Köpeklerde Yaygın Görülen Göz Kapağı Sorunları

Köpeklerde Yaygın Görülen Göz Kapağı Sorunları

30.03.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Köpeklerde göz kapağı sorunları doğuştan, yaralanma sonucu, enfeksiyon sonucu veya tahriş edici ajanlara maruz kalınması ile ortaya çıkabilmektedir. Köpeklerde göz kapağı sorunları arasında entropiyon yani göz kapaklarının içe kıvrılması, ektropiyon yani alt göz kapağının dışa dönmesi, lagoftalmi, blefarit ve konjunktivit gibi farklı türler bulunmaktadır. Göz kapağı sorunları bazı türlerde daha fazla görülebilmektedir. Özellikle Pug, Pomeranian, Yorkshire Terrier, Husky, Golden Retriever, Labrador Retriever gibi oldukça popüler olan türlerde de çeşitli göz kapağı problemlerine rastlandığı ifade edilebilir. Bu yazımızda köpeklerde yaygın görülen göz kapağı sorunları, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Köpeklerde Göz Kapağı Sorunlarına Genel Bakış

Göz kapağı sorunları genellikle kalıtsal bir nitelik taşımakla birlikte farklı sağlık problemleri sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Bununla beraber bazı rahatsızlıklar da halihazırda var olan göz kapağı problemlerinin daha da kötüleşmesine yol açabilir. Olası semptomlar arasında şaşılık, istemsiz göz kırpma, kaşıntı ve yara oluşumu bulunabilmektedir. Göz kapağı sorunlarının tedavisi problemin türünegöre değişiklik gösterse de genellikle antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Bazı durumlarda ise göz kapağının cerrahi müdahale ile düzeltilmesi gerekebilmektedir. Bu noktada tedavi sürecinin planlamasının veteriner hekimler tarafından yapılması gerekir. Antibiyotik kullanımı söz konusu olduğunda kesinlikle reçete edilen ilaçların doğru dozlarda ve sıklıkta uygulanması önem taşır. Daha önce antibiyotik kullanımı ile ilgili detaylı bir içerik hazırlamıştık. Köpeklerde Antibiyotik Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

kahverengi büyük gözlü köpeğin göz kapakları ayrılıyor

Sık Görülen Göz Kapağı Sorunları Belirtileri

Köpeklerde farklı göz kapağı problemleri bulunmaktadır. Hastalıkların belirtileri göz kapağı problemlerinin türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. En sık görülen belirtiler arasında şaşılık, gözü kapalı tutma, aşırı göz yaşarması, yara izi oluşumu, sık sık istemsiz göz kırpma, göz kapağı ve çevresinde renk değişimi, korneada ağrı veya yara, göz kapağı iltihabı ve gözlerde kaşınma yer alır. Bazı hastalıkların sonucunda ortaya çıkan göz kapağı problemlerinde bu belirtilere ek olarak göz kapağı problemine neden olan hastalığın belirtileri de görülür.

Entropiyon

Köpeklerde göz kapağının içe doğru kıvrılmasına entropiyon adı verilir. Bu durumda göz kapağının etrafında yer alan kirpikler gözün yüzeyine sürter. Entropiyon köpeklerde en sık görülen genetik göz kapağı bozukluklarının başında gelir.

Ektropiyon

Ektropiyon, entropiyonun tam tersidir. Bu rahatsızlıkla göz kapakları dışarı doğru kıvrılır. Ektropiyon, göz kapağının çatlamasına ya da yarılmasına neden olur. Ektropiyon sıklıkla her iki göz kapağında da görülür. Bloodhound, Bulmastif, Danua, Ternöv, St. Bernard ve Spaniel türlerinde ektropiyona oldukça sık rastlanır.

Lagoftalmi

Lagoftalmi, göz kapağının tam olarak kapatılamamasıdır. Bu durum korneanın kurumasına neden olur. Lagoftalmi genellikle Bulldog ya da Pug gibi düz ve basık bir yüze sahip brakisefalik ırklarda göz yörüngesinin gözü tutacak kadar derin olmamasından kaynaklanır. Köpeklerde göz kapağı hastalıkları arasında entropiyon ve ektropiyon kadar sık görülmemektedir.

Blefarit

Blefarit, göz kapağında enflamasyon meydana gelmesidir. Genel olarak cilt enflamasyonu, bezeler, enfeksiyon ya da tahriş edici ajanlar blefarite neden olmaktadır.

