Köpekle Seyahat, Köpekle Uzun Araba Yolculuğu Nasıl Yapılır?

Köpekle Seyahat, Köpekle Uzun Araba Yolculuğu Nasıl Yapılır?

06.03.2022 Aysegül Tunçay


Köpek sahiplerinin en çok merak ettiği konularda birisi de köpekle nasıl yolculuk yapılacağıdır. Özellikle uzun yolculuk yapmayı düşünen köpek sahipleri ulaşım yöntemleri konusunda ikilemde kalıyor. Köpeklerle seyahat etmek için çeşitli ulaşım yöntemleri olsa da seyahatin konforunun sağlanabilmesi de çok önemli. Eğlenceli ve sağlıklı bir yolculuk için köpekle seyahat etmeye karar vermeden önce bilinmesi gereken bazı şeyler bulunuyor. Bu yazımızda köpeklerle yolculuk yaparken dostlarımızın konforunu sağlamanıza yardımcı olacak önerileri bulabilirsiniz.

bavul içerisinde duran yavru köpeğin başında duran büyük köpek

Yolculuk İçin Hangi Yöntem Tercih Edilmeli?

Köpeklerle seyahat ederken tercih edilen farklı ulaşım yöntemleri bulunuyor. Uçak, otobüs ve şahsi araç ile seyahat ise en yaygın tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor.

Köpeklerin yolculuk esnasında yüksek konfora sahip olması için şahsi araç ile seyahat edilmesi kesinlikle önerilir. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Köpeklerle uçak seyahati yapmak da oldukça yaygındır. Köpeğin ırkına, boyutlarına ve uçakta yolculuk yapacak evcil hayvan sayısına göre yolcu ya da bagaj kısmında seyahat mümkündür. Köpekle uçak yolculuğu için daha detaylı bilgiyi "Uçaklı Seyahatlerde Köpek ve Kedilerin Taşınması" başlıklı blog yazımızdan alabilirsiniz. Köpeklerle seyahat için tercih edilebilecek bir diğer ulaşım türü de otobüs ile seyahat. Geçmiş dönemlerde köpeklerin otobüs ile seyahati sadece bagaj kısmında mümkün olsa da yenilenen yönetmeliklerle bu durum değişti. Ülkemizde artık aşı karnesi bulunan köpekler kilitli kafesin içerisinde sahiplerinin kucağında yolculuk yapabiliyor. Bu değişiklikten önce evcil hayvanlar sadece bagaj bölümünde taşınabiliyordu. Ulaştırma Bakanlığı Kara Yolu Taşıma Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler sonrasında tehlike arz eden türler hariç olmak üzere aşı karneli köpeklerin kilitli kafeste durması şartıyla yolcuların kucağında taşınmasına izin verildi. Bu sayede artık köpek sahipleri en yakın dostlarından ayrı kalmadan otobüsle de seyahat edebiliyor.

arabanın arka koltuğunda taşıma çantasında oturan köpek

Yolculuk Süresince Alınması Gereken Sağlık ve Güvenlik Önlemleri

Uzun bir yolculuğa çıkmayı planlıyorsanız bununla ilgili veteriner hekime danışmanız gerekir. Köpeğinizin uzun yolculuklardan olumsuz etkilenmemesi için sağlık kontrolünün yapılması önemlidir. Şahsi araç, otobüs ya da uçak yolculuğu fark etmeksizin uzun seyahatler köpeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bununla beraber köpeğinizin aşılarının tam olması da gerekmektedir. Bu nedenle yolculuğa çıkmadan önce tüm aşılarının eksiksiz olduğunu ve aşı bilgilerinin de yanınızda olduğundan emin olmanız gerekir. Yurt dışı seyahatlerinde varış noktasının evcil hayvan kabulü ile ilgili prosedürleri öğrenmek ve köpeğinizin ülkeye kabul edilme şartlarını yerine getirdiğini belirten belgeleri hazırlamak gerekir. Eğer varış noktasında karantina uygulaması varsa uygulamanın detaylarını öğrenerek hazırlık yapılması önemlidir.

Köpeğiniz sizinle birlikte seyahat edecekse düzenli olarak yediği mamadan yanınıza almanız ve bunu kolay ulaşılabilir bir yere koymanız gerekir. Bununla beraber önlem olarak yanınızda yeteri miktarda su bulundurmalısınız. Seyahat ederken kullanabileceğiniz mama ve su kaplarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Ayrıca varsa köpeğinizin ilaçları da yine kolay erişebileceğiniz bir yerde olmalıdır. 

