Köpekler Neden Korkar? Köpeklerde Yaygın Görülen Korkular

Köpekler Neden Korkar? Köpeklerde Yaygın Görülen Korkular

16.11.2021 Deniz Öz


Köpeklerin duyuları çok keskindir. İnanılmaz bir koku alma ve işitme yetenekleri bulunur. Bu duyular onların hayatta kalması adına çok önemli avantajlar sunsa da zaman zaman farklı korkular yaşamalarının da nedeni olabilir. Köpeklerde korku problemi düşünüldüğünden daha yaygındır ve “köpekler neden korkar?” sorusuna birçok farklı yanıt verilebilir. Köpeklerin neden korktuklarını anlamak; gerekli tedbirlerin alınması ve köpeklerin daha güvende hissetmesini sağlamak adına önemli bir adımdır. Bu yazımızda köpeklerde korku problemi ve bu problemin potansiyel kaynakları hakkında bilgi bulabilirsiniz. Öncelikle “köpekler neden korkar?” hakkında bilgi aktarmak istiyoruz.

Köpekler Neden Korkar? 

“Köpekler neden korkar?” sorusu oldukça sık soruluyor. Çünkü köpekler oldukça duygusal canlılar olarak birçok farklı durumdan korkup bu duyguyu içselleştirebiliyor. Köpeklerde korku problemi çoğunlukla sosyalleşme eksiğinden kaynaklanıyor. Fiziksel ve bilişsel gelişimlerinin çok hızlı olduğu yavruluk döneminde farklı insanlarla, çevrelerle, ortamlarla tanışmamaları onların daha izole bir yaşama alışması ile sonuçlanabiliyor. Elbette tüm korkularının sosyalleşme eksikliğine indirgenmesi de doğru bir yaklaşım değil. Yaşadıkları hastalıklar, çok defa yuva değiştirmeleri, insanlar tarafından onlara zarar veren davranışlara maruz kalmaları, yaşlanmaya bağlı olarak merkezi sinir sistemindeki değişimler gibi çeşitli faktörler de köpeklerde korku problemi oluşumunu tetikleyebiliyor. 

çitlerin arkasına saklanmış Beagle cinsi köpek

Köpeğiniz Korkuyor mu?

Köpeklerde korku problemi bir anda oluşabileceği gibi zaman içerisinde de etkisini hissettirebilir. Nitekim köpekler korktuğunda ya da endişelendiğinde bu hislerinin klinik belirtilerinin varlığından bahsedilebilmektedir. Hafif dereceli korku durumunda kuyruklarını bacak aralarına sıkıştırdıkları, hareketliliklerinin azaldığı, saklanmaya çalıştıkları bilinmektedir. Paniğe kapılan köpeklerde ise bu belirtiler şiddetlenir; hızlı hızlı nefes almaya başlarlar, bir anda kaçmaya çalışırlar ki bu davranışları beklenmedik kazaların ortaya çıkmasına neden olabilir. Korkuları belirgin bir hâl aldığında köpeklerin ishal dahil olmak üzere sempatik otonom sinir sistemi aktivitelerinde artış görülebilir. Kendilerini yalamaya başladıklarına ya da kendilerini ısırdıklarına rastlanabilir. Tüm bunların dışında kuyruklarını kovalamaları ve çember çizmeleri de köpeklerin huzursuz olduklarının göstergelerindendir.

Köpeklerin En Çok Korktuğu Şeyler

Köpeklerde Gök Gürültüsü Korkusu

“Köpekler nelerden korkar?” sorusuna en sık verilen yanıtlardan biri  gök gürültüsü olacaktır. Köpeklerin gök gürültüsünden ne kadar korktuğu köpekten köpeğe değişebilir. Bazılarında hafif bir korku vardır ve sesi duydukları anda beden dilleri ile bu korkuyu yansıtırlar. Bazılarında ise gök gürültüsü korkusu fobi düzeyinde görülür. Köpeklerde gök gürültüsü fobisi olduğunda “o anda” yatak altına saklanabilirler, idrarlarını ya da bağırsak hareketlerini kontrol edemeyebilirler. Gök gürültüsü korkusuna farklı seslere karşı duyulan korku da eşlik edebilir. 

