Siyam Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Siyam Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

30.05.2024 Aysegül Tunçay


Hem ülkemizde hem de dünya genelinde en popüler kediler arasında, Siyam kedileri ilk sıralarda gelir. Benzersiz güzellikleri ve yüksek zekâları ile herkesi kendine hayran bırakan bu kedi ırkı, insanlarla oldukça sıcak bağlar kurabilir. İnsanlarla etkileşime girmeye son derece istekli olmaları, dışa dönük kişiliklerinin en sevilen yansımalarındandır.

Uzun ve ince boyun yapıları, badem şeklindeki gözleri, rengi vücudun belli bölgelerinde değişen kısa ve yumuşacık tüyleri ayırt edici fiziksel özelliklerindendir. Siyam kedilerinin enerjileri oldukça yüksektir, düzenli egzersize ihtiyaç duymaları oyun seanslarının önemini artırır. Onlarla ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli unsur ise oldukça sesli olduklarıdır. Standart miyavlama sesleri çıkarmak yerine konuşmayı tercih eden Siyam kedileri, birçok kedinin aksine suyla oynamayı da severler.

Ailenin en sevgi dolu üyeleri arasında yer alırlar, ancak ailedeki tek bir kişiye bağlanırlar. Favori insanlarını bulduklarında onun yanından ayrılmayan bu muhteşem kedilerin dünyasına gelin birlikte daha yakından bakalım. Bu yazımızda siyam kedisi özellikleri, bakım gereksinimleri ve beslenmesi hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Diğer İsimleri: Meezer, Royal Cat of Siam, Thai Cat
Karakteri: Sevecen, oyuncu, enerjik, sadık
Ağırlık: 5 - 6,5 kilo
Omuz Yüksekliği: 20 - 30 cm
Tüy Uzunluğu: Kısa
Tüy Renkleri: Krem, fil dişi, gri, buz mavisi, sütlü kahve, koyu kahve
Tüy Desenleri: Çeşitli desen kombinasyonları
Göz Rengi: Mavi
Ortalama Yaşam Süresi: 15 - 20 yıl
Köken: Tayland
Hipoalerjenik mi?: Hayır

koyu renkli tüyleri olan karizmatik siyam kedisi

Siyam Kedisi Kökeni ve Tarihçesi

Siyam kedileri, Güneydoğu Asya'dan, spesifik olarak ise eski adı Siyam olan Tayland'dan gelmektedir. Tarihsel olarak en eski kedi ırklarından biri olarak kabul edilirler ve Ayutthaya medeniyetinden beri varlıklarını sürdürdükleri düşünülür.

Siyam kedileri ince yapıları, uzun bacakları ve karakteristik mavi gözleri ile tanınır. Eski zamanlarda Thai kraliyet ailesi tarafından büyük saygı görmüşler ve ruhların koruyucusu olarak kabul edilmişlerdir. Aynı zamanda, kraliyet saraylarında ve tapınaklarda sıkça rastlanılmaları, onlara mistik bir hava katmıştır.

19. yüzyılda Tayland'dan Amerika ve Avrupa'ya getirilerek popülerlik kazanmışlardır. 1884 yılında, Bangkok'taki İngiliz Başkonsolos, Pho ve Mia adındaki iki Siyam kedisini kız kardeşi Lilian Gould'a hediye olarak Britanya topraklarına getirmiştir. Lilian Gould, 1901 yılında Siyam Kedisi Kulübü'nün kurulmasına yardımcı olmuştur. Bölgedeki yetiştiricilerin de etkisiyle Siyam kedilerinin fiziksel özelliklerinde değişimler yaşanmıştır.

yavru siyam kedileri

Siyam Kedisinin Fiziksel Özellikleri ve Görünümü

Siyam kedilerinin fiziksel özellikleri ayırt edici birçok unsurla tanımlanır. Orta boyutlardaki ince fiziği ona oldukça zarif bir görünüm katar. Vücudu kaslıdır, oldukça çevik oldukları söylenebilir. Kafa yapıları üçgendir, boyunları ince ve uzundur. Badem şeklindeki mavi gözleri onlara etkileyici bir hava katar.

