Köpeklerin Kasları Nasıl Geliştirilir?
Köpeklerin kas ve iskelet sistemlerinin sağlığı, genel sağlıklarının en önemli bileşenlerinden biridir. Kemikler iç organları dışarıdan gelen tehlikelere karşı koruyan bir kalkan olarak düşünülebilir. Kaslar da köpeklerin iskelet sisteminin destekçileridir. Kemiklere bağlanan ve eklemlerin çevresini saran iskelet kasları köpeklerin hareket edebilmesinde ve sağlıklı bir duruşa sahip olmasında görevlidir. Köpeklerin vücudundaki diğer kaslar ise düz kaslar olarak adlandırılır. Düz kaslar arterleri çevreleyerek kan akışının sorunsuz gerçekleşmesine ve aynı zamanda sindirim sisteminin efektif çalışmasına yardımcı olur. Köpeklerin kasları ideal oranda güçlü olduğunda köpekler daha rahat hareket eder, eklemleri desteklendiğinden köpeklerde olası eklem ağrılarının oluşma riski azalır. Dahası, kaslar metabolik olarak aktiftir: Diğer bir deyişle köpekler dinlenirken dahi kalori yakmaya devam ederler. Bu durum köpeklerin yaşlanma ile birlikte azalan metabolizma hızları sonucu kilo almalarını engelleyebilir. Köpeklerin kaslarının fonksiyonları bu denli önemli olduğundan köpek sahipleri için köpeklerde kas geliştirme en önemli önceliklerden biri olarak değerlendirilir. Bu yazımızda köpeklerin kasları nasıl geliştirilir? sorusuna verilebilecek farklı yanıtları bir arada bulabilirsiniz.
Köpeklerin Kasları Neden Zayıflar ve/veya Azalır?
Köpeklerin kaslarının zayıflamasının ve/veya azalmasının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Yaşın ilerlemesi, kronik ağrı sorunu yaşanması, eklem hastalıkları, aktivite düzeyinin azalması, metabolik hastalıklar, vücuda alınan travmalara bağlı hareketsizlik, egzersiz azlığı ve beslenme hataları köpeklerin kaslarında zayıflamaya ve/veya kas kitlelerinde azalmaya neden olabilir.
Köpeklerin kas kaybında yaşlanma sürecinin yol açtığı etkiler ayrıca değerlendirilmelidir. Köpekler yaşlandıkça kasları küçülebilir veya kas kitleleri azalabilir. Özellikle arka bacaklarda kasların zayıflaması yaygın bir şekilde gözlemlenir. Bu dönemde köpeklerin artrit gibi kronik ağrıya neden olan ortopedik hastalıklara yakalanması da mümkündür. Yaşlanan ve hatta ortopedik sorunlar yaşayan köpeklerin dahi doğru bir beslenme, tedavi ve egzersiz rutini ile kaslarının geliştirilmesi mümkün olabilmektedir. Veteriner hekimlerin de onayı ile günde 30 dakika yürümeleri, imkân varsa yüzmeleri, hafif yoğunlukta da olsa kardiyovasküler antrenman yapmaları faydalı olacaktır. Süreç dâhilinde döneme özgü formüle edilen köpek mamaları ile beslenmeleri, gerekirse takviye kullanmaları elde edilen sonuçların başarısını artırabilir.
Egzersiz Rutini Oluşturma
Köpeklerde kas geliştirme söz konusu olduğunda uzmanların başlıca önerileri egzersiz rutini oluşturulmasıdır. Köpekler düzenli olarak ve doğru belirlenen egzersizlerle daha güçlü kaslara sahip olabilseler de bu noktada önemli olan planın köpeklerin yaşına, aktivite seviyesine ve genel sağlık durumuna göre düzenlenmesidir. Her egzersiz her köpek için uygun değildir, bilinçsiz bir plan oluşturulması köpeklerin sakatlanmasına, ağrı çekmesine ya da efor sorunları yaşamasına neden olabilir.
Köpeklerin kasları için direnç egzersizleri oldukça faydalıdır. Koşu gibi kardiyovasküler egzersizlere ek olarak direnç egzersizlerinin planlanması ile köpeklerin kasları geliştirilebilir. Örneğin çekme aktiviteleri oldukça faydalı antrenmanlar olarak kabul edilir. Köpeklerle halat çekme oyunları oynandığında onların keyifli zaman geçirmeleri de sağlanabilir. Daha odaklı ilerlenmek istendiğinde köpekler için tasarlanan ağırlık çekme aksesuarları tercih edilebilir. Böylece ağırlık köpeklerin vücuduna daha eşit şekilde dağıtılabilir.
Düzenli egzersizler ile köpeklerde kas kaybı azaltılabilir ve yaşlanan köpeklerde dahi kas kütlesi maksimum oranda korunabilir. Bu kapsamda yürüyüş, tempolu koşu ve mümkünse yüzme en etkili antrenmanlar olacaktır. Yüzme, ağrısı olan köpeklerin eklemlerini destekler ve ön bacaklardaki kasları mükemmel şekilde güçlendirir. Yüzme imkânı olan köpeklerin günde 10 dakika yüzmesi, neredeyse 1 saatlik yürüyüş kadar enerji harcanmalarına yol açacaktır.
Köpeklerde kasları geliştirme sürecinde egzersizin çok önemli bir rolü olsa da egzersiz planının veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda oluşturulması kritiktir. Aşırı tempolu ve zorlayıcı egzersizler hem genç hem yaşlı köpeklerde kasların zedelenmesine ve eklemlerin zarar görmesine neden olabilir.
