Spirulina Nedir? Kediler İçin Faydalı, Doğal Bir Süper Gıda

Spirulina Nedir? Kediler İçin Faydalı, Doğal Bir Süper Gıda

17.05.2024 Aysegül Tunçay


Dünyadaki en eski yaşam formları arasında olduğuna inanılan, mavi-yeşil bir alg türü olan spirulina; yüksek protein içeriği, güçlü antioksidan etkisi ve sağlık için sunduğu faydalarla süper besinler arasında gösteriliyor. Son yıllarda köpek ve kedi sağlığına sunduğu faydalarla da öne çıkan bu siyanobakteri, tıpkı yeşil yapraklı bitkiler gibi fotosentez yapabiliyor.

Spirulinanın evcil hayvan sahipleri arasında bu denli popüler olması ve hatta zaman zaman takviye olarak kullanılması rastlantıdan ibaret değil. Yapılan birçok bilimsel çalışma spirulinanın kedi sağlığına dikkat çekici faydaları olduğunu gösteriyor. Kedilerin bağışıklık sistemini destekleyebilen, kronik hastalıkları önleyebilen, sindirimi düzenleyebilen bu süper gıdayı gelin birlikte keşfedelim!

Bu yazımızda "Spirulina nedir? Ne işe yarar?", "Spirulina kedilere verilir mi?" ve "Spirulanın kedi sağlığına sunduğu faydalar nelerdir?" sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

spirulina

Spirulina Nedir?

Spirulina; tatlı ve/veya tuzlu suda yetişen, mavi-yeşil bir alg türüdür. En önemli özelliklerinden biri tıpkı yeşil bitkiler gibi güneş ışığında fotosentez yapabilmesi, enerji üretilebilmesidir. Yüzyıllar önce Aztekler tarafından tüketilen bu alg türü günümüzde NASA tarafından astronotlarca kullanılmak üzere uzayda yetiştirilmesinin önerilmesi ile popülerlik kazanmıştır.

Spirulina söz konusu olduğunda akıllara ilk gelen insan sağlığı olmakla birlikte bu doğal süper besin köpekler ve kediler için de çoklu faydalar sunabilmektedir. Etkisinin temelinde klorofil ve yüksek antioksidan özelliğe sahip fikosiyanin bulunur. Vücut kondisyonunu destekleyen, yağ oluşumunu azaltabilen, besin değerleri ile kedi sağlığını destekleyen spirulina kedi mamalarının formüllerinde de kendine yer bulmuştur.

Peki spirulina neden kedi mamalarında kullanılır? Bu doğal besinin kediler için faydaları nelerdir?

bilim adamı kedi

Spirulinanın Kediler İçin Bilimsel Faydaları Nelerdir?

İnsanlar gibi kedilerin de ideal oranda spirulina tüketmesinin çeşitli bilimsel faydaları olduğu biliniyor. İşte spirulinanın kediler için öne çıkan faydaları...

Bağışıklık Sistemini Güçlendirebilir

Yapılan bilimsel çalışmalar spirulinanın kedilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirebileceğini göstermektedir. Spirulina; antioksidan bakımından zengindir, oksidatif stresi azaltarak bağışıklık fonksiyonlarını kuvvetlendirebilir.

Besleyicidir

Spirulina son derece besleyicidir. İçeriğinde proteinler, kedi vücudunda doğal olarak üretilmeyen ve besinler yoluyla alınabilen temel amino asitler, vitaminler ve mineraller bulunur. Ek olarak sağlıklı yağ asitleri de önemli spirulina bileşenleri arasında yer alır.

Kronik Hastalık Riskini Düşürebilir

Az önce de belirtildiği gibi spirulinanın öne çıkan özelliklerinden biri antioksidan bakımından zengin olmasıdır. Antioksidanlar vücuttaki hücrelerin fonksiyonlarına zarar veren oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olur. Oksidatif stresin artması kronik hastalıkların riskini yükseltebileceğinden spirulina kedilerde kronik hastalık oluşumu ihtimalini minimize edebilir.

Sindirim Sistemi Sağlığını Destekler

Spirulina, besin emilimini artıran faydalı bağırsak bakterilerinin oluşumunu teşvik ederek kedilerin sindirim sistemi sağlığını destekleyebilir.

Spirulinanın kedilere faydaları sayılanlarla da sınırlı değil. Cilt ve tüy sağlığına iyi geldiği, aynı zamanda yağ ve karbonhidrat metabolizmasını etkileyerek yağsız kas kitlesinin korunmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla kilo kontrolüne sunduğu pozitif etki spirulinanın kedi mamalarının içeriğinde önemli bir değişken olarak değerlendirilmesi ile sonuçlanmaktadır.