Kara yolu ile yapılan yolculuklarda acil durumlara karşı hazırlıklı olmak için içerisinden geçeceğiniz şehirlerdeki 24 saat açık veteriner ya da hayvan hastanesi bilgilerini yanınızda bulundurabilirsiniz. Bu sayede acil bir durum meydana geldiğinde vakit kaybetmeden köpeğiniz ile ilgili yardım alabilirsiniz. Köpekle uzun yolculuk yaparken ne kadar hazırlıklı olursanız sizin ve köpeğiniz için o kadar iyi olur.

uçakta taşıma çantasında oturan köpek

Köpeklerle Uçak ya da Otobüs Yolculuğu

Yolculuklarda taşıma kafesleri köpeğinizi güvende tutmanın en iyi yoludur. Uçak ya da otobüs yolculuklarında köpeğinizin kafeste bulunması şarttır. Üstelik kafes kalacağınız otelde ya da evde köpeğinizin güvenli bir alana sahip olmasına yardımcı olur. Yavru köpek yolculuk yaparken hemen hemen her kafes ona uygundur. Ancak büyük köpeklerde durum biraz değişir. Bu nedenle kafes alırken oldukça seçici olmanız gerekir. Kafes öncelikli olarak köpeğinizin içindeyken rahatça ayakta durabileceği, dönebileceği ve yatabileceği büyüklükte olmalıdır. Köpeğinizle yolcu kabininde seyahat edeceğiniz zaman seyahat edeceğiniz firmanın kafes standartları ile ilgili şartlarına uygun bir seçim yapmanız şarttır. Bu nedenle hem köpeğinizin konforunu hem de seyahat şartlarını sağlayacak bir kafes terch etmeniz gerekir. Köpekler için tasarlanan taşıma kafeslerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz

Kilitlerinin sağlam olduğundan ve köpeğinizin bunları açamayacağından emin olmanız gerekir. Kafesin zeminine koyacağınız emici pedler sayesinde yolculuk esnasında yaşanacak kazaların önüne geçebilirsiniz. Kafesin yeterli bir şekilde hava alabilmesi için her duvarında da açıklıkların olması gerekir. Aksi takdirde kafes içerisinde hava sirkülasyonu meydana gelmez. Uçak yolculuklarında kafesin üzerine adınızın, adresinizin ve telefon numaranızın olduğu canlı hayvan etiketi yapıştırmanız kayıp durumunda size ulaşılmasını kolaylaştırır. Son olarak kafesin içerisine köpeğinizin sevdiği oyuncaklardan birkaç tane koymanız onun daha az stresli yolculuk yapmasını sağlar.

Köpeğinizle yapacağınız yolculuğun süresine ve köpeğin seyahati nerede gerçekleştireceğine göre farklı önlemler alabilirsiniz. Uzun süreli bir yolculuk olacaksa uçak ya da otobüste köpeğin kafesten çıkma şansı olmayacağı için veteriner hekim önerisi ile uyumasına yardımcı olacak sakinleştiriciler verebilirsiniz.

arabanın bagajında oturan köpek

Köpeklerle Şahsi Araçla Yolculuk

“Köpekle yolculuk nasıl yapılır?” sorusu uçak ya da otobüs yolculuğu kadar araç yolculuklarında da önemlidir. Köpekle araç yolculukları genelde daha kolay olmaktadır. Ancak bazı köpekler ne şekilde olursa olsun uzun yolculukları sevmez. Bu nedenle önceden hazırlık yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Araçla yolculuğa çıkmadan önce onun araca alışmasını sağlayabilirsiniz. Yanınızda oturarak kısa mesafelere birlikte giderek araç içerisinde rahat etmesini sağlamak uzun yolculukların daha kolay olmasını sağlar. Araç tutmasının önüne geçmek için yola çıkmadan önce köpeğinizin bir şey yemediğinden emin olun. Araç yolculuklarında pencereyi açarak içeriyi düzenli olarak havalandırmanız köpeğinizin konforu açısından önemlidir. Eğer köpeğiniz araç içerisinde kafesteyse kafesinin de yeteri kadar havalandığından emin olmalısınız. Araç yolculuklarında en sık yapılan yanlışlardan birisi köpeğin başını pencereden çıkarmasına izin vermektir. Bu şekilde yapılan yolculuklarda köpeğinizin gözünün ciddi şekilde yaralanma riski bulunmaktadır.

“Köpek uzun yola gider mi?” sorusunun cevabı aslında köpeğin seyahat şartları ile alakalıdır. Araç yolculuklarında düzenli molalar vererek onun ayaklarını rahatlatmasını ve tuvalete gitmesini sağlayabilirsiniz. Arkası kasalı ya da açık araçlarda köpeğinizi kasaya bindirmek ciddi tehlikeye neden olur. Bu nedenle köpek ile yaptığınız yolculuklarda onun araç içerisinde olmasını sağlamanız gerekir. Aksi takdirde ciddi yaralanmalar meydana gelebilmektedir. Bununu dışında yolculuk esnasında köpeğinizi asla araçta tek başına bırakmamalısınız. Özellikle yaz aylarındaki sıcak hava araç içindeki köpekler için ölümcül etkilere neden olabilmektedir. Kısa süreliğine bile inecek olsanız köpeğiniz ile birlikte inmelisiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.