Köpeklerin Dişleri Hakkında 6 Gerçek

Köpeklerin Dişleri Hakkında 6 Gerçek

26.08.2022 Aysegül Tunçay


Köpekler yüz yıllardır insanların en iyi dostu olarak biliniyor. Üstelik bu süreçte üstlendikleri birçok önemli görevin de insanların hayatında önemli bir yere sahip olduğunu unutmamak gerek. Köpekler rehberlik, çobanlık, arama kurtarma ve daha pek çok görevi başarıyla yerine getirebilmektedir. Uzun yıllar boyunca meydana gelen evrimler sonucunda onlar insanlar için önemli bir yardımcı haline gelmiştir. Köpekler her ne kadar farklı boyutlarda ve farklı ırklarda olsalar da aslında ortak olan noktalarından birisi de dişleridir. Dişler köpeklerin sadece beslenmesi için değil aynı zamanda kendini savunabilmesi için de kullanılmaktadır. Bu nedenle köpeklerin farklı yapılara sahip dişleri olduğunu söylemek mümkündür.
 

dişleri yeni çıkan yavru köpek

Yavruluk Dişleri

İnsanlardaki bebeklik dişleri ya da süt dişleri gibi köpeklerde de iki set diş bulunmaktadır. Köpeklerin süt dişleri temel olarak yetişkinlik dişlerine çok benzemektedir sadece boyut olarak biraz daha düşüktür. Yaklaşık 4 aylıkken çıkmaya başlar ve 6 aya kadar devam eder. Bu dişler sonrasında dökülür. Köpeklerin dişlerinde meydana gelen değişim insanlarınkine göre çok daha hızlı gerçekleşmektedir. Dişlerin dökülmesi insanlarınkine benzerdir. Dişler önce gevşeyerek sallanmaya başlar ve sonra düşer. Diş kökü ise doğal diş etleri tarafından emilir. 

dişleri kontrol edilen köpek

Dişlerin Sayısı

Yavru köpeklerde 28 adet süt dişi bulunmaktadır. Bu dişler dökülür ve yetişkinlik dişleri gelir. Köpeklerin diş sayısı oldukça fazladır. Yetişkin köpeklerin ağzında 42 diş bulunur. İnsanların büyük bir kısmında bu sayı sadece 32’dir. Yetişkin kedilerin ağzındaki diş sayısı ise 30’dur. Köpeklerde yetişkinlik dişleri doğumdan önce gelişmeye ve şekil almaya başlar. Sonrasında ise zamanı geldiğinde süt dişleri dökülür ve yerine bu dişler çıkar. 

ağzı açık siyah tüylü köpek

Köpeklerde Dişlerin Kullanımı

Görünüş ve biyolojik yapı olarak köpek dişleri, insan dişlerine oldukça benzerdir. İnsan ve köpek dişleri arasındaki büyük farklılıklar boyut ve şekil açısından ortaya çıkmaktadır. Köpeklerde en belirgin dişler uzun ve sivri köpek dişleridir. Köpekler bu dişleri kavramak, kaldırmak, çekmek ve kendilerini savunmak için kullanırlar. Daha büyük olan karnasyal dişler ise daha geride yer alır ve ağızda bulunan gıdayı dilimlemeyi sağlar. Dilimlemenin yapılabilmesi için bu dişler birbirine doğru kayacak şekildedir. Bu yönüyle köpekler dişlerini insanlardan daha farklı kullanırlar. İnsanlarda ise dişler gıdayı genellikle ezmeye ve küçük parçalara ayırmaya yönelik gelişmiştir. Köpeklerin dişleri bu şekilde gelişmediği için yiyeceklerini insanlar gibi parçalayamazlar. 

dişleri kontrol edilen köpek

Farklı Diş Kökleri

Köpeklerde dişlerin kök yapıları aslında insan dişlerinin kök yapılarına benzerdir. Ancak köpeklerde azı dişlerinin kökleri farklılaşmaktadır. Köpeklerde üst çenede yer alan üç azı dişinin iki kökü vardır. Alt çenede yer alan iki azı dişinin ise üç kökü bulunur. Üstelik köpek dişlerinin kökleri şaşırtıcı şekilde uzundur. Köpek dişlerinin ağız içinde görünür kısmı dişin yaklaşık 3’te 1’lik kısmıdır. Kesici dişlerde ise dişin yaklaşık 4’te 1’lik kısmı görünürdür. Dişleri kalan kısımları ise diş etinin içinden çene kemiğine doğru uzanır.

dişi fırçalanan köpek

Köpeklerde Diş Çürükleri

Köpeklerde diş çürükleri, köpek sahipleri tarafından en çok merak edilenlerden birisidir. Köpeklerin ağzındaki bakteriler, insanların ağzında bulunan bakterilerden çok daha farklıdır ve bu nedenle köpeklerde çürük çok nadir görülür. Diş çürükleri, diş yüzeyinde şekeri asite dönüştüren bakteriler yüzünden meydana gelir. Köpekler normalde insanlar kadar fazla şeker tüketmezler ve çürüğe neden olan bakteriler de ağızlarında çok az görülür. Köpeklerin dişlerinde meydana gelen çürükler genellikle muz ya da tatlı patates gibi tatlı yiyeceklerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle köpeklerin beslenme içeriğine bakılarak ağız ve diş bakımlarının aksatılmaması gerekir. Köpekler için özel olarak üretilen ağız ve diş bakım sağlığı ürünlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Köpeklerde meydana gelen diş çürüklerinin tedavisi insanlardaki çürük tedavisiyle oldukça benzerdir. Köpeklerde de çürük görülen bölüm temizlenir ve yerine kompozit dolgu yapılmaktadır. 


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.