Köpeklerin Tüy Dökmesi Nasıl Engellenir?
İster dünyaya gözlerini yeni açmış bir yavru ister artık olgunluğuna erişmiş bir dost olsun, bir ya da daha çok köpekle yaşamak dünyanın en büyük ayrıcalıklarından biridir. Köpeklerin ufak bir bakışları ya da yaptıkları tatlı bir jest bile tek başına insanın içini ısıtmaya yeter. Yine de her güzel deneyimde olduğu gibi köpeklerle yaşamanın da kendine has zorlukları olduğu bilinir. Zaman zaman köpek sahiplerini zorlayan durumlardan biri de köpeklerde tüy dökülmesidir. Özellikle evdeki köpekler fazla miktarda tüy dökerken, köpeklere alerjisi olan kişilerin kaliteli bir hayat yaşaması çok zor olabilir. Eğer siz de böyle bir problemle karşı karşıyaysanız, hazırladığımız yazımızın devamında köpeklerde tüy dökülmesi nedenlerini bulabilir ve “Köpeklerin tüy dökmesi nasıl engellenir?” sorusuna verilebilecek cevaplara ulaşabilirsiniz.
Köpeklerde Tüy Dökümü ve Doğal Döngüsü
Köpeklerde tüy dökme, tamamen normal bir durumdur ve doğal bir döngünün parçası olarak gerçekleşir. Tüylerin belirli bir ömürleri vardır. Ömürlerini tamamlayan ya da herhangi bir sebeple zarar gören tüylerin, köpeklerin kürklerinden uzaklaştırılması gerekir. Bu yüzden tüy dökülmesinin tamamen durdurulması gibi bir durumdan söz etmek mümkün değildir. Ancak bazı köpek ırkları diğerlerine göre daha az tüy dökerler. Bunların arasında Kaniş, Bichon Frise, Maltese, Portekiz Su Köpeği, Schnauzer, Afgan Tazısı ve Çin Creste Köpeği sıralanabilir. Elbette tüy dökümüyle ilgili birçok faktörün olduğu, bu durumun yalnızca ırka bağlanamayacağı unutulmamalıdır.
Köpeklerde tüy dökümünün artışı, genellikle mevsimlerin geçişini takip eder. Bu açıdan ilkbahar ve sonbahar, köpeklerin tüy dökülmesinde etkili olan mevsimler olarak gösterilebilir. Yaz ve kış aylarına geçişin yaşandığı, havaların ısındığı ya da soğuduğu aylarda köpeklerin kürkleri de yeni hava şartlarına hazırlanır. Eski tüyler dökülür, yerlerini mevsime bağlı olarak daha ince ya da kalın tüyler alır. Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak için “Köpeklerde Mevsimsel Tüy Dökülmesi” adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Köpeklerde Aşırı Tüy Dökümünün Nedenleri
Köpeklerde aşırı tüy dökümü, doğal döngünün bir parçası değildir. Özellikle bir anda tüy dökümünde kritik bir artış yaşanması, köpekte bulunan bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Köpeklerde aşırı tüy dökülmesinin nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Dış parazitlere maruz kalma (Pire, kene, akar, bit vb.)
- Mantar enfeksiyonları
- Bakteriyel enfeksiyonlar
- Böbrek ya da karaciğer sorunları
- Tiroit ya da adrenal sorunlar
- Bağışıklık hastalığı
- Alerjiler
- Cildi tahriş eden maddelere maruziyet
- Güneş yanığı
- Gebelik
- İlaçlardan kaynaklanan yan etkiler
- Anksiyete veya stres
- Kanser
Tüy dökümünün en yaygın nedenleri arasında pire ve kene gibi dış parazitlere maruz kalma bulunur. Pire ve kene ısırıkları köpeklerde alerjiye ve kaşınma davranışının tetiklenmesine, buna bağlı olarak tüy dökümünde artışa ve ciltte tahrişe yol açabilir. Pire ve kenelerin insanların üzerinde evlere taşınabilmesi mümkün olmakla birlikte, özellikle dışarıda vakit geçiren köpekler için gerekli önlemlerin mutlaka alınması gerekir. Köpeğinizin pire ve kenelere karşı korunmasına yardımcı olacak ürünlere buradan ulaşabilirsiniz.
