Kuru Köpek Mama Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler
Köpek sağlığı birçok farklı seçimden etkilenebiliyor: Günlük olarak ihtiyaç duydukları oranda egzersiz yapıp yapmamaları, koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadıkları, yavruluk döneminde anne sütü veya benzer değerlere sahip süt tozları ile ideal oranda beslenip beslenmedikleri, genetik özellikleri ve elbette mama seçiminde doğru karar verilip verilmemesi köpeklerin sağlığı üzerinde önemli etkilere sahip. Köpek sağlığını etkileyen bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda, köpek sahipleri için en kontrol edilebilir olanlardan biri şüphesiz köpek beslenmesinin temelini oluşturan mamaların seçimi. Yavruluk döneminden itibaren kuru mamalar köpeğinizin beslenmesinin temelini oluşturuyor, dolayısıyla köpekler için uygun mamalar tercih edilirken birçok unsurun eş zamanlı göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu yazımızda köpek maması seçerken dikkat edilmesi gerekenler ve “Köpeklere kuru mama nasıl verilir?” sorusunun yanıtları hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Köpeğiniz İçin Doğru Kuru Mama Nasıl Seçilir?
Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu mineral, vitamin, sağlıklı yağlar ve değerli besinler ile buluşabilmesinde kritik bir aracı konumunda olan mamalar, birçok farklı içeriğe sahip şekilde üretiliyor. İçerikleri ve içeriklerinin oranları da değiştiğinden köpek maması alırken birçok farklı unsurun göz önünde bulundurulması önemli. Bu gerekliliğin temel nedeni ise köpeklerin ihtiyaçlarının gerek yaşları gerekse sağlık durumları özelinde değişiklik gösterebilmesi.
Köpeğinizin Yaşı ve Mama Seçimine Etkisi
Köpeğinizin yaşı, mama seçiminde dikkat edilmesi gereken nitelikleri değiştiren temel unsurlardandır. Yavru köpekler, gelişimlerinin hızla sürdüğü erken dönemde yetişkin köpeklere kıyasla daha fazla kaloriye ve daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar. Yavruluk dönemine özgü beslenmenin temel hedefi, gelişimin tam olarak desteklenmesidir. Yetişkinlik döneminde ise beslenmenin amacı sağlığın korunması ve kilo alımının engellenmesi olacaktır. Yaşlılık dönemi, köpeklerin enerjilerinin azaldığı, potansiyel olarak kilo alma eğilimlerinin arttığı ve antioksidan gereksinimlerinin fazlalaştığı süreçtir. Hâliyle kuru mama seçiminde yaşlılık dönemine özgü gereksinimlerin değerlendirilmesi gerekir.
Köpeğin Irkı ve Aktivite Seviyesi
Köpek maması seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında köpeğin ırkı ve aktivite seviyesi de bulunur. Küçük, orta ve büyük ırk köpekler farklı metabolizma hızlarına ve dolayısıyla farklı gelişimsel süreçlere sahiptir. Örneğin küçük ırk köpekler takriben 1 yaşında yetişkinlik evresine geçerken büyük ırk köpeklerin gelişimleri 24 ay civarında sürebilir. Küçük ırk köpek maması ve büyük ırk köpek maması içerikleri ve içeriklerin birbirine oranı optimal gelişim sürecini etkileyecektir. Aktivite seviyesi de mama tercihiyle ilişkili önemli unsurlardandır. Gün boyu aktif olan köpekler daha çok enerjiye ihtiyaç duyarken kısmen sedanter bir yaşam sürenlerin kalori ihtiyacı azalacaktır.
Özel Beslenme Gereksinimleri
Bazı ırklar alerjilere, bazı ırklar kilo almaya yatkın olabilir. Bazı köpekler genetik olarak çeşitli hastalıkların riskini taşırken bazıları sonradan edinilen sağlık sorunları nedeniyle özelleşmiş beslenmeye ihtiyaç duyabilir. Hassas bünyelere sahip olan köpekler için özel olarak formüle edilen köpek mamalarının tercih edilmesi, köpeklerin sağlıklarının desteklenmesi adına önem arz eder. Spesifik sağlık sorunları yaşayan ya da yaşaması muhtemel köpeklerin veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda gerçekleştirilen beslenme planlarına uymaları gerekir.