Tüyleri kısa ve yumuşaktır. Siyam kedilerinin tüy renkleri farklılaşır. Yüzlerinde, kulaklarında, bacaklarında, kuyruklarında ve ayaklarında tüy renkleri koyulaşır. Dünyaya geldiklerinde tüyleri bembeyazdır, 1 aylık olduklarında tüylerinde kahverengileşme meydana gelir. Yaşadıkları yerdeki sıcaklık doğrultusunda tüylerindeki kahverengiliklerin tonu farklılaşır. Sıcak iklimlerde yaşayan Siyam kedilerinin tüylerindeki kahverengi kısımların tonu daha açık renkli olur.

Siyam kedileri orta boyuttaki kediler arasındadır. Erkekler her zaman olduğu gibi dişilere oranla hem daha büyük hem de ağırdır. Dişi siyam kedilerinin ağırlıkları 3,6 ila 5,4 kilogram arasında değişirken erkek siyam kedilerinin ağırlıkları, 4,5 - 6,8 kilogram dolaylarındadır. Siyam kedilerinin omuz yükseklikleri ise 30 santimetreyi geçmez.

oyun oynayan yavru siyam kedisi

Siyam Kedisi Karakteri

Siyam kedilerinin karakterleri de görünümleri kadar dikkat çekicidir. Dışa dönük, sosyal, sevgi dolu ve aile bireylerine karşı son derece sadık oldukları bilinir. İnsanlarla da diğer evcil hayvanlarla da iyi ilişkiler kurabilirler. Elbette erken dönemde sosyalleştirilmeleri ihmal edilmemelidir. Doğru şekilde sosyalleştirildiklerinde çocuklarla da sıkı bağlar kurabilirler.

İnsanlarla iyi ilişkiler kurabildiklerinden bahsettik. İnsan etkileşimine ihtiyaç duyan Siyam kedileri kucakta zaman geçirebilir ve insanlarla temasa sıcak bakar. Çok konuşkan olmaları onların öne çıkan özelliklerindendir. Her ne kadar saydığımız bu özellikler siyam kedilerinin büyük çoğunluğunda görülse de her kedinin benzersiz bir karakteri olduğu bilinir.

tırnakları kesilen siyam kedisi

Siyam Kedisinin Bakımı ve İpuçları

Tüm kediler gibi Siyam kedilerinin de bakım süreçlerinin ihmal edilmemesi onların hem sağlıkları hem konforları hem de mutlulukları için önemlidir. Siyam kedisinin düzenli bakım rutinleri şu şekilde özetlenebilir:

  • Tüylerinin haftada en az bir kere fırçalanması gerekir. Böylece kendilerini temizlerken yuttukları tüy miktarı azaltılabilir. Düzenli fırçalandıklarında onlarla bağ kurma süreci de kolaylaşabiliyor. Siyam kedilerinin taranıp fırçalanması için gerekli ekipmanlara buradan ulaşabilirsiniz.
  • Siyam kedileri diş hastalıklarına yatkın olurlar. Bu nedenle dişlerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Diş fırçalama sürecine alışmaları her zaman kolay değildir, bu nedenle sahiplenme ile birlikte bu bakım rutinine alıştırılmaları tavsiye edilir.
  • Siyam kedisi sahiplenmeyi isteyenlerin, Siyam kedilerinin oldukça hareketli bir ırka mensup olduğunu bilmeleri önemlidir. Fiziksel ve mental olarak uyarılmaları için düzenli egzersiz yapmaları gerekir. Düzenli egzersiz formlarını korumalarının yanı sıra yıkıcı davranışlar sergilemelerini de engelleyebilir. Nitekim bu ırkın canı sıkıldığında kendilerini evdeki eşyalara yönlendirdiği bilinmektedir. Kedilerin farklı oyun seçimlerine hitap edecek kedi oyuncaklarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
  • Siyam kedisinin tırnak uzunluğunun da takip edilmesi gerekir. Tırnaklarının çok uzun olması, yürürken ağrı çekmelerine ve egzersiz sırasında tırnaklarının zarar görmesine neden olabilir.
  • Siyam kedileri spesifik olarak göz ve kulak bakımına ihtiyaç duymazlar. Kulaklarında ve gözlerinde farklı semptomlar görüldüğü takdirde veteriner hekimlere götürülmeleri tavsiye edilir.

