Köpeklerde Ürtiker
09.05.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Hafif durumlarda kabarcıklar genellikle alerjene temastan 12 - 48 saat sonra kaybolur. Ancak reaksiyonun kötüye gitmesi ve hava yolunun şişliklerden dolayı tehlikeli bir biçimde kapanması ya da anafilaksi gibi ciddi bir alerjik reaksiyon görülmesi gibi riskler bulunmaktadır. Özellikle kabarcıkların yüz ve boğaz etrafında sıkça görüldüğü durumlarda alerjinin ciddileşme riski daha yüksektir. Ürtikere bağlı oluşan kabarcıkların fark edilmesi durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekime muayeneye gitmek gerekmektedir.
Köpeklerde Ürtiker Sebepleri
Köpeklerde ürtiker sebepleri çevresel, kimyasal ya da beslenmeye bağlı olarak gruplandırılabilir. Köpeğin hassasiyet gösterdiği herhangi bir alerjen ürtikere neden olur. En yaygın ürtiker nedenleri arasında böcek ısırması ya da sokması yer alır. Özellikle baş ve boyun bölgesindeki ısırıkların ürtikere neden olma riski daha yüksektir. Şampuanlar ve çeşitli merhemler, ilaçlar, aşılar, zehirli bitkilerin sindirilmesi ve gıda alerjileri ürtikere yol açar. Genel olarak kimyasallarla temas ürtikerin yaygın sebepleri arasında yer alır.
Köpeklerde Ürtiker Belirtileri Nelerdir?
Ürtiker belirtileri oldukça kolay bir şekilde fark edilebilmektedir. En yaygın belirtileri arasında vücudun çeşitli bölgelerinde kızıl kabarcıkların görülmesidir. Bu kabarcıklar sıklıkla baş, boyun, sırt, karın ve bacak bölümlerinde meydana gelmektedir. Ürtikerin bir diğer kolay fark edilen belirtisi de kaşıntıdır. Ürtiker olan köpeklerde aşırı kaşınma görülür. Özellikle kabarcıkların yoğun olduğu bölgeleri köpekler sık sık kaşımaktadır. Bu belirtilerin dışında ağızda şişliğin meydana geldiği durumlarda aşırı salya akıntısı ve yüz ile nefes yollarında aşırı şişme yer alır. Anjiyoödem olarak değerlendirilen bu durum ciddi hayati tehlikeye yol açabilmektedir.
Köpeklerde Ürtiker Tanısı
Veteriner hekim ilk olarak kabarcıkları tespit etmek için köpeğin tüm vücudunu kontrol eder. Kabarcıklar bazı bölgelerde kümeler şeklinde görülebilmektedir. Ürtiker fiziksel muayene ile kolay bir biçimde tespit edilebilmektedir. Bu noktada veteriner hekime köpeğin sağlık geçmişi ile ilgili detaylı bilgi vermek önemlidir. Özellikle kabarcıkların ilk olarak nerede meydana geldiğini belirtmek tedavi planlamasında yardımcı olabilmektedir.
Köpeklerde ürtiker tedavisi ile hızla iyileşme görülmektedir. Ağızdan alınan ya da enjeksiyon şeklinde uygulanan antihistamin ya da steroid ilaçları tedavi için kullanılır. Alerjinin ciddi reaksiyonlara neden olduğu durumlarda ise serum da tercih edilebilmektedir. Kabarcıkların neden olduğu kaşıntının kontrol altına alınabilmesi için evde soğuk kompres uygulanmalıdır. Özellikle kabarcıkların yoğun olduğu bölümlere yapılan kompres, köpeklerin fazla kaşınarak ciltlerine zarar vermesini engelleye yardımcı olur.
Köpeklerde Ürtiker Tedavisi
Ürtikerin ya da daha ciddi alerjik reaksiyonların ileride tekrarlamasına engel olmak için bağışıklık sisteminin aşırı tepki verdiği alerjenlerin belirlenmesi önemlidir. Bunun için çevresel alerjenlere yönelik alerji testi gerçekleştirilmelidir. Ayrıca bazı alerjenleri duyarsızlaştırma için çeşitli immunoterapi tedavileri bulunmaktadır. Gıda alerjenlerinin belirlenebilmesi için beslenme şeklinin değiştirilmesi gerekmektedir. Ancak bu birkaç haftalık bir süreçtir ve alerjiye tam olarak neyin neden olduğunu anlamak için köpeğin süreç boyunca veteriner hekim tarafından önerilen mama dışında hiçbir şey yemediğinden emin olmak gerekmektedir. Ödül mamaları, kraker ya da çöpten aşıracağı yiyecekler testin başarısız olmasına yol açar.
Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.