Kedilere Spirulina Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kediler için çeşitli faydalarının deneyimlenebilmesi için spirulinanın kedilere uygun dozlarda verilmesi gerekir. Elbette bu söylem spirulinanın kedilere hangi formda verileceği doğrultusunda değişebilir. Spirulina takviye formunda sunulabildiği gibi mamaların içeriğinde de olabilir. Mamaların içeriğinde olduğunda mamanın önerilen gramajlarda verilmesi güvenlidir. Takviye olarak ilk kez kullanılacak spirulinanın başlangıçta kedilere çok az miktarda sunulması tavsiye edilir.

kaşıkta spirulina

Spirulina Nelerde Bulunur?

Spirulina tatlı ve tuzlu suda yetişen alg türleri arasındadır. Doğal olarak göllerde, nehirlerde ve göletlerde yetişir. Özellikle güneş ışığını yoğun olarak alan, ılımlı sıcaklıklarda en iyi şekilde yetiştiği söylenebilir.

mama yiyen kedi

Spirulina Hangi Besinleri İçerir?

Spirulina hem insanlar hem de kediler de dâhil olmak üzere birçok hayvan için süper gıdalar arasındadır. Süper gıda olarak tanımlanması, sahip olduğu besinlerle doğrudan ilişkilidir. Toz formundaki spirulina içeriğinde;

  • Protein,
  • Tiamin (B1 vitamini),
  • Riboflavin (B2 vitamini),
  • Niasin,
  • Bakır ve
  • Demir bulunur.

Aynı zamanda az miktarda magnezyum, potasyum ve fosfor da vardır. Dahası içeriğinde az miktarda da olsa Omega-6 ve Omega-3 temel yağ asitleri de bulunur. Bilinmesi gereken spirulinada bulunan proteinin muazzam ölçüde kaliteli olduğu ve temel amino asitlerin alınmasını sağladığıdır.

Spirulinanın Kediler İçin Yan Etkileri ve Dezavantajları

Spirulinanın kediler için faydaları oldukça fazladır. Ancak her zaman olduğu gibi doz önemlidir. Kedilerin bir anda çok fazla spirulina tüketmesi mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilere neden olabilir. Spirulina takviye formunda verilecekse önerilen dozların dışına çıkılmamalıdır. Spirulinalı kuru mamalar da kedilerin yaşına, ağırlığına ve aktivite düzeyine göre önerilen gramajlarda sunulmalıdır.

mama yiyen kedi

Spirulinalı Kedi Mamaları ile Sağlıklı Beslenme

Spirulina hem insanlar hem köpekler hem de kediler için süper gıdalar arasında yer alıyor. Son yıllarda sağlıklı beslenme trendlerinden biri hâline gelmesi ve evcil hayvanlara olan faydaları hakkında farkındalığın yükselmesi ile spirulina kedi mamalarında da yer buluyor.

N&D'nin spirulina içerikli kedi mamaları farklı yaşam evrelerindeki kedilere tam ve dengeli bir beslenme sunuyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren, cilt ve tüy sağlığına iyi gelen, yağsız kütlenin korunmasına katkı sunan ve sindirimi kolaylaştıran N&D Spirulina tahılsız içeriği ile de tam not alıyor.

N&D Spirulina Ringa Balıklı Tahılsız Yavru Kedi Maması hem yavrulara hem de hamile ve emziren kedilere uygun formüle sahip. Yağ asitleri, mineraller, vitaminler ve amino asitler bakımından zengin içeriği ile beğeni kazanan mama sağlıklı gelişimi mümkün kılarken artış gösteren kalori ihtiyacına da yanıt veriyor.

N&D Spirulina Kuzulu Tahılsız Yetişkin Kedi Maması yavruluk dönemini geride bırakan yetişkin kedilerin günlük besin ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılıyor. Kuzu etinin lezzeti ve besleyiciliği ile yetişkin kedilerin keyifle tükettiği mama sindirim sisteminin desteklenmesinden bağışıklığın güçlenmesine dek birçok faydayı beraberinde getiriyor.

Siz de kedinizi süper gıda spirulinanın faydaları ile buluşturmak isterseniz N&D Spirulina serisindeki mamaları incelemek için buraya tıklayabilir, dostunuzun sağlığını desteklerken ideal kilo dengesini korumasına katkı sunabilirsiniz.



Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.