Köpeklerde kas geliştirme amacıyla spesifik bir program hazırlanırken programın kademeli olarak yoğunlaştırılması gerektiği unutulmamalıdır. Normalde düzenli egzersiz yapmayan ve/veya yaşlılık sürecindeki köpeklerin öncelikle basit rutinlere yönlendirilmesi, kaslarındaki güçlenmeye ve programdan alınan sonuca göre rutinlerinin değiştirilmesi gerekir. Yalnızca bu şekilde daha sağlıklı bir ilerleme kaydedilebilir.
Doğru Beslenme ile Güçlenme
Kasların geliştirilmesinde doğru beslenme de egzersiz yapılması kadar önemli bir aşama olarak değerlendirilir. Kasları güçlendirilmek ve kas kitlesi artırılmak istenen köpeklerin daha fazla kaliteli proteine ihtiyaç duydukları bilinir. Proteinlerin yapı taşı olan amino asitlerce zengin bir beslenme ile buluşamayan köpeklerin kaslarının güçlenmesi ve kaslarının geliştirilmesi pek mümkün olmayacaktır. Hayvansal protein kaynaklarında 20 farklı amino asit bulunur, köpeklerin vücutları bu amino asitlerin yalnızca yarısını üretebildiğinden beslenmelerine proteinin eklenmesi şarttır.
Beslenmenin salt protein odaklı planlanması doğru bilinen yanlışlara örnek olarak gösterilebilir. Köpeklerin kasları yakıta ihtiyaç duyar, bu yakıtı yağlar ve karbonhidratlar sağlar. Tükettikleri mama içerisindeki proteinlerin, karbonhidratların ve sağlıklı yağların oranlarının nasıl olması gerektiği köpeklerin egzersiz programlarının yoğunluğuna göre değişiklik göstermelidir. Örneğin yarım gün boyunca devam eden doğa egzersizleri için sağlıklı yağlara duyulan gereksinim artarken sprint gibi yoğun anaerobik aktiviteler yapan köpekler için karbonhidrat önem kazanacaktır.
Köpeklerde kas geliştirme amaçlı bir beslenme söz konusu olduğunda kaliteli mamalar arasından seçim yapılması gerekir. Köpek besleyenlerin favori markalarından olan N&D tahılsız formüle sahip, kas kitlesinin geliştirilmesi amacıyla geliştirilen bal kabaklı, kuzulu ve yaban mersinli mamasıyla farklı yaşam evresindeki köpeklerin ihtiyaçlarına yanıt sunuyor. Yüksek oranda protein içeren N&D markalı ürün; glukozamin ve kondrotin bileşenleri ile eklemleri destekliyor, kasların gelişmesine yardımcı oluyor ve iskelet sistemini destekliyor. Küçük, orta ve büyük ırk köpeklerin ihtiyaçları doğrultusunda formüle edilen N&D Pumpkin Bal Kabaklı Kuzulu ve Yaban Mersinli Tahılsız Köpek Maması çeşitlerini incelemek ve siparişinizi oluşturmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Köpeklerde Kas Geliştirme İçin Öneriler
Köpeklerin kaslarının güçlenip gelişmesi için doğru beslenme ile buluşturulmaları ve doğru egzersizleri yapmaları gerekir. Besin seçimi de egzersiz planlaması da köpeğin bireysel özellikleri doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. Yetişkin ve kilo sorunu olan bir köpekle yaşlılık dönemindeki sağlıklı bir köpeğin ya da sağlıklı bir yetişkin köpekle kas kitlesi azalan yaşlı bir köpeğin ihtiyaçları aynı olamaz. Bu nedenle veteriner hekimlerin değerlendirmeleri doğrultusunda hareket edilmelidir.
Kas geliştirme döneminde düzenli aralıklarla veteriner hekim kontrollerine gidilmesi de eşit derecede gereklidir. Böylece köpeklerin gelişimi yakından takip edilebilir ve gerekirse plan revize edilebilir. Kas gelişimi için çeşitli vitamin ve takviyelerin kullanılması da bu süreçte gündeme gelebilir.
Köpeklerde kas gelişimini salt beslenme ve egzersiz odaklı düşünmek eksik bir yaklaşım olacaktır. Bu özel dönemde köpeklerin sıvı alımının da yakından takip edilmesi gerekir. Kaslar gelişirken köpeklerin tüketmeleri gereken su miktarı artacaktır. Bu nedenle her zaman olduğu gibi temiz ve taze suya erişimleri bulunduğundan emin olunmalıdır.
Kas geliştirme süreçlerine köpekler farklı yanıt verebilir: Bazı ırkların kasları diğerlerine oranla daha hızlı gelişebilir. Rottweiler, Boxer, Doberman Pinscher, American Staffordshire Terrier ve Dogo Argentino gibi ırklar için yapılan beslenme ve egzersiz rutini değişimi ile daha hızlı sonuç alınabilir. Elbette köpeğin yaşı ve genel sağlık durumu gibi değişkenlerin de köpeklerde kas geliştirme sürecinde etkilidir. Bu nedenle köpeğinizin kas gelişimi sizin beklediğiniz verimlilikle ilerlemiyor olabilir.
Köpeklerin kas gelişimi için kan dolaşımının hızlanması önemli bir faktördür. Egzersizlerden sonra kaslarına masaj yapmanız hem kan dolaşımını artıracak hem de kaslarındaki gerginliğin azalmasına yardımcı olacaktır.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.