Suriye Hamsterı Özellikleri, Bakımı ve Ömrü

Suriye Hamsterı Özellikleri, Bakımı ve Ömrü

23.10.2023 Aysegül Tunçay


Altın hamster olarak da bilinen Suriye hamsterı, izlerken keyif alacağınız heyecanlı hareketleri ve az bakım gerektirmesiyle oldukça popüler bir evcil hayvandır. Özellikle evcil hayvan beslemeye yeni başlıyorsanız iyi bir tercih olabilirler. Ancak evinizin kapılarını minik dostunuza açmadan önce Suriye hamsterı özellikleri, bakımı ve ömrü hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Bu sayede Suriye hamsterının sizin için iyi bir evcil hayvan olup olmayacağını daha rahat bir şekilde anlayabilir ve ona ihtiyaç duyduğu bakımı sağlama noktasında da avantaj elde edebilirsiniz. "Suriye hamsterı kaç yıl yaşar?" ve "Suriye hamsterının bakımı nasıl yapılır?" gibi sorularınızın yanıtlarıyla Suriye hamsterlarının özellikleri hakkında bilgilere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

altın hamster ve yavruları

Suriye Hamsterı Nedir ve Temel Özellikleri Nelerdir?

Suriye hamsterının doğal yaşam alanı Suriye'nin kuzey ve Türkiye'nin güney bölgelerinin yer aldığı ufak bir alanla sınırlı. Yabani popülasyonlar Suriye'deki Halep platosundaki verimli ve yoğun nüfuslu bölgelerde bulunuyor. Bu tür ilk olarak, Suriye'de yaşayan iki İskoç bilimi adamı tarafından kendi yazdıkları ve düzenledikleri The Natural History of Aleppo adlı kitabın 1797 tarihli ikinci baskısında kayda geçirilmiş. Günümüzde, kesin sayısı tam olarak bilinmese de vahşi doğada görülen olgun Suriye hamsterı sayısının azlığından ötürü IUCN Red List tarafından soyu tehlikede olan hayvanlar arasında gösteriyorlar.

Suriye hamsterları doğada tipik olarak altın ya da altın-kahverengi renklere sahip olurlar. Ancak evcil hayvan olarak evinizde besleyebileceğiniz hamsterlar birçok farklı renk desende karşınıza çıkabilir. Suriye hamsterlarının basit bir tabirle yetişkin bir insan eli büyüklüğünde olduğu söylenebilir. Yetişkin bir Suriye hamsterının ideal boyu 12 ile 18 cm, ağırlığı ise 100 - 120 g arasındadır. Olgunluğa ulaşmaları yaklaşık olarak 2 hafta sürer. En büyük hamster türlerinden biri olmaları, aynı zamanda diğer türlere kıyasla daha yavaş hareket etmeleri evcil hayvan olarak daha kolay bakılmalarını sağlayabilir.

Suriye hamsterı onunla her gün ilgilendiğinizde kolay bir şekilde evcilleştirilebilir. İnsan sesine alışıp tepki vermesi de mümkündür. Isırmaya eğilimli değildir. Saldırgan bir ruh hâlindeyse, diğer türlere mensup hamsterlar gibi bunu dişlerini gıcırdatarak gösterir.

Suriye hamsterları çiftleşme dönemleri dışında yalnız yaşamayı tercih ederler. Suriye hamsterlarının üremeleri günlerin uzunluğundan etkilenir. Dört günde bir kızgınlığa girebilen dişiler, gebelik süreleri yaklaşık 16 gün olduğu için her ay doğum yapabilirler. Dişilerin 20'ye kadar çıkabilmekle birlikte ortalama olarak 8 - 10 yavru doğurduğu bilinir. Yeni doğmuş yavruların ise gözleri kapalıdır. Doğum yapmış bir dişiyi rahatsız etmemek ve/veya yavrulara dokunarak kokularını değiştirmemek önemlidir, yoksa yavrularını öldürüp yiyebilirler.

elde tutulan altın hamster

Suriye Hamsterının Bakımı: Sağlıkları ve Mutlulukları İçin İpuçları

Suriye hamsterı bakımı zor değildir ancak onların sağlıkları ve mutlulukları için dikkat edilmesi gereken kimi noktalar bulunur. Öncelikle, Suriye hamsterlarının yalnız yaşamayı tercih ettikleri unutulmamalıdır. Genç hamsterlar bir süre kafeslerindeki diğer hamsterlara tahammül edebilse de ilerleyen dönemlerde hayati tehlikeye yol açabilecek kavgalara karışabilirler. Hatta aynı evde başka bir yetişkin hamsterın kokusunu almaları bile onları rahatsız edebilir.

