Pug Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Pug Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

07.06.2024 Aysegül Tunçay


Anlamlı bakışlarıyla etkileyiciliği artan kocaman gözleri, buruşuk suratları ve sevimli ifadeleri ile en sevilen köpek ırklarından biri olan Pug'lar sevgi dolu bir dost sahiplenmek isteyenlerin kalbini ısıtıyor. Aile bireyleri ile yakın ilişkiler kurabilen, hem çocuklarla hem de diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşabilen Pug cinsi köpekler bolca ilgiye ihtiyaç duyuyor.

Yalnız kalmak onlar için mutsuzluk kaynağı olabiliyor, ayrılık kaygısı yaşama ihtimalleri son derece yüksek olduğundan aile aktivitelerine dâhil edilmeleri önem taşıyor. Geçmişi binlerce yıl önceye dayanan bu küçük ırk köpekler, boyutları ile tezat oluşturan kocaman kalpleri ile tanınıyor.

Pug'lar apartman hayatında başarıyla uyum sağlayabiliyor. Enerjileri fazla değil, günde toplamda 1 saatten az egzersiz yapmak genelde onlar için yeterli oluyor. Yine de kilo almaya oldukça meyilliler, atıştırmalıklarla motive olduklarından kilolarının takip edilmesi gerekiyor.

Siz de Pug köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız onlarla ilgili kapsamlı bilgiye sahip olmak için yazımızı okuyabilirsiniz. Böylece onlar için ömürlük bir yuva açabilir, yıllarca sürecek dostluğunuzu başlatabilirsiniz. Pug özellikleri ve bakımı özelindeki tüm detaylar, sizlerle...

Diğer İsimler: Mops
Karakteri: Neşeli, oyuncu, sevgi dolu, sadık
Ağırlık: 6 - 8 kg
Omuz Yüksekliği: 25 - 33 cm
Tüy Uzunluğu: Kısa
Tüy Renkleri: Bej, siyah, gümüş
Tüy Desenleri: Düz renk
Göz Rengi: Koyu kahve
Ortalama Yaşam Süresi: 12 - 15 yıl
Köken: Çin
Hipoalerjenik mi?: Hayır

kral pug

Pug Köpeği Kökeni ve Tarihçesi

Çin'den dünyaya yayılan Pug'ların geçmişi milattan önceki döneme dayanıyor. Yüzündeki buruşukluklar iyi şans simgesi olarak yorumlanan bu köpekler zamanında Çin imparatorlarının gözdesi olarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir. 1500'lü yıllarda Avrupa'ya getirilmişler ve burada da kraliyet ailelerinin dostlarına dönüşmüşlerdir. Pug'lar ilk olarak 1885 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından tanınmışlardır. 1900'lü yıllara gelene kadar popülerlikleri azalmış ancak 1931 yılında Amerikan Pug Kulübü'nün kurulmasından sonra yeniden en sevilen köpekler arasında yer almışlardır.

cilt katlantıları belirgin pug

Pug Köpeğinin Fiziksel Özellikleri ve Görünümü

Buruşuk yüzleri, büyük gözleri ve kısa, kıvrık kuyrukları onların karakteristik özellikleri arasında öne çıkanlardır. Omuz yükseklikleri ortalama olarak 25-33 cm dolaylarında olur. Ağırlıkları ise 6 - 8 kilogram aralığındadır. Vücutları küçük ancak sağlamdır. Orantılı bir bedenleri vardır. Kilo almaya meyilli oldukları unutulmamalı ve Pug beslenmesi her zaman dikkatle planlanmalıdır.

Pug'lar kısa ancak çift katmanlı tüylere sahiptir. Tüy renkleri açık kahverengi, gümüş rengi ve siyah olabilir. Yoğun bir şekilde tüy dökebilirler, özellikle mevsim geçişlerinde döktükleri tüy miktarı belirgin ölçüde artış gösterir. Açık kahve ya da gümüş rengi olanların yüzlerindeki siyah maske son derece karakteristiktir.

