Rex Tavşanı Özellikleri ve Bakımı
Rex tavşanı ağırlığı 3,4 ila 4,7 kilo arasında değişebilen, orta boyutlu bir tavşan türüdür. 1900’lü yılların başında Fransa’da yetiştirilen Rex tavşanı, ilk olarak 1924 yılında Paris International Rabbit Show’da tanıtılmıştır. Şovda Amerikan tavşan yetiştiricilerin dikkatini çeken tavşan ırkları arasında yer almış ve Amerika yolculukları başlamıştır. Evcil hayvan olarak sıklıkla sahiplenilen tavşan türleri arasında yer alan Rex tavşanının ailenin en sevimli ve sevgi dolu üyesine dönüşmesi uzun sürmez. Sevgi dolu ve enerjik hâlleri ile girdikleri ortamın ilgi odağı hâline gelen bu zeki tavşan türü ipek gibi yumuşak ve aynı uzunlukta tüylere sahiptir. Rex tavşanları farklı renklerde tüylere sahip olabilir, nitekim The American Rabbit Breeders Assosiation hâlihazırda 16 farklı tüy rengini tanımaktadır. Rex tavşanı özellikleri ve bakımı hakkında hazırladığımız bu yazımızda Rex tavşanı özellikleri başta olmak üzere sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmesi adına önemli gereksinimler ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.
Rex Tavşanı Genel Özellikler
Rex tavşanının en ayırt edici özelliği tüyleridir, aynı boydaki tüyleri ipeksi bir yapıya sahiptir. Diğer tavşanlarda hem kısa hem de vücudun belli bölgelerinde daha uzun tüyler bulunabilirken Rex tavşanının tüylerinin hepsi doğal bir mutasyon sonucu aynı boydadır. Siyah, beyaz, çikolata, kahverengi ve lila gibi farklı renklerde olabilen kısa ve yoğun tüyleri, onların başlangıçtaki yetiştirilme amacını oluştururken zaman içerisinde ailelere adapte olan karakterleri sayesinde evlerde yer almışlardır.
Rex tavşanı, orta büyüklüktedir. Ortama ağırlıkları 3,4 – 4,7 kilogram arasında değişiklik gösterir. Diğer tavşan türlerine oranla belirgin ölçüde geniş bir kafa yapısı bulunur, kulakları diktir. Vücutları sağlam ve kaslıdır. Bacakları son derece güçlü ve uzundur. Bacaklarının anatomik yapısı kafeslerini dekore ederken zeminde ek tedbirlerin alınmasını gerektirir.
Sağlıklı beslenen, veteriner hekim kontrolleri düzenli olarak gerçekleştirilen, bakımı eksiksiz yapılan Rex’lerin yaşam süreleri 6 – 8 yıl arasında değişebilir. Nadiren de olsa 12 yaşa kadar yaşayan Rex’ler bulunmaktadır.
Karakterleri onların bu denli sevilmesinin ardındaki sır şeklinde yorumlanır. Oldukça ürkek davranan birçok tavşan türü ile kıyaslandığında dışa dönük ve girişkenlikleri ile popüler olan Rex tavşanı, başta aile bireyleri olmak üzere insanlarla etkileşime geçmeyi sever. Sevilmekten hoşlanırlar, oyun oynamaya bayılırlar ve nazik bir tavırla kendilerine yaklaşıldığında fiziksel temasa olumlu yanıt verirler. Temastan rahatsız olduklarında ya da kendilerini tehdit altında hissettiklerinde uzun ve kaslı bacaklarını kullanmayı tercih edebileceklerinden dikkatli olunması gerekir. Genellikle kafeslerinde tek yaşarlar ancak sosyal canlılar oldukları için de kafeslerinde farklı bir tavşanın varlığına alışabilirler. Kedi ve köpek gibi evcillerle aynı ortamda bırakılmamaları tavsiye edilir.
Rex Tavşanlarının Beslenmesi ve Sağlığı
Rex tavşanının sağlıklı beslenmesi, sağlığının korunması ve iyileştirilmesi adına başlıca gerekliliklerden biridir. Beslenmesine tavşan yemleri, sindirim sistemi sağlığının desteklenmesi için kuru ya da taze ot, az miktarda sebze, az miktarda taze meyve ve su mutlaka eklenmelidir. Tüm bu besinlerin ne sıklıkta ve miktarda kendilerine verileceğine dikkat edilmelidir. Örneğin meyveleri ele alalım: Rex tavşanlarının haftada 1-2 kez, ağırlıkları doğrultusunda 1-3 tatlı kaşığı taze meyve yemelerinin yeterli olduğu bilinir. Aynı şekilde sebze tercihinde de dikkatli olunmalıdır. Genel öneri bir tavşanın her kilogram başına 1 tatlı kaşığı sebze yemesi yönündedir. Ancak sebzeler arasında doğru seçim yapılmalıdır. Tavşanlar ve havuç ayrılmaz ikili olarak yorumlansalar da havuç fazla miktarda şeker içerdiğinden çok tüketilirse sindirim sistemlerinde sorunlara neden olabilir. Aynı şekilde brokoli de kısıtlı miktarlarda sunulmalıdır. Her zaman taze ve temiz suları bulunmalı, yüksek yağ veya şeker oranına sahip besinler kendilerine verilmemelidir.