veteriner tarafından muayene edilen siyam kedisi

Siyam Cinsi Kedilerde Yaygın Görülen Hastalıklar

Genel olarak sağlıklı bir ırk olarak kabul edilseler de belli başlı hastalıklara yatkın oldukları bilinir. Siyam cinsi kedilerde yaygın görülen hastalıklar şu şekilde listelenebilir:

Amiloidoz

Amiloidoz, amiloid proteinin vücudun çeşitli dokularına anormal bir şekilde birikmesiyle oluşan bir grup hastalığa verilen genel isimdir. Amiloid proteinin birikmesi, dokuların normal işlevlerini bozarak karaciğer yetmezliği ve böbrek hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Amiloid proteinleri; başta karaciğer, böbrekler, kalp ve sinir sistemi olmak üzere birçok organda birikebilir ve birikmenin sonucunda organların işlevleri olumsuz etkilenebilir. Siyam kedilerinin, amiloidoza karşı hassasiyetlerini artıran genetik bir mutasyona sahip olduklarına inanılmaktadır.

Pika

Yiyecek olmayan maddeleri yeme eğilimi olarak tanımlanan pika, kompulsif bir davranış biçimidir. Journal of Veterinary Behavior'da yayımlanan bir çalışmaya göre, Siyam kedileri gibi doğu kökenli kedi ırkları pika belirtileri gösterebilir. Bu ırkta saç tokalarının ve iplerin yutulması da ne yazık ki yaygındır. Detaylı bilgi için Kedilerde Sık görülen Yeme Bozuklukları ve Etkili Çözümler adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Astım

İnsanlar gibi kedilerde de astım görülebilir. Kedilerde astım öksürük, nefes almada zorluk ve hırıltı gibi belirtilere neden olabilir. Astım belirtileri yaşayan kedilerin yaşam kalitelerinin artırılması için veteriner hekimlerce muayene edilmeleri son derece önemlidir.

Diş Hastalıkları

Siyam kedileri diş hastalıklarına yatkın olabilir. Diş hastalıklarının önlenebilmesi için dişlerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Düzenli veteriner hekim kontrolleri sırasında diş kontrollerinin yapılması aksatılmamalıdır.

Retina Dejenerasyonu

Genetik retina dejenerasyonu Siyam kedilerinin yatkın olduğu hastalıklar arasında sıralanabilir. Bu hastalığın belirtileri kediler 1 - 2 yaşına geldiğinde gece körlüğü ile başlayabilir. Hastalığın kesin tedavisi ne yazık ki mümkün değildir. Bu durumda amaç kedilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesi olmalıdır.

mama yiyen siyam kedisi

Siyam Kedileri Ne Yer, Nasıl Beslenmeli?

Siyam kedilerinin sağlıklı, konforlu ve mutlu bir yaşam sürmesi için tam ve dengeli bir beslenme ile buluşturulmaları gerekir. Yüksek enerjileri ile nam salan bu kedi ırkının vücudu kaslı ve atletiktir. Siyam kedilerinin yaşam evrelerine ve spesifik gereksinimlerine göre beslenmeleri gerekir. Kaliteli içeriklerle hazırlanan mamalar beslenmelerinin temelini oluşturmalıdır. Siyam kedisi beslenmesi ile ilgili tüm detaylar için Siyam Cinsi Kediniz İçin Mama Seçimi İpuçları içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.

oyun oynayan kedi

Siyam Kedisi Eğitimi

Siyam kedisi oldukça zekidir, ancak bu gerçek eğitimlere çok iyi yanıt vereceği anlamına gelmez. Onların eğitimlere pozitif yanıt verebilmesi için pozitif pekiştirme ile desteklenmeleri gerekir. Eğitim süreçlerinde pozitif pekiştirme için sunabileceğiniz lezzetli ve karşı konulmaz kedi ödül mamalarını incelemek için burayı tıklayabilirsiniz. Canları kolay sıkılabileceği için eğitim sürelerinin uzun tutulmaması da önemlidir.

