Muhabbet Kuşunuzun Aşırı Kaşınmasının Olası Nedenleri
Muhabbet kuşları çeşitli nedenlere bağlı olarak kaşınabilirler. Bu nedenlerin bazıları son derece normal ve zararsızken bazıları bir sağlık sorunun işareti olarak ortaya çıkabilir. Parazitler, enfeksiyonlar, alerjiler ve stres; muhabbet kuşlarında kaşıntı şikayetinin ortaya çıkmasına neden olan durumlardan sadece bazılarıdır. Eğer aklınızda “Muhabbet kuşu çok kaşınıyor neden?” gibi bir soru işareti varsa bu durumda kuşunuzu yakından incelemeniz gerekebilir.
Kuşlar gün içerisinde çoğunlukla kaşınırlar ve bunu tüylerini temizlemek için yaparlar. Bu nedenle kuşun kaşınması ve gagasıyla tüylerini temizlemesi son derece normaldir. Ancak bu hareketlerin sıklığı arttığında altta yatan bir sorun buna neden oluyor olabilir.
Muhabbet Kuşlarının Normal Kaşınma Davranışları
“Muhabbet kuşu neden kaşınır?” sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Kuşlar tüylerini korumak ve temiz tutmak için doğal olarak kaşınır ve tüylerini dökerler. Bu kuşlar için önemli bir davranıştır çünkü tüyleri hayatta kalmak için kritik öneme sahiptir. Tüylerin temizliği vahşi doğada onları uçuşa hazırlamaya yardımcı olur. Tüy dökülme döneminde temizlik bir kat daha önemli hâle gelmektedir. Tüy dökülmesi sırasında tüyleri kaşımak ve temizlemek aynı zamanda tüylerin yağlanmasını da sağlar. Bu şekilde artık işlevini yitirmiş tüyler vücuttan uzaklaştırılırken mevcut tüyler su geçirmez hâle gelir ve sağlıklı olur.
Kuşlarda normal kaşınma davranışlarından birisi de baş bölgesinin kaşınmasıdır. Baş kaşımanın tüy bakımıyla ilgili birden fazla işlevi mevcuttur. Muhabbet kuşlarında kaşınma, genellikle gagayla ve ayakla gerçekleşir. Kuşlar gagalarıyla başlarında tüyleri kaşıyamazlar. Bu bölgedeki tüylerin bakımı için, gagalarında toplanan yağ dokusunu ayaklarıyla sıyırırlar ve sonra kafalarını kaşırlar. Evcil kuş sahibiyseniz kuşunuzun bu hareketi özellikle baş bölgesinin kulağa yakın kısmına doğru sıkça yaptığını görebilirsiniz.
Muhabbet Kuşunuzun Aşırı Kaşınmasının Nedenleri
Çeşitli nedenlere bağlı olarak muhabbet kuşlarında aşırı kaşınma davranışı görülebilmektedir. Aşırı kaşınma probleminin giderilmesi için ilk olarak bu duruma yol açan nedenin teşhis edilmesi gerekir. Kuşlarda aşırı kaşınma problemine sebep olan yaygın durumlar aşağıdaki gibidir.
Parazitler: Akarlar, bitler ya da diğer parazitler kuşlarda aşırı kaşınmaya yol açabilecek nedenlerden biridir. Özellik kırmızı akar, kuşlarda yaygın olarak görülebilmektedir. Kuşlarda parazit diğer kuşlardan, yiyeceklerden ya da kirli kafeslerden bulaşabilmektedir. Kuşunuzda bit ya da diğer parazitler olduğunu düşünüyorsanız bu durumun tedavi edilmesi için veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekir. Dış parazitlerden kurtulmak için uygulanabilecek çeşitli yöntemler mevcuttur.
Kuru cilt: Muhabbet kuşları düşük nem, banyo yapmama veya yetersiz beslenme gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak kuru cilde sahip olabilir. Bu durum kuşlarda aşırı kaşınmaya neden olur. Kuru cilt aynı zamanda tüylerin kalitesini ve büyümesini olumsuz yönde etkiler.
Alerji: Muhabbet kuşları da çevrelerindeki toz, polen, küf ya da çeşitli kimyasallara karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Alerjik reaksiyon belirtileri arasında iltihap, hapşırma, kaşıntı ve solunum problemleri yer alır. Muhabbet kuşları meydana gelen tahrişi gidermek için de normalden daha fazla kaşınmaya başlayabilir.
Stres: Muhabbet kuşlarında kaşınmaya yol açan durumlardan birisi de aşırı strestir. Kuşların gündelik rutinlerinde, çevrelerinde ya da sosyal etkileşimlerinde meydana gelen değişiklik, onların stres yaşamasına neden olabilmektedir. Stres, kuşlarda aşırı kaşınmanın yanı sıra tüyleri yolma ya da kendini yaralama gibi problemlere neden olmaktadır.
Aşırı Kaşınmanın Tedavisi ve Önlenmesi
Kuşlarda aşırı kaşınmanın tedavisi kaşınmanın altında yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterir. Parazit nedenli kaşınma problemlerinde paraziti önlemek için kafesi temiz tutmak, anti parazit ilaçları kullanmak gerekir. Bunun için veteriner hekimlerin önerdiği etkili anti parazit ilaçlar bulunmaktadır.
Cilt kuruluğuna bağlı kaşınma problemlerinde ise daha farklı bir yaklaşım uygulanır. Cilt kuruluğunu önlemek için kuşunuzun banyo yapmasını sağlayabilirsiniz. Kuşunuzun kafesine bir banyo koyarak onun düzenli olarak banyo yapmasına ve aynı zamanda cildini nemlendirmesine imkân tanıyabilirsiniz.
Alerji problemine bağlı olarak gelişen kaşınma problemlerinde ise alerjiye neden olan alerjeni ortadan kaldırmak gerekmektedir. Kuşun kafesini, içerisinde bulunan oyuncakları temizlemek, kuşun tozsuz bir ortamda bulunmasını sağlamak gibi önlemler alerjinin hafiflemesini sağlayabilir. Ciddi durumlarda ise veteriner hekimler tarafından önerilmesi durumunda antihistaminik veya steroid içeren ilaçlar kullanılabilmektedir. Kuşların derisinde tahriş olan yerlerin tedavisi için çeşitli spreyler de reçete edilebilmektedir.
Son olarak, strese bağlı kaşınma durumlarında ise stres faktörlerini belirlemek önemlidir. Kuşunuzu onu korkutabilecek ya da rahatsız hissetmesine yol açabilecek yüksek ses gibi faktörlerden uzak tutmak ve ona zekâsını zorlayacak oyuncaklar almak yapılabilecek şeylerden sadece birkaçıdır. Kuşlar için oyuncak çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Düzenli bir şekilde sosyalleşme imkânı sunmak ve istikrarlı bir ortam sağlamak da kuşunuzun stresini ortadan kaldırma konusunda size ciddi oranda yardımcı olacaktır.
Muhabbet kuşları kaşıntıdan farklı sağlık sorunları da yaşayabilir. Yavru kuş hastalığı, papağan ateşi, hapşırma, kursak enfeksiyonları, kuş mide mayası ve kandiyazis yaygın görülen muhabbet kuşu hastalıklarına örnek olarak gösterilebilir. Muhabbet kuşlarında yaygın görülen hastalıklar ve tedavileri hakkında bilgi almak için "Evde Muhabbet Kuşu Hastalıkları ve Tedavileri" içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.