Köpeklerde Havai Fişek Korkusu

Tıpkı gök gürültüsü korkusu gibi köpeklerde havai fişek korkusu da yaygın bir şekilde görülür. Yüksek patlama sesi ve akabinde gelen yoğun ışık köpeklerin beklenmedik bu uyarılmaya karşı aşırı reaksiyon göstermesine neden olabilir. Havai fişek patlaması ile karşılaşan ve korkusu olan köpeklerde ani bir titreme ve kontrol kaybı oluşabilir. Olayın etkisiyle köpeklerin kaçması da mümkündür. Havai fişek sesine yavaş yavaş alıştırılmaya çalışıldıklarında bazılarının olumlu bir ilerleme sergilediği bilinse de her köpekte sonuç alınamayabilir ve bu durumda kaygı azaltıcı ilaç kullanımı söz konusu olabilir.

örtünün altında yatan korkmuş köpek

Köpeklerde Yalnızlık Korkusu

Köpeklerde Ayrılık Kaygısı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri adlı içeriğimizde bu korku türüne detaylı bir şekilde değindik. Köpeklerde yalnızlık korkusu olarak da adlandırılan bu durumda, köpekler sahipleri evden çıktığı anda yıkıcı davranışlar sergileyebilirler, aşırı havlayabilir ve yalnız kaldıklarında evdeki eşyalara zarar verebilirler. Köpeklerde yalnızlık korkusunun aşılması çok kolay olmamakla birlikte mümkündür. 

Köpeklerde Veteriner Kliniği Korkusu

Köpeklerin birçoğu veteriner hekim klinikleri ziyaretinden korkar. Bunun temel nedeni kliniklerde onlar için yabancı birçok ses olması, birçok farklı kokunun bulunmasıdır. Ek olarak farklı insanlar tarafından dokunulmak, kısıtlanmak ve aşı olmakla ilgili kaygıları da bulunabilir. Köpeklerde veteriner hekim korkusunu azaltmanın en etkin yollarından biri kliniklere sosyal amaçlı ziyaretlerde bulunmak olduğu ifade edilmektedir. 

Köpeklerde Araba Korkusu

Yavruluk döneminden itibaren araba yolculuğuna alışkın olmayan köpekler ilk kez araba yolculuğu yapacaklarında belirgin bir korku yaşayabilirler. Daha önce araba yolculuğu yaptıkları zamanlarda deneyimledikleri durumlar da bu korkuya neden olabilir. Örneğin bir köpek araba ile veteriner hekim ziyaretlerine gideceğini düşünüyorsa arabaya kendi istekleri ile binmeleri pek mümkün olmaz. Bu gibi bir durumda çok zorlanmadan ödül mamaları ile sürece alışmaları sağlanabilir. Köpeklerde pozitif pekiştirme için kullanılabilecek ödül maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

parkta köpek ve karşısında bağıran çocuk

Köpeklerde Yabancı Kişi Korkusu

Köpekler bazı durumlarda daha önce hiç tanımadıkları ve herhangi bir şekilde karşılaşmadıkları yabancılardan korkabilirler. Üstesinden gelmesi oldukça zor bir durumdur. Yabancılardan korkan köpeklerin o kişileri zorla kabul etmeleri için çaba harcamak köpeklerin agresifleşmesine neden olabilir. Bu durumda izlenmesi gereken en temel unsur köpeklerin kontrollü ve yavaş şekilde sosyalleştirilmeleridir.

Köpeklerde Çocuk Korkusu

Belki biraz ilginç gelebilir ancak köpeklerde çocuk korkusu yaygın bir şekilde gözlenmektedir. “Köpekler neden çocuklardan korkar?” sorusuna verilebilecek çeşitli yanıtlar vardır. Erken dönemde çocuklarla sosyalleştirilmemeleri yalnızca etkenlerden biridir. Bir diğer neden ise köpeklerin çocuklarla kötü deneyimler yaşamış olmalarıdır. Çocuklar ne kadar iyi niyetli olurlarsa olsunlar bazen köpekleri severken onların canını yakabilirler ve köpeklerin alışkın olmadıkları şekilde ısrarcı bir kucaklama eylemine girebilirler. Köpeklerin çocuk korkusunun aşılması oldukça önemlidir, günlük geziler sırasında çocuklara maruz kaldıklarında korkuyla hareket etmeleri hem köpekler hem de çocuklar için tehlike arz edebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.