Konjunktivit

Konjunktivit, konjunktiva dokusunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. Köpeklerde üçüncü göz kapağı bulunur. Niktitant zar olarak da bilinen bu göz kapağı konjunktiva dokusu ile kaplıdır. Sağlıklı bir köpekte göz kapaklarının konjunktiva dokusu açık ve pembe renklidir. Bu doku genelde gözükmez. Ancak konjunktivit sonucunda bu doku kızarır ve şişer. Bu da köpeklerde üçüncü göz kapağı iltihabı rahatsızlığına yol açar.

Golden Retriever cinsi köpek göz muayenesinde

Göz Kapağı Rahatsızlıkları Neden Olur ve Nasıl Tanı Konur?

Köpeklerde göz kapağı rahatsızlıkları genellikle genetiktir. Çok nadiren diğer nedenlere bağlı olarak görülür. Lagoftalmi göz yuvalarını tutacak kadar göz boşluğu olmadığında görülür. Bu bazı türlerin genetik yapısından ortaya çıkar. Bununla beraber köpeklerde göz kapağı düşüklüğü de ektropiyona yol açabilmektedir. Ektropiyon da genetik yatkınlık ile ortaya çıkmaktadır. Genetik yatkınlığın dışında fiziksel travma, göz içerisinde ya da çevresinde tümör ya da yüzde yer alan sinirlerin paralize olması köpeklerde göz kapağı rahatsızlıklarına neden olabilir.

Göz kapağı anormalliklerinin büyük bir kısmı genetik olduğu için veteriner hekim genellikle tanı koyarken köpeğin ailesi, ırkı ve daha önceden yaşadığı sağlık problemlerini öğrenmek amacıyla sorular sorar. Bununla beraber gözde oluşan hasarı anlamak için fiziksel muayene de gerekir. Muayene esnasında göz kapağının durumunun daha da kötüleşmesine neden olan bir durum varsa mutlaka belirtilmelidir. Tanı yöntemlerine ek olarak ortaya çıkan belirtilere göre diğer testler yapılmaktadır. Blefarit tanısı koyabilmek için göz kapağına biyopsi yapılması gerekebilmektedir.

kahverengi köpeğe göz damlası damlatılıyor

Köpeklerde Göz Kapağı Sorunlarının Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde göz kapağı rahatsızlıklarının farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. En doğru tedavi yöntemini uygulayabilmek için doğru tanının konması gerekmektedir. Göz kapağı rahatsızlıklarının ortak yönlerinden birisi de erken teşhis konduğunda daha kolay tedavi edilebilmeleridir. Hastalığın ilerlediği durumlarda ise kalıcı hasarlar meydana gelebilmektedir.

Entropiyon

Entropiyon tedavisinde kirpikleri gözün yüzeyinden uzaklaştırarak rahatlama sağlamak için dikiş atılabilmektedir. Ayrıca göz kapağının içe doğru kıvrıldığı bölüme ilaç enjeksiyonu yapılabilir ya da bu bölgede yer alan sinirleri bloke etmek için anestezi kullanılabilir. Ancak entropiyonun en etkili tedavi yöntemi ameliyat ile göz kapağının düzeltilmesidir.

Ektropiyon

Ektropiyon tedavisinde göz kapağı iltihabı da meydana geldiğinde antibiyotik tedavisi tercih edilmektedir. Ancak bu ilerde tekrarlamaya neden olabilmektedir. Kalıcı ektropiyon tedavisi için ameliyat gerekmektedir. Ektropiyon ameliyatında göz kapaklarındaki fazla doku alınarak göz kapağı kısaltılır.

Lagoftalmi

Lagoftalmi rahatsızlığı için ameliyat genellikle şarttır. Göz kapağı çevresini düzeltme operasyonu mümkün olmadığında ise gözün düzenli olarak kayganlaştırıcı göz damlaları ile nemlendirilmesi gerekmektedir.

Blefarit

Blefarit tedavisi, bu rahatsızlığa neden olan problemin tedavisine dayanır. Çok ciddi durumlarda enfeksiyon tedavisi ile beraber göze sıcak kompres ile destekleyici tedavi uygulanır. Bu gibi durumlarda ayrıca veteriner hekim tarafından verilen damlayla gözün düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

Konjunktivit

Köpeklerde konjunktivit, antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Ayrıca antibiyotik kremler de tedavi için kullanılabilmektedir. Eğer konjunktivit sonucunda göz kapaklarında ya da kirpik köklerinde bazı anormallikler meydana geldiğinde konjunktivit tedavisi için de düzeltme ameliyatı gerekebilmektedir.

Köpeklerde göz kapağı sorunları yaşandığı takdirde, tedavi süreçleri ile birlikte ek tedbirlerin alınması gerekli olabilir. Bu gibi bir durumda veteriner hekimler göz temizleme losyonu ve göz bakım losyonu gibi ürünlerin kullanılmasını önerebilirler. Köpeklerde göz bakım ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.