havaya kaldırılan siyam

Siyam Sahiplenirken Bilinmesi Gerekenler

  • Siyam kedisi sahiplenmeyi düşünenlerin bilmesi gerekenler şu şekilde listelenebilir:
  • Enerjileri yüksektir, egzersiz yapmaları şarttır. İnteraktif oyunlar günlük rutinlerinde yer almalıdır.
  • Fiziksel bakımları çok teferruatlı değildir. Tüyleri haftada bir taranıp fırçalanmalıdır. Kulakları ve gözleri için spesifik bakımlara ihtiyaçları bulunmaz. Dişleri düzenli olarak fırçalanmalıdır.
  • İnce ve kaslı vücutlarının korunması için dengeli beslenmeleri gerekir. Mama seçimi sırasında yaşam evrelerinin, genel sağlık durumlarının ve lezzet beklentilerinin değerlendirilmesi tavsiye edilir.
  • Arkadaş canlısı olduklarından insanlarla sıkı ilişkiler kurarlar, insan etkileşimine ihtiyaç duyarlar.
  • Belli başlı hastalıklara yatkın oldukları bilinir. Veteriner hekim kontrollerinin aksatılmaması gerekir.

koltukta oturan siyam kedisi

Siyam Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Muhteşem görünümleri, görünümlerini aratmayan karakterleri ile çok sevilen siyam kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız, işte yanıtını bilmeniz gereken sorular.

Siyam kedileri akıllı mıdır?

Hem de nasıl! Öğrenmeye istekli, karmaşık görevleri yerine getirebilecek kapasiteye sahip olan Siyam kedileri, son derece zekilerdir.

Siyam kedisi apartmanda yaşayabilir mi?

Evet, Siyam kedileri apartmanda yaşayabilirler. Apartmanda mutlu ve konforlu bir yaşam sürebilmeleri için fazla enerjilerini atmaları gerekir. Zihinsel ve fiziksel olarak yeterince uyarıldıklarında apartman yaşamına kolaylıkla adapte olabilirler.

Siyam kedileri çocuklarla iyi anlaşır mı?

Erken dönemde sosyalleştirildiklerinde Siyam kedileri çocuklarla, yabancı insanlarla ve hatta diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşabilirler. Sosyal etkileşimden hoşlanan, enerjik doğaları ile keşfetme dürtüleri son derece güçlü olan Siyam kedilerinin çocuklarla iyi anlaşabilmesi adına çocukların yaklaşımlarının da nazik ve dengeli olması gerekir.

Siyam ne kadar yaşar?

Yaşam evrelerine ve genel sağlık durumlarına uygun beslenen, düzenli veteriner hekim kontrolleri aksatılmayan Siyam kedileri 15 - 20 yıl yaşayabilir.

Siyam kediler hipoalerjenik midir?

Hayır, Siyam kedileri hipoalerjenik değildir. Yine de bazı uzun tüylü kedilerle kıyasla daha az alerjen üretebildikleri bilinir. Az - orta seviyede tüy döktüklerinden alerjisi olan kişiler için konforlu tercihler arasında yer aldıkları ifade edilebilir.

Siyam kedileri çok tüy döker mi?

Aksine, Siyam kedileri minimum oranda tüy döker. Sağlıklı beslendiklerinde ve tüy bakımları ihmal edilmediğinde tüy dökme miktarları en aza indirilebilir.

Siyam kedisi ısırır mı?

Sosyal ve sevgi dolu olsalar da Siyam kedileri de zaman zaman ısırabilir. Özellikle oyun oynarken, kızdıklarında ve/veya kendilerini tehdit altında hissettiklerinde ısırma davranışı sergiledikleri bilinir.

Siyam kedisi çok maliyetli midir?

Kedi sahiplenmek belli maliyetleri beraberinde getirir. Bu maliyetler kedilerin ırkından bağımsızdır, onların daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmesini sağlar. Düzenli veteriner hekim kontrolleri, aşılar, kedi mamaları, kumlar, yaş mamalar, ödül mamaları ve öngörülmeyen hastalıklar kedi sahiplenmenin maliyetini yükseltebilir. Siyam kedisinin bakımı da belirli bir maliyet gerektirir.

Siyam kedisi evde bakılabilir mi?

Elbette! Temel ihtiyaçları karşılandığında Siyam kedileri, ev yaşamına mükemmel ölçüde adapte olabilirler. Sosyal ve oyuncu yapıları sayesinde iç mekânlarda mutlu olabilirler. Düzenli olarak sağlanan zihinsel ve fiziksel uyarımlar, Siyam kedilerinin evde sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmelerine yardımcı olur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.