikliğine bağlı dilate kardiyomiyopati hastalığına daha yatkın olduğu sonuçları gösterilmiştir. Bu hem genetik bir yatkınlıktır hem de bazı ırkların diğerlerine göre doğal olarak daha az taurin üretebilmesi ile ilişkilidir.
Temel olarak etlerde bulunan ve birçok köpek mamasında da yer alan taurin için köpeklerin takviye kullanıp kullanmamaları gerektiği ile ilgili henüz kesin yargılar yoktur. Bu noktada belirleyici olan veteriner hekimlerin önerileri ve köpeklerin genel sağlık durumlarıdır. Köpeklerde taurin eksikliği kan tahlilleri ve çeşitli testlerle saptanabilir.
Taurinin Kediler İçin Faydaları
Az önce de ifade ettiğimiz gibi insanlar ve köpekler dahil olmak üzere birçok memeli taurini doğal yollarla sentezleyebilirler. Ancak söz konusu kediler olduğunda taurin temel amino asit sınıflandırmasına girer. Yani kediler besinler ya da takviyeler aracılığı ile taurin alamadıklarında bu önemli besini üretemezler. Kedilerle taurin eksikliği birçok sağlık sorununu tetikleyebileceği için kedi beslenmesinin incelikleri hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir.
- Taurin eksikliği kedilerde retinadaki foto reseptör hücrelerde hasara neden olarak körlüğe yol açabilir.
- Taurin eksikliği kedilerin kalbinde genişlemeye neden olabilir. Böylece kalbin vücuda yeterli kan pompalama yeteneği azalır. Taurinin kalp sağlığı üzerindeki etkileri hakkında detaylı bilgi için Kedilerde Kalp Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.
- Taurin kedilerin diş ve diş eti sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Eksikliği halinde dişlerde çürüme oluşabilir, beslenme bozuklukları ortaya çıkabilir.
- Yapılan araştırmalar taurin eksikliğine bağlı olarak kedilerin üreme sağlıklarının zarar görebileceğini göstermiştir.
- Taurin kedilerde vücudun kan şekerini düzenlemesine yardımcı olduğu için taurin eksikliği halinde diyabet oluşumu gözlenebilir.
- Taurin yetersizliği kedilerin bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını azaltabilir.
- Taurin kedilerin cilt sağlığını korur, eksikliği halinde tüy dökülmesi ve cilt hastalıkları gibi yan etkiler görülebilir.
Kedilerin beslenmesinde taurin oldukça önemli bir besindir. Etlerden alınabilen bu amino asidin çoğunlukla takviyeler aracılığı ile de vücuda sokulması gerekir. Bunun temel nedeni et çeşitlerinde ve hatta kullanılan etin türünde farklı oranlarda taurin bulunabilmesidir. Örneğin domuz eti tavuk etine, tavuk butları diğer tavuk kısımlarına göre daha çok taurin içerir. Bu nedenle kuru mamalar aracılığı ile kedilerin yeterince taurin alamaması ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerekir.
Kedi ve Köpeklerde Taurin Eksikliği Nasıl Oluşur?
Taurin eksikliğinin başlıca nedeni beslenme yetersizlikleridir. Bu noktada ev yapımı mamaların etkisi olduğu unutulmamalıdır. Evlerde pişirilen, kedi ve köpek sağlığı için tüm bileşenleri doğru oranda içeremeyen mamalar taurin eksikliği oluşumunu tetikleyebilir. Kaliteli köpek ve kedi mamaları dostlarımızın taurin dahil olmak üzere sağlıklı gelişim için gerekli tüm besinleri doğru oranda almalarını sağlar.
Taurin eksikliğine yol açan bir diğer neden de iştahsızlıktır. Mamalarında yeterince taurin bulunsa da iştahsızlık yaşayan evcil hayvanlar diğer tüm besinler gibi taurin alma noktasında da eksiklik yaşayabilirler.
Kedilerin köpek maması yemesi kedilerde taurin eksikliğine yol açabilen bir diğer unsurdur. Köpek mamaları köpeklerin ihtiyaçları doğrultusunda formüle edildiklerinden kedilerin besinsel ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalırlar.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.