Köpekler için mama seçimi sırasında köpeklerin lezzet beklentilerinin de dikkate alınması gerekir. Köpekler sevmedikleri mamaları ideal oranda tüketemeyebilir ve bu durum köpeklerde beslenme yetersizliğine, beslenme yetersizliği ise sağlığa zarar verebilen çeşitli sonuçlara neden olabilir. Köpeklerin değişen yaşam evrelerine, ırklarına, aktivite seviyelerine ve özel beslenme gereksinimlerine göre formüle edilen kuru mama çeşitlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Kuru Mama Verirken Dikkat Edilmesi Gereken Besleme Pratikleri
Köpekler için doğru mama seçimi kadar seçilen mamaların nasıl verilmesi gerektiğine de dikkat etmelisiniz. Köpeğinizin ihtiyaçları doğrultusunda tercih ettiğiniz kuru mama çeşitlerini köpeklere sunarken;
- Yaşam evresi doğrultusunda önerilen öğün sayılarına uyum sağlayabilirsiniz. Yavru köpekler sütten kesilme evresinde günde 4 öğün, 4. aya kadar günde 3 öğün ve 4 – 10 ay arası günde 2 öğün beslenmelidir. Yetişkinlik döneminde de günde iki öğün beslenmenin sürdürülmesi tavsiye edilir. 12 saatten fazla aç kaldıklarında, köpeklerin midelerindeki asit oranı belirgin ölçüde yükselebilir. Bu durumda mide sorunlarının oluşma riski artış gösterebilir.
- Mamaların son kullanma tarihinin geçmemiş olduğundan emin olunmalıdır. Aynı zamanda köpek mamalarının doğru koşullarda saklanması gerekir. Köpekler, aroması giden mamaları yemekten kaçınabilir ve hava alan mamalar, besin değerlerini kaybedebilir.
- Köpeklerde mama değişimi farklı görüşlerin mevcut olduğu bir konudur. Bazı uzmanlar 2 – 6 aylık süreçte kuru mama değişimi yapılmasını önerirken bazı uzmanlar kuru mama kullanımında stabiliteyi savunabilir. Bu noktada her köpeğin, veteriner hekimleri tarafından değerlendirilmesi ve onların önerileri doğrultusunda beslenmesi en doğrusu olacaktır. Mama değişimi yapılması gerektiğinde yeni mamaya kademeli geçiş gerçekleştirilmelidir. “Köpeklerde Mama Değişimi Zararlı Mı & Tüy Döker mi?” adlı içeriğimizde köpeklerde kuru mama değişimi ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.
- Köpeklerin beslenmesinde mama miktarı, mamaların sağlayacağı faydaları etkileyen bir diğer unsurdur. Köpeklerin önerilen gramajlardan fazla mama tüketmesi obeziteyi, obezite eklem sorunları başta olmak üzere kronik rahatsızlıkların oluşumunu tetikleyebilir. Köpekler için gerekli mama miktarı belirlenirken veteriner hekimlerin değerlendirilmesine başvurulması tavsiye edilmektedir.
Kuru Mama İle İlgili Yaygın Yanılgılar ve Doğrular
Birçok köpeğin beslenmesinin temeli kuru mamalardır. Kuru mamalar, köpeğinizin ihtiyaçları doğrultusunda formüle edilmiş besinler olarak zaman zaman çeşitli soru işaretlerinin de odağına dönüşebilmektedir. Nitekim kuru köpek maması ile ilgili birçok mit bulunduğu ve bu mitlerin beslenme tercihlerini şekillendirebildiği bilinmektedir.
Öncelikle tüm köpek mamaları eşit ya da diğer bir ifadeyle aynı faydayı sağlayacak şekilde formüle edilmemiş olabilir. En kaliteli içeriklerle üretilseler dahi üretim süreçlerindeki farklılıklar köpek mamalarının kalitesini etkileyebilir. Güvenilen markalara yönelmek güvenli bir seçim olarak değerlendirilebilir. Uygun fiyatlı tüm köpek mamaları faydasızdır ya da zararlıdır gibi görüşler de mutlak doğruluk taşımaz. Premium köpek maması üreticilerinin seçtiği kaliteli ham maddeler ve mamaların besin değerinin korunmasına yardımcı olan oturmuş üretim aşamaları bulunsa da uygun fiyatlı köpek mamaları da tüm besin değerlerine sahip olabilir. Köpek mamalarının içeriklerinin incelenmesi, firmalar hakkında araştırılma yapılması ve mamaların güvenilir satıcılardan alınması gibi yöntemlerle en doğru karar verilebilir.
Diğer bir mit, köpeklerin çiğ beslenmesinin kuru mamalarla beslenmeye oranla daha doğru olduğudur. Bazı köpek sahipleri çiğ beslenmeyi tercih edebilmekle birlikte çiğ beslenme rutininin kendine has zorlukları olduğu ifade edilebilir. Köpeklerin tüm besin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayabilecek özellikte çiğ beslenme düzeni oturtulması oldukça zordur ve çiğ beslenmede bakteri riski mevcuttur.
Köpek mamalarındaki hayvansal yan ürünlerin zararlı olduğu da yaygın bir yanılgı olarak kabul edilmektedir. İnsanlar tarafından tüketilmeyen kısımlar köpekler için faydalı olabilir. Elbette mamalarda kullanılan yan ürünlerin kalitesi değişebilmektedir. Bu nedenle kaliteli köpek maması çeşitleri arasından seçim yapılması en güvenli tercih olarak yorumlanır.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.