Kulakları genel anlamda küçük ve narin hatlara sahiptir. Kıvrık durdukları için düzenli bakımları sırasında kulaklarının kontrol edilmeleri gerekir. Kuyrukları kısa ve bedenlerine doğru kıvrıktır.

Pug fiziksel özellikleri dendiğinde akla ilk gelenlerden biri yuvarlak, dışarı çıkık ve kocaman gözleridir. Gözlerinin yapısı düzenli bakımı ve dikkati gerektirir. Pug'ların gözleri ne yazık ki darbelere oldukça açıktır. Burunları siyah olur. Burun bölgesinin çevresi buruşuktur. Kırışıklıklar çok belirgin olduğundan cilt katmanlarının düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

sahibiyle eğlenceli zaman geçiren pug

Pug Köpeği Karakteri

Son derece sosyal, sevecen ve oyuncu bir doğaya sahip olan Pug köpekleri, aile üyelerine bağlılık gösterirler ve genellikle çocuklarla da çok iyi anlaşırlar. İlgiyi çok sevdikleri bilinir, gösterdikleri ilginin karşılığını almak da onlar için oldukça önemlidir. Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar, yeterince ilgi göremezlerse mutsuz olurlar.

Genel olarak rahatına düşkün oldukları bilinir. Çok fazla hareket etmezler ve enerjileri de pek yüksek değildir. Ancak bu durum oyunları sevmedikleri anlamına gelmez. Eğlenceli ve komik bir mizaca sahip olan Pug'lar erken dönemde sosyalleştirildiklerinde diğer evcil hayvanlarla da iyi anlaşırlar.

Her köpek gibi, Pug da erken dönemde sosyalleştirilmelidir; farklı insanlarla, manzaralarla, seslerle ve deneyimlerle tanışmalıdır. Sosyalleşme, Pug'ların en iyi şekilde gelişmesi ve gerçek sevgi dolu davranışlarını sergilemeleri adına önemlidir.

köpüklü küvette oturan iki pug

Pug Köpeğinin Bakımı ve İpuçları

Pug'lar düzenli bakım isteyen köpek ırkları arasındadır. Onlar için olmazsa olmaz bakım süreçleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Tüyleri kısadır, ancak fazla miktarda dökülür. Tüylerinin haftada en az 3 kez taranıp fırçalanması gerekir. Ayda 1 kere banyo yapmaları yeterlidir. Tüyleri yalnızca köpeklere özel formüle edilen şampuanlarla yıkanmalıdır. Köpek şampuanlarını buradan inceleyebilirsiniz.
  • Pug bakım rutini kapsamında tırnaklarının kesilmesi de önemli gerekliliklerdendir. Çok fazla egzersiz yapmadıklarından tırnaklarının doğal yollarla törpülenmesi mümkün olmayabilir. Tırnaklarının fazla uzaması ağrı çekmelerine neden olabilir.
  • Kulaklarının haftada bir temizlenmesi idealdir. Kulakları kıvrık olduğundan temizlik sırasında kulak içlerinde akıntı veya kızarıklık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kulakları temizlerken köpekler için özel kulak bakımı ürünleri kullanılmalıdır.
  • Pugların yüzündeki kırışıklıklar özel ve düzenli bakım gerektirir. Cilt katlantıları kirli ve nemli olursa enfeksiyon riski gündeme gelebilir. Bu bölgelerin temizlenmesi ve kurutulması gerekir.
  • Birçok küçük ırk gibi Pug'lar da diş eti hastalıklarına yatkın olabilir. Küçük, yumuşak bir diş fırçası ve köpek diş macunu ile düzenli fırçalama bunu önlemeye yardımcı olur. Yavruyken dişlerinin fırçalanmasına alıştırılmaları önemlidir.

muayene edilen pug

Pug Cinsi Köpeklerde Yaygın Görülen Hastalıklar

Pug ırkı köpekler, brakisefal türler arasında yer aldıklarından temel olarak solunum sorunlarına yatkındır. Ayrıca göz problemleri, kalça displazisi ve cilt enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar da bu ırkta yaygın görülür. Düzenli veteriner kontrolleri ile bu hastalıkların erken teşhisi mümkündür.

