Solan Kedi Sendromu Nedir, Neden Olur, Tedavisi Mümkün mü?

Solan Kedi Sendromu Nedir, Neden Olur, Tedavisi Mümkün mü?

01.02.2023 Deniz Öz


Yavru bir kedi beslemek ve onun büyümesine şahit olmak harika bir deneyimdir. Onların tok, mutlu ve sağlıklı olduğundan emin olunması bu eşsiz deneyimin olmazsa olmaz dinamiğidir. Ancak bu şekilde sevgi dolu bir bağın adımları eksiksiz şekilde atılabilir ve onlarla uzun bir yola keyifle çıkılabilir. Bazı durumlarda ise ne yazık ki yavru kedilerin çeşitli sağlık sorunları ile karşılaştıkları ve bu sağlık sorunlarının erken teşhisinin hayati öneme sahip olduğu bilinir. Bu yazımızda yavru kedilerin sağlığını tehdit eden ciddi bir durumdan bahsedeceğiz: Solan kedi sendromu.

Yavru kedilerde görülen solan kedi sendromu yavru kedilerin hayatını tehlikeye atabilecek ciddi bir durumdur. Bu sendrom yavru kedilerin yaklaşık %30’unu etkileyebilir. Belirtilerini fark etmek de her zaman kolay değildir. Solan yavru kedi sendromunun erken teşhis edilmesi ve hemen tedaviye başlanması durumunda yavru kedinin hayatta kalma ihtimali vardır. Bu sebeple hem solan kedi sendromu nedenleri hem de solan kedi sendromu belirtileri hakkında bilgi olmak son derece önemlidir.

koltuğun üzerinde oturmuş sarı beyaz yavru kediler

Solan Kedi Sendromu Neden Görülür?

Solan kedi sendromu, yavru kedilerin sağlığının doğumdan birkaç hafta sonra kötüye gitmesini ifade etmek için kullanılan kapsayıcı bir terimdir. Sendroma yol açan nedenin kesin olarak belirlenmesi oldukça zordur ve hatta kimi zaman bu neden bulunamayabilir. Nitekim solan kedi sendromu teşhisi konan yavruların %80’inde bu duruma neyin neden olduğu bilinemediği ifade edilebilir. Dolayısıyla nedenlerden ziyade risk faktörlerinin varlığından bahsetmek ve bu risk faktörlerine karşı dikkatli olmak daha doğru bir yaklaşım olarak kabul edilir. 

Göbek Deliği Enfeksiyonu

Omfaloflebit olarak adlandırılan göbek deliği enfeksiyonu yavru kedilerde görülen problemlerden birisidir. Anne kedinin göbek bağını ısırması ya da sezaryen doğumda göbek bağının kesilmesi sonrasında kediye bakteri bulaşması ile ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Göbek deliği enfeksiyonu solan kedi sendromu risk faktörleri arasında yer almaktadır. 

Genetik Problemler

Bazı kedilerde doğuştan genetik problemler görülür. Her ne kadar anne karnında problemsiz bir şekilde büyüseler de doğumdan sonra bazı kediler büyümekte zorlanırlar. Bu durum solan kedi sendromuna yol açabilmektedir. Örneğin doğuştan genetik bozukluğa bağlı kalp problemi olan bir yavru kedi, solan kedi sendromuna bağlı olarak hayatını kaybedebilir. 

Neonatal İzoeritroüz

Neonatal izoeritroüz anne ile yavru kedinin farklı kan grubuna sahip olması durumunda ortaya çıkar. Özellikle safkan kedilerde bu duruma daha sık rastlanır. Anne sütünde yer alan antikorlar yavru kedinin kırmızı kan hücrelerine saldırır. Neonatal izoeritroüz olan kedilerin ilk başta sağlığı oldukça iyidir. Ancak birkaç gün ya da hafta içerisinde kedinin sağlığı giderek kötüleşmeye başlar. 

uzun tüylü yavru tekir oturuyor

Solan Kedi Sendromu Belirtileri

Solan kedi sendromunun erken belirtileri hemen göze çarpmaz. Yavru kedilerin ağırlığının günlük ortalama 10 gram kadar fazlalaşması ideal kabul edilir. Bir yavrunun kilo almaması, aksine kilo vermesi ve diğer yavrular kadar gelişememesi sendromun başlıca belirtisidir. Sendromu ve olası diğer gelişim problemlerini erken teşhis edebilmek için yavru kedilerin her gün tartılmaları önerilir. 

Yavru kedilerin her gün tartılması önemli gerekliliklerden biri olmakla birlikte yavru kedilerdeki olası sağlık problemlerinin erken fark edilmesi yalnızca tartılmaları ile mümkün olmayacaktır. Yakından gözlem her zamanki gibi elzemdir. Hasta olan kediler diğer kardeşleriyle oyun oynamaz ya da annesinden süt emmez. Hatta bazı durumlarda anne kediler hasta yavruyu emzirmez. Bunlar yavruda bir problem olduğunun ciddi belirtileridir. Solan kedi sendromunun diğer belirtileri arasında; 

  • İştah kaybı, 
  • Tüylerin solgun gözükmesi,  
  • Miyavlamama ya da hiç ses çıkarmama, 
  • Zayıflık ve yorgunluk gibi semptomlar bulunur. 

siyah yavru kedi

Solan Kedi Sendromu Tedavi Yöntemleri

Solan kedi sendromu az önce ifade edildiği gibi nedeni nadir olarak belirlenebilen bir sağlık sorunudur. Nedeni teşhis edilebilirse tedavi edilebilir ancak bu ne yazık ki her zaman mümkün olmamaktadır. Sendroma yol açan alttaki neden belirlenme sürecindeyken destekleyici bakım uygulamalarına başvurulması gerekir. 

Solan kedi sendromu olan yavruların annesi tarafından emzirilmediği durumlarda dehidrasyon başlar. Kedilerde Dehidrasyon Nedir? Belirtileri Nelerdir? içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.  Vücut sıcaklığı ve kandaki şeker oranı çok ciddi biçimde düşer. Kedinin vücut sıcaklığını stabil tutmak için bir havluya sarmak gerekmektedir. Havlunun dışından sıcak su torbası koymak yavrunun ısınmasına yardımcı olur. Direkt olarak sıcak su torbası uygulanmamalıdır çünkü yavru kedinin cildi hassas olduğu için kolay bir şekilde yanabilir. 

Eğer kedi zayıf ve yorgun gözüküyorsa diş etlerine şekerli su ya da bal sürerek kan şekerinin artmasını sağlayabilirsiniz. Yavru kedilerde kan şekerinin düşmesi çok ciddi bir hayati tehlike anlamına gelir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız veteriner hekim ile görüşmeniz gerekir. 

Yavru kediler enfeksiyonlarla ya da diğer hastalıklarla savaşacak kadar güçlü değildir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlığa karşı koyamayabilirler. Eğer yavru kedinizin sağlığının kötüye gittiğini düşünüyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekim ile iletişime geçmeniz en doğru adım olacaktır. 


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.