Muhabbet Kuşu Nasıl Ele Alıştırılır?
Diğer birçok durumda olduğu gibi muhabbet kuşunu ele alıştırmanın doğru ve yanlış yöntemleri bulunmaktadır. Üstelik muhabbet kuşları birbirinden benzersiz kişiliklere sahip olduğu için her kuşta farklı sürede alışma sağlanabilmektedir. Isıran muhabbet kuşu ele alıştırma için ideal bir aday olarak değerlendirilmese de doğru bir yaklaşımla tüm muhabbet kuşlarını ele alıştırmak mümkündür. Benzer bir şekilde birçok kişinin yabani muhabbet kuşu ele alıştırma konusunda oldukça başarılı sonuçlar alabildiği söylenebilir.
Muhabbet kuşları hem fiziksel hem de duygusal olarak kırılgan canlılardır. Ayrıca evcilleşmedikleri için onlarla temas edebilmek bir kedi ya da köpekle etkileşime geçmekten çok daha zor olabilir; yine de imkansız değildir. Nitekim muhabbet kuşunu ele alıştırmanın oldukça pratik yöntemleri bulunur. Bu noktada önemli olan bu yöntemlerin düzenli olarak uygulanmasıdır. Tüm eğitim süreçlerinde olduğu gibi istikrar elde edilen sonuçların başarı üzerinde oldukça önemli bir değişkendir. İçeriğimizde değineceğimiz pratik yöntemleri sıklıkla tekrar ederek siz de muhabbet kuşlarının ele alışmasını sağlayabilir, dostunuzla aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz.
Çıkma
Muhabbet kuşlarına çeşitli numaralar öğretmek tercihten ziyade önemli bir gerekliliktir. Yeni aktivitelerin içerisinde bulunmak mental sağlıkları için son derece önemlidir. Muhabbet kuşuna ilk olarak birkaç kolay hareket öğretebilirsiniz. Bunlardan ilki çıkma komutudur. Son derece kolay bir hareket olan çıkma komutunu öğretmen için parmağınızı tünek gibi tutup “çık” diyerek parmağınıza gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu hareket yardımıyla onu kafesinden kolayca çıkarabilir ya da kuşunuzu kafes olmadan evde bir yerden bir yere götürebilirsiniz. Çıkma komutu muhabbet kuşlarının en kolay öğrendiği hareketlerden birisidir. Hareketi her doğru yaptığında ona ödül vererek bu hareketini pekiştirmesini sağlayabilirsiniz. Muhabbet kuşu uzaktan ele alıştırma için ilk adım çıkma komutunun öğrenilmesidir.
Uzaktan Ele Alıştırma
Muhabbet kuşunu ele alıştırma yöntemleri kolaydan karmaşığa doğru gitmektedir. Bu nedenle muhabbet kuşunu ilk önce ele alıştırmanız sonra uzaktan gelmesine alıştırmanız gerekmektedir. Burada çıkma komutunda olduğu gibi kuşun hareket ile ilişkilendireceği bir kelime bulmanız ve bu kelimenin de çok uzun olmamasına dikkat etmeniz önemlidir. Uzaktan ele gelmesini alıştırmak için “gel” gibi tek kelimelik bir komut idealdir. O uzaktayken avucunuzun içerisine ödül maması sıkıştırmak ve ona “gel” diye seslenmek gerekir. İlk başta yakın mesafeden başlamak ve zamanla bu mesafeyi uzatmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Elinize her geldiğinde ödül maması vererek pekiştirme yaptığınızda muhabbet kuşunun zamanla daha uzak mesafelerden dahi elinize hızla ve kolayca geldiğine şahit olabilirsiniz. Muhabbet kuşları için kraker ve ödül çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Komutun tamamen benimsenmesi için yarım saat aralıklar ile günde 4 - 5 defa tekrar etmek yeterli olmaktadır. Her zaman olduğu gibi eğitim sırasında pozitif yaklaşım sergilenmesi şarttır.
Çift Muhabbet Kuşunu Alıştırma
Çift muhabbet kuşu ele alıştırma her ne kadar kulağa ilk başta zormuş gibi gelse de aslında düşünülenden çok daha basittir. Kuşların birbirlerine verecekleri destek sayesinde hareketlerin öğrenilmesi daha kolay olmaktadır. İkiliden daha sosyal ve dışadönük olan elinize adım attığında ikincisinin onu takip etmesi çok uzun sürmez. Ancak muhabbet kuşlarının ikisinin de çekingen bir yapıya sahip olması durumunda ise ele alışma davranışı biraz daha geç öğrenilebilmektedir. Bu noktada da önemli olan sürekliliktir. Alıştırmaları gün içerisinde 5 - 6 defa tekrar etmek ve yarım saat aralıklar ile denemek ele kolayca alışmalarını sağlar.
Doğru Tutuş
Muhabbet kuşunu ele alıştırma için onu doğru bir şekilde tutmayı öğrenmeniz gerekir. Kuşların uçabilmeyi sağlayan anatomik yapıları onları diğer hayvanlardan çok daha farklı kılmaktadır. Bu da onların daha kırılgan bir yapıya da sahip olmasına neden olur. Kuşunuzu tutarken mümkün olduğunca dikkatli ve nazik olmanız gerekir. Onu tuttuğunuzda bu tavra karşı koyabilir, bu durumda onu rahatsız edecek şekilde kavramamaya ve sıkmamaya kesinlikle dikkat etmeniz gerekir. Farkında olmadan onu tutarken güç sergilenmesi zarar görmesine, iç organlarının hasar almasına ya da daha kötü sonuçlara yol açabilir. Bu noktada kuşu kavramak yerine onu ele alıştırmak ve parmağınıza çıkmasını sağlamak daha etkili ve güvenli bir yöntem olarak ön plana çıkar.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.