Yukarıdaki listede görüldüğü üzere köpeklerde tüy dökülmesinin nedenleri arasında ciddi sağlık problemleri de yer almaktadır. Bu yüzden köpeğinizde şüpheli bir tüy dökülmesi fark ettiğiniz zaman ilk olarak veteriner hekiminiz ile bu konuyu görüşmeyi ihmal etmemeli ve veteriner hekimlerce verilen tavsiyelere göre davranmaya özen göstermelisiniz.
Tüy Dökümünü Azaltmak İçin Bakım Önerileri
Doğru bir bakım rutininin uygulanması, tüy sağlığını koruma ve tüy dökümüyle mücadele etme noktasında önemlidir. Bu sayede köpeklerde tüy dökümünü kontrol altında tutmak mümkün hâle gelebilir.
Köpeğinizin, evinizin içerisine tüy dökmesini istemiyorsanız onu düzenli olarak yıkamalısınız. Köpeğinizi yıkarken onlar için özel olarak üretilmiş köpek şampuanlarını kullanmayı unutmayın. Bu şampuanlar hem köpek vücudunun pH’ı ile uyumludur hem de köpekler için zararlı olabilecek ya da rahatsızlık verebilecek herhangi bir kimyasal içermez. Köpek şampuanlarını buradan inceleyebilirsiniz. Köpeğinizi aşırı yıkamaktan da kaçınmalısınız. Köpeğinizin idealden fazla yıkanması, vücudundaki yağ dengesini bozacak ve kuruluğa neden olacaktır. Kuruluk da tüy dökülmesini tetikleyebilir. Özel bir durum bulunmaması hâlinde köpeklerin haftada bir ya da iki kez yıkanması yeterlidir.
Köpeklerin vücudundaki ölü tüyleri uzaklaştırmanın bir diğer yöntemiyse tüylerini taramaktır. Düzenli olarak tarama, köpeklerin tüy sağlığını desteklemeyi sağlayacak ve tüyleri parlak tutmaya da yardımcı olacaktır. Köpeklerin tüylerini tararken onlara özel olarak tasarlanmış köpek taraklarını kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Bu taraklar, insanlar için olanların aksine köpeklerin tüylerinde kullanım için ideal özelliktedir. Ancak her köpeğin tüy yapısı farklı olduğu için tarak seçimi sırasında köpeğin tüylerine uygun bir seçim yapılmasına dikkat edilmelidir. Kısa, orta ve uzun tüylü köpekler için tarak çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.
Doğru Beslenme ile Tüy Dökümü Azaltılabilir
Köpeklerde tüy dökülmesinin nedenlerini sıralarken mutlaka beslenmeden de bahsedilmesi gerekir. Çünkü doğru beslenmeyen bir köpeğin göstereceği belirtilerden biri de tüy dökümüdür. Köpeğinizin yaşı ve ırkı gibi özel ihtiyaçları doğrultusunda seçeceğiniz kaliteli mamalarla onların hem genel hem de tüy sağlığını destekleyebilirsiniz. Farklı gelişim evrelerindeki farklı ırk köpekler için üretilen, kısırlaştırılmış ve kısırlaştırılmamış köpek mamalarına buradan ulaşabilirsiniz.
Köpeğinizin bağışıklık sistemine önemli katkılarda bulunacak takviyeler, tüy sağlığını desteklemeye de yardımcı olacaktır. Özellikle omega-3 yağ asidi köpeklerin tüyleri için son derece faydalıdır. Omega-3; balık yağı, zeytinyağı, keten tohumu yağı ve chia tohumunda da bulunur.
Köpeğinizin ideal oranda su tüketmesi, genel sağlığına olduğu kadar tüy sağlığına da faydalıdır. Yeterli oranda su içmeyen köpeklerin cilt kuruması gibi problemler yaşaması, bu problemlerin ise cilt rahatsızlığına neden olarak tüy dökümüne yol açması mümkündür. Bu yüzden köpeğinizin her zaman suya erişimi olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca beslenmesine, sıvı ihtiyacını yüksek oranda karşılamaya yardımcı olan yaş köpek mamalarını ekleyebilirsiniz.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.