Brakisefalik Obstrüktif Hava Yolu Sendromu

Köpeklerin basık yüz yapılarından kaynaklanan solunum sorunlarına verilen isimdir. Seçici üreme nedeniyle ortaya çıkar, ciddi sağlık ve refah sorunlarına yol açabilir. Pug'lar dışında Pekinez, Fransız Bulldog, Boston Terrier, Shih Tzu ve İngiliz Bulldog gibi ırklarda da görülebilir. Brakisefalik Obstrüktif Hava Yolu Sendromu Pug'ların horlamasına ve efor harcadıklarında nefes nefese kalmalarına neden olur. Nefes almakta zorlanmaya yol açan bu sendrom burun deliklerinin darlığı, burun ve boğaz bölgesindeki darlık, yumuşak damağın uzunluğu, nefes borusunun darlığı gibi unsurlardan kaynaklanabilir.

Göz Problemleri

Pug'ların göz yapısı, onları farklı göz problemlerine açık hâle getirebilmektedir. Kuru göz, göz enfeksiyonları, göz travmaları, kornea ülserleri ırkı etkileyebilir. Bu nedenle gözleri düzenli olarak takip edilmelidir. Gözlerde aşırı kızarıklık, akıntı ve bulutlanma gibi belirtiler gözlemlendiğinde veteriner hekimlerce muayene edilmeleri gerekir.

Göz Kapağı Sorunları

Pug cinsi köpeklerde göz problemlerine ek olarak göz kapağı sorunları da görülebilmektedir. Göz kapaklarının içe ya da dışa katlanması sonucu gündeme gelen bu sorunlar gözün tahriş olmasına neden olabilir. Köpeklerde Yaygın Görülen Göz Kapağı Sorunları içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Cilt enfeksiyonları

Pug'ların yüz yapısındaki kırışıklık cilt enfeksiyonlarına davetiye çıkarabilir. Cilt katlantılarının arasının düzenli olarak temizlenmesi ve kurutulması son derece önemlidir. Özellikle yüz ve kuyruk etrafındaki cilt katmanlarında enfeksiyonlar sık görülür. Mantar enfeksiyonları da Pug köpekleri etkileyebilir. Ayak, kasık, kulak içi, boyun ve koltuk altından koku geldiğinde veteriner hekimlere danışılması en iyisi olacaktır.

Pug Köpek Ensefaliti

2 - 3 yaşındaki Pug'larda görülebilen beyin dokusu iltihaplanmasıdır. Hastalığın nedeni tam olarak belli değildir, bu hastalıkta Pug'ların bağışıklık sistemi beyinlerine saldırır. Hastalık sadece Pug cinsi köpeklerde görülür, kesin olarak teşhis edilmesi son derece zordur. Davranış değişiklikleri, nöbet, baş sallama, başı sert objelere dayama, koordinasyon kaybı, körlük, huzursuzluk gibi belirtilere neden olabilen bu hastalık hızlı ya da yavaş ilerleyebilen türlere sahiptir.

Hipotiroidizm

Tiroit hormonlarının yetersiz salınımı ile karakterize hipotiroidizm, Pug'larda görülme sıklığı artan hastalıklardan biridir. Enerji düşüklüğü, tüy kaybı ve kilo artışı gibi semptomlara yol açabilir. Hormon dengesi sağlandığında yaşam kaliteleri artırılabilir.

Kalça Displazisi

Kemik başı ve kemik yuvasının birbirleriyle uyumlu gelişememesi sonucu gündeme gelen kalça displazisi köpeklerin yaşam kalitesini belirgin ölçüde düşürebilen ve ağrıya yol açabilen bir hastalıktır. Her ne kadar büyük köpeklerde daha sık görülse de küçük ırklarda da karşımıza çıkabilir. Pug'lar kilo almaya meyilli köpekler olduklarından formlarının korunması olası kalça displazisi şikâyetlerini de minimumda tutacaktır.