Rex Tavşanlarında Yaygın Görülen Sağlık Sorunları Nelerdir?
Rex tavşanlarının düzenli olarak veteriner hekim kontrollerine gitmeleri gerekir. Onlar doğada hayatta kalmaya çalıştıklarından hastalık belirtilerini kolay kolay açık etmezler. Sağlık sorunları ile ilgili belirtiler kolay fark edilemediği için hastalıkların ilerlemesi ve tedavi opsiyonlarının daralması ile karşılaşılabilir. Rex tavşanlarında en sık görülen sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir:
Ayaklarında ve dizlerinde yara ya da ağrı oluşabilir. Orta büyüklükteki türler arasında yer alan Rex’lerin kafeslerinin zemininde tel bulunmaması gerekir. Kafes zeminine indiklerinde ayakları ve dizleri zarar görmeyeceği yumuşak materyaller ile temas etmelidir. Tavşan kafeslerinin zeminine koyulan kemirgen talaşları zemini yumuşatacaktır.
Tavşanların sindirim sistemleri oldukça hassastır. Sindirim sistemi sağlıklarının korunması adına bağırsaklarındaki bakteri popülasyonun sağlıklı olması gerekir. Az dışkılayan ya da yeterince beslenmeyen tavşanlarda bakteri popülasyonunun değişmesine bağlı olarak bağırsak hareketliliği azalabilir. Gastrointestinal Statis tavşanlar için oldukça tehlikeli bir hastalıktır, belirtileri fark edildiğinde tavşanın veteriner hekimlerce muayene edilmesi şarttır.
Tavşanlar da kendilerini kediler gibi temizleyen ve kendilerini temizlerken tüy yutan canlılardır. Rex tavşanlarının tüyleri uzun olmasa da zaman zaman sindirim yolları yuttukları tüyler nedeniyle tıkanabilir. Tüy yumakları GI Statis oluşumunu tetikleyebileceğinden beslenmelerine her zaman yeterli lif dâhil edilmelidir. Düzenli olarak taranmaları, yuttukları tüy miktarının azalmasına yardımcı olabilir.
Rex’lerin de dişleri sürekli uzar. Her sene yaklaşık 7,62 cm uzayabilen dişlerinin ideal büyüklükte tutulması son derece önemlidir. Dişleri idealden uzun olursa keskin kısımları damaklarında ve diş etlerinde yaralanmalara neden olabilir. Bu yaralanmalar beslenirken canlarının acımasına ve enfeksiyonlara yol açabilir. Özellikle normalden fazla salya salgılamaları durumunda veteriner hekimlere danışılması gerekir. Dişleri doğal yollarla kısaltılamadığı takdirde veteriner hekimler dişlerini ideal uzunluğa getirebilir.
Rex tavşanları da parazitler nedeniyle sağlık sorunları yaşayabilir. Örneğin kulak akarları aşırı kaşıntıya, enfeksiyona ve huzursuzluğa neden olabilir. Cheyletiella, aşırı kaşıntıya yol açıp ikincil cilt enfeksiyonuna ve kaşıntı nedeniyle tavşanın kendine zarar vermesine yol açabilir. E. Cuniculi paraziti ise sinir sistemine saldırabilir ve aynı zamanda böbrek hasarına yol açabilir. E. Cuniculi parazitine sahip tavşanlar başlarını sallayabilir, kısmi felç geçirebilir ya da dengesini yitirebilir.
Rex Tavşanı Bakımı Nasıl Olmalı?
Rex tavşanı bakımı kolay ancak her biri önemli birkaç adımdan oluşur. Tavşan bakımı söz konusu olduğunda ilk olarak yaşam alanlarının gereksinimleri gündeme gelir.
Rex tavşanı kafesinin zemininde mutlaka kemirgen sağlığına zararı bulunmayan talaşlar ya da ayaklarının zemin ile temasını kesen farklı materyaller kullanılmalıdır. Zeminin her gün temizlenmesi Rex’lerin konforu ve sağlığı için kritik öneme sahiptir. Zemindeki talaşların haftada bir genel temizlik sırasında değiştirilmesi ihmal edilmemelidir. Kafeslerinin ideal boyutlara sahip olması gerekir: Kafesleri hem zaman geçirebilecekleri hem de oynayabilecekleri ebatta olmalıdır. Kafesleri hava alacak yapıda olmalı, yemlik ve suluk gibi temel ekipmanlar kafeslerinde konumlandırılmalıdır. Mental ve fiziksel olarak uyarılmaları adına oyuncaklar kafeslerinde bulunmalıdır. Kemirme oyuncakları tavşanların diş sağlığı için de faydalı olacaktır. Tavşan Kafesi Nasıl Olmalı? içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Rex tavşanı özellikleri ve bakımı onların sosyalliklerinden ayrı tutulamaz. Aileleri ile sosyalleşmeye istekli olan Rex’lerin kafeslerinin dışarısında, kontrollü bir ortamda da zaman geçirmesi gerekir. İnsanları tarafından sevilmek ve onlarla etkileşime girmek Rex’lerin sosyal ihtiyaçlarının karşılanması bakımından önemlidir. Bakımları kapsamında tüylerinin düzenli olarak taranması gerekmez, ancak tüylerinin fırçalanması onlarla kurulan bağın desteklenmesi ve yutabilecekleri tüy miktarının azaltılması için tavsiye edilir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.