Sibirya Hamsterı Bakımı ve Özellikleri
Winter white hamster ve winter white Rus cüce hamsterı olarak da bilinen Sibirya hamsterları, diğer Rus cüce hamsterı türü olan Campbell cüce hamsterı ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Son yıllarda diğer hamster türlerine göre uysal ve sosyal karakteri sayesinde evcil hayvan olarak kemirgenleri tercih edenlerin dikkatini çekmektedir. Uzunluğu 7 ila 11 cm olabilen Sibirya hamsteri, sırt kısmında gri ya da kahverengi tonlarında bir şerit taşır. Karın kısmındaki tüyleri beyaz, bacakları tüylü ve ayakları gümüş renginde tüylerle kaplıdır. Kökenleri Sibirya ve Kazakistan gibi soğuk iklimlerin hâkim olduğu coğrafyalara dayandığı için tüyleri onları sıcak tutabilecek özelliklere sahiptir. Günün büyük kısmında uyuyan, güneş battıktan güneş doğumuna kadar hareketliliği artan Sibirya hamsterının beslenme, bakım ve sağlık kontrollerine götürülme gibi temel ihtiyaçları karşılandığında yaşam süresi 2-3 yılı bulabilir. Bu yazımızda kış beyazı olarak bilinen Sibirya hamster özellikleri ve bakımı hakkında öne çıkanlara değineceğiz.
Sibirya Hamsterinin Fiziksel Özellikleri Nedir?
Sibirya hamsteri, Suriye hamsterının yaklaşık yarısı büyüklüğündedir. Genellikle erkekler, dişilere oranla daha büyük olur. Yetişkinlik döneminde ağırlıkları dişilerde 36, erkeklerde 45 grama kadar çıkabilir. Cüce hamsterlar arasında yer alır ve son derece hızlı hareket etmesi ile bilinir. Fiziksel olarak ayırt edici özelliklerinin başında tüyleri gelir. Gövdesini kaplayan tüyler kış ayları haricinde gri-kahverengi tonlarında olur. Ancak kış ayları geldiğinde tüy renkleri beyazlaşır. Böylece karda daha iyi kamufle olabilirler. Fakat her Sibirya hamsterının tüylerinin kış aylarında beyazlaşacağını söylemek doğru olmayacaktır, maruz kaldıkları iklim koşulları ve doğal gün ışığı döngüsü doğrultusunda tüy renklerinin değişmemesi de mümkündür. Sırt kısmındaki tüylerinde koyu renkli bir şerit bulunur. Bu şerit burun ucundan başlar, kuyruğunun ucuna kadar devam eder. Sibirya hamsteri 2 ay gibi bir sürede olgunlaşır. Dişilerde hamilelik süresi yaklaşık 19 gündür ve her doğumda 4-6 yavru dünyaya gelir.
Onlarla ilgili bilinmesi gereken unsurlardan biri de yatkın oldukları sağlık sorunlarıdır. Sibirya hamsterları küçük ve narin vücut yapıları sebebiyle travmalardan uzak tutulmalıdır. Bu nedenle hamsterınızın kafeste zarar görebileceği keskin ve çok sert materyallerden imal edilmiş objelerden uzak tutulması önemlidir. Solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma ihtimalleri yüksek olan bu cüce hamsterlarda aynı zamanda abseler oluşabilir, cilt sorunları meydana gelebilir ve ıslak kuyruk hastalığı görülebilir. Bu nedenle iştahlarında azalma, hâlsizlik, sosyallikten kaçıp saklanma, tüy dökülmesi, hapşırma, karakterlerinde farklılaşma, kabızlık, ishal, dişlerinde aşırı uzama, burun veya göz akıntısı gibi belirtiler gözlemlendiğinde veteriner hekimlerce sağlık kontrollerinin yapılması gerekir.
Sibirya Hamsterinin Davranışsal Özellikleri Nasıldır?
Hamster türleri arasında insanlarla en çok sosyalleşebilenlerden biri olan Sibirya hamsteri uysal ve nazik bir canlıdır: İlk kez evcil hayvan sahiplenenler için de uygun bir arkadaş olabilir. Birçok hamster türüne oranla elde daha rahat tutulabilir ancak elde tutuldukları sırada zarar görmemeleri adına çok dikkatli davranılmalıdır. Isırma riskleri daha düşüktür. Sibirya hamsterları geceleri hareketlenseler de gündüzleri de kısa süreli olarak aktif olabilirler. Genellikle sessiz canlılardır.
Erken yaştan itibaren bir araya getirildikleri takdirde kafeslerinde başka hamsterlarla yaşayabilirler. Yetişkin bir hamsterın kafesine yeni bir hamster dâhil edildiğinde kavga çıkması muhtemeldir: Yetişkin hamsterlar bölgeci davranışlar sergileyebilirler. Birlikte büyüyenler arasında da zaman zaman bölgecilik nedeniyle sorun çıkabilir. Evde kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar bulunuyorsa, Sibirya hamsterlarından ayrı tutulmaları gerekir.
Sibirya Hamsterinin Bakım İhtiyaçları Nelerdir?
Sibirya hamsterinin konforlu ve sağlıklı bir yaşam alanına ihtiyacı vardır. Mümkün olduğunca geniş bir hamster kafesi onların egzersiz ihtiyaçlarının rahat rahat karşılanmasını sağlamak için temel gereklilikler arasında yer alır. Fiziksel ve mental olarak uyarılmaları için kafeste hamster oyuncaklarına ve saklanabilecekleri yuvalara yer verilmelidir.
Kafesin zeminine kimyasal içermeyen ve kemirgen sağlığı gözetilerek üretilen talaşlar koyulmalıdır. Talaşlar ayaklarının zarar görmesini engeller, potansiyel koku sorununu minimize eder ve aynı zamanda kafesin hijyen standartlarının yüksek olmasına katkı sunar. Sibirya hamsterının bakımı kapsamında talaşların her gün düzenli olarak temizlenmesi, haftada bir kafeslerinin kapsamlı bir temizlik sürecinden geçmesi gerekir.
Sibirya hamsterlarının yeterince egzersiz yaptıklarından da emin olunmalıdır. İdeal büyüklükteki kafeslerinde konumlandırılan çark gibi oyuncaklar sayesinde obezite gibi sağlık sorunları engellenebilir. Sibirya hamsterının bakımı kapsamında düzenli olarak taranmalarına ya da banyo yapmalarına gerek yoktur. Tüylerine herhangi bir kir yapışırsa tüylerinin temizlenmesi gerekebilir.
Sağlıklı, konforlu ve mutlu bir yaşantı sürmeleri adına Sibirya hamsterının beslenme gereksinimlerinin de karşılanması önemlidir. Beslenmelerinin temelinde hazır hamster yemleri konumlandırılmalıdır. Bu yemlerin içeriğinde temel besin grupları ideal oranda bulunur. Tek yönlü bir beslenmeden uzak durulması için taze meyve ve sebze çeşitleri de onlara sunulmalıdır. Her zaman taze ve temiz suya erişmeleri sağlanmalıdır. Beslenmeleri sırasında hijyenik bir ortama sahip olmaları da eşit derecede önemlidir. Kafeslerinde mama kaplarının konumlandırılması tavsiye edilir. Hamster Kafesi Nasıl Olmalı? içeriğimizde hamsterların temel ihtiyaçları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.