Suriye hamsterlarının en büyük hamster türleri arasında yer almaları, onlara diğerlerinden daha fazla alan gerektiği anlamına da gelir. Uzmanlar tarafından en az 40x25x25 cm'lik kafeslerin tercih edilmesi önerilmekle birlikte, hamsterınız daha geniş bir alanda yaşamaktan mutlu olacaktır. Elbette kafesinin içerisine onun seveceği, enerjisini atmasını sağlayacak oyuncaklar koymayı ve saklanabileceği ev gibi alanlar yaratmayı da ihmal etmemelisiniz. Çoğu hamster, hamster tekerleklerinde ve tünellerde vakit geçirmekten keyif alır. Elbette suluğunu ve mama kabını unutmamalısınız.

Kafeslerinin en az 10 cm hamster talaşı ile doldurulması ideal olarak görülür. Talaşın kirlenen ve/veya nemlenen kısımlarını her gün almalı; kafesi ve kafesin içerisindekileri haftada bir kez, dostunuza zarar verecek kimyasalları kullanmadan temizlemelisiniz. Bu sırada hamsterınızın güvenli bir yerde beklediğinden emin olmalısınız. Hamsterların ise kendilerini temizledikleri için, özel bir durum yoksa yıkanmaya gereksinimleri olmaz.

Kafesi ona zarar verebilecek diğer evcil hayvanlardan uzağa, çok soğuk ya da sıcak olmayan bir yere konumlandırmanız da önemlidir. Ayrıca hamsterlar kafesin etrafındaki nesneleri içeri çekip kemirebileceği için zehirli bitkilerle elektrik kabloları gibi ona zarar verebilecek unsurları kafesten uzak tutmanız gerekir.

Hamsterınıza kafes dışında zaman geçirmesi için izin verebilirsiniz. Bu sırada kendisine zarar vermesini ya da aile üyeleri, diğer evcil hayvanlar tarafından zarar görmesini önlemek için onu gözetim altında tutmalısınız. Özellikle hamsterların kemirgen olması, kendilerine zarar verebilecek nesneleri kemirmeleri ya da yemeleriyle sonuçlanabilir. Bununla birlikte, hamsterlar geceleri aktif olan canlılardır ve gündüzleri dinlenmeye ihtiyaç duyarlar. Onu uykusundan aniden uyandırmanız ürkmesine neden olabilir. Ayrıca görüşleri pek iyi olmadığı için elinizi yüzüne götürmeniz de onu ürkütebilir.

Hamsterlar omnivore canlılar oldukları için vahşi doğada tohum, tahıl ve kuruyemiş gibi besinlerin yanı sıra çeşitli böcekleri de yerler. Ancak hamsterları onlar için özel olarak formüle edilmiş hamster mamaları ile beslemek en doğrusu olarak kabul edilir. Böylece ihtiyaç duydukları besinleri alırken onlara zararlı olabilecek besinlerden uzak dururlar. Sebze ve meyve de onlar için lezzetli birer atıştırmalık olabilir ancak ishal gibi sağlık sorunları yaşamamaları için bu besinlerin ölçülü olarak verilmesine dikkat edilmelidir. En önemli noktaysa onlar için çikolata, domates yaprağı, soğan ve sarımsak gibi zehirli ya da zararlı olabilecek besinlerden uzak durmaktır.

kum zeminde duran Suriye hamsterı

Suriye Hamsterının Ömrü

Suriye hamsterının ömrü ortalama olarak 2 - 3 senedir. Genellikle stres ve bakteri çoğalmasıyla ilişkili bir gastrointestinal enfeksiyon olan ıslak kuyruk, Suriye hamsterını etkileyen en yaygın problemdir. Uyuşukluk, ishal, iştahsızlık ve kuyruk bölgesinde ıslaklık fark ederseniz dostunuzu en kısa sürede veteriner hekime götürmeniz ve gerekli tedaviyi almasını sağlamanız önemlidir. İltihaplanma ölümcül sonuçlar doğurabilse de antibiyotikler oldukça etkili bir çözüm sunabilir. Özellikle sağlıksız koşullarda yaşayan hamsterlarda kürk ve kulak akarlarıyla karşılaşılabilir. Dişlerin çok uzamasıysa hamsterın yeterli şekilde beslenememesine yol açabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.