Küçük Irk Köpekler Günde Kaç Öğün Mama Yemelidir?

Küçük Irk Köpekler Günde Kaç Öğün Mama Yemelidir?

21.07.2023 Deniz Öz


Köpek sahipleri tarafından merak edilen konulardan biri de köpeklerinin günde kaç öğün beslenmesi gerektiğidir. Köpeklerin günde kaç öğün beslenmelerinin doğru olduğu hakkında bazı genel söylemlerde bulunulabilse de asıl olan köpeklerin bireysel ihtiyaçlarının doğru belirlenmesidir. Köpeklerin hem yemeleri önerilen mamaların içeriği hem de beslenme sıklıkları yaşlarına, ırklarına, genel sağlık durumlarına ve aktivite düzeylerine göre değişiklik gösterir. Ek olarak ailelerinin yaşam tarzı ve evde bulundukları süre de beslenme rutinleri üzerinde etkiye sahiptir. Bu yazımızda küçük ırk köpeklerin günde kaç öğün beslenmeleri gerektiği hakkında uzman görüşlerini ve aynı zamanda köpeklerin beslenmelerinin doğru planlanmasının önemi hakkında bilgi paylaşacağız.

verandada duran kıvırcık tüylü yavru köpek

Küçük Irk Köpeklerin Beslenmesi Neden Farklı?

Küçük ırk köpeklerin beslenme gereksinimleri orta ve büyük ırklara kıyasla farklıdır. Bu farklılığın temel nedeni küçük ırk köpeklerin metabolizmalarının son derece hızlı olmasıdır. Metabolizmaları çok hızlı çalıştığı için yüksek enerjili köpek mamaları ile beslenmeleri ve yaşam evreleri doğrultusunda öğün sayılarının revize edilmesi gerekir.

Küçük ırk köpeklerde hipoglisemi riski diğer ırklara kıyasla belirgin ölçüde yüksek olduğundan uzun süre açlık onlar için uygun değildir. Üstelik vücutlarında çok fazla yağ bulunmaması, kan şekeri düşüklüğünün ciddi sonuçları beraberinde getirmesine neden olabilir. Dolayısıyla açlık sürelerinin maksimum 12 saat ile kısıtlı tutulması önemlidir. 12 saati aşan açlık süresi, mide asitlerinin artmasına yol açabilir ve aynı zamanda mide rahatsızlıklarının oluşumunu tetikleyebilir.

elde tutulan yavru köpek

Küçük Irk Köpeklerin Öğün Sayıları Neye Göre Belirlenir?

Az önce de belirttiğimiz gibi, küçük ırk köpeklerin metabolizmaları orta ve büyük ırklara kıyasla daha hızlı çalıştığından günlük beslenme düzenlerindeki öğünlerin de daha sık olması tavsiye edilir. Önerilen öğün sayısı küçük ırk köpeklerde de belli başlı unsurlara göre değişiklik gösterir. Öğün sayısı değişikliğini gerektiren faktörler arasında uzmanların hemfikir kaldığı unsurlardan biri, köpeklerin yaşam evresidir

Küçük ırk yavru köpek besleyenlerin, yaşamlarının ilk 3 ayında dostlarını 4 - 6 öğün beslemeleri önerilir. Bu besleme sıklığı orta ve büyük ırk yavru köpekler söz konusu olduğunda 3 - 4 kereye inecektir. Küçük ırk bir yavru köpek 3 ile 6 aylık döneme geldiğinde ise öğün sayısı 3 - 4 kere olarak güncellenebilir. Bu noktada yavru köpeklerin günlük almaları gereken kalori miktarlarına uygun beslendiklerinden emin olunmalıdır. Bununla birlikte sık yemek yemelerinin gerekmesi, idealden çok kalori alabilecekleri anlamına gelmez. Dolayısıyla hem tükettikleri köpek mamalarının ambalajlarında yazan önerilerin hem de veteriner hekimlerin tavsiyelerinin dikkate alınması gerekir.

Küçük ırk köpekler 12 aylık olduklarında artık yetişkin köpekler sınıflandırmasına dâhil olurlar. Yetişkinlik tüm ırklarda olduğu gibi küçük ırklarda da daha az kaloriye ihtiyaç duyulan bir dönemdir. Gelişimin çok hızlı olduğu yavruluk dönemi sona erdiğinden, küçük ırk köpeklerin ırklarına özel ihtiyaçlarını karşılayan yetişkin köpek mamaları ile beslenmeleri gerekir. Yetişkinlik evresinde öğün sayıları günde 2 - 3 şeklinde revize edilebilir. Veteriner hekimlerin görüşlerine uyum sağlanması her zamanki gibi önemlidir, yetişkinlik döneminde küçük ırk köpeklerde fazla kilo sorunu gündeme gelebilir.

dili dışarıda oturan yavru golden

Kaliteli Köpek Maması ile Daha Sağlıklılar

Küçük ırk köpeklerin sağlıklı gelişimlerinin sürdürülebilmesi için kaliteli içeriklerle formüle edilen küçük ırk köpek maması çeşitleri ile beslenmeleri olmazsa olmazlardandır. Köpeğe mama seçilirken, mamaların içeriklerinin ve içeriklerinin oranlarının değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Dünyanın en çok tercih edilen mama üreticilerinden olan Hill's, küçük ırk köpeklerin de farklı gelişim dönemlerine özgü ihtiyaçlarına yanıt verir. Sindirim sistemlerine faydalı, optimal gelişimlerini destekleyen, leziz içerikleri ile iştahsızlığı önleyen Hill's markalı küçük ırk köpek mamalarını incelemek için buraya tıklayabilir, Petlebi.com'un %100 orijinal ürün garantisinden yararlanarak dostunuzun ihtiyaçlarını güvenle karşılayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.