Köpeklerin Yüzü Neden Şişer? Köpeklerde Yüz Şişmesi Nedenleri
Köpeklerde yüz şişmesi birçok farklı nedenle ilişkilendirilebilir. Genellikle farklı bir sorunun neticesinde ortaya çıkan bir semptom olduğu da bilinmektedir. Köpeklerde yüz şişmesi ciddi bir sorunun göstergesi olabileceği için nedenlerinin doğru tespit edilebilmesi tedavi seçeneklerinin değerlendirilebilmesi adına önemlidir. Bu yazımızda “köpeğin yüzü neden şişer?” sorusunun yanıtları ile birlikte önerilen tedavi seçenekleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Köpeklerin Yüzü Neden Şişer?
Köpeklerde yüz şişmesi sonucu şişlik boğaza doğru ilerlediği takdirde hayati tehlike oluşturabilecek şikayetlerle karşılaşılabilir. Kimi zaman basit bir sorunun da yol açabileceği yüz şişmesi nedenlerinin doğru analiz edilmesi için veteriner hekimlere danışılması oldukça önemlidir. Köpeğin yüzü neden şişer? sorusunun yanıtları şu şekilde sıralanabilir:
Alerjiler
“Köpeğin yüzü şişti” söyleminin en yaygın nedenlerinin başında alerjiler gelir. Köpekler de insanlar gibi kimyasal maddelere, yiyeceklere, bitkilere, böcek ısırmalarına, ilaçlara ve hatta aşılara karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler. Nadir de olsa bazı alerjiler boğaz şişmesine neden olarak köpeklerin soluk borusunun daralıp tıkanmasına yol açabilir. Bu nedenle köpeklerde yüz şişmesi haricinde nefes almada zorluk, diş etlerinde soluklaşma veya morarma ve bayılma gibi semptomlar görüldüğünde acilen veteriner hekimlerin ziyaret edilmesi gerekir. Köpeklerde yüz şişmesi nedeni alerjiler olduğu takdirde tedavi alerjen doğrultusunda planlanabilir. Bu kapsamda köpeklere antihistamin ve steroid yazılması mümkündür. Aynı şekilde beslenme programlarının değiştirilmesi de gerekebilir. En doğru teşhis için farklı tetkik yöntemlerine başvurulabilir.
Abseler
Köpekler başka bir hayvan tarafından ısırıldıklarında ya da herhangi bir nedenle yaralandıklarında baş ve boyun bölgelerinde, genellikle ateşle birlikte ani bir şekilde ortaya çıkan abseler yüz bölgesinde şişlik oluşumuna neden olabilir. Abseler köpeklerin yüz ve boyun bölgesinde orantısız bir görüntü oluşmasına yol açar. Köpeklerde yüz şişmesi abseler nedeniyle oluşuyorsa bu durum köpekler için oldukça ağrılı olabilir. Yemek yemelerini ve hatta su içmelerini engelleyebilen abselerin hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Bu kapsamda abselerin cerrahi drenajına başvurulabilir ve akabinde köpeklerin anti enflamatuvar ve antibiyotik içerikli ilaç kullanmaları gerekli olabilir.
Diş ve Diş Eti Problemleri
Köpeğin yüzü neden şişer? sorusu diş problemleri neticesinde de ortaya çıkabilir. Enfekte olan veya kırılmış dişler ya da tedavisi yapılmayan diş eti hastalıkları köpeklerde yüz şişmesine, ateşe, depresyona, iştahsızlığa ve ciddi bir ağrıya neden olabilir. Diş problemleri sonucunda oluşan abselerin tedavisine mümkün olduğunca erken dönemde başvurulmalıdır. Diş abselerin tedavisi kapsamında abseye yol açan dişin çekilmesi ya da diş eti hastalığının tedavisi gerekebilir.
Tümörler
Ağız ve boğaz bölgesinde oluşan tümörler, köpeklerde yüz şişmesi ile sonuçlanabilir. Ek olarak yeme problemlerine, kanamaya ve aşırı koku oluşumuna yol açabilir. Köpeklerde tümörlerin farklı bölgelerde oluşabileceği de bilinmektedir. Örneğin göz yuvasına yerleşen bir tümör gözlerin şişmesine yol açabilirken bazı tümörlerin yeterince büyümeden fark edilmesi zor olabilir. Tümörler iyi huylu veya kötü huylu olabileceği için belirtilere karşı tedbirli olmak gerekir. Köpeklerde yüz şişmesi nedeni tümörler ise tümörlerin cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir ya da radyoterapi gibi farklı tedavi seçeneklerine başvurulabilir. Veteriner hekimler köpeklerin genel sağlık kontrollerini gerçekleştirerek tedavi seçeneklerini belirlerler.
Köpeklerde Yüz Şişmesi ve Kraniyomandibular Osteopati
Kraniyomandibular osteopati köpeklerin kafatası ve özellikle çene bölgesindeki kemiklerin fazlaca kalınlaşması ve köpeklerde yüz şişmesi ile karakterize genetik bir hastalıktır. Çoğunlukla 3-10 aylık köpeklerde görülür. Danua, Doberman Pinscher, Boxer ve bazı Terrier cinslerinde görülme sıklığı daha fazla olan bu genetik hastalığın kesin bir tedavisi ne yazık ki bulunmamaktadır. Bu hastalığa sahip olan köpeklerin tedavileri kapsamında köpeklerin yaşam kalitesini artırmak ve ağrı sorunlarını kontrol altına almak amaçlanır. Kimi durumda cerrahi operasyon planlaması yapılabilir. Tedavi süreçleri köpek özelinde veteriner hekimlerin kararları doğrultusunda planlanır.
Köpeklerde Yüz Şişmesi Engellenebilir mi?
Köpeklerde yüz şişmesi nedenlerinden bazıları engellenebilir nitelik taşırken bazılarını engellemek mümkün değildir. Genel anlamda bazı tedbirler alınarak bu risk minimize edilebilir:
Köpeklerde abse oluşumunun engellenmesi adına erken dönemde sosyalleştirilmeleri olası kavgalara karışmalarının önlenmesi için önemli bir gerekliliktir. Aynı şekilde ağız ve diş bakımlarının aksatılmaması de diş ve diş eti problemlerine bağlı oluşabilen abselerin ve yüz şişkinliklerinin önlenmesi adına kritik derecede elzemdir. Köpek ağız ve diş sağlığının iyileştirilmesi için kullanılması önerilen ürünlere buradan ulaşabilirsiniz.
Köpeklerde alerji nedeniyle yüz şişmesi görülüyorsa köpeklerin alerjik reaksiyon gösterdiği unsurların teşhis edilmesi gerekir. Kimi zaman alerjenlere mümkün olduğunca maruz kalınmaması kimi zaman ise beslenme rutinlerinin değiştirilmesi ile yüz şişmesi engellenebilir. Köpeklerde gıda alerjileri yaygın bir şekilde görülebilir. Yaşanan sorunların nedenleri tercih edilen kuru mamalar ise, veteriner hekimlerin önerileri ile mama değişimi gerekli olabilir. Farklı gelişim evrelerindeki köpekler için özel olarak formüle edilen köpek mamalarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Köpeklerin genel sağlıklarının korunması ve sürdürülebilmesi için en önemli gerekliliklerin başında ise veteriner hekim kontrolleri gelir. Rutin muayenelerin aksatılmayarak olası problemlerin önüne geçilmesi ve erken teşhis ile tedavi süreçlerinin başlatılması mümkün olabilir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.