Muhabbet Kuşum Neden Benden Korkuyor?

Muhabbet Kuşum Neden Benden Korkuyor?

29.07.2023 Deniz Öz


Muhabbet kuşları minik ve ürkek canlılardır. Özellikle doğru şekilde sosyalleştirilmedikleri ya da kendilerini rahat hissetmedikleri durumlarda insanlardan korkmaları, insanlara karşı temkinli davranmalarıyla çok sık karşılaşılır. Eğer siz de “Muhabbet kuşum benden korkuyor,” diye üzülüyorsanız ya da aklınızda “Muhabbet kuşum neden benden korkuyor?” ve “Muhabbet kuşu aldım, onu kendime nasıl alıştırabilirim?” gibi sorular varsa bu soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

parmakta duran muhabbet kuşu

Güven ve İtimat İnşası

Muhabbet kuşları sosyal canlılardır. Ancak sahiplendiğiniz muhabbet kuşunun size güvenme ve alışma süreci biraz uzun sürebilir. Özellikle daha önce insanlarla doğru şekilde sosyalleşmemiş, ele alışmamış muhabbet kuşları sizinle etkileşime girme konusunda tereddütlü olabilir. Kimi durumlardaysa muhabbet kuşunun önceki sahibi ona kötü davranmış olabilir. Saldırgan davranışlar sergilemesi, tüylerini yolması ve genel olarak ele alınma korkusu yaşaması bu tip bir geçmişe işaret edebilir.

Muhabbet kuşunuz sizden korkuyorsa onu zorlamamalı ve size alışması için ona zaman tanımalısınız. Alışma sürecinin doğru şekilde gerçekleşmesi için ise son bölümde değineceğimiz adımları takip edebilirsiniz. Eğer muhabbet kuşunuza onun kendini mutlu ve rahat hissedeceği bir ortam yaratarak alışma sürecini kolaylaştırmak isterseniz muhabbet kuşlarının ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmış kuş kafeslerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Korku ve Stres Faktörleri

Kuşların ürkek canlılar olduğundan daha önce bahsetmiştik. Etraftaki çeşitli faktörler korku ve stres yaşamalarına neden olabilir. Hatta yeni yüzler görmeleri ve yeni bir ortama gelmeleri bile tek başına korkmalarına ve strese girmelerine yol açabilir. Çevredeki, onlara yırtıcı olarak görünebilecek ya da onları meraklarıyla rahatsız edebilecek diğer evcil hayvanlardan da korkmaları mümkündür. Yüksek sesler ve ani hareketlerse onları kolayca korkutabilir. 

ödül mamasını elde yiyen iki tane yeşil muhabbet kuşu

İyi Bir İletişim Kurma ve Sosyalleşme Yolları

Muhabbet kuşunuzun sizden korktuğunu fark ederseniz onu ilk başta sessiz bir odaya, insanların onları tedirgin etmeyeceği bir köşeye yerleştirebilirsiniz. Çevresini kendi hızıyla keşfetmesine izin verirken onu yavaş yavaş yeni sesler ve insanlarla tanıştırabilirsiniz. Bu sırada onu iletişime zorlamamalı, kendinin yaklaşmasına izin vermelisiniz. Kafesinin yanında oturarak ve onunla yumuşak, güven verici bir sesle konuşarak iletişim kurmaya başlayabilirsiniz. Bununla birlikte, onu korkutmaması şartıyla, kendi aktiviteleriniz sırasında sizi uzaktan gözlemlemesini de sağlayabilirsiniz. Sizinle iletişim kurduğunda ise onu ödül mamalarıyla ödüllendirebilirsiniz ya da kafese yavaşça yaklaşarak tellerin arasından ona atıştırmalık sunabilirsiniz. Muhabbet kuşunuzun severek tüketebileceği atıştırmalıklara buradan ulaşabilirsiniz.

Eğer evde onu tedirgin eden başka bir evcil hayvan varsa ve özellikle muhabbet kuşuna zarar verebileceğini düşünüyorsanız onları bir süreliğine ya da sürekli ayrı tutmayı düşünebilirsiniz. Bu durumda muhabbet kuşunuzun kafesini diğer evcil hayvanın ona ulaşarak zarar veremeyeceği genişlikte olmasına dikkat ederek seçebilir ve kafesi güvenli bir yere konumlandırabilirsiniz. Ayrıca kafesin içerisinde bol miktarda saklanma yeri ve tünek olması iyi olacaktır. Oyuncaklarsa ona kendini daha mutlu ve rahat hissetmesi için yardımcı olabilir.

Muhabbet kuşunuzun yanında ani hareketler yapmaktan kaçınmalısınız. Aksi takdirde korkarak kaçabilir. Muhabbet kuşunuzun korktuğunu fark ederseniz ona sakinleşmesi için zaman tanımalısınız. Ayrıca ona yine atıştırmalıklar verebilirsiniz. Oyuncaklar da kendini rahat hissetmesine yardımcı olabilir. Muhabbet kuşları için oyuncak seçeneklerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Muhabbet kuşunuzun sizin yanında kendini rahat hissetmeye başladığını düşündüğünüzde elinizi yavaş yavaş kafesin içerisine sokarak bekleyebilirsiniz. Bu sırada onu tutmaya çalışmamalı, elinize kendi istediği zaman ve şekilde konmasına izin vermelisiniz. Elinizin kafesin içindeki varlığına alıştığında ona avucunuzdan mama ya da atıştırmalık ikram edebilirsiniz. Muhabbet kuşunuzu korkutmamak için her zaman yavaş hareket etmeyi ve onunla sakin bir sesle konuşmayı ihmal etmemelisiniz.

kafesinde duran muhabbet kuşu

Kafasını okşamak için kibarca elinizi uzattığınızda sizden korkup kaçıyorsa onu yakalamaya çalışmamalısınız. Öncelikle parmaklarınızın ucunda ona bir ödül maması uzatabilirsiniz. Kuşunuz bu ödül mamasını aldığında başını ya da sırtını hafifçe okşamayı deneyebilirsiniz. Korkuyorsa henüz böyle bir etkileşime hazır olmayabilir. Size alıştıkça kendini sevdirecek, elinize ve omzunuza konmaya başlayacaktır. Sabırla denemeye devam etmelisiniz.

Daha önceki adımlarda belirttiğimiz gibi onlara ödül mamaları, lezzetli atıştırmalıklar vererek pozitif pekiştirmenin gücünden yararlanabilirsiniz. Ancak pozitif pekiştirmenin tutarlı bir şekilde ve istediğiniz davranışın hemen ardından kullanılması gerektiğini unutmamalısınız. Bu sayede muhabbet kuşunuz davranış ve ödül arasındaki bağlantıyı kurabilmesi mümkün olur. Bu yöntemin amacı, muhabbet kuşunuzun sizinle olumlu deneyimleri ilişkilendirmeye başlamasını sağlamaktır. Sizi bu şekilde görmeye başladığında sizinle ilgili korkuları ortadan kalkacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.