Tüm bunlara ek olarak Pug'larda alerjiler, dirsek displazisi, diz kapağı kayması, omurga kemiklerinde deformasyon gibi hastalıklar da görülebilir.

Pug Köpeği Ne Yer, Nasıl Beslenmeli?

Pug köpekleri dengeli ve besleyici bir diyetle beslenmelidir. Küçük ırklar için özel olarak formüle edilmiş kuru mama tercih edilebilir. Aşırı kilo almalarını önlemek için porsiyonları kontrol edilmeli ve düzenli egzersiz yapmaları sağlanmalıdır. Yetişkinlik döneminde günde iki öğün beslenmeleri uygundur. Elbette öğün sayısı da tüketecekleri kuru mama içeriği de köpeğin yaşına, genel sağlık durumuna, aktivite düzeyine ve mevcut kilosuna göre değişiklik gösterebilir. Pug'lara verilen ödül mamasının kısıtlanması tavsiye edilir. Atıştırmalıklarla motive olan ırk, masum bakışları ile istediğini almadan vazgeçmeyecektir. Aşırı ödül maması kilo almalarını tetikleyebilir.

Pug'ların yavruluk ve yetişkinlik döneminde değişen spesifik ihtiyaçları doğrultusunda formüle edilen Royal Canin özel ırk köpek mamaları dostlarımızın sağlığına çoklu faydalar sunuyor. Royal Canin Pug Junior Yavru Köpek Maması 1,5kg bağışıklık sistemini desteklerken sindirim sisteminin optimal düzeyde çalışmasına yardımcı olan formülü ile yavru Pug'lara tam ve dengeli bir beslenme sunuyor. Irkın çene yapısına özel tasarlanan mama taneleri çiğnemeyi kolaylaştırıyor. Royal Canin, yetişkinlik dönemindeki Pug'ları da unutmuyor: Royal Canin Pug Yetişkin Köpek Maması 1,5kg cilt sağlığını destekleyen formülü ile öne çıkıyor. Kasları ve eklemleri desteklerken ideal kilo dengesinin korunmasına yardımcı olan içeriği ile çok beğenilen yetişkin Pug maması, brakisefalik çene yapısına uygun taneleri ile çiğnemeyi teşvik ediyor.

Siz de Pug köpeğiniz için yavruluk ve yetişkinlik döneminde en sağlıklı alternatiflerden birini tercih etmek isterseniz Royal Canin imzalı, Pug'lara özel mama çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

göğüs tasmalı pug

Pug Köpeği Eğitimi

Pug köpekleri sahiplerini mutlu etmeye bayılırlar, dolayısıyla genellikle pozitif eğitim yöntemlerine iyi yanıt verirler. Özellikle ödül mamaları ile motive olurlar, günlük öğünlerinin bir kısmını eğitim ödülü olarak kullanmak iyi bir seçenektir.

Eğitim ve sosyalleşmeye mümkün olduğunca erken yaşta başlamak önemlidir. Pug'ınızı farklı insanlarla ve diğer hayvanlarla tanıştırarak ve farklı yerlere götürerek çevresindeki dünyaya alışmasını sağlamanız gerekir. Sosyalleşmeleri Pug'ların muhteşem karakterlerini sergilemeleri, dengeli ve mutlu olmaları bakımından son derece kritiktir.

Detaylı bilgi için Yavru Köpeklerde Sosyalleşme içeriğimizi okuyabilirsiniz.

sahibinin kucağında duran pug

Pug Sahiplenirken Bilinmesi Gerekenler

Pug sahiplenmeyi düşünen kişiler, bu ırkın özel bakım gereksinimlerini ve sağlık risklerini göz önünde bulundurmalıdır. Pug'larla ilgili bilinmesi gereken en önemli unsurlardan biri yoğun sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyduklarıdır. Bu nedenle gereksinimlerinin farkında olmak en doğru sahiplenme kararının verilmesine yardımcı olacaktır.

Pug sahiplenirken bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Aile aktivitelerine dâhil edilmeleri mutlulukları için önemlidir. Erken dönemde sosyalleştirilmeleri farklı ortamlara kolaylıkla adapte olmalarını sağlayacaktır.
  • Kaliteli köpek mamaları ile beslenmeleri gerekir. Kilo kontrolleri sağlanmalıdır, beslenmelerinde ödül mamalarına dengeli şekilde yer verilmelidir.
  • Düzenli sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır. Böylece hem genel sağlık durumları takip edilebilir hem de hastalıkların erken teşhis edilmesi mümkün olabilir.
  • Bakımları aksatılmamalıdır. Tüyleri düzenli olarak taranmalı, yüz bölgesindeki kırışıklıklar temizlenip kurulanmalı, kulak ve diş bakımları rutine bağlanmalıdır. Ayda bir kez banyo yapmaları da idealdir.
  • Aşırı egzersize ihtiyaç duymasalar da günde 1 saat kadar gezdirilmeleri faydalı olacaktır. Çok sıcak havalarda dışarıda uzun süre kalmamaları ve efor harcamamaları gerekir.

pug

Pug Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Pug sahiplenmeyi düşünenlerin en çok merak ettikleri sorular ve yanıtları sizlerle...

Pug iyi bir aile köpeği midir?

Evet, Pug cinsi köpekler aile bireylerine oldukça bağlı olurlar ve onlarla zaman geçirmekten keyif alırlar. Teması ve ilgiyi severler, sakin doğaları sayesinde aile içinde mutlu ve dingin bir yaşam sürebilirler.

Pug köpekler akıllı mıdır?

Evet, Pug'lar zeki ve doğru tekniklerle eğitilebilen köpeklerdir. İnsanları mutlu etmekle ilgili yüksek motivasyonları vardır ve ev yaşamına başarıyla adapte olabilirler.

Pug köpeği apartmanda yaşayabilir mi?

Küçük ırk köpekler arasında yer alan ve orta seviyede enerjiye sahip olan Pug'lar günlük enerjilerini attıklarında apartman dairelerinde rahatlıkla yaşayabilirler. Çok fazla havlamazlar, uyumlu yapıları ile günlerini genellikle sakin geçirirler.

Pug köpekleri çok havlar mı?

Pug köpekleri genel olarak sessizdir, ancak zaman zaman havlayabilirler. Evde çok uzun süre yalnız kalmadıkları, mental ve fiziksel olarak uyarıldıkları takdirde çok fazla havlamaları beklenmez.

Pug köpekleri çocuklarla iyi anlaşır mı?

Evet, Pug'lar iyi eğitilip sosyalleştirildiğinde çocuklara karşı genellikle sabırlı ve sevgi dolu yaklaşırlar.

Pug ne kadar yaşar?

Pug köpeklerinin ortalama yaşam süresi 12-15 yıldır. Yaşam sürelerinin ve konforlarının artırılması adına kaliteli beslenmeleri, sağlık kontrollerinin aksatılmaması, bakımlarının yapılması ve kilo dengelerinin sağlanması gerekir.

Pug köpekler hipoalerjenik midir?

Hayır, Pug'lar hipoalerjenik değildir. Alerjisi olan evcil hayvan sahipleri Pug'ın tüylerine ve deri döküntülerine alerjik reaksiyon gösterebilir.

Pug çok tüy döker mi?

Pug'lar genellikle ortalamanın üzerinde tüy dökerler. Özellikle mevsim geçişlerinde her gün taranmaları tavsiye edilir.

Pug köpek ısırır mı?

Doğru zamanda ve şekilde sosyalleştirilen Pug'lar agresif yapıda olmazlar. Kendilerini tehdit altında hissetmediklerinde diğer birçok köpek ırkı gibi ısırmazlar.

Pug köpeği çok maliyetli midir?

Pugların bakımı ve sağlık giderleri diğer köpek ırklarına kıyasla biraz daha yüksek olabilir. Mamaları, düzenli sağlık kontrolleri, bakım için gerekli ürünler için bütçe ayrılmalıdır.

Pug evde bakılabilir mi?

Tabii ki! Pug köpekleri evde rahatlıkla bakılabilir ve iç mekânda yaşamaya oldukça uygun